Ficatul este cea mai mare glanda din corpul uman si totodata este considerat o adevarata uzina a organismului, indeplinind peste 500 de functii. In acelasi timp, este recunoscut si datorita capacitatii sale de regenerare, putand reveni la marimea initiala chiar si daca dimensiunea sa este redusa cu 50%. Toate aceste procese sunt posibile si datorita aportului unor vitamine pentru ficat care ii sustin functiile si ajuta celulele hepatice sa se regenereze.
Despre aceste vitamine pentru ficat dorim sa vorbim mai pe larg in cele ce urmeaza, aratandu-va care sunt acestea si cum actioneaza ele in sprijinul functiilor hepatice. De asemenea va vom prezenta si care sunt cele mai bune surse de vitamine pentru ficat, pentru a va ajuta sa valorificati informatiile pe care le veti gasi in randurile de mai jos.
De ce are nevoie organismul de vitamine pentru ficat
Vitaminele sunt substante organice de care organismul are nevoie in cantitati mici dar pe care nu si le poate produce singur, fiind nevoie sa-i fie asigurate prin alimentatie. Exceptie face vitamina D, care este sintetizata la nivelul pielii sub actiunea razelor solare. Exista 13 vitamine, fiecare cu multiple roluri in organism, cele mai multe dintr ele fiind considerate vitamine pentru ficat pentru ca sunt implicate in mai mare sau mai mica masura in functionarea acestuia.
Iata care sunt principalele procese prin care aceste vitamine pentru ficat contribuie la buna derulare a functiilor hepatice:
Efectul antioxidant
Unele vitamine pentru ficat reduc stresul oxidativ, care este cauzat inclusiv la nivelul acestui organ de niste compusi numiti radicali liberi. Acestia sunt prezenti si in toxinele pe care le filtreaza ficatul si reactioneaza cu celulele sau alte molecule din organism, carora le modifica structura si functionalitatea. Procesul se numeste stres oxidativ si favorizeaza aparitia multor probleme de sanatate, inclusiv la nivel hepatic. Vitaminele pentru ficat cu efect antioxidant neutralizeaza radicalii liberi si astfel reduc stresul oxidativ implicit daunele pe care acesta le produce.
Stimularea detoxifierii
Una din functiile de baza ale ficatului consta in filtrarea si eliminarea toxinelor din organism, ceea ce il expune unui risc sporit in cazul in care aceste substante nocive se acumuleaza la nivelul sau. Si in acest sens unele vitamine pentru ficat au un rol crucial intrucat stimuleaza functiile hepatice care vizeaza detoxifierea. Astfel faciliteaza eliminarea toxinelor, prevenind eventualele daune pe care acestea le pot cauza la nivelul ficatului.
Sustinerea functiei regenerative
Pe fondul expunerii la toxine si alte substante mai putin sanatoase din alimente, o parte din celulele hepatice se pot deteriora, fiind necesara inlocuirea acestora cu altele noi. De aceea ficatul are capacitatea de a se regenera, insa acest proces necesita timp. Exista si vitamine pentru ficat ce sustin regenerarea celulelor hepatice si astfel ajuta ficatul sa isi recapete mai rapid deplina capacitate functionala.
Metabolizarea grasimilor si carbohidratilor
Ficatului ii revine si un rol important in metabolizarea lipidelor iar in conditiile unei alimentatii bogate in grasimi saturate si grasimi trans, acestea se acumuleaza la nivelul sau si duc la aparitia steatozei hepatice numita si boala ficatului gras.
In acelasi timp, ficatul este implicat si in sintetizarea glucozei din carbohidrati, precum si in stocarea excesului de glucoza sub forma de glicogen. Un sprijin in aceste proces vine si din partea unei categorii de vitamine pentru ficat care faciliteaza metabolizarea grasimilor si carbohidratilor.
Care sunt cele mai importante vitamine pentru ficat
Tinand cont de rolurile pe care le joaca fiecare dintre ele, putem vorbi de 10 vitamine pentru ficat din totalul de 13, iar in cele ce urmeaza va vom spune care sunt acestea si cum sprijina functiile hepatice.
Vitamina A
Prima din lista de vitamine pentru ficat este vitamina A, care joaca un rol important in procesul de regenerare celulara la nivelul intregului organism, proces ce include si celulele hepatice. Asadar, vitamina A contribuie in primul rand la regenerarea ficatului, fiind implicata totodata si in functionare sistemului imunitar si prevenind intr-o anumita masura infectiile care pot afecta acest organ.
Complexul de vitamine B
Acest complex contine 8 vitamine cu caracteristici asemanatoare si functii interdependente, iar dintre acestea 5 pot fi considerate vitamine pentru ficat.
Mai exact, vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6 contribuie printre altele la metabolizarea grasimilor carbohidratilor si proteinelor iar prin rolurile pe care le joaca isi merita locul in lista cu vitamine pentru ficat.
Vitamina C
Are un puternic efect antioxidant si totodata stimuleaza productia in ficat a unei substante numite glutation, care joaca un rol important in eliminarea toxinelor. De asemenea, vitamina C intareste imunitatea si astfel protejeaza organismul impotriva agentilor patogeni.
Vitamina D
Se numara printre vitaminele pentru ficat datorita efectului antiinflamator si rolului pe care il joaca in sustinerea imunitatii. In acelasi timp, vitamina D influenteaza si metabolismul grasimilor, avand si efect antioxidant.
Vitamina E
Lista cu vitamine pentru ficat continua cu vitamina E, care se remarca la randul sau datorita puternicului efect antioxidant. Datorita acestuia, vitamina E neutralizeaza o parte din toxinele care trec prin ficat si previne astfel stresul oxidativ ce poate afecta celulele hepatice.
Vitamina K
Ultima dar nu cea de pe urma din lista de vitamine pentru ficat este vitamina K, esentiala pentru organism datorita rolului pe care il are in procesul de coagulare a sangelui. Acest proces are loc datorita unor factori de coagulare pe care ficatul ii produce si ii elibereaza in sange. Pentru a produce factori de coagulare, ficatul are nevoie de vitamina K, iar in lipsa acesteia orice mica leziune ar cauza sangerari excesive.
Cele mai bune surse de vitamine pentru ficat
In mod natural, organismul absoarbe nutrientii esentiali din alimente, asadar acestea sunt principala sursa de vitamine pentru ficat. Mai exact, vitamina A se gaseste preponderent in fructele si legumele cu coaja portocalie sau galbena, ce contin betacoroten – un pigment natural care in organism este sintetizat in acest nutrient.
Vitaminele din complexul B se gasesc in produsele de origine animala precum carnea, pestele, laptele si ouale dar si in leguminoase, crucifere, nuci si seminte.
Citricele sunt cea mai cunoscuta sursa de vitamina C, insa catina si macesele constituie cele mai generoase surse. Fructele de padure, patrunjelul, precum si majoritatea fructelor si legumelor contin la randul lor cantitati variabile de vitamina C.
Pentru a va asigura doza necesara de vitamina D este suficient sa va expuneti la soare 15-20 de minute de 2-3 ori pe saptamana pentru ca aceasta se sintetizeaza la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete. De asemenea, carnea, pestele galbenusul de ou, lactatele si ciupercile contin cantitati mai mici de vitamina D.
Vitamina E se gaseste in uleiurile vegetale, avocado, nuci si seminte, in timp ce verdeturile, cruciferele si carnea sunt surse bogate in vitamina K.
Pe fondul unei alimentatii sarace in acesti nutrienti, aportul de vitamine pentru ficat poate fi completat cu ajutorul suplimentelor alimentare, care nu trebuie totusi sa inlocuiasca alimentele enumerate mai sus.