Cel mai probabil, nu ati crede ca branzeturile pline de grasimi, ouale si ficatul de vita ar putea sa se numere printre alimentele sanatoase pentru inima. Cu toate acestea, ati putea ramane surprinsi sa aflati ca in ultimii ani, unul dintre cei mai studiati nutrienti in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara a fost vitamina K2, care se gaseste chiar in alimentele mai sus mentionate.
Vitamina K2 este una dintre formele vitaminei K, cealalta fiind vitamina K1. Spre deosebire de vitamina K1, care are rolul important de a preveni formarea cheagurilor de sange si tulburarile de sangerare, K2 functioneaza diferit.
Potrivit unui studiu din 2019, K2 ajuta la asimilarea nutrientilor, sprijina procesul de crestere al sugarilor si copiilor si are un rol important in fertilitate, functia cerebrala si sanatatea oaselor si a dintilor. Din pacate, multi oameni nu consuma suficiente alimente bogate in vitamina K2.
Spre deosebire de vitamina K1, care se gaseste in alimentele vegetale precum verdeturile cu frunze, vitamina K2 poate fi obtinuta din alimente de origine animala. In plus, este produsa si de bacteriile benefice din microbiomul intestinal.
Cel mai probabil, sunt putini oameni care au auzit de vitamina K2. Aceasta vitamina, cunoscuta si sub denumirea de menachinona, nu este o membra de baza a alimentatiei populatiilor din Occident si, de aceea, nu a primit prea multa atentie.
Cu toate acestea, vitamina K2 este esentiala pentru multe arii ale starii de sanatate. Ba mai mult, specialistii sustin ca exista o legatura intre deficitul de menachinona si dezvoltarea mai multor boli cronice.
Functiile vitaminei K2
Organismul are nevoie de ambele tipuri de vitamina K pentru a produce protrombina, o proteina care joaca un rol crucial in coagularea sangelui, metabolismul osos si sanatatea inimii. Vitamina K ajuta, de asemenea, la facilitarea producerii de energie in mitocondriile celulelor.
Vitamina K1 este implicata in principal in coagularea sangelui, in timp ce vitamina K2 poate avea o gama mai diversa de functii in organism.
Intr-un studiu pe termen lung in care au fost implicati 36.629 de participanti, cercetatorii au observat o asociere intre aportul mare de vitamina K2 si un risc redus de a dezvolta boala arteriala periferica (BAP), in special in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala. In acelasi timp, autorii studiului au concluzionat ca vitamina K1 nu a avut niciun efect asupra riscului de BAP.
Vitamina K are proprietati antioxidante. Mai exact, protejeaza membranele celulare de daunele cauzate de excesul de radicali liberi, intr-un proces cunoscut sub numele de peroxidare. Anticoagulantele pot reduce efectul antioxidant al vitaminei K.
Rol si beneficii pentru sanatate
Vitamina K2 este importanta pentru procesele de coagulare a sangelui si de vindecare a ranilor. Insa mai are si alte beneficii pentru sanatate.
Beneficii pentru inima
Vitamina K2 poate imbunatati sanatatea inimii, in general, reducand riscul de leziuni cardiovasculare.
Potrivit unui articol publicat in 2015, K2 activeaza o proteina care previne formarea depozitelor de calciu (calcificarea) in peretii vaselor de sange. Conform autorului articolului, cei care consuma alimente bogate in vitamina K2 isi pot reduce riscul de aparitie a bolii coronariene.
Poate imbunatati sanatatea oaselor
Vitamina K2 asigura o densitate minerala osoasa sanatoasa prin procesul de carboxilare a osteocalcinei, o proteina care fixeaza calciul de oase.
In cadrul unui studiu realizat in 2019, cercetatorii au analizat efectele administrarii de suplimente MK-4 la 29 de femei aflate in postmenopauza care au suferit fracturi de sold sau fracturi vertebrale. Specialistii au descoperit ca, prin administrarea zilnica a cinci miligrame de suplimente MK-4, a fost redus nivelul osteocalcinei decarboxilate la femeile sanatoase aflate la premenopauza.
Beneficii pentru pacientii cu artrita reumatoida
Se pare ca, in cazul acestor persoane, suplimentele cu vitamina K2 au provocat o incetinire a pierderii densitatii minerale osoase si o scadere a nivelului de RANKL, un compus inflamator, in sangele pacientilor.
Menachinona poate imbunatati nivelul hormonilor
K2 joaca un rol esential in producerea de osteocalcina in interiorul oaselor, lucru care are beneficii metabolice si hormonale.
Vitaminele liposolubile sunt importante pentru producerea hormonilor de reproducere, cum ar fi testosteronul si estrogenul. Aceasta veste este extraordinara pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) si femeile aflate in postmenopauza. Datorita capacitatii vitaminei K2 de a echilibra nivelul hormonilor, aceste persoane pot consuma cat mai multe alimente si suplimente cu vitamina K2.
Poate sustine sanatatea rinichilor
Rinichii pot beneficia, de asemenea, de aportul de menachinona. Aceasta vitamina ajuta la prevenirea formarii depozitelor de calciu, aceasta fiind cauza principala a aparitiei calculilor renali. Acelasi lucru poate fi valabil si pentru alte organe, cum ar fi vezica biliara.
Poate reduce semnele si simptomele de anxietate si depresie
Nivelurile ridicate de glucoza din sange pot creste riscul unei persoane de a dezvolta depresie, anxietate si tulburari cognitive.
Un studiu din 2016 a investigat efectele vitaminei K2 asupra unor sobolani cu sindrom metabolic, niveluri ridicate de glucoza din sange si simptome de anxietate, depresie si deficit de memorie.
Dupa 10 saptamani, tratamentul cu vitamina K a normalizat nivelul glicemiei si a redus simptomele de anxietate si depresie. Cu toate acestea, nu a imbunatatit deficitul de memorie la sobolani.
Poate ajuta la protejarea organismului impotriva cancerului
Vitamina K2 are proprietati antioxidante care pot ajuta la protejarea impotriva cancerului. In plus, descoperirile sugereaza ca vitamina K2 poate suprima procesele genetice care duc la cresterea tumorii.
Un studiu din 2019 sugereaza ca vitamina K2 reduce semnificativ activitatea factorului 1-alfa inductibil al hipoxiei (HIF-1A) in celulele carcinomului hepatocelular. HIF-1A este o tinta importanta pentru terapia medicamentoasa pentru cancer.
Alimente bogate in vitamina K2
Vitamina K2 se gaseste in cantitati importante in alimentele fermentate. In plus, carnea din organe si lactatele bogate in grasimi contin suficienta vitamina K2. La polul opus se afla, de exemplu, carnea slaba, cum ar fi carnea de pasare.
Printre alimentele bogate in vitamina K2 se numara:
-
natto, un fel de mancare traditionala japoneza cu boabe de soia fermentate
-
varza murata
-
lactatele, in special branzeturile tari
-
ficatul si alte organe
-
carnea de vita
-
carnea de porc
-
galbenusurile de oua
-
carnea de peste gras, cum ar fi somonul
Avantajele suplimentelor cu vitamina K2
Persoanele care considera ca unele sau multe dintre alimentele care contin menachinona sunt inaccesibile, pot lua suplimente cu vitamina K2. Aceste suplimente se gasesc in farmacii si in alte magazine cu acest profil.
In plus, specialistii sustin ca efectele suplimentelor cu vitamina K2 pot fi imbunatatite si mai mult atunci cand sunt combinate cu suplimente cu vitamina D. Exista, de asemenea, multivitamine care contin ambele forme de vitamina K.
Tipurile de suplimente cu vitamina K2 care se gasesc in farmacii sunt MK-4 sau MK-7.
Concentratiile de K2 sunt diferite, in functie de fiecare supliment in parte. Se recomanda sa citesti instructiunile de pe eticheta inainte de a cumpara orice fel de supliment.
De asemenea, vitamina K2 poate interactiona cu unele tipuri de medicamente, cum ar fi anticoagulantele. De aceea, este esential ca persoanele care iau medicamente eliberate pe baza de reteta sa discute cu medicul inainte de a lua suplimente alimentare.
Semnele si simptomele deficitului de vitamina K2
Potrivit specialistilor, deficitul de vitamina K afecteaza foarte putini adulti din tarile dezvoltate. Nou-nascutii si persoanele cu anumite tulburari gastrointestinale, cum ar fi boala celiaca si colita ulcerativa, au un risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina K.
O deficienta severa creste perioada de coagulare a sangelui, crescand riscul de vanatai, sangerari si hemoragii.
Deficitul de vitamina K poate reduce si mineralizarea oaselor, ceea ce poate duce la osteoporoza.
Anumite medicamente pot afecta nivelul de vitamina K din organism. De exemplu, tratamentele lungi de antibiotice pot ucide bacteriile intestinale care produc vitamina K. Unele medicamente care scad nivelul de colesterol pot, de asemenea, sa afecteze capacitatea organismului de a absorbi vitamina K.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/vitamin-k2/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325059
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2