Ulei de busuioc: beneficii si utilizari

Ulei de busuioc: beneficii si utilizari Ulei de busuioc: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 15 aprilie 2025

Ulei-de-busuioc

Uleiul de busuioc se numara printre cele mai versatile uleiuri esentiale, putand fi utilizat in numeroase scopuri terapeutice, dar si ca tratament cosmetic de intretinere a parului si a pielii. Exista numeroase dovezi ca in Egiptul antic se folosea ulei de busuioc in scopuri ritualice, dar si terapeutice, acelasi ingredient fiind folosit de mii de ani si in medicina traditionala chinezeasca si cea ayurvedica.

Revenind in vremurile noastre, putem constata ca uleiul de busuioc se bucura de o mare popularitate in multe zone de pe glob, devenind cunoscut mai recent si pe meleagurile noastre. Prin urmare, se foloseste tot mai frecvent ulei de busuioc pentru efectele sale benefice asupra parului si a pielii dar si datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce pentru sanatate.

Din randurile ce urmeaza puteti afla care sunt aceste beneficii si cum puteti utiliza uleiul de busuioc pentru a profita din plin de ele.

Cum se obtine ulei de busuioc

Uleiul de busuioc este un ulei esential care se extrage din frunzele plantei denumite stiintific „Ocimum basilicum”, printr-o procedura simpla ce presupune expunerea la aburi. Pentru a obtine un ulei de busuioc cu o calitate superioara, frunzele trebuie recoltate inainte de inflorirea plantei, cand concentratia de substante benefice pe care le contin este maxima. Se pot folosi atat  frunze proaspete, cat si usor uscate, care se maruntesc si se introduc intr-un recipient de distilare. Apoi, in recipientul respectiv se introduce abur fierbinte, care face ca porii frunze lor sa se deschida si sa elibereze compusi volatili. Vaporii de apa combinati cu acesti compusi sunt transferati apoi intr-un recipient de condensare unde se racesc si se transforma in lichid. Mai exact este vorba de apa si ulei de busuioc, ce pluteste la suprafata datorita densitatii mai reduse.

Astfel uleiul este separat cu usurinta si transferat in recipiente speciale care ii pastreaza nealterate calitatile.

Tipuri de ulei de busuioc

Exista mai multe soiuri de busuioc cu proprietati usor diferite. In functie de acest detaliu putem vorbi despre trei tipuri distincte de ulei de busuioc, dupa cum urmeaza:

Ulei de busuioc dulce

Este cel mai versatil dintre cele trei tipuri, cu o arma florala dulceaga, o culoare galben pal si un continut crescut de linalool – un compus natural care confera aroma specifica a busuiocului.

Ulei de busuioc sfant

Se numeste asa pentru ca este obtinut din frunzele de busuioc folosit si in scopuri ritualice, avand un miros intens cu o nota ierboasa si fiind bogat in eugenol si cariofilen.

Ulei de busuioc exotic

Mirosul este dulce si intens, cu note usoare de anason date de continutul de estragol, care are efect antibacterian si carminativ. Se foloseste in doze mici, pentru ca poate ave avea efect iritant.

Beneficii asociate cu uleiul de busuioc

Principale substante active din uleiul de busuioc sunt linaloolul, eugenolul, cineolul si estragolul fiind vorba de compusi vegetali cu proprietati specifice care confera beneficiile despre care vom vorbi  in continuare.

Reducerea nivelului de stres

Vaporii de ulei de busuioc au efect calmant datorita linaloolului, care actioneaza asupra sistemului nervos central, reducand efectele stresului si inlocuind-le cu o stare de bine cu efecte pozitive in plan psihic. Datorita acestei calitati, uleiul de busuioc poate fi folosit eficient ca tehnica de management a stresului cronic, pentru prevenirea anxietatii si depresiei.

Imbunatatirea capacitatilor cognitive

Prin actiunea asupra sistemului nervos central, vaporii  de ulei de busuioc stimuleaza creierul, imbunatatind capacitatea de concentrare si memorare. De aceea este recomandat studentilor aflati in sesiune, elevilor care se pregatesc pentru teze sau examene precum si oricui simte ca are nevoie de un stimulent mental.

Reducerea inflamatiei si durerii

Puteti folosi ulei de busuioc si ca analgezic natural datorita proprietatilor conferite de eugenol. In acest scop se recomanda uleiul de busuioc sfant, care are o concentratie mai ridicata de eugenol si astfel un efect antiinflamator si analgezic mai pronuntat. Este eficient impotriva durerilor musculare a celor cauzate de diferite forme de artrita, dar si a migrenelor sau durerilor asociate cu diferite leziuni si traumatisme.

Ulei-busuioc

Ameliorarea disconfortului abdominal

Uleiul de busuioc exotic este eficient in tratarea balonarii,  a indigestiei si crampelor abdominale prin efectul carminativ al estragolului si prin faptul ca stimuleaza secretia de enzime digestive.

Combaterea acneei

Aplicat pe piele, uleiul de busuioc isi pune in valoare si efectul antibacterian, fiind un tratament eficient impotriva acneei si totodata protejand pielea impotriva microorganismelor care pot cauza eczeme sau alte forme de dermatita.

Prevenirea caderii parului

Daca este aplicat direct pe scalp, uleiul de busuioc stimuleaza circulatia la nivelul vaselor care hranesc foliculii, intarind radacinile firelor de par.

Cum se utilizeaza eficient uleiul de busuioc

Exista mai multe moduri in care puteti folosi ulei de busuioc, iar alegerea potrivita se face in functie de scopul pe care il urmariti. Pentru aceasta, puteti urma indicatiile de mai jos, in care va vom descrie fiecare mod de utilizare si scopurile asociate.

Aromaterapie

Aromaterapia este recomandata pentru reducerea stresului sau pentru imbunatatirea claitii somnului prin efectul relaxant pe care il confera. Se foloseste in principal ulei de busuioc dulce, picurand 2-5 stropi pe un servetel sau intr-un bol cu apa fierbinte, pentru ca vaporii sa se disperseze odata cu aburul. Desigur, daca aveti un dispersor de uleiuri esentiale il puteti folosi in acest scop.

Masaj

Se foloseste in special pentru ameliorarea durerilor si inflamatiilor dar si pentru tratamentele de intretinere a pielii. Fiind vorba de un ulei esential, se amesteca in prealabil cu un ulei special pentru masaj sau cu crema. Proportia recomandata este de o masura de ulei de busuioc la trei masuri de ulei pentru masaj, iar in momentul aplicarii se insista pe zonele dureroase.

Comprese

In acest mod, uleiul de busuioc se foloseste preponderent pentru ameliorarea disconfortului abdominal, dar poate fi aplicat si pe articulatiile inflamate, pentru a calma durerea. Se adauga cateva picaturi in apa calduta, in care se inmoaie apoi o bucata curata de material textil care se mentine 20-30 de minute pe abdomen sau pe zona dureroasa.

Inhalatii

Sunt recomandate pentru decongestionarea si curatarea cailor respiratorii in caz de raceala, gripa sau alte viroze specifice sezonului rece. In acest scop se adauga 3-5 picaturi de ulei de busuioc in apa fierbinte, iar aburii se inhaleaza adanc timp de aproximativ 10 minute.

Precautii si contraindicatii in folosirea uleiului de busuioc

Uleiul de busuioc nu se aplica niciodata direct pe piele daca nu este diluat in prealabil cu apa sau un unguent, intrucat poate cauza iritatii. Din acelasi motiv nu se foloseste in forma nediluata nici pentru uz intern iar in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si al copiilor mici, acest mod de utilizare este total contraindicat.

Daca sunteti o persoana alergica, inainte de a folosi ulei de busuioc este bine sa il incercati pe o portiune redusa de piele pentru a va testa gradul de toleranta si a evita aparitia unor reactii adverse. De asemenea, in cazul in care astfel de reactii apar dupa folosirea uleiului de busuioc, trebuie sa opriti  utilizarea si sa va adresati unui medic dermatolog daca nu apar semne de ameliorare  in urmatoarele zile.