
Leucemia mieloida cronica este un tip de cancer care afecteaza sangele si maduva osoasa. La acesti pacienti, maduva osoasa produce o cantitate excesiva de granulocite, o subcategorie de celule sanguine albe (leucocite). Acest exces de granulocite interfereaza cu productia normala a celorlalte celule sanguine. In plus, granulocitele pot ajunge treptat si in restul corpului, prin fluxul sanguin. Desi boala poate aparea la orice varsta, majoritatea pacientilor au cel putin 65 de ani la momentul diagnosticului.
Din acest material veti afla cum apare aceasta afectiune si cum se manifesta, dar si care sunt optiunile de tratament si prognosticul persoanelor care sufera de leucemie mieloida cronica.
Leucemie mieloida cronica – generalitati
Numita si leucemie granulocitara cronica sau leucemie mielogena cronica, leucemia mieloida cronica este o forma rara de cancer al maduvei osoase. Maduva osoasa este tesutul spongios din interiorul oaselor, de unde se formeaza celulele sanguine. La pacientii cu leucemie mieloida cronica se remarca un nivel crescut de globule albe in sange.
In cazul celor cu leucemie mielogena cronica, termenul „cronic” sugereaza ca acest tip de cancer tinde sa progreseze mai lent decat formele severe de leucemie, iar „mielogen” se refera la leucocite, tipul de celule pe care le afecteaza aceasta boala.
In ultimii ani, optiunile de tratament au mai evoluat, imbunatatind prognosticul persoanelor cu leucemie mieloida cronica. Astfel, majoritatea pacientilor pot ajunge in remisiune si trai multi ani dupa depistarea diagnosticului.
Leucemie mieloida cronica – cauze si factori de risc
Cazurile de leucemie mieloida cronica reprezinta aproximativ 15% din toate tipurile de leucemie. Afectiunea apare cand survin modificari ale celulelor maduvei osoase, desi inca nu este clar ce anume declanseaza acest proces. Cercetatorii au descoperit insa cum evolueaza procesul la pacientii care sufera de leucemie mieloida cronica. Il vom descrie si noi mai jos:
-
In organism apar modificari cromozomiale
Celulele umane au de obicei 23 de perechi de cromozomi, al caror ADN contine instructiunile care le transmite ce functii sa indeplineasca in organism. In cazul persoanelor cu leucemie mieloida cronica, cromozomii din celulele sanguine schimba intre ei anumite sectiuni. Mai exact, o sectiune a cromozomului 9 face schimb de loc cu o sectiune a cromozomului 22, astfel formandu-se un cromozom 22 excesiv de scurt si un cromozom 9 excesiv de lung. Cromozomul 22 prea scurt se numeste cromozom Philadelphia, fiind denumit dupa orasul in care a fost descoperit. Cromozomul Philadelphia este prezent in celulele sanguine la 90% dintre persoanele cu leucemie mielogena cronica.
-
Cromozomul Philadelphia creeaza apoi o noua gena
Genele din cromozomul 9 se combina cu cele din cromozomul 22, creand o noua gena numita BCR-ABL. Aceasta gena le transmite apoi celulelor sanguine sa produca in exces o proteina numita tirozin kinaza, care favorizeaza aparitia cancerului prin faptul ca permite anumitor celule sanguine sa se acumuleze necontrolat.
-
Noua gena favorizeaza acumularea celulelor sanguine bolnave
In mod normal, cand maduva osoasa functioneaza corespunzator, aceasta produce o anumita cantitate de celule imature, numite celule stem din sange. Aceste celule se maturizeaza treptat, specializandu-se apoi in globule rosii (sau hematii, implicate in transportul oxigenului), globule albe (sau leucocite, care protejeaza corpul de infectii) si, respectiv, trombocite (celulele care controleaza procesul de coagulare a sangelui), care circula in sangele din tot corpul.
La persoanele cu leucemie mieloida cronica, acest proces nu se desfasoara corect, deoarece tirozin kinaza permite acumularea unui exces de globule albe, mai exact, de granulocite. Problema este ca majoritatea acestor celule sau chiar toate contin cromozomul Philadelphia, despre care am discutat mai sus. Globulele albe bolnave nu se dezvolta si mor asa cum ar trebui, motiv pentru care ajung sa se acumuleze in cantitati excesive. Acestea incep sa ocupe mai mult spatiu decat celulele sanguine sanatoase si sfarsesc prin a deteriora maduva osoasa.
Pe langa procesul mai sus mentionat, factorii care cresc riscul de leucemie mieloida cronica sunt urmatorii:
-
varsta inaintata – cazurile de leucemie mieloida cronica sunt mai frecvente la persoanele in varsta decat la copii si adolescenti;
-
sexul masculin – s-a observat ca barbatii prezinta un risc putin mai mare de a dezvolta leucemie mielogena cronica;
-
expunerea la radiatii – radioterapia efectuata pentru anumite tipuri de cancer a fost asociata cu leucemie mieloida cronica.
In mod interesant, istoricul familial al bolii nu reprezinta un factor de risc, deoarece modificarea genetica pe fondul careia apare leucemia mieloida cronica nu se transmite ereditar, ci pare sa se dezvolte dupa nastere. Asadar, nu exista vreun mod de a preveni leucemia mielogena cronica.
In ce ritm evolueaza sau se agraveaza simptomele de leucemie mieloida cronica
Cazurile de leucemie mieloida cronica evolueaza lent, unele persoane putand avea aceasta afectiune de mai multi ani, inainte sa observe simptomele. Multi pacienti descopera ca au leucemie mielogena cronica cand isi fac analizele de sange de rutina si se observa rezultate neobisnuite in ce priveste nivelul celulelor sanguine. Tratamentul prompt impiedica agravarea afectiunii, dar daca boala nu este depistata si tratata la timp, aceasta poate pune viata in pericol in termen de 3-4 ani.
Leucemie mieloida cronica – semne si simptome
Simptomele pacientilor cu leucemie mieloida cronica nu sunt intotdeauna evidente si, in plus, pot fi similare altor afectiuni. In stadiile incipiente, unii pacienti pot fi asimptomatici. Cand simptomele incep sa-si faca insa simtita prezenta, acestea pot consta in:
-
senzatie de oboseala sau slabiciune;
-
sangerari sau vanatai aparent nejustificate;
-
paloare (la persoanele cu fototip mai inchis al pielii, fenomenul poate fi mai usor sesizabil pe palmele mainilor sau pe interiorul pleoapelor);
-
imbolnaviri mai frecvente sau recuperare mai lenta dupa boli;
-
umflarea glandelor (de obicei la nivelul gatului, axilelor si in zona inghinala);
-
dureri de oase;
-
lipsa apetitului sau slabire neintentionata;
-
balonare, durere si disconfort abdominal;
-
transpiratii nocturne;
-
dureri de cap.
Simptomele mai putin frecvente sunt urmatoarele:
-
vedere incetosata;
-
inflamatii si dureri articulare;
-
erectii dureroase (priapism) sau persistente.

Leucemie mieloida cronica – diagnostic
Procedurile pe care medicii le recomanda pentru diagnosticul pacientilor suspecti de leucemie mieloida cronica includ:
-
examinare clinica – clinicianul verifica semnele vitale, cum ar fi pulsul si tensiunea arteriala, si poate examina inclusiv ganglionii limfatici, splina si zona abdominala;
-
analize de sange – se poate recomanda o hemoleucograma completa, care verifica nivelul diferitelor tipuri de celule din sange. In caz de leucemie mieloida cronica se depisteaza in general un nivel excesiv al globulelor albe. De asemenea, prin analizele de sange se poate evalua functia organelor;
-
teste ale maduvei osoase – pentru a colecta probe de maduva osoasa, se poate recomanda biopsia maduvei osoase sau o aspiratie. Maduva osoasa consta intr-o zona solida si una lichida. La o biopsie a maduvei osoase, se foloseste un ac pentru a colecta o cantitate mica de tesut solid, in timp ce in cazul procedurii aspiratiei se foloseste un ac pentru a extrage o proba de lichid. Probele sunt prelevate de obicei din osul soldului, urmand sa fie examinate in laborator.
-
teste pentru depistarea cromozomului Philadelphia – in astfel de cazuri, se efectueaza analiza unei probe de sange sau de maduva osoasa, pentru a se verifica prezenta cromozomului Philadelphia sau a genei BCR-ABL. Testele respective constau in hibridizarea in situ fluorescenta (FISH) si reactia de polimerizare in lant (PCR).
Leucemie mieloida cronica – stadiile bolii
Oncologul determina stadiul bolii masurand raportul dintre globulele bolnave si cele sanatoase din sangele sau maduva osoasa a pacientului. Un raport mai mare de globule bolnave sugereaza ca leucemia mielogena cronica a ajuns intr-un stadiu mai avansat.
Conform specialistilor, cazurile de leucemie mieloida cronica pot fi clasate intr-unul dintre cele 4 stadii de mai jos:
-
leucemie mieloida cronica – faza cronica este stadiul cel mai incipient al bolii, cand nu toti pacientii prezinta simptome si majoritatea acestora raspund cel mai bine la tratament. In acest caz, termenul „cronica” se refera la procentul de globule albe (leucocite) imature din maduva osoasa si din sange. La pacientii cu leucemie mieloida cronica, leucocitele reprezinta cel mult 10% din celulele din sange si maduva osoasa. Acest stadiu al bolii se depisteaza la aproximativ 80-90% dintre persoanele cu leucemie mieloida cronica.
-
leucemie mieloida cronica accelerata – faza accelerata este un stadiu de tranzitie, cand boala devine mai agresiva. In acest stadiu, leucocitele imature reprezinta 10-19% din celulele din sange sau maduva osoasa. Cand se suspecteaza un astfel de stadiu, clinicienii pot verifica si nivelul bazofilelor. Bazofilele sunt globule albe din sange care elibereaza enzime pentru a imbunatati fluxul sanguin si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. La pacientii suspecti de leucemie mieloida cronica accelerata poate exista un nivel excesiv al bazofilelor.
-
leucemie mieloida cronica exploziva (criza blastica) – este o faza severa, agresiva a bolii, care poate pune viata in pericol. La pacientii cu leucemie mielogena cronica exploziva, analizele arata ca leucocitele imature reprezinta cel putin 20% din celulele din maduva osoasa sau din sange. Majoritatea persoanelor care sufera de leucemie mieloida cronica in faza blastica au simptome foarte vizibile, cum ar fi oboseala extrema, febra, scadere in greutate si dificultati respiratorii.
-
leucemie mieloida cronica rezistenta la tratament – in acest caz, discutam despre leucemie mieloida cronica ce reapare in ciuda tratamentului sau care nu raspunde la tratament.
Leucemie mieloida cronica – complicatii
Persoanele cu leucemie mieloida cronica pot dezvolta:
-
anemie (deoarece nu au suficiente globule rosii in sange);
-
splina marita (splenomegalie).
In plus, persoanele care sufera de leucemie mielogena cronica pot fi predispuse si aparitiei altor tipuri de cancer. Un studiu recent a aratat ca aproximativ 30% dintre persoanele cu leucemie mieloida cronica au dezvoltat inca o forma de cancer, cum ar fi:
-
cancer al intestinului subtire;
-
cancer tiroidian;
-
cancer de stomac;
-
cancerul pulmonar;
-
cancer de prostata.
Leucemie mieloida cronica – tratament
In momentul de fata, pacientii diagnosticati cu leucemie mieloida cronica au la dispozitie 6 tipuri de tratament standard, pe care le vom descrie pe scurt in cele ce urmeaza.
-
Terapie tintita
Terapia tintita reprezinta un tip de tratament care utilizeaza medicamente sau alte substante pentru a identifica si ataca anumite celule canceroase.
Pacientilor cu leucemie mieloida cronica li se poate prescrie terapia cu inhibitori ai tirozin kinazei. Acest tratament blocheaza enzima tirozin kinaza, care determina celulele stem din sange sa evolueze in mai multe globule albe decat ii trebuie organismului. Substante precum mesilatul de imatinib, dasatinib, nilotinib, ponatinib, bosutinib si asciminib sunt inhibitori ai tirozin kinazei, utilizati pentru tratarea pacientilor care sufera de leucemie mieloida cronica.
-
Chimioterapie
Chimioterapia consta in medicamente care opresc dezvoltarea celulelor canceroase, pe care fie le ucid, fie le impiedica sa se mai divida. Chimioterapia se administreaza oral sau injectabil/intravenos, medicamentele patrunzand in fluxul sanguin si astfel ajungand la celulele canceroase din tot corpul (chimioterapie sistemica).
-
Imunoterapie
Imunoterapia este un tratament care foloseste sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta impotriva cancerului. Substantele produse de organism sau fabricate intr-un laborator sunt folosite pentru a stimula, directiona sau restabili apararea naturala a organismului impotriva cancerului.
Pacientilor cu leucemie mieloida cronica li se poate recomanda tratamentul cu interferon, care afecteaza diviziunea celulelor canceroase.
-
Chimioterapie in doze mari, cu transplant de celule stem
In unele cazuri, pentru a ucide celulele canceroase, se pot administra doze mari de chimioterapie, care insa distruge si celulele sanatoase. In astfel de situatii, pacientilor diagnosticati cu leucemie mieloida cronica li se poate efectua transplant de celule stem, adica un tratament pentru inlocuirea celulelor care formeaza sangele. Celulele stem (celule sanguine imature) sunt indepartate din sangele sau maduva osoasa a pacientului sau a unui donator, fiind ulterior congelate si depozitate. Dupa ce pacientul termina chimioterapia, celulele stem stocate sunt dezghetate si administrate pacientului printr-o perfuzie, restaurand astfel celulele sanguine ale corpului.
-
Infuzie de limfocite de la un donator (DLI)
Infuzia de limfocite prelevate de la donatori este un tratament anticancerigen care poate fi utilizat dupa transplantul de celule stem. Limfocitele sunt prelevate din sangele donatorului si pot fi congelate pentru depozitare. Si in acest caz, limfocitele donatorului sunt dezghetate si apoi administrate pacientului printr-una sau mai multe perfuzii. Limfocitele sanatoase considera ca celulele canceroase ale pacientului sunt niste corpuri straine, asa ca le ataca.
-
Interventie chirurgicala
In cazul pacientilor care dezvolta splenomegalie drept complicatie a leucemiei mielogene cronice, se poate recomanda indepartarea splinei. Aceasta interventie chirurgicala se numeste splenectomie.
Leucemie mieloida cronica – prognostic
Prognosticul depinde de situatia fiecarui pacient in parte. Daca in urma tratamentului boala intra in remisiune, pacientul nu va mai prezenta simptome, dar va avea in continuare nevoie de medicamente pentru a mentine boala in remisiune.
Cat despre ratele de supravietuire, in general, 90% dintre persoanele cu leucemie mielogena cronica inca traiesc la 5 ani de la diagnostic. Inainte ca tratamentul cu inhibitori ai tirozin kinazei sa devina o optiune, doar 22% dintre persoanele cu leucemie mielogena cronica supravietuiau la 5 ani dupa diagnostic.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/chronic-myeloid-leukaemia/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-myelogenous-leukemia/symptoms-causes/syc-20352417
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21845-chronic-myelogenous-leukemia-cml
https://www.cancer.gov/types/leukemia/patient/cml-treatment-pdq