Fosfoserina: ce este si ce beneficii are

Fosfoserina: ce este si ce beneficii are Fosfoserina: ce este si ce beneficii are

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2024

Fosfoserina este un compus derivat al aminoacidului serina, implicat intr-o serie de procese de natura fiziologica si neurochimica, importante in special pentru mentinerea sanatatii cognitive si pentru functionarea generala a organismului. Cercetarile recente au pus in evidenta mai multe efecte potential terapeutice in sustinerea functiei cerebrale, ameliorarea si chiar prevenirea mai ales a afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinsonul si Alzheimerul. Aceasta substanta, in egala masura, are potentiale intrebuintari terapeutice si in alte domenii. Desi exista alimente bogate in fosfoserina, suplimentarea zilnica ajuta la asigurarea rapida a unui aport adecvat.


Ce este fosfoserina?

Fosfoserina, cunoscuta si sub denumirea de fosfatidilserina in forma fosforilata, este de fapt un fosfolipid prezent in mod natural in structura membranelor celulare are mamiferelor, avand rol structural si functional esential. Este localizata preponderent in membranele celulelor nervoase (neuroni), unde contribuie la mentinerea integritatii acestora, dar si la asigurarea proprietatilor fluide ale membranei – faciliteaza transportul de ioni si neurotransmitatori, de-a lungul acestei membrane, esentiali in semnalizarea nervoasa si alte procese fiziologice.

Fosfoserina este abundenta in special la nivelul creierului, unde este implicata intr-o gama larga de functii, cum ar fi activarea cailor de semnalizare membranara, reglarea inflamatiei neuronale si neurotransmisie, promovarea plasticitatii neuronale. Structura biochimica a fosfatidilserinei ii permite sa participe la sinteza si reglarea neurotransmitatorilor, in special a celor implicati in diferite functii cognitive, cum ar fi acetilcolina si dopamina. Acest lucru face ca fosfoserina sa devina un potential agent terapeutic in imbunatatirea si sustinerea capacitatii cognitive – si mai ales in contextul in care exista semne de procese neurodegenerative asociate inaintarii in varsta.

Fosfoserina – beneficii

Fosfoserina (fosfatidilserina) a fost intens studiata in ultimii ani, avandu-se in vedere mai ales efectele sale asupra functiei cognitive si sanatatii creierului. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca, asa cum s-a mentionat, fosfoserina este foarte abundenta in special la nivel cerebral. In continuare, vor fi prezentate principalele beneficii ale suplimentarii dietei cu fosfatidilserina.

Imbunatatirea functiei cognitive si prevenirea declinului cognitiv

Unul dintre cele mai studiate beneficii ale fosfatidilserinei este impactul pe care il are mai ales asupra functiei cognitive. Studiile au aratat ca suplimentarea cu fosfoserina poate ajuta extrem de mult la imbunatatirea capacitatii de concentrare, a memoriei si vitezei de procesare, mai ales la persoanele varstnice. Fosfoserina contribuie la mentinerea homeostaziei neurochimice, ceea ce favorizeaza formarea de noi sinapse si consolidarea acestora, influentand si asa-zisul proces de „plasticitate neuronala”, esential in invatare si memorie.

Studiile clinice demonstreaza ca suplimentarea cu fosfoserina imbunatateste functia cognitiva, mai ales la persoane cu declin cognitiv moderat, avand efecte benefice in memoria verbala, dar si cea de lucru. Aceste beneficii sunt explicate prin cresterea nivelului de acetilcolina si, astfel, sustinerea functiei neuronale optime. Unele studii mai sugereaza ca fosfoserina poate intarzia, chiar incetini, aparitia bolilor neurodegenerative (Alzheimer, dementa), prin reducerea stresului oxidativ si ameliorarea inflamatiei neuronale.

Ameliorarea stresului si simptomelor de anxietate si depresie

Fosfoserina este implicata si in reglarea raspunsului organismului la stres. Este cunoscut faptul ca raspunsul la stres este influentat de hormonul cortizol, care in exces poate provoca daune la nivelul neuronilor si accelereaza declinul cognitiv. Fosfatidilserina contribuie la mentinerea si reglarea echilibrului hormonal, prin reducerea nivelurilor de cortizol ridicate in conditii de stres cronic.

Un studiu controlat a demonstrat ca suplimentarea cu fosfoserina ajuta la reducerea nivelurilor de cortizol la persoanele expuse la stres prelungit. Acest efect este foarte important, mai ales in contextul stresului cronic, care poate duce la tulburari psihice, dar nu numai. Fosfoserina ajuta si la mentinerea echilibrului neurotransmitatorilor precum dopamina si serotonina – asadar, are un potential adjuvant in tratamentul depresiei si anxietatii. La persoanele cu tulburari afective, suplimentarea cu fosfoserina contribuie la imbunatatirea starii psihice si ameliorarea semnelor depresive usoare spre moderate.

Sustine performanta atletica

Pe langa beneficiile cognitive, fosfoserina a fost studiata si pentru potentialele efecte privitoare la performanta fizica. S-a observat ca are efect protector asupra musculaturii scheletice si, mai mult decat atat, sustine recuperarea dupa efortul fizic prelungit. In timpul exercitiilor intense si efortului fizic prelungit, fosfoserina reduce stresul oxidativ si nivelul de cortizol – acest aspect este de interes mai ales pentru sportivi si persoanele active din punct de vedere fizic, deoarece cortizolul in exces favorizeaza procesul de catabolism muscular (pierdere de masa musculara), dar si aparitia inflamatiei.

Fosfoserina imbunatateste si capacitatea de recuperare, reducand inflamatia musculara (rezultat al efortului fizic) si favorizand refacerea muschilor dupa efortul fizic intens. Anumite studii ar sugera ca sportivii care isi suplimenteaza dieta cu fosfatidilserina sunt mult mai energici si, de asemenea, mult mai rezistenti la antrenamentele de tip cardio si rezistenta. Durerea musculara de dupa antrenament este mult mai redusa, iar starea de oboseala este de scurta durata.

Imbunatateste si sustine sanatatea cardiovasculara

Beneficiile suplimentarii cu fosfatidilserina nu se limiteaza doar asupra sistemului muscular si a celui nervos. Acest compus are efecte protectoare asupra sanatatii cardiovasculare, in special prin reducerea nivelurilor de cortizol. Prin diminuarea cortizolului, fosfatidilserina ajuta chiar la reducerea tensiunii arteriale si previne aparitia bolilor cardiovasculare. Acest efect este mult mai benefic la persoanele care lucreaza in conditii stresante sau sunt expuse constant stresului.

Suplimentarea cu fosfoserina poate imbunatati si circulatia cerebrala. Aceasta este deosebit de importanta pentru mentinerea integritatii functiei cognitive, mai ales la persoanele cu tulburari de perfuzie cerebrala. Spre exemplu, se recomanda ca persoanele care trecut printr-un accident vascular ischemic tranzitoriu sa isi suplimenteze dieta cu fosfoserina.

Fosfoserina – contraindicatii si posibile reactii adverse

In general, fosfoserina se considera a avea un profil de siguranta extins. Totusi, daca o persoana urmeaza tratamente cu anticoagulante si antitrombotice, precum si antiinflamatoare (pe termen lung), ar trebui solicitate sfaturile medicului. De asemenea, in cazul in care o persoana urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala, se recomanda sistarea suplimentarii cu cel putin 2 saptamani inainte de aceasta.

Suplimentele pot interactiona si cu medicamente administrate pentru tratarea glaucomului sau pentru boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, dementa), datorita efectului lor sinergic, ceea ce ar intensifica efectele asupra sistemului nervos. Aceeasi mentine este valabila si pentru medicamentele antidepresive.

Pentru persoanele cu afectiuni endocrine sau hormonale, cum ar fi cele cu sindrom Cushing, la modul ideal ar trebui solicitate recomandarile medicului, deoarece capacitatea acestui compus de a modula nivelurile de cortizol poate afecta echilibrul hormonal si exacerba, astfel, afectiuni endocrine preexistente.

Nu exista suficiente date clinice care sa garanteze siguranta administrarii la femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Drept urmare, este recomandat sa se solicite sfaturile medicului. Chiar daca sunt rare, pot aparea efecte adverse in urma administrarii, in special in doze mari. Acestea includ simptome gastrointestinale (greata, balonare, disconfort abdominal), tulburari de somn, dureri de cap si schimbari bruste de dispozitie.

Alimente bogate in fosfatidilserina sunt soia, pestele, ouale, ficatul (de pui sau vita). Cele mai multe suplimente sunt formulate din ingrediente derivate din peste, din soia si floarea-soarelui, varza, iar din acest motiv este recomandat sa se evite administrarea lor in cazul in care exista o alergie la vreunul dintre ingredientele continute.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9382310/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4508628/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2966935/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900714004523?via%3Dihub

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/25129-phosphatidylserine

https://www.verywellmind.com/the-benefits-of-phosphatidylserine-89496

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-phosphatidylserine