Sfaturi care va ajuta sa va protejati articulatiile atunci cand faceti sport

Sfaturi care va ajuta sa va protejati articulatiile atunci cand faceti sport Sfaturi care va ajuta sa va protejati articulatiile atunci cand faceti sport

Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

cum-sa-va-protejati-articulatiile-atunci-cand-faceti-sport

Exercitiile fizice efectuate in mod regulat au numeroase beneficii: o sanatate cardiovasculara mai buna, o postura mai buna, oase si muschi mai puternici, imunitate mai buna, dispozitie mai buna – pentru a numi doar cateva. Sportul, insa, vine si cu cateva riscuri. Auzim adesea ca oamenii se aleg cu diverse accidentari care nu numai ca provoaca dureri, ci ii si impiedica sa-si mentina stilul de viata activ, fortandu-i sa faca pauze pentru o perioada de timp. Pot fi prevenite aceste accidentari? Exista modalitati prin care ne putem proteja oasele si articulatiile impotriva leziunilor? Bineinteles! De fapt, exista cateva masuri preventive pe care le puteti lua pentru a reduce la minimum riscul de accidentari.

Multi spun, mai in gluma, mai in serios, ca durerea de spate sau soldurile intepenite sunt semne ale imbatranirii. Cu toate acestea, problemele articulare sunt frecvente in randul celor care practica in mod uzual activitatile sportive. Indiferent de varsta, este timpul sa incepeti sa va ingrijiti articulatiile, astfel incat sa va puteti bucura la maximum de viata si de miscare.

Rigiditatea este doar una dintre problemele care poate aparea daca nu ne ingrijim articulatiile. Entorsele, luxatiile si artrita sunt alte trei afectiuni pe care doriti sa le evitati. Aceste probleme medicale sunt frecvente la nivelul articulatiilor care suporta greutati: genunchii, gleznele, umerii, coatele si incheieturile. Vestea buna este ca puteti evita leziunile articulatiilor folosind o varietate de principii de antrenament si stil de viata.

 


Ce sunt articulatiile?

Cele mai multe articulatii din organism sunt articulatii sinoviale. Sa luam, de exemplu, articulatia principala a genunchiului. Se formeaza acolo unde osul coapsei (femurul) se intalneste cu tibia.

Suprafetele osoase sunt acoperite cu cartilaje foarte netede. Ele sunt tinute laolalta de o capsula fibroasa groasa care inconjoara complet articulatia.

Articulatia este plina cu lichid sinovial, un fluid alb cu o consistenta similara cu albusul de ou si care ajuta la reducerea frecarii in interiorul articulatiei. Este, de asemenea, principalul sistem care transporta nutrientii si oxigenul in diferite parti ale articulatiei.

In interiorul articulatiilor si al cartilajului care acopera oasele nu exista niciun vas de sange. Acestea se bazeaza pe deplin pe lichidul sinovial pentru a obtine suficienti nutrienti si oxigen.

La protejarea articulatiilor contribuie si suplimentele alimentare, cum ar fi Naturalis ArtroSuport Forte, un produs inovator care ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei.

De ce este importanta miscarea pentru articulatii?

Dupa cum am mentionat mai sus, in interiorul articulatiilor nu exista artere si vene. De aceea, articulatiile au nevoie de lichidul sinovial pentru a-si procura toti nutrientii si oxigenul. Se bazeaza pe schimbarile de presiune care se creeaza atunci cand miscati articulatiile pentru a impinge nutrientii proaspeti si oxigenul in articulatie si cartilaj.

Pe scurt, pentru a mentine articulatiile sanatoase si bine hranite este esential sa le miscati in mod regulat. Acesta este unul dintre motivele pentru care devin atat de rigide dupa ce le-ati tinut nemiscate timp de cateva ore. Este bine-cunoscut faptul ca statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate afecta in special articulatiile soldului.

Sfat foarte important: este important sa faceti pauze regulate de la sezut in timpul zilei. Nu este suficient sa va ridicati doar o secunda si sa va intindeti, ci este esential sa faceti o plimbare rapida de doua minute sau sa alergati pe scari pentru a va misca articulatiile si pentru a le hrani corect.

De asemenea, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport colagen lamaie, un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Recomandari pentru a va proteja articulatiile in timpul miscarii fizice

Faceti miscari de incalzire inainte de a face sport

Mergeti pe loc, alergati usor sau faceti miscari de intindere (stretching) pentru a va pregati articulatiile si muschii inainte de antrenament. Faceti 5-10 minute de incalzire inainte de miscare pentru a va proteja articulatiile si musculatura.

Intariti-va muschii de sustinere

Muschii, in special grupele mari de muschi, cum ar fi cele din picioare, reduc presiunea care este pusa pe articulatii in timpul miscarii. De aceea, este recomandat sa va intariti muschii trunchiului (spate, piept si abdomen), picioarelor si bratelor.

In plus, puteti reduce rigiditatea musculara cu ajutorul produsului Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care destinde musculatura incordata si contractata.

Faceti exercitii cu impact redus asupra articulatiilor

Mersul pe jos, inotul si mersul pe bicicleta sunt variante excelente. Aceste activitati nu zguduie si nu pun stres asupra articulatiilor, cum se intampla in cazul alergarii.

Purtati incaltamintea potrivita

Pantofii sport care ofera suport si care amortizeaza socurile pot reduce stresul asupra articulatiilor si pot preveni accidentarile. Specialistii recomanda sa schimbati incaltamintea de sport la fiecare 12 luni.

De asemenea, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport RECE gel, un produs topic, benefic in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Hidratati-va

Apa potabila poate reduce durerile articulare si inflamatia sau umflarea. De asemenea, poate promova sanatatea generala a articulatiilor.

Fiti atenti la semnalele corpului

Va doare soldul? Sau va doare genunchiul cand il indoiti? Fiti atenti la orice durere sau disconfort pe care le resimtiti. Daca aveti dureri la nivelul unei articulatii, este recomandat sa va odihniti sau sa va modificati rutina zilnica de antrenament.

In plus, puteti opta pentru Naturalis ArtroSuport colagen portocala, un supliment alimentar recomandat pentru buna functionare a articulatiilor (sold, genunchi, glezna, coloana, umar, mana).

Cresteti treptat intensitatea antrenamentelor

Incepeti cu exercitii usoare. Pe masura ce capatati forta si rezistenta, puteti creste nivelul efortului, putin cate putin in timp.

Scapati de kilogramele in plus

Kilogramele in plus pun multa presiune pe articulatii. De aceea, daca este nevoie sa slabiti, tineti-va de plan, conform recomandarilor specialistului.

 

 

 

Referinte:

https://www.peacehealth.org/healthy-you/take-it-easy-9-tips-protecting-your-joints-while-exercising

https://www.sports-injury-physio.com/post/how-to-look-after-your-joints

https://www.mensjournal.com/health-fitness/10-ways-protect-your-joints

https://ortho-surgeon.com/playing-sports-this-is-what-you-need-to-do-to-protect-your-joints/

https://www.hcf.com.au/health-agenda/women/conditions/exercise-joints-care

Farmacistul Catena va recomanda: