Entorsa de genunchi: cauze, simptome, tratament

Entorsa de genunchi: cauze, simptome, tratament Entorsa de genunchi: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 9 noiembrie 2023

O persoana se poate confrunta cu o entorsa la genunchi in momentul in care unul dintre cele patru ligamente care mentin articulatia in pozitie normala este lezat. De cele mai multe ori, o entorsa la genunchi apare ca urmare a traumatismului direct care duce la ruperea sau intinderea acestora, ceea ce cauzeaza dureri si incapacitatea de a misca articulatia genunchiului.

In cazuri mai rare, afectiunea este urmarea altor probleme de sanatate, cum ar fi artrita, cu o incidenta crescuta mai ales in randul persoanelor in varsta. Entorsele sunt afectiuni care apar foarte des in randul celor care practica sporturi de contact, care implica miscari de pivotare, sprint si sarituri.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice, care le valideaza eficienta.

In caz de entorsa la genunchi, este afectat unul dintre ligamentele situate la nivelul articulatiei:

  • ligamentul incrucisat anterior;
  • ligamentul incrucisat posterior;
  • ligamentul colateral medial (intern);
  • ligamentul colateral lateral (extern).

Aceste ligamente sunt benzi puternice, formate din tesut conjunctiv si fibre de colagen, care au rolul de a mentine integritatea structurala si arhitecturala a articulatiei. Ele ofera rezistenta, dar si flexibilitate articulatiei, permitand miscarile in anumite planuri. Entorsele si rupturile tind sa apara in special la nivelul ligamentului incrucisat anterior care, alaturi de ligamentul incrucisat posterior, formeaza un „X” in interiorul articulatiei.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport Colagen cu aroma de lamaie, care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.


Entorsa genunchi – cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de entorsa la genunchi prezinta un istoric personal de traumatism puternic si direct asupra articulatiei genunchiului. Intinderea si suprasolicitarea ligamentelor de la acest nivel se produce in special cand asupra articulatiei este aplicata o forta externa majora sau, mai rar, cand forta actioneaza intr-o directie neobisnuita pentru articulatie. Principalii factori de risc care predispun o persoana la a dezvolta entorsa la genunchi sunt urmatorii:

  • practicarea unor sporturi care presupun accelerarea, pivotarea, oprirea brusca sau schimbarea brusca a directiei de actiune;
  • practicarea sporturilor care implica sarituri;
  • cazaturile in genunchi (o cauza frecventa de entorsa la genunchi in perioada iernii, cand riscul de a aluneca pe o suprafata inghetata este mare);
  • cresterea semnificativa a riscului de entorsa la genunchi din cauza supraponderabilitatii, chiar si daca persoana respectiva practica activitati obisnuite, cum ar fi mersul;
  • predispozitia spre entorsa la genunchi, pe masura inaintarii in varsta (ca urmare a pierderii densitatii osoase si demineralizarii osului);
  • antrenamentele fara incalzire prealabila, care cresc riscul de afectare articulara.

Naturalis ArtroSuport Colagen aroma de portocala sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Principalele sporturi in care se raporteaza o incidenta crescuta a cazurilor de entorsa la genunchi, dar si alte afectiuni inrudite, sunt: fotbalul, baschetul, tenisul, scrima, rugby-ul. Si culturistii si sportivii de performanta, care ridica greutati extreme, pot dezvolta entorsa la genunchi, ca urmare a presiunii excesive, manifestate asupra articulatiei genunchiului. In astfel de sporturi, entorsele apar frecvent ca urmare a miscarilor bruste, anormale, care suprasolicita si intind ligamentele. In cazul schiorilor, de exemplu, o entorsa de genunchi poate aparea atat din cauza cazaturilor frecvente si anormale, cat si ca urmare a presiunii exercitate in momentul aterizarii de la o anumita inaltime.

Entorsa genunchi – simptome si manifestari

Una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului este ruptura ligamentului incrucisat care acopera partea anterioara a genunchiului. Accidentarea apare frecvent in timpul activitatilor de natura sportiva, care includ schimbari bruste de directie, oprire rapida, sarituri si aterizari care nu sunt normale, lovituri directe in partea laterala a genunchiului. Majoritatea persoanelor care au o entorsa de genunchi sustin ca aud un zgomot specific in momentul ranirii si ca articulatia nu mai poate sustine activitatile ulterioare, cedand. Alte simptome includ sensibilitatea extrema, din moment ce articulatia este afectata, durere brusca si tumefiere.

ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Scaderea amplitudinii de miscare este obisnuita, din moment ce ligamentele sunt afectate. Mai mult decat atat, persoana care a avut o entorsa la genunchi are dificultati in a se deplasa si are nevoie de sustinere pentru a putea merge. Nu se poate sprijini pe piciorul afectat si durerea tinde sa se amelioreze prin repaus fizic. In momentul aparitiei unei entorse de genunchi si a ruperii ligamentului, se aude o pocnitura, ca urmare a faptului ca ligamentul nu mai sustine si asigura arhitectura articulatiei, iar acestea se deplaseaza. Aparitia echimozelor (vanatai) nu este neaparat obisnuita, dar se poate manifesta in momentul in care sunt lezate si alte structuri articulare.

Protocolul privind diagnosticul in entorsa de genunchi

O entorsa de genunchi poate fi diagnosticata clinic, dar pentru a se identifica structurile interesate, investigatia prin rezonanta magnetica este deosebit de sensibila si specifica. Diagnosticul poate fi pus si prin artroscopia genunchiului, pentru a se diferentia tipul de ruptura. Totusi, intrucat este o modalitate invaziva de examinare si necesita anestezie, rareori este folosita drept metoda initiala de diagnostic. Examinarea in cazul suspiciunii de entorsa la genunchi are in vedere identificarea tipului de leziune, dar si a riscului de afectare suplimentara a altor structuri de la nivelul articulatiei genunchiului. Se evalueaza si gradul de severitate al leziunii, astfel:

  • entorsa de genunchi de gradul I: un anumit ligament este suprasolicitat, intins in mod patologic;
  • entorsa de genunchi de gradul II: un ligament de la nivelul articulatiei este partial lezat;
  • entorsa de genunchi de gradul III: un ligament de la nivelul articulatiei este lezat in totalitate si, astfel, prezinta semne de ruptura.

De multe ori, o entorsa de genunchi va implica si alte formatiuni de la nivelul articulatiei, nu doar un anumit ligament. Ligamentul incrucisat anterior este cel mai frecvent afectat, existand chiar si riscul ca, odata cu ruperea acestuia, sa se piarda si contactul dintre suprafetele articulare. In astfel de cazuri, nu este atat vorba despre o entorsa la genunchi, cat despre o luxatie, situatie care determina dureri semnificative si imposibilitatea de a folosi piciorul afectat.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si in reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Tratament entorsa genunchi

In functie de severitate, o entorsa la genunchi poate fi tratata pe cale chirurgicala sau nu. In primul rand, se recomanda terapia ”RICE”, adica odihna (Rest), gheata (Ice), compresie a genunchiului (Compression) si ridicarea genunchiului (Elevation). Compresele cu gheata se aplica folosindu-se un material textil, cu aplicare ulterioara pe zona afectata. Ameliorarea durerii presupune, in majoritatea cazurilor, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.

In cazuri foarte severe de entorsa la genunchi, in care structura articulara este compromisa, abordul pe cale chirurgicala reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament (tipic, folosindu-se grefa de tesut).

Entorsa genunchi – sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni riscul de a face o entorsa la genunchi, in special daca practicati un sport in care exista un astfel de risc, specialistii recomanda:

  • incalzirea corespunzatoare a articulatiilor inainte de antrenamentul fizic;
  • dozarea treptata a efortului fizic, astfel incat sa se evite suprasolicitarea articulara si, astfel, riscul de a avea o entorsa de genunchi;
  • purtarea incaltamintei potrivite, conforma tipului de activitate pe care il desfasurati;
  • in cazul sporturilor care implica miscari rapide, se recomanda purtarea de benzi cu rolul in mobilizarea si izolarea articulatiei genunchiului;
  • evitarea opririlor si schimbarilor bruste de pozitie.

 

Sursa:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499848/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431095/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4732399/

https://www.bonsecours.com/health-care-services/orthopedics-sports-medicine/knee/conditions/knee-strain-or-sprain

https://www.knee-pain-explained.com/kneesprain.html

https://www.healthline.com/health/sprained-knee

 

Farmacistul Catena va recomanda: