Vitamina E in sarcina – rol si doze recomandate

Vitamina E in sarcina – rol si doze recomandate Vitamina E in sarcina – rol si doze recomandate

Ultima actualizare: 21 octombrie 2024

vitamina-e-in-sarcina

Este bine-cunoscut faptul ca nevoile nutritionale ale corpului cresc substantial in timpul sarcinii. In multe cazuri, necesarul nutritional al gravidei este cunoscut, in special in cazul folatului, fierului si vitaminei D, care sustin productia de celule rosii in sange, previn defectele de tub neural, sustin sanatatea oaselor, dezvoltarea embrionului si cresterea fatului.

Anii de cercetare medicala au aratat exact in ce fel pot sa sustina aceste suplimente corpurile gravidelor si de ce sunt ajutoare de nadejde in mentinerea unei sarcini sanatoase.

Exista, insa, unii nutrienti care isi fac partea lor de treaba si care ajuta la reducerea riscului de complicatii in sarcina, dar care sunt mai putini cunoscuti. Vitamina E este unul dintre acestia.

De ce este buna vitamina E in sarcina? Studiile au aratat ca administrarea de vitamina E la inceputul sarcinii poate oferi beneficii pentru dezvoltarea neuronala si cerebrala a fatului. In plus, adoptarea unei alimentatii adecvate din punct de vedere nutritional, bogata in vitamina E, poate reduce riscul de avort spontan sau de nastere prematura.

 


Ce este vitamina E?

Exista mai multe forme de vitamina E, insa doua tipuri sunt relevante pentru femeile insarcinate: alfa-tocoferolul, care este singura folosita in organism, si dl-alfa-tocoferolul, care este o forma sintetica de vitamina E inclusa in creme si uleiuri aplicate topic.

Vitamina E este o vitamina solubila in grasimi si un antioxidant care poate reduce stresul oxidativ din organism prin eliminarea atomilor, ionilor, moleculelor si electronilor liberi - cunoscuti si sub numele de radicali liberi - care provoaca daune organismului. Radicalii liberi pot provoca infundarea arterelor si pot contribui la pierderea vederii, deteriorarea pielii si la dezvoltarea unei serii de alte afectiuni medicale, cum ar fi astmul.

Cu alte cuvinte, vitamina E “colaboreaza” cu vitamina C si, practic, ajuta organismul sa se protejeze de atomii daunatori, stimuland sistemul imunitar natural si contribuind la sanatatea generala.

ce-este-vitamina-e

Vitamina E in sarcina – importanta si beneficii

Vitamina E este un nutrient esential care ajuta la protejarea celulelor de radicalii liberi. Celulele se dezvolta si cresc rapid in sarcina. Vitamina E joaca un rol vital in protejarea fatului de radicalii liberi. De asemenea, ajuta la crearea globulelor rosii din sange, la protejarea sanatatii ochilor si a pielii si la intarirea sistemului imunitar.

Vitamina E este un antioxidant cunoscut pentru capacitatea de a reduce stresul oxidativ din organism. Cercetarile sugereaza ca un nivel crescut al stresului oxidativ in sarcina poate duce la preeclampsie, greutate mica la nastere si boli cronice mai tarziu in viata adulta. In plus, consumul suficient al unor alimente bogate in vitamina E ajuta la protejarea si reducerea riscului de avort spontan si nastere prematura.

Vitamina E in sarcina, beneficii pentru piele

Dupa ce patrunde in organism, vitamina E este furnizata pielii de sebum, acea secretie uleioasa produsa de glandele sebacee. Sebumul este hidratantul natural al corpului. Acesta creeaza o bariera naturala care are rolul de a proteja pielea de agentii patogeni externi, cum ar fi bacteriile si fungii. Glandele sebacee exista la nivelul intregului corp, cu exceptia palmelor si a talpilor.

Utilizarea unui produs topic cu vitamina E poate ajuta la hranirea si protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi, cum ar fi daunele UV. Arsurile solare sunt cauzate de lumina ultravioleta, care distruge straturile exterioare si mai profunde ale pielii. Cremele cu protectie solara ajuta la prevenirea acestui lucru. Vitamina E este cunoscuta ca protejeaza impotriva arsurilor solare si a uscarii pielii. Acestea sunt cateva dintre numeroasele beneficii ale vitaminei E pentru piele in timpul sarcinii.

Este uleiul de vitamina E util in ameliorarea vergeturilor in sarcina?

Da, includerea uleiului de vitamina E si/sau a produselor topice pe baza de vitamina E in regimul de ingrijire a pielii poate preveni si estompa vergeturile in sarcina. Vergeturile sunt frecvente in timpul sarcinii. Potrivit studiilor, aproximativ opt din 10 femei insarcinate dezvolta vergeturi pe diferite parti ale corpului, cum ar fi abdomen, sani si, uneori, coapse. Nu va faceti griji, deoarece acest lucru este absolut normal.

ulei-vitamina-e-beneficii

Vitamina E stimuleaza circulatia sangelui catre piele si creste productia de colagen. Uleiul de vitamina E, aplicat local, imbunatateste elasticitatea pielii prin cresterea cantitatii de nutrienti din interiorul pielii. Astfel, riscul de vergeturi si crapaturi scade, iar pielea capata mai multa elasticitate. Aplicarea vitaminei E pe piele poate sustine, de asemenea, dezvoltarea celulelor noi ale pielii si incurajeaza regenerarea celulara.

Doza recomandata de vitamina E in sarcina

Vitamina E este o vitamina liposolubila care trebuie administrata zilnic in timpul sarcinii. Doza zilnica recomandata de vitamina E in sarcina este de 15-30 mg. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a lua orice supliment suplimentar. Cele mai multe vitamine prenatale contin deja vitamina E.

Stiati ca vitamina E este considerata o vitamina esentiala in sarcina? Motivul este ca organismul nu poate produce acest nutrient.

Ar trebui sa luati suplimente cu vitamina E in sarcina?

Atata timp cat urmati o dieta sanatoasa si echilibrata, care contine o mare varietate de alimente, specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca nu este nevoie sa luati suplimente cu vitamina E decat daca ati fost sfatuita sa faceti acest lucru de catre un profesionist din domeniul sanatatii.

Este important sa stiti ca unele suplimente, multivitamine de exemplu, pot contine doze mari de vitamina E. Pentru a evita excesul, este important sa va asigurati ca orice suplimente pe care le luati sunt sigur de administrat de catre femeile insarcinate.

Surse de vitamina E

Potrivit unor studii, consumul de alimente bogate in vitamina E reduce riscul de boala coronariana la barbatii si femeile in varsta. Iata o lista cu cele mai bune surse de vitamina E:

  • uleiuri (de exemplu, germeni de grau, sofran, floarea soarelui, soia, masline, canola)
  • migdale
  • seminte de floarea soarelui
  • arahide
  • unt de arahide
  • unt de nuci
  • avocado
  • broccoli
  • spanac
  • kiwi
  • mango

surse-alimente

De asemenea, vitamina E se gaseste si in unele cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe si margarina.

Deficitul de vitamina E in sarcina

Deficitul de vitamina E este mai raspandit in randul persoanelor cu afectiuni medicale care fac dificila digerarea si absorbtia grasimilor, cum ar fi boala Crohn si fibroza chistica.

Desi deficitul de vitamina E este rar intalnit, acesta provoaca adesea semne si simptome foarte clare, cum ar fi:

  • leziuni la nivelul nervilor si muschilor, care duc la pierderea senzatiei in picioare si brate - aceasta este cunoscuta sub numele de neuropatie periferica
  • pierderea controlului asupra miscarilor corpului - cunoscuta si sub denumirea de ataxie
  • slabiciunea musculara
  • un sistem imunitar slabit
  • deteriorarea retinei, o problema medicala cunoscuta sub numele de retinopatie, care poate duce la deteriorarea vederii

In cazul femeilor insarcinate, deficienta de vitamina E poate duce la o serie de probleme legate de sarcina, printre care:

deficit-semne-simptome-efecte

Vestea extraordinara este ca deficitul de vitamina E este foarte rar in sarcina. Cu toate acestea, daca aveti vreo ingrijorare cu privire la aportul de vitamine si minerale in timpul sarcinii, cereti intotdeauna sfatul medicului.

Excesul de vitamina E in sarcina

Vitamina E, sub forma de alfa-tocoferol, este o vitamina solubila in grasimi. Aceasta forma de vitamina este dispersata in organism, iar apoi orice surplus este stocat in ficat si celulele adipoase. Consumul excesiv de vitamina E poate duce la toxicitate si malformatii congenitale.

Unele studii au aratat ca aportul excesiv de vitamina E poate provoca o problema de coagulare a sangelui la fat si un nivel mai ridicat de bilirubina in organism. De asemenea, poate cauza o problema in absorbtia si utilizarea vitaminelor A, D si K la femeile insarcinate.

 

 

 

Referinte:

https://feedmomandme.com/blogs/mama-blog/benefits-of-vitamin-e-during-pregnancy?srsltid=AfmBOopnS7HEc5NeRrRhJQ3GJqprVqhxj6c_t08ysLvOKl171VHdt_pm

https://www.aptaclub.co.uk/pregnancy/diet-and-nutrition/key-vitamins-and-nutrients/pregnancy-nutrients-vitamin-e.html

https://kinfertility.com.au/blog/vitamin-e-pregnancy