Zincul este un mineral care face parte din categoria oligoelementelor, adica acele elemente chimice de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, dar care sunt indispensabile bunei functionari a acestuia. Dupa fier, zincul este al doilea oligoelement ca importanta, cele 11 miligrame grame de care are nevoie zilnic organismul unui adult fiind folosite in mare parte pentru sustinerea densitatii osoase, alaturi de calciu si fosfor.
In acelasi timp, zincul joaca un rol important in sustinerea sistemului imunitar, iar pentru ca tot suntem in sezonul rece, va vom arata cum va poate ajuta acest element sa va protejati de raceala si gripa.
Naturalis Zinc 15 mg contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Zinc – rol si beneficii
In afara de sustinerea rezistentei oaselor si a sistemului imunitar, zincul este folosit de organism si in procesul de sinteza a insulinei si a testosteronului, sustinerea potentei masculine, reglarea ciclului menstrual si procesul de vindecare a ranilor.
De asemenea, zincul este implicat in asigurarea bunei functionari a muschilor si a derularii functiilor cerebrale, fiind totodata un element important pentru mentinerea acuitatii vizuale.
Ne-ar trebui foarte mult spatiu pentru a vorbi pe larg de toate aceste roluri, asa ca ne rezumam la rolul pe care il joaca zincul in sustinerea sistemului imunitar, care este legat de tema aleasa pentru acest articol. Asadar, continuam cu prezentarea beneficiilor pe care zincul le poate avea in sezonul rece, in lupta impotriva racelii si gripei.
Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Produsul contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, ajuta la mentinerea starii psihice. Vitamina C sustine productia de colagen, contribuind la functionarea corespunzatoare a ligamentelor, vaselor de sange, sistemului osos si a pielii. Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 10 mg Zinc.
Reducerea duratei bolii
Este un fapt dovedit ca zincul inhiba capacitatea de replicare a virusurilor care cauzeaza aparitia racelii si gripei, ceea ce contribuie la scurtarea perioadei de manifestare a bolii. Trebuie sa tineti cont de faptul ca agentii patogeni se pot inmulti in ritm foarte rapid odata ce gasesc un mediu prielnic, astfel ca este important sa oferiti organismului o doza mai mare de zinc in primele 24 de ore de la manifestarea primelor simptome. Astfel, cantitatea virala va fi limitata din primele momente, iar sistemul imunitar va putea neutraliza mai usor agentii patogeni, scurtandu-se astfel durata bolii.
Ameliorarea simptomelor
Zincul are si efect inflamator care, coroborat cu inhibarea capacitatii de replicare a agentilor patogeni, contribuie la ameliorarea simptomelor specifice gripei si racelii.
Mai exact, zincul reduce inflamatia la nivelul cailor respiratorii superioare, ameliorand sau chiar prevenind durerea in gat si congestia nazala. De asemenea, prin reducerea inflamatiei la nivelul gatului, zincul contribuie la reducerea severitatii tusei.
Datorita decongestionarii cailor nazale, se reduce presiunea asupra sinusurilor, care constituie principala cauza a durerilor de cap asociate racelii si gripei.
ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui. Varsta inaintata, supraponderabilitatea, lipsa pestelui din alimentatie, expunerea limitata la soare, concomitent cu folosirea cosmeticelor ce asigura protectie solara, desfasurarea majoritatii activitatilor in interior, sunt doar cativa dintre factorii de risc comuni care pot duce la deficienta de vitamina D.
Stimularea sistemului imunitar
Sistemul imunitar are sarcina de a identifica si neutraliza agentii patogeni care cazeaza raceala si gripa, dar si alte boli infectioase. Un sprijin important in aceasta misiune il asigura zincul, care este esential pentru activarea si functionarea celulelor imunitare ce au rolul de a recunoaste si distruge agentii patogeni.
Totodata, zincul este implicat in producerea anticorpilor, care sunt proteine specifice eliberate in sange de o categorie de celule imunitare numite limfocite B.
Nu in ultimul rand, zincul protejeaza celulele imunitare impotriva stresului oxidativ generat de radicalii liberi, care poate modifica structura acestora si le poate afecta functionarea.
Cele mai bune surse de zinc
Asa cum spuneam, organismul nu are nevoie de cantitati mari de zinc, doza zilnica recomandata fiind de 11 miligrame pentru barbatii peste 19 ani si 8 miligrame pentru femeile adulte. Pentru ca nu are capacitatea de a produce singur acest element, zincul trebuie sa fie furnizat organismului din sursa externa, iar aceasta este alimentatia. Asadar, este necesar sa includeti in dieta alimente cu un continut bogat de zinc, mai ales in perioada sezonului rece, cand sistemul imunitar are nevoie de mai multa sustinere. In general, produsele de origine animala sunt cunoscute ca fiind surse bune de zinc, iar aici ne referim la carnea de pasare si carnea rosie, peste, oua, lapte si produse lactate.
Exista si produse vegetale care contin zinc, insa in cazul lor cantitatea este mai redusa in comparatie cu produsele de origine animala. Fasolea, nautul si alte leguminoase, ciupercile, cerealele integrale, arahidele si alte alimente din categoria nucilor si semintelor pot contribui la aportul zilnic de zinc.
De asemenea, mai exista si varianta suplimentelor alimentare pe baza de acest mineral, ce contin cantitati mai mari si sunt recomandate in special persoanelor cu deficit de zinc, dar si celor care adopta o dieta vegana, din care lipsesc produsele de origine animala.
Simptome ale deficitului de zinc si factori de risc
Deficitul de zinc poate aparea fie pe fondul unei alimentatii cu un aport scazut din acest nutrient, fie din cauza malabsorbtiei generate de anumite afectiuni. Persoanele cu o astfel de problema isi pierd treptat pofta de mancare, de cele mai multe ori din cauza faptului ca lipsa de zinc determina si modificarea gustului, iar orice fel mancare devine mai putin apetisant. Caderea parului este un alt semn alarmant, care de multe ori este pus pe seama altor cauze. Ranile se vindeca mai greu in cazul persoanelor cu deficit de zinc, iar febra musculara apare tot mai frecvent, chiar si in urma unui efort nu foarte intens.
Deficitul sever poate duce chiar si la diminuarea vederii, iar un alt simptom specific in astfel de cazuri este diareea, care poate conduce si la deshidratare.
Pentru ca zincul este folosit in special de sistemul osos, deficitul poate cauza intarzieri de crestere in cazul copiilor, fiind asociat si cu anumite forme de retard mintal, intrucat afecteaza si dezvoltarea cerebrala.
Diabetul, boala celiaca si colita ulcerativa sunt principalele boli ce afecteaza absorbtia zincului in sange, de aceea reprezinta factori de risc. Printre numeroasele efecte negative pe care le au asupra sanatatii fumatul si consumul excesiv de alcool se numara si deficitul de zinc, astfel ca si aceste vicii se adauga pe lista factorilor de risc.
Pe masura inaintarii in varsta, organismul absoarbe tot mai greu nutrientii esentiali din tractul digestiv, astfel ca persoanele peste 65 de ani sunt mai predispuse riscului de a avea deficit de zinc. De asemenea, in perioada sarcinii si la menopauza creste necesarul de zinc in organism, iar daca alimentatia nu este adaptata, poate aparea usor deficitul.
S-a mai constatat ca persoanele expuse unui stres prelungit sau care sufera de anxietate au un nivel mai scazut de zinc in organism, insa nu s-a putut stabili o corelatie clara intre stresul cronic si deficitul de acest element.