Articulatia genunchiului este deosebit de susceptibila la rani traumatice, inflamatie, infectii si, mai mult decat atat, modificari generative aparute odata cu inaintarea in varsta. Astfel, deosebit de multe persoane pot acuza un genunchi umflat, ca urmare a unor afectiuni acute (traume, spre exemplu) sau cronice. Cauzele variaza de la lezarea directa a articulatiei si formatiunilor anexe, pana la boli sistemice cronice. Pentru un diagnostic precis pus pe seama unui genunchi umflat, este necesara evaluarea anatomiei articulatiei si fiziopatologiei implicate. In cadrul articulatiei, solicitata constant in timpul mobilizarii corpului, structurile componente pot suferi usor leziuni.
ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.
Genunchi umflat – factori de risc
La nivelul articulatiei genunchiului exista mai multe burse, structuri asemanatoare unui saculet, pline cu lichid sinovial. Bursele sunt situate intre piele si proeminentele osoase ale articulatiei, iar una dintre ele comunica direct cu articulatia genunchiului. Acumularea de lichid intre spatiul intraarticular si bursele unei articulatii se numeste „efuziune”, termenul uzual folosit in practica medicala pentru genunchi umflat. Uneori, aceste efuziuni pot fi reduse, sub forma revarsatelor mici, si asimptomatice, insa efuziunile articulare semnificative indica o stare patologica. Drept urmare, un genunchi umflat poate aparea ca urmare a mai multor patologii, cu factori de risc:
-
Inaintarea in varsta, pe fondul degenerarii arhitecturii, structurii si biochimiei articulare;
-
Practicarea de sporturi care implica sarituri, pivotari, intoarceri bruste, rasuciri;
-
Suprasolicitarea genunchilor prin mentinerea timp indelungat a unei pozitii incomode;
-
Excesul ponderal, care implica suprasolicitarea permanenta a articulatiei;
-
Deficitul de vitamina D si calciu;
-
Traume directe la nivelul genunchiului (cazaturi puternice, accidente);
-
Infectiile bacteriene, fungice;
-
Anumite afectiuni medicale (artrita, bursita, guta, hermatroza, tumori, chisturi si altele).
Hemartroza, numita si „apa la genunchi”, o cauza frecventa pentru genunchi umflat, presupune acumularea de sange la nivelul acestei articulatiei. In multe cazuri, aspiratia reprezinta cel mai eficient tratament pentru un genunchi umflat din acest motiv, deoarece acumularea de sange va afecta functia tendonului qvadriceps, ceea ce face ca extensia genunchiului sa fie mult limitata, dificila si deosebit de dureroasa.
Genunchi umflat – cauze frecvent
Exista mai multe cauze care pot duce la genunchi umflat, cu diferite grade de afectare. De cele mai multe ori, un genunchi umflat va fi insotit de durere in timpul mobilizarii active sau pasive, de aspectul tumefiat caracteristic, precum si de limitarea considerabila a miscarii. Durerea tinde sa se amelioreze odata cu odihna si repausul, exacerbandu-se in timpul activitatilor fizice chiar si de intensitate redusa (mers, ridicarea din pat). In cele ce urmeaza, vor fi descrise cauzele cele mai frecvente pentru genunchi umflat, axandu-ne pe cele medicale.
Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.
Bursita
Bursita este poate cea mai frecventa cauza pentru genunchi umflat, indicand inflamatia bursei, a saculetului plin cu lichid situat intre oase si ligamente. Deseori, apare pe fondul unei lovituri directe la nivelul genunchiului sau prin suprasolicitarea indelungata a articulatiei genunchiului: statul in genunchi, mentinerea pozitiei verticale pentru o perioada lunga de timp, uz excesiv.
Artrita
O alta cauza frecventa pentru genunchi umflat este artrita, care se traduce prin inflamarea mai multor structuri articulare. Articulatia prezinta un aspect tipic tumefiat si se extinde chiar pana la nivel cutanat. Pielea din zona articulatiei devine rosie, fierbinte si dureroasa la atingere. Mai multe tipuri de artrita pot duce la genunchi umflat: osteoartrita, artrita infectioasa, inflamatorie autoimuna, guta si pseudoguta. Forma cel mai des intalnita este osteoartrita.
Guta si pseudoguta
Desi reprezinta o forma de artrita, guta si pseudoguta sunt deseori diagnosticate la persoane cu genunchi umflat. Se manifesta prin durere, inflamatie puternica, rigiditate si limitarea miscarii, principala cauza a gutei fiind acumularea excesiva de acid uric in organism. Chiar daca guta se manifesta deseori la nivelul articulatiei metatarsofalangiene, poate duce si la genunchi umflat.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Hemartroza
Hemartroza este o alta cauza pentru genunchi umflat. De fapt, aceasta afectiune face referire la o suita de patologii care, printre altele, au si aceasta manifestare. Inflamarea sinovialei, precum si a bursei sau altor formatiuni articulare, cu acumularea de sange la nivelul genunchiului, poate duce la genunchi umflat. Foarte relevant este aspiratul dintr-un genunchi umflat, care poate sa ridice, pe baza culorii, suspiciunea unei anumite patologii. Aspectul sanghinolent poate indica, de exemplu, rupturi traumatice si fracturi ale articulatiei, anumite afectiuni sistemice, iar cand aspiratul este non-sanghinolent (nu are aspect de sange), este vorba deseori despre inflamatii.
Hidartroza
Este o alta forma de „apa la genunchi”, insa efuziunea este reprezentata de lichidul sinovial. Se datoreaza uzurii cartilajului articular, pe fondul inaintarii in varsta, rupturilor de menisc, putand aparea si ca urmare a instalarii progresive a artrozei.
Traumatismele si leziunile
O gama variata de leziuni si traumatisme pot duce la genunchi umflat. Luxatia rotulei, fracturile de platou tibial, leziunile de cartilaj, rupturile traumatice ale ligamentelor, meniscului articular, entorsele, tendinita, sunt cauze frecvente pentru genunchi umflat pe fond traumatic. Totusi, de cele mai multe ori o persoana este constienta de faptul ca traumatismul este cel care a dus, prin lezare directa, la genunchi umflat. Aspiratul are aspect sanghinolent, asadar culoarea rosie.
ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Alte afectiuni
Alte afectiuni care pot duce la genunchi umflat sunt: chisturile, tumorile, sinovita vilonodulara, anumite tulburari de coagulare, anemia falciforma, boala Lyme. Data fiind etiologia complexa, sunt necesare intotdeauna consultul unui specialist si investigatiile imagistice specifice.
Genunchi umflat – optiuni de tratament in functie de cauza
In prima instanta, pana la stabilirea diagnosticului si cauzei pentru genunchi umflat, trebuie pus la punct un tratament conservator, care vizeaza ameliorarea simptomelor. Deseori, acesta poate include folosirea compreselor cu gheata, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene astfel incat sa se amelioreze durerea, repaus la pat si evitarea suprasolicitarii articulatiei. Tratamentul, in cele din urma, se individualizeaza in functie de cauza de baza, putand presupune:
Tratament bursita
Tratamentul poate include fizioterapie, injectie cu corticosteroizi, aspiratia lichidului. In cazul in care nu raspunde la tratament, se poate apela si la indepartarea completa a bursei. Chirurgia artroscopica are rezultate foarte favorabile.
Tratament artrita
Tratamentul pentru artrita, o alta cauza pentru genunchi umflat, se individualizeaza atat functie de starea generala a pacientului, cat si de stadiul bolii. Fizioterapia, medicamentatia, precum si alternativele chirurgicale, pot fi eficiente in a incetini progresul bolii si ameliora simptomele.
Tratament guta si pseudoguta
Guta poate fi ameliorata printr-un stil de viata sanatos, cu evitarea anumitor alimente, iar boala poate fi incetinita prin medicamentatie prescrisa de catre specialist. Abordul chirurgical trebuie individualizat si vizeaza in primul rand indepartarea tofilor si, uneori, inlocuirea articulatiei.
Tratament hemartroza si hidartroza
Fiind cauze frecvente pentru genunchi umflat, uneori este necesara doar aspirarea lichidului ce da aspectul specific articulatiei. Cauza aparitiei efuziunii se trateaza deseori printr-o procedura de artroscopie de genunchi.
In cele mai multe cazuri, simptomele se rezolva prin repaus, aplicarea de comprese reci si prin mentinerea genunchiului usor ridicat, folosind un scaun sau perne. Articulatia trebuie protejata, putand folosi benzi kinesiologice, fiind in acelasi timp necesara si evitarea suprasolicitarii. Cel mai eficient este consultul medicului de specialitate, elaborarea unui diagnostic diferential, iar apoi instaurarea precoce a tratamentul.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704066/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532279/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-knee/symptoms-causes/syc-20378129
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17678-swollen-knee
https://www.arthritis-health.com/types/general/what-causes-swollen-knee-water-knee
https://www.arthritis-health.com/types/general/how-care-swollen-knee