Varicela, cunoscuta si sub denumirea populara de „varsat de vant”, este o infectie virala comuna cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), care afecteaza in special copiii in perioada scolara si prescolara, dar poate aparea si la bebelusi. Desi este considerata o boala usoara la copiii mai mari, varicela la bebelusi poate prezenta risc de complicatii si poate fi mult mai violenta, pentru ca bebelusii au sistemul imunitar inca incomplet dezvoltat. Varicela la bebelusi apare ca urmare a inhalarii picaturilor respiratorii emise de persoane infectate. Infectia primara cu VZV duce la varicela, iar reactivarea infectiei duce, in special la adulti, la Herpes Zoster (sau Zona Zoster).
Varicela la bebelusi – cauze si factori de risc
Virusul varicelo-zosterian este un membru al familiei Herpesviridae. O particularitate a acestor virusuri este faptul ca prezinta abilitatea de a ramane latente in organism dupa infectia primara. Infectia initiala cu virusul varicelo-zosterian provoaca varicela, pe cand reactivarea ulterioara, de-a lungul vietii, va duce la Zona Zoster. Varicela la bebelusi si la copii, in mod surprinzator, se considera a fi mult mai usoara decat varicela la adulti, care poate duce la complicatii grave.
Varicela la bebelusi apare in urma infectarii cu aerosoli contaminati, emisi de persoane bolnave, sau prin contact direct cu leziunile cutanate ale persoanei infectate, care sunt contagioase pana in momentul in care se formeaza crustele. Bebelusii sunt mai susceptibili la infectie in cazul in care sunt expusi la membrii familiei cu simptome sau la alte persoane cu varicela activa, pentru ca virusul are un potential contagios enorm, mai ales in spatiile inchise. Factorii de risc pentru varicela la bebelusi includ:
-
Expunerea la membri ai familiei sau alte persoane cu varicela;
-
Varsta sub 12 luni, chiar daca imunitatea pasiva materna, transmisa prin anticorpi in timpul sarcinii si alaptarii, ofera o oarecare protectie;
-
Lipsa vaccinarii, deoarece bebelusii mai mici de 12 luni nu sunt eligibili pentru vaccinarea impotriva varicelei (vaccinul se administreaza de obicei la 12-15 luni).
Majoritatea cazurilor de varicela la bebelusi, dar nu numai, apar in lunile de iarna si in cele de primavara. Prevalenta maxima este in grupa de varsta 4-10 ani, iar rata de infectie este de 90%. Asadar, majoritatea copiilor vor avea, la un moment dat, varicela.
Varicela la bebelusi – simptome si manifestari
Simptomele de varicela la bebelusi apar, de obicei, la aproximativ 2 saptamani dupa expunerea la agentul viral. Evolutia simptomelor de varicela la bebelusi poate fi descrisa astfel:
Faza prodromala
Incepe cu febra moderata (38-39°C), oboseala, iritabilitate, apetit scazut, care pot fi confundate usor cu simptomele unei infectii virale nespecifice.
Eruptiile cutanate caracteristice
La 1-2 zile dupa debutul febrei si starii generale alterate, apare eruptia cutanata care evolueaza prin cateva faze caracteristice:
-
Papule: initial, pe piele apar mici pete rosii sau papule usor iesite in relief;
-
Vezicule: in cateva ore, papulele se transforma in vezicule umplute cu un lichid clar. Intr-o astfel de faza, eruptiile cutanate sunt pruriginoase (provoaca mancarimi) si contagiozitatea este maxima;
-
Pustule si cruste: veziculele devin tulburi, iar lichidul se poate transforma in puroi, iar apoi incepe formarea de cruste care se vindeca in aproximativ o saptamana. Varicela la bebelusi dureaza in jur de 2-4 saptamani;
In faza in care apar eruptiile cutanate specifice, varicela la bebelusi poate fi insotita de faringita, dureri de cap, stare generalizata de oboseala, iritabilitate, lipsa apetitului. In mod uzual, eruptia cutanata incepe la nivelul pieptului, apoi se extinde pe spate, fata, scalp si extremitati. Privitor la cat dureaza varicela la bebelusi si adulti, simptomele tind sa fie prezente timp de 2, uneori 4 saptamani. La bebelusi, pruritul cauzeaza iritabilitate crescuta si dificultati de somn – bebelusii vor fi mai agitati si vor plange frecvent din cauza disconfortului asociat. Febra persistenta, dar si somnolenta, dificultatile de respiratie, pot indica o complicatie – suprainfectia leziunilor.
Varicela la bebelusi – alternative de tratament si management
Varicela la bebelusi si copii are un prognostic excelent si rareori duce la complicatii. De altfel, infectia este autolimitata, iar tratamentul se axeaza in general pe ameliorarea simptomelor, cum ar fi reducerea febrei, ameliorarea pruritului si prevenirea suprainfectiei bacteriene a leziunilor.
Managementul simptomatic
-
Ameliorarea febrei: se recomanda paracetamol pentru a reduce febra, si nu aspirina. In caz de varicela la bebelusi, aspirina este strict contraindicata, deoarece exista riscul de sindrom Reye, o afectiune rara, dar grava, care afecteaza ficatul si creierul;
-
Reducerea pruritului: antihistaminicele, cum ar fi difenhidramina, sunt uneori recomandate pentru a reduce pruritul in caz de varicela la bebelusi, dar trebuie administrate cu precautie si doar la recomandarile medicului. Baile cu ovaz coloidal si utilizarea lotiunilor calmante, spre exemplu, pot ajuta la reducerea senzatiei de mancarime in caz de varicela la bebelusi;
-
Ingrijirea locala a leziunilor presupune curatarea si uscarea pielii, iar unghiile bebelusului ar trebui taiate cat mai scurt, pentru a reduce riscul de zgariere si suprainfectare. Mai pot fi aplicati plasturi sau pot fi folosite pansamente speciale pentru a proteja leziunile de posibile zgarieturi accidentale.
Medicatie antivirala
In cazul in care varicela la bebelusi se prezinta in forme severe, sau daca exista anumiti factori de risc pentru posibile complicatii, se poate administra aciclovir pentru a reduce atat durata, cat si severitatea bolii. Aciclovirul poate reduce cu o zi simptomele daca se administreaza in decurs de 24 de ore de la debutul eruptiei cutanate. Bebelusii care prezinta simptome severe sau semne de complicatii pot necesita spitalizare si monitorizare constanta.
Tratarea suprainfectiilor bacteriene
Suprainfectiile bacteriene sunt frecvente la copiii mici, in special in cazul in care veziculele ce au aparut sunt zgariate si expuse. Infectia cu specii de Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes poate aparea in contextul de varicela la bebelusi si, de obicei, necesita antibiotice cu administrare topica sau antibiotice sistemice. Leziunile ar trebui monitorizate pentru semne de infectie – roseata, caldura, durere si drenaj purulent.
Tratament conservator
Varicela la bebelusi se prezinta deseori cu febra. Din acest motiv, este important sa se asigure, in continuare, un aport hidric adecvat, pentru a preveni deshidratarea (mai ales in cazul in care febra este persistenta). Alaptarea frecventa si consumul de lichide adecvate varstei sunt metode eficiente pentru a preveni deshidratarea asociata. Alimentarea nu ar trebui intrerupta, chiar daca pare ca bebelusul nu are pofta de mancare. Totusi, nici nu ar trebui sa se exagereze cu aceasta, indiferent daca bebelusul este hranit la san sau cu o formula de lapte.
Varicela la bebelusi – sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni varicela la bebelusi, se recomanda urmatoarele:
-
Vaccinarea la varsta corespunzatoare (dupa varsta de 12 luni). Parintii si membrii familiei, de asemenea, ar trebui sa fie vaccinati, pentru a reduce riscul de transmitere;
-
Varicela la bebelusi este relativ mai rara in randul celor alaptati in permanenta la san;
-
Izolarea si limitarea contactului cu persoanele care prezinta semne de varicela, inclusiv frati mai mari, prieteni sau alti copii de la locul de joaca;
-
Spalarea frecventa a mainilor si obiectelor personale ale bebelusului (jucarii, suzete), pentru ca virusul poate fi transmis si prin fomite (obiecte infectate);
-
Aerisirea si igienizarea spatiului in care se locuieste, intrucat virusul varicelo-zosterian are capacitatea de a persista in aer sau pe suprafete.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448191/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6570487/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3562945/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3883220/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9762609/
https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/Chickenpox_(varicella)/