Cu toate ca nu este elixirul tineretii, vitamina K poate fi o sursa. Potrivit noilor cercetari, vitamina K e benefica pentru sanatate. Mai precis, ne ajuta sa ne prelungim durata de viata si sa ne simtim mai bine pe parcurs.
In urma unui studiu publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, la care au participat peste 4.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 54 si 76 de ani, s-a constatat ca indivizii cu cele mai scazute niveluri de vitamina K in organism prezinta un risc de deces cu 19% mai mare decat cei care au un aport adecvat.
Specialistii sustin ca aceasta vitamina este vitala pentru mentinerea unor vase sanguine sanatoase.
Expertii declara ca vitamina sustine functionarea unei proteine importante in tesutul vascular care blocheaza acumularea de calciu in peretii arterelor. Fara vitamina K, aceasta proteina nu este la fel de functionala, lucru care poate facilita acumularea de calciu in peretii arterelor.
Ce este vitamina K?
Vitamina K reprezinta, de fapt, un grup de vitamine liposolubile care contribuie la urmatoarele procese:
- coagularea sangelui
- metabolismul osos
- reglarea nivelului de calciu din sange
- prevenirea calcifierii vaselor de sange (reduce riscul de boli cardiovasculare)
Vitamina K1 (filochinona) poate fi obtinuta din plante, fiind principala forma de vitamina K alimentara. O sursa mai putin intalnita este vitamina K2 (menachinona), care se gaseste in unele alimente de provenienta animala si alimente fermentate.
Vitamina K si rolul ei
Cand oamenii consuma alimente cu vitamina K1, bacteriile din intestinul gros o transforma in vitamina K2, forma care poate fi stocata. Aceasta este absorbita in intestinul subtire si depozitata in tesutul gras si in ficat.
Vitamina K este necesara pentru productia de protrombina, o proteina si un factor important pentru coagularea sangelui si pentru metabolismul osos. De aceea, cei care iau anticoagulante nu trebuie sa ia suplimente cu vitamina K pana nu primesc aprobare din partea medicului.
Deficitul este rar, insa, in cazuri grave, poate prelungi durata de coagulare, provocand hemoragii si sangerari excesive.
Cei mai predispusi la deficit sunt nou-nascutii si persoanele cu malabsorbtie cauzata, de exemplu, de fibroza chistica, sindromul de intestin scurt, colita ulcerativa sau boala celiaca.
In mod normal, nou-nascutilor li se administreaza o injectie cu vitamina K care sa-i protejeze de hemoragia cerebrala, o problema potential fatala.
3 beneficii ale vitaminei K
Vitamina K are o serie de beneficii importante pentru organism.
Beneficii pentru oase
Specialistii sustin ca exista o legatura intre nivelul scazut de vitamina K si dezvoltarea osteoporozei. In urma mai multor studii, expertii au descoperit ca aceasta vitamina mentine oasele puternice, imbunatateste densitatea osoasa si scade riscul de fracturi.
Imbunatateste sanatatea cognitiva
Se pare ca un nivel mai mare de vitamina K in sange poate imbunatati memoria episodica la adultii in varsta. In cadrul unui studiu, persoanele cu varsta peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au aratat rezultate bune privind memoria episodica verbala.
Sanatatea inimii
Vitamina K previne acumularea mineralelor in artere, lucru care poate ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale mai mici. Datorita acestei actiuni benefice, inima pompeaza liber sangele prin corp.
Mineralizarea se produce in mod natural odata cu varsta, fiind un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. In plus, specialistii au demonstrat ca aportul adecvat de vitamina K reduce riscul de accident vascular cerebral.
Surse de vitamina K
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza si mangoldul, contin cantitati mari de vitamina K1. De asemenea, se gaseste si in uleiurile vegetale si unele fructe. Printre sursele de menanochina (vitamina K2) se numara carnea rosie, lactatele, ouale si ”natto-ul” japonez, un produs obtinut din boabe de soia fermentate.
Iata cateva exemple de surse alimentare care contin vitamina K:
- o cana de spanac crud contine 145 mcg
- 10 fire de patrunjel contin 90 micrograme (mcg)
- o lingura de ulei de soia contine 25 mcg
- 85 gr de natto contin 850 mcg
- o jumatate de cana de struguri contine 11 mcg
- un ou fiert tare contine 4 mcg
Care este doza zilnica recomandata de vitamina K?
Doza recomandata de vitamina K este influentata de varsta si sexul persoanei. De exemplu, femeile care au depasit varsta de 19 ani ar trebui sa consume 90 micrograme (mcg) pe zi, in timp ce barbatii ar trebui sa ia 120 mcg zilnic.
Simptomele carentei de vitamina K
Cazurile de deficit de vitamina K la adulti sunt rare. Cu toate acestea, poate aparea la persoanele:
- cu boli de ficat, printre care ciroza (cicatrizare hepatica)
- cu boala Crohn sau boala celiaca
- care au fost supuse unei interventii chirurgicale bariatrice
Deficitul de vitamina K se manifesta in primul rand prin hemoragie excesiva. Trebuie sa retineti ca sangerarea poate aparea chiar daca nu v-ati taiat sau ranit. In plus, este evident ca o persoana se confrunta cu o hemoragie daca:
- dezvolta vanatai usoare
- dezvolta mici cheaguri de sange sub unghii
- dezvolta sangerari la nivelul membranelor mucoase din interiorul corpului
- elimina materii fecale de culoare negru inchis (asemanator carbunelui), insotite partial de sange
In cazul sugarilor, deficitul de vitamina K este observat de medici. Simptomele acestei probleme la copii sunt:
- sangerare la nivelul cordonului ombilical dupa indepartarea acestuia
- sangerari la nivelul nasului, pielii, tractului gastrointestinal sau in alte zone ale corpului
- hemoragie in zona penisului la copiii circumcisi
- hemoragie cerebrala brusca, o problema extrem de periculoasa care poate pune viata copilului in pericol
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867
https://www.getroman.com/health-guide/vitamin-k-benefits/
https://www.insider.com/what-is-vitamin-k-good-for
https://www.runnersworld.com/news/a32933969/vitamin-k-prevents-early-death-study/
https://www.livescience.com/51908-vitamin-k.html