
Exista de mii de ani alimente traditionale, cum ar fi muraturile si lactatele, extrem de apreciate pentru beneficiile lor pentru sanatate. In aceasta categorie intra si supa de oase, un alt aliment vindecator care este acum recunoscut pentru beneficiile sale incredibile pentru sanatate. Supa de oase este un element de baza al dietei paleo, iar la moda sunt, mai nou, suplimentele din oase.
Intr-adevar, beneficiile supei de oase sunt numeroase si extinse. Exista multe tipuri diferite de supa de oase (pui, vita, peste, pudra si multe altele) pe care le puteti face, toate aducand beneficii minunate pentru organism.
Supa de oase contine oase, tesuturi conjunctive si minerale. Supa de oase poate sustine sanatatea articulatiilor si a sistemului digestiv si poate ajuta la gestionarea unei greutati normale, printre alte beneficii.
Supa de oase poate fi facuta din oasele si tesuturile multor tipuri de animale, cum ar fi vaca, pui si chiar peste. Supa de oase poate furniza nutrienti importanti, in special minerale, derivate din aceste tesuturi.
Fierberea oaselor in apa cu putin otet ajuta la eliberarea nutrientilor din maduva din oase, precum si la descompunerea altor tesuturi in apa. Acest lucru da nastere unei supe aromate si hranitoare.
Ce este supa de oase?
Supa de pui nu trebuie consumata numai pentru gust. Exista un motiv intemeiat pentru care este recomandata de medici si mame deopotriva atunci cand nu va simtiti bine.
Supa de oase – de vita, pui, peste, miel si multe altele – este un element esential al dietelor traditionale. De asemenea, asa cum mentionam, acum este un element de baza in dieta paleo si dieta keto, deoarece contine carbohidrati putini, dar si unele proteine. Prin urmare, supa de oase este o componenta keto de top. Asta pentru ca are nutrienti, este usor de digerat, are o aroma bogata si stimuleaza vindecarea tesuturilor.
Supa de oase este un indicator al faptului ca stramosii nostri au folosit fiecare parte a animalelor pe care le vanau. Oasele si maduva, pielea si picioarele, tendoanele si ligamentele pe care nu le putea manca direct le fierbeau pentru a le consuma ulterior. Prin procesul de fierbere, oasele si ligamentele elibereaza compusi vindecatori, precum colagenul, prolina, glicina si glutamina.
De ce este buna supa de oase? Cercetatorii in nutritie sustin ca supa de oase contine minerale in forme pe care corpul le poate absorbi cu usurinta:
-
calciu,
-
magneziu,
-
fosfor,
-
siliciu,
-
sulf.

Contin sulfat de condroitina si glucozamina, compusi care pot reduce inflamatia, artrita si durerile articulare si care se gasesc sub forma de suplimente alimentare.
Valoare nutritionala
Oasele in sine sunt bogate in vitamine si nutrienti, cum ar fi calciu, magneziu si fosfor.
De asemenea, transformarea tesutului conjunctiv in supa de oase ofera organismului compusi naturali din cartilaj.
Tesuturile si oasele contin si colagen. Prin preparare, colagenul se transforma in gelatina, care furnizeaza organismului aminoacizi, acestia fiind elemente de baza ale proteinelor.
Este recomandat sa includeti multe tipuri diferite de oase si tesuturi, pentru a avea parte de o cantitate mai mare de nutrienti.
Maduva osoasa este bogata in nutrienti precum:
-
fier;
-
vitaminele A si K;
-
acizi grasi;
-
seleniu;
-
zinc;
-
mangan.
Supa de oase poate furniza anumite cantitati din acesti nutrienti, iar specialistii sustin ca supa de oase este o modalitate usoara de a obtine acesti nutrienti intr-o forma mai usor de digerat.
Puteti adauga, de asemenea, si alte ingrediente, cum ar fi legumele, pentru a obtine nutrienti suplimentari.
Beneficii
La ce este buna supa de oase? Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale supei de oase:
-
Poate avea efect antiimbatranire
Supa de oase este asociata cu colagenul, o proteina structurala gasita in piele, cartilaj si oase. Cand este fiert, colagenul din tesutul conjunctiv este descompus in gelatina si diversi alti aminoacizi care favorizeaza sanatatea, cum ar fi glicina si glutamina.
Potrivit studiilor, consumul a 300 ml de supa de oase creste nivelurile plasmatice ale precursorilor aminoacizilor glicina si prolina, care sunt necesari pentru a forma colagen.

In studiile clinice, colagenul, luat ca supliment, a reusit sa imbunatateasca hidratarea, elasticitatea si aspectul ridurilor pielii. Colagenul a crescut, de asemenea, densitatea minerala osoasa la femeile aflate in postmenopauza si, atunci cand este combinat cu antrenamentele de rezistenta, a imbunatatit masa musculara slabita si a crescut arderea grasimilor.
-
Buna pentru digestie si sanatatea intestinului
Gelatina este cea mai abundenta proteina din supa de oase. Odata ajunsa in tractul digestiv, gelatina se leaga de apa pentru a sprijini deplasarea eficienta a alimentelor prin intestine.
Studiile pe animale sugereaza ca gelatina, alaturi de alti aminoacizi din supa de oase, poate ajuta la tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua efectele asupra oamenilor.
-
Poate sustine functionarea sistemului imunitar
Intestinul subtire este locul principal in care sunt absorbiti nutrientii si, in plus, este si prima linie de aparare a sistemului imunitar. Daca bariera intestinala se deterioreaza sau dispare cu totul, acest lucru poate perturba functia imunitara. Aminoacizii care se gasesc in supa de oase pot avea efect protector.
Un studiu recent a concluzionat ca administrarea intravenoasa a glutaminei a sustinut functia de bariera intestinala la pacientii in stare critica. In mod similar, in timpul studiilor pe soareci, administrarea de suplimente cu glicina a crescut imunitatea intestinala si diversitatea microbiana.
-
Poate sustine sanatatea articulatiilor
Conform cercetarilor, colagenul derivat din cartilajul de pui poate ameliora durerea, rigiditatea si functionarea articulatiilor la pacientii cu osteoartrita.

Gelatina poate, de asemenea, sa contribuie la prevenirea leziunilor si la repararea tesuturilor afectate. Un studiu din 2017 a constatat ca administrarea de suplimente cu gelatina si vitamina C a imbunatatit sinteza colagenului dupa efort si a reusit sa repare tendoanele.
-
Poate ajuta la inducerea unui somn sanatos
Glicina, aminoacidul prezent in supa de oase, are mai multe functii in organism, printre care si sustinerea unui somn sanatos. Cercetarile arata ca glicina din alimente poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului pacientilor cu insomnie. Se crede ca glicina isi exercita efectul prin reglarea ritmului circadian si prin scaderea temperaturii corpului, doua conditii esentiale pentru un somn odihnitor.
Cum se prepara supa de oase?
Supa de oase este foarte simplu de preparat. Aveti nevoie de o oala mare, apa, otet si oase. Iata o reteta usoara pe care o puteti urma:
Ingrediente:
-
4 litri de apa;
-
30 ml de otet de mere;
-
aproximativ 1-2 kg de oase de animale;
-
sare si piper, dupa gust.
Apoi, urmati acesti pasi:
-
Puneti toate ingredientele intr-o oala mare sau intr-o oala cu gatire lenta (slow cooker).
-
Puneti oala pe foc si lasati-o acolo pana atinge punctul de fierbere.
-
Reduceti focul la minimum si lasati amestecul sa fiarba timp de 12-24 de ore. Cu cat sta mai mult la gatit, cu atat va avea un gust mai bun si va fi mai hranitoare.
-
Lasati apoi supa sa se raceasca. Puneti-o intr-un recipient mare si aruncati oasele si legumele.

Pentru a adauga valoare nutritiva, utilizati o varietate de oase: oase cu maduva, articulatii si picioare. Adaugati otet pentru ca ajuta la extragerea tuturor nutrientilor valorosi din oase.
De asemenea, pentru a imbunatati aroma, puteti adauga legume, ierburi sau mirodenii in supa de oase. Multi prefera sa adauge usturoi, ceapa, telina, morcovi, patrunjel si cimbru.
Posibile riscuri pentru sanatate
Supa de oase, la fel ca multe supe si cioburi din comert, poate sa contina mai mult sare. De aceea, este recomandat sa preparati supa de oase acasa, pentru ca puteti adauga mai putina sare. Acest lucru este important pentru cei cu hipertensiune arteriala sau alte afectiuni care necesita limitarea consumului de sare. Supa de oase poate contine, de asemenea, niveluri mai mari de metale grele, precum plumbul.
Cu toate ca sunt necesare mai multe cercetari, supa de oase poate fi consumata in siguranta in cantitati moderate.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth
https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-of-bone-broth
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323903
https://www.health.com/bone-broth-7556074
https://draxe.com/nutrition/bone-broth-benefits/