Xeroza – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Xeroza – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament Xeroza – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

xeroza

Xeroza (xerodermia) este o afectiune dermatologica manifestata prin uscarea exacerbata, si pe fond patologic, a pielii. Pielea afectata devine uscata si aspra, se prezinta cu scuame (lamele de celule cornoase), si in foarte multe cazuri se subtiaza. Xeroza este observata in mod obisnuit la persoanele in varsta. Eronat, patologia este asociata deseori cu o disfunctie la nivelul glandei care produce sebum (glanda sebacee), si, chiar daca activitatea glandelor sebacee se diminueaza odata cu inaintarea in varsta, aceasta joaca un rol relativ redus in dezvoltarea xerozei. In patologie, exista un deficit de hidratare asociat unei tulburari in compozitia lipidelor de la suprafata pielii.


Ce este xeroza?

Pielea anormal de uscata, descuamata, reprezinta principala manifestare din xeroza. Principala cauza a bolii ar putea fi reducerea nivelului de lipide de pe suprafata pielii, ceea ce poate duce la descuamare, pierderea continuitatii epidermice, rugozitate si subtierea pielii. Ca urmare a faptului ca xeroza poate cauza prurit, persoana va simti nevoia sa se scarpine, riscand o posibila formare a excoriatiilor si, astfel, susceptibilitate crescuta la infectii ale pielii. In general, xeroza apare in zonele cu mai putine glande sebacee, cum ar fi membrele inferioare, antebratele ori la nivelul mainilor, insa poate afecta orice alta zona a corpului, in special in prezenta altor boli.

Xeroza poate capata un aspect solzos, accentuand cutele pielii, adesea pe spate, abdomen si talie. Solzii apar ca urmare a pierderii transepidermice de apa, iar uscaciunea excesiva poate fi suficient de adanca incat sa duca la fisuri hemoragice. Ca urmare a pruritului, nevoia de scarpinare duce la excoriatii secundare, inflamatie si, in timp, la lichen simplex cronic. Alte patologii care pot complica semnificativ xeroza sunt dermatita alergica de contact si dermatita iritanta. Infectia secundara poate aparea ca urmare a compromiterii barierei cutanate, secundara scarpinatului cronic. Asadar, se ajunge la un ciclu vicios destul de greu de gestionat eficient.

RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii pH (5,5), indicat pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

 

Xeroza – cauze si factori de risc

Multe persoane se vor confrunta cu un oarecare nivel de xeroza. Totusi, patologia are potential semnificativ de a se croniciza, pe cand episoadele acute pot fi usor de gestionat. De asemenea, xeroza are etiologie multipla, cateva dintre cele mai comune cauze fiind:

Factorii exogeni

  • Igiena: dusurile fierbinti, repetate si indelungate, folosirea de produse cosmetice aspre, care au pH alcalin;
  • Factorii de mediu: expunerea la vreme rece (vant, temperaturi scazute), umiditatea redusa, expunerea la lumina solara intensa, la surse de caldura (radiatoare, ventilatoare);
  • Mediul de lucru: contact cu agenti chimici iritanti (coafura, menaj), poluarea excesiva;
  • Obiceiurile nesanatoase: fumatul, consumul de alcool;
  • Lipsa protectiei solare adecvate.

Afectiuni dermatologice

  • Afectiuni inflamatorii ale pielii: dermatita atopica, dermatita alergica de contact, dermatita iritanta de contact, eczema dishidrotica, dermatita seboreica, psoriazisul;
  • Afectiuni cutanate de natura infectioasa, deja cronicizate: scabie, infectii bacteriene sau de natura fungica;
  • Neoplasme: limfom cutanat cu celule T.

Boli sistemice

  • Endocrine: diabet zaharat, hipo- si hipertiroidism, colangita biliara primara, colestaza, insa si hiperparatiroidismul si insuficienta renala;
  • Infectii: HIV, virusul hepatic B sau C;
  • Afectiuni inflamatorii: boala Crohn, colita ulcerativa;
  • Tulburari hormonale: sarcina, menopauza;
  • Hematologice: tulburari mieloproliferative, mielom multiplu, limfom Hodgkin si limfomul non-Hodgkin.

Afectiuni psihice

  • Tulburari obsesiv-compulsive: spalarea excesiva a pielii;
  • Tulburari alimentare: anorexie;
  • Dependente: abuz de alcool, tutun, substante ilicite.

Factori dietetici

  • Deshidratare: transpiratie excesiva si aport inadecvat de apa;
  • Malnutritie: deficit de vitamina A, vitamina D, zinc, fier.

Efecte secundare farmacoterapiei

  • Administrare de diuretice, beta-blocante, contraceptive, retinoizi, utilizarea timp indelungat a steroizilor topici, statinelor, radioterapia.

Aproape toate persoanele in varsta prezinta un oarecare nivel de xeroza. La tinerii adulti, xeroza se asociaza unor afectiuni medicale de baza, frecvent diabetul zaharat, insuficienta renala, insa si hipotiroidismul. O forma tranzitorie de xeroza poate aparea si ca urmare a administrarii unui anumit tip de medicamente (din cele mentionate mai sus).

Xeroza – simptome si manifestari

Persoanele cu xeroza se pot confrunta cu o serie de simptome subiective, cum ar fi durerea sau senzatia de arsura, senzatia de piele care „tine” si prurit. Cand xeroza se prezinta si cu prurit, nu in toate cazurile, poate diminua semnificativ calitatea vietii pacientului, intrucat pruritul este unul intens si poate agrava semnificativ starea patologica. Zonele frecvent afectate sunt mainile si picioarele, antebratele si membrele inferioare. Examenul fizic releva piele deosebit de uscata la nivelul zonei afectate, aspra la atingere, cu aspect solzos si o nuanta oarecum cenusie. Eritem, riduri, fisuri si elasticitate scazuta – sunt alte posibile constatari la persoanele cu xeroza.

RILASTIL XEROLACT PB Balsam cu prebiotice si postbiotice, antiiritatii si pentru refacerea lipidelor este o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid. Se recomanda ca hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii.

 

Diagnosticul de xeroza

Diagnosticul de xeroza se pune pe seama simptomelor clinice, in corelatie cu anamneza, riscul specific pacientului si istoricul medical complet. Dermatoscopia permite evaluarea modificarii morfologice subtile a pielii, care nu este tot timpul vizibila cu ochiul liber. Astfel, xeroza poate fi clasificata in 3 categorii:

  • usoara: descuamare limitata la cutele pielii;
  • moderata: descuamare se extinde dincolo de cutele pielii;
  • severa: descuamarea in placi, se extinde dincolo de cute si se prezinta cu fisuri profunde la nivelul pielii afectate.

Xeroza – optiuni de tratament

Tratamentul xerodermiei are drept scop refacerea nivelului fiziologic de lipide al pielii, precum si imbunatatirea nivelului de hidratare, optimizarea functiei de bariera a pielii. Tratamentul are mai multe abordari:

  • reducerea numarului de dusuri si spalarea cu apa usor calduta;
  • folosirea de produse delicate (cu pH acid);
  • utilizarea cremelor hidratante pentru piele (pe baza de ulei);
  • folosirea umidificatoarelor de camera;
  • hidratarea optima, prin consumul adecvat de lichide;
  • folosirea produselor cu ingrediente active precum: petrolatum, silicon, ceramide si factori de rehidratare (NMF), uree si acid lactic, licocalcona A, dexpantenol, polidocanol si altele.

In esenta, tratamentul urmeaza indicatiile medicului dermatolog si ar trebui sa vizeze refacerea gradului de hidratare a pielii, cu ameliorarea simptomelor asociate patologiei.

Posibile complicatii si riscuri

Xeroza este o afectiune benigna care poate persista ani de zile. Poate duce la prurit, ceea ce ar putea creste susceptibilitatea la infectii ale pielii. Eczema asteatotica poate coexista cu aceasta patologie, mai ales pe timpul iernii, provocand sangerari din cauza capilarelor dermice distruse. Alte complicatii ale patologiei pot fi alergiile alimentare (asociate mutatiilor filagrinei si atopiei generalizate) si dermatita alergica de contact (atribuita functiei afectate a barierei cutanate).

Sfaturi pentru preventie

Desi apare frecvent ca urmare a inaintarii in varsta, pe fondul modificarilor degenerative ce au loc la nivelul pielii, xeroza poate fi prevenita prin:

  • evitarea bailor si dusurilor fierbinti, prelungite;
  • evitarea folosirii de produse cu pH alcalin;
  • asigurarea unui nivel optim de hidratare;
  • folosirea unei lotiuni hidratante, dupa fiecare dus sau baie;
  • folosirea umidificatoarelor de camera;
  • asigurarea unui aport optim de vitamina A, D, zinc si fier, prin abordarea unei diete bogate in acesti micronutrienti.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565884/

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/xerosis

https://www.healthline.com/health/xerosis

https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/xerosis

https://www.verywellhealth.com/xerosis-4707735

 

Farmacistul Catena va recomanda: