
Zaharina este unul dintre cei mai vechi indulcitori artificiali, fiind utilizata de peste un secol ca substituent al zaharului clasic. Descoperita pur si simplu accidental in laborator, aceasta a fost intens studiata de-a lungul deceniilor, fiind asociata atat cu beneficii, cat si cu potentiale riscuri pentru sanatate.
Zaharina este populara mai ales in randul pacientilor care sufera de diabet, iar din acest motiv acestia trebuie sa fie foarte atenti la aportul glucidic, precum si in randul celor care isi propun sa reduca aportul caloric zilnic. In comunitatea stiintifica, acest compus continua sa fie, si in ziua de astazi, un subiect de dezbatere, desi, in esenta, siguranta consumului este acceptata.
Ce este zaharina? Scurt istoric
Zaharina, numita si benzosulfamida (etichetata drept E954), uneori utilizata si in forma chimica a zaharinei de sodiu sau a zaharinei de calciu, este un indulcitor artificial cu o putere de indulcire de aproximativ 500 de ori mai mare decat a zaharozei (zaharul clastic). Are un gust amar, usor metalic, mai ales la concentratii mari. Se foloseste pentru a indulci produse – bauturi, produse de patiserie, bomboane, produse din tutun, excipienti – si pentru a reduce gustul amarui pe care il au anumite medicamente. Acest compus este lipsit de orice valoare nutritiva, nu se asimileaza in organism. Nu exista dovezi solide care sa sustina potentialul toxic si cancerigen al zaharinei.
Zaharina (C₇H₅NO₃S) este un indulcitor sintetic, descoperit accidental de profesorii Ira Remsen si Constantin Fahlberg in timp ce studiau derivatii de toluen. Desi a fost initial utilizat mai ales in industria farmaceutica, popularitatea sa a crescut in timpul celor doua razboaie mondiale, in timpul carora zaharul clasic era rationalizat. In anii ’70, aceasta a fost suspectata de a avea un potential cancerigen, pe baza rezultatelor observate in studii pe animale, ceea ce a dus, in cele din urma, la restrictii temporare. Ulterior, cercetarile pe oameni nu au confirmat aceste temeri, iar in 2000, aceasta a fost eliminata de pe lista substantelor care prezinta potential cancerigen.
Ce contine zaharina?
Zaharina este o substanta chimica pura, fara calorii, de aproximativ 500 de ori mai dulce decat zaharoza. Nu contine carbohidrati, proteine sau grasimi, iar in mod obisnuit este combinata cu agenti de umplutura – lactoza, maltodextrina – pentru a facilita dozarea. Chimic, molecula de zaharina contine 7 atomi de carbon, 5 atomi de hidrogen, 1 atom de azot, 3 atomi de oxigen si 1 atom de sulf, intr-o structura specifica.
Cat zahar contine o pastila de zaharina?
Zaharina nu contine zahar propriu-zis. O pastila de zaharina este echivalenta cu aproximativ o lingurita de zahar in ceea ce priveste puterea de indulcire, fara a asigura insa aport caloric. Asadar, pentru pacientii cu diabet, utilizarea zaharinei nu modifica glicemia, spre deosebire de situatiile in care s-ar consuma zahar.
Zaharina – posibile beneficii pentru sanatate
Zaharina, in esenta, nu este un compus care sustine sanatatea generala a organismului. Cu toate acestea, in anumite contexte, ar putea fi de preferat schimbarea zaharozei cu aceasta alternativa.
-
Recomandata pacientilor cu diabet
Unul dintre principalele avantaje ale zaharinei este faptul ca nu modifica valoarea glicemiei, in sensul cresterii, cum ar face-o consumul de zahar clasic. Spre deosebire de zaharoza, care duce la cresteri rapide ale nivelului de glucoza din sange (glicemia), zaharina nu stimuleaza secretia de insulina si nu are impact asupra glicemiei, fiind astfel o alternativa sigura pentru diabetici.
-
Ajuta la limitarea aportului caloric
Persoanele care isi propun sa piarda in greutate sau sa isi limiteze aportul zilnic, insa nu vor sa renunte la zahar, pot folosi zaharina drept alternativa. Inlocuirea zaharului clasic cu indulcitori care nu contin calorii ajuta la limitarea aportului caloric, ceea ce este esential cand vine vorba de pierderea in greutate. Pe de alta parte, este important de mentionat ca exista si studii care ar sugera ca indulcitorii artificiali chiar pot stimula apetitul prin mecanisme neuroendocrine. Din acest motiv, necesita un consum controlat si este recomandat sa se monitorizeze modul in care apetitul este influentat de inlocuirea zaharului cu alternativele de indulcitori naturali/sintetici.
Spre deosebire de zaharoza (numita si sucroza), care in sine este o diglucida (are in compozitia sa o molecula de glucoza si una de fructoza) si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor ce cauzeaza carii (bacterii cariogene), zaharina nu contribuie la formarea placii dentare. Astfel, un potential beneficiu al inlocuirii zaharozei cu zaharina ar fi reducerea riscului de carii dentare, in special la persoanele cu risc sau care au, deja, carii netratate.
-
Reduce riscul infectiei cu Candida albicans
De asemenea, in unele cazuri s-a observat ca persoanele care s-au confruntat cu candidoza (in special candidoza recurenta) si au inlocuit zaharul normal cu zaharina au avut episoade oarecum mai rare de candidoza. In egala masura, infectiile durau mai putin decat in mod obisnuit. Acest lucru se poate datora faptului ca glucidele, cum este si zaharoza, reprezinta un substrat favorabil pentru cresterea fungilor.
-
Diferenta dintre zaharina si zaharoza (sucroza)
Caracteristica
|
Zaharina
|
Zaharoza (zahar clasic)
|
Origine
|
Sintetica
|
Naturala (sfecla sau trestie de zahar)
|
Putere de indulcire
|
De aproximativ 500 mai mare decat zaharul
|
Standard
|
Calorii
|
0 kcal/gram
|
4 kcal/gram
|
Impact asupra glicemiei
|
Nu modifica glicemia
|
Creste glicemia
|
Efect asupra dintilor
|
Nu favorizeaza aparitia cariilor
|
Favorizeaza aparitia cariilor
|
Stabilitate termica
|
Stabila la temperaturi ridicate
|
Se caramelizeaza la temperaturi ridicate
|
Solubilitate in apa
|
Greu solubila in apa
|
Usor solubila in apa
|
Zaharina – posibile riscuri pentru sanatate
Intrucat zaharina este un compus pe care organismul nu il asimileaza, deci fara valoare nutritionala si calorica, este considerata sigura pentru consum. Totusi, de-a lungul deceniilor s-au vehiculat mai multe teorii privitoare la potentialele riscuri pentru sanatate ale consumului zaharinei. In esenta, niciun risc nu a fost demonstrat, insa in continuare vor fi prezentate cateva dintre cele mai des mentionate.
-
Potentialul cancerigen – mit sau realitate?
In anii ’70, studiile pe soareci de laborator carora li s-a administrat zaharina au sugerat o posibila asociere intre consumul acestei substante si cancerul de vezica urinara. Ulterior, s-a demonstrat ca mecanismul implicat in aceste studii nu este viabil si in cazul oamenilor. Agentiile implicate in reglementarea sigurantei consumului considera ca aceasta este sigura in dozele recomandate.
Unele cercetari sugereaza ca indulcitorii artificiali ar putea influenta negativ microflora intestinala si ar putea creste riscul aparitiei fenomenului de rezistenta la insulina (care, in timp, poate duce la diabet de tip 2 si sindrom metabolic). Totusi, dovezile sunt insuficiente pentru a se putea stabili o legatura clara de cauzalitate.
In anumite cazuri, s-a observat ca zaharina poate provoca reactii de hipersensibilitate, cum sunt eruptiile cutanate, durerile de cap, greata si varsaturile. Acestea sunt mai des intalnite in cazul in care exista alergie la sulfonamide.
-
Efecte asupra sistemului digestiv
Unele studii sugereaza ca indulcitorii artificiali pot afecta flora intestinala, ceea ce ar influenta digestia si absorbtia nutrientilor alimentari. Totusi, potentialul impact al acestui compus asupra microbiomului intestinal nu este pe deplin elucidat.
Zaharina – mituri si adevaruri
Zaharina inca ramane un compus care starneste discutii in comunitatea stiintifica, de-a lungul timpului aparand numeroase mituri care se invart in jurul acesteia.
-
Mit: consumul zaharinei poate duce la cancer. Adevar: studiile pe oameni nu au confirmat acest risc.
-
Mit: zaharina este naturala. Adevar: de fapt, este un indulcitor sintetic descoperit in mod accidental.
-
Mit: zaharina afecteaza metabolismul. Adevar: unele studii sugereaza posibilul impact asupra microbiomului intestinal, dar dovezile nu sunt clare si nu confirma o legatura de cauzalitate.
Contraindicatiile zaharinei
In general, consumul zaharinei, in ciuda teoriilor vehiculate, este considerat 100% sigur. Pe de alta parte, este recomandat sa se consume cu precauti in cazul in care:
-
exista alergii la sulfonamide, intrucat pot aparea reactii adverse secundare consumului;
-
persoana se confrunta cu afectiuni digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, deoarece s-a observat ca indulcitorii artificiali pot provoca disconfort digestiv;
-
persoanele cu sindrom metabolic ar trebui sa consume zaharina cu moderatie, deoarece exista ipoteze privind influenta indulcitorilor asupra sensibilitatii la insulina.
Bineinteles, orice tip de exces este nociv, motiv pentru care se recomanda ca aceasta substanta, chiar daca nu are valoare nutritionala si continut caloric, sa fie consumata cu moderatie.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6843803/
https://www.healthline.com/nutrition/saccharin-good-or-bad
https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-saccharin-bad-for-you
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0013935178900804
https://www.princeton.edu/~ota/disk3/1977/7702/770206.PDF
https://www.diabetes.co.uk/sweeteners/saccharin.html