Cu toate ca abstinenta (sau abtinerea de la actul sexual) este singura modalitate sigura de a preveni o sarcina, oamenii au la dispozitie metode contraceptive care se prezinta in mai multe forme diferite, atat nonhormonale, cat si hormonale.
Variantele nonhormonale produc, practic, o bariera fizica intre spermatozoizi si ovul, o exceptie notabila fiind dispozitivul intrauterin (DIU sau steriletul) din cupru, un produs care modifica mediul uterin, dar care nu reprezinta de fapt o bariera fizica.
De cealalta parte, metodele hormonale previn ovulatia (eliberarea unui ovul), ingreuneaza patrunderea spermatozoizilor in uter sau impiedica implantarea unui ovul fertilizat in uter.
Pentru a alege cele mai potrivite produse de contraceptie este important sa luati in calcul mai multi factori, cum ar fi starea generala de sanatate a unei femei, varsta, frecventa activitatii sexuale, numarul de parteneri sexuali, intentia de a avea copii in viitor si istoricul medical familial. De aceea, este esential sa discutati cu medicul, dar si cu partenerul sexual, pentru a opta pentru cel mai bun produs contraceptiv.
Printre variantele generale de contraceptie se numara:
1. Contraceptivele de bariera – in aceasta categorie intra prezervativul, diafragma, capacul vaginal, buretele contraceptiv si spermicidele. Acestea interfereaza fizic cu procesul de conceptie, mentinand ovulul si spermatozoizii separati
2. Hormonale – aceste produse modifica mucusul cervical pentru a influenta functia sau transportul spermatozoizilor
3. Dispozitivele intrauterine – aceste dispozitive mici sunt introduse in uter si au rolul de a modifica mediul uterin pentru a preveni sarcina, precum si pentru a inhiba tranzitul spermatozoizilor de la colul uterin catre trompele uterine.
Citeste mai mult!