Vitamina D3: beneficii, surse, simptome de carenta

Vitamina D3: beneficii, surse, simptome de carenta Vitamina D3: beneficii, surse, simptome de carenta

Ultima actualizare: 2 octombrie 2024

vitamina-d3

Cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”, vitamina D este un nutrient esential care poate fi dobanit prin expunerea la soare si din alimente si suplimente. Aceasta vitamina joaca un rol cheie in multe aspecte ale sanatatii, cum ar fi sanatatea oaselor, functia imunitara si multe altele.

Vitamina D se gaseste in doua forme diferite: ergocalciferol (vitamina D2) si colecalciferol (vitamina D3). Fiecare dintre ele difera usor in ceea ce priveste structura chimica. Vitamina D3 este obtinuta din surse animale, in timp ce vitamina D2 este in principal provenita din surse fungice.

Vitamina D3 (colecalciferol) este cel mai bine cunoscuta pentru faptul ca sustine sanatatea oaselor. Dar aceasta vitamina este, de asemenea, esentiala pentru stimularea sistemului imunitar, imbunatatirea dispozitiei si a functiei musculare si sustinerea sanatatii inimii. Suplimentele cu vitamina D3 pot imbunatati aspectul pielii si claritatea mentala.

Consumul de peste, carne de vita si branza ofera si un aport natural de vitamina D3. Cu toate acestea, deficienta de vitamina D este o problema frecventa care poate provoca dureri de oase, slabiciune musculara si spasme. Furnizorul de asistenta medicala va poate sugera un supliment cu vitamina D3 daca aveti deficienta, daca locuiti intr-o zona cu lumina solara scazuta sau daca aveti o afectiune de sanatate, cum ar fi osteoporoza, care poate fi ameliorata prin administrarea de vitamina D3.

 


Rolul vitaminei D3 in organism

Vitamina D3 este esentiala in mentinerea concentratiei normale de calciu in sange si, implicit, devine esentiala pentru sanatatea sistemului osos, a sistemului muscular si a dintilor. Practic, vitamina D ajuta la fixarea calciului in oase. De asemenea, vitamina D3 participa activ la procesul de diviziune celulara si la absorbtia normala a calciului si a fosforului in organism. Un rol mai putin cunoscut al vitaminei D3, dar extrem de important, este acela de a mentine buna functionare a sistemului imunitar.

Cum este sintetizata vitamina D3 in organism?

Vitamina D3 se sintetizeaza in organism la nivelul pielii, prin expunerea la soare, insa este important de punctat ca se degradeaza la fel de repede cum se produce. Pentru a sintetiza o cantitate optima de vitamina D3 in organism este necesar ca un adult sa se expuna la soare de minim doua ori pe saptamana, aproximativ 10-15 minute pe zi. Daca in zilele de vara acest lucru este posibil si convenabil, in restul anului devine aproape imposibila procurarea necesarului de vitamina D3 doar in acest mod si astfel alimentatia si suplimentele alimentare devin esentiale.

Rolul vitaminei D3 in alimentatia bebelusilor

Daca mama sufera de carenta de vitamina D3, implicit aceasta nu va fi prezenta in laptele matern, iar bebelusul se poate confrunta cu rahitism. Lipsa de vitamina D3 din alimentatia copiilor conduce la deformari ale oaselor, in special ale oaselor membrelor inferioare. Din acest motiv, atat inainte de a ramane insarcinata, cat si pe parcursul sarcinii si in timpul alaptarii, mamele trebuie sa-si asigure aportul constant de vitamina D. In plus, pentru copii, vitamina D3 ajuta atat la formarea corecta a scheletului, cat si la dezvoltarea cognitiva si mentala.

Academia Americana de Pediatrie recomanda administrarea a 400 UI de vitamina D lichida pe zi bebelusilor care sunt alaptati sau partial alaptati. Pe masura ce copilul creste si adaugati alimente solide in dieta sa, veti putea sa-i asigurati necesarul de vitamina D doar prin alimentatie.

vitamina-d3-beneficii-bebelusi

Beneficiile vitaminei D3 pentru organism

Vitamina D3 este benefica bunei functionari a sistemului imunitar, a sistemului nervos, osos si muscular.

Beneficii pentru sistemul imunitar

Vitamina D3 ajuta la activarea celulelor B, celulelor T si a celulelor antigen, reducand, totodata, nivelul de citokine. Lipsa vitaminei D3 creste riscul de aparitie a bolilor autoimune.

Beneficii pentru sistemul nervos

Vitamina D3 sustine procesele cognitive si functiile cerebrale, iar carenta sa este relationata cu aparitia sclerozei multiple, de asemenea o afectiune autoimuna. Vitamina D3 sustine capacitatea de concentrare si memorare si are rol in prevenirea depresiei, fiind strans relationata cu starea de spirit si buna dispozitie.

Beneficii pentru sistemul muscular

Vitamina D3 este esentiala in mentinerea sanatatii muschilor. Aceasta previne spasmele musculare si ofera rezistenta muschilor.

Beneficii pentru sistemul osos

Principalul beneficiu al vitaminei D3 este acela de a asigura absorbtia si transportul calciului si a fosforului in organism. Astfel, vitamina D3 contribuie la mentinerea densitatii osoase, la cresterea rezistentei oaselor, a dintilor, prevenind fracturile si aparitia osteoporozei sau a artritei reumatoide, de asemenea o boala autoimuna.

vitamina-d3-beneficii-oase

Alte beneficii ale vitaminei D3

Vitamina D3 contribuie la prevenirea unor forme de cancer precum cancerul de colon, cancerul de san, cancerul de prostata sau cancerul ovarian.

Totodata, vitamina D3 este esentiala pentru mentinerea sanatatii inimii si, implicit, a sistemului cardiovascular si joaca rol important in fertilitate, fiind implicata in producerea hormonilor sexuali.

Surse de vitamina D3

Alimente cu continut ridicat de vitamina D3:

  • pestele gras: somon, macrou, cod, hering, sardine
  • lactatele
  • tofu
  • carnea de porc
  • carnea de vita (in special ficatul de vita)
  • ciupercile
  • galbenusul de ou
  • cerealele fortificate cu vitamina D3
  • uleiul de ficat de cod

Vitamina D3 este o vitamina liposolubila si pentru ca absorbtia ei sa se faca eficient avem nevoie de o alimentatie bogata in grasimi vegetale (avocado, nuci, migdale, seminte), dar si in grasimi animale (de preferinta provenite din peste).

Suplimente alimentare

In majoritatea cazurilor, un adult nu reuseste sa-si ia doza necesara de vitamina D3 doar din alimentatie, motiv pentru care suplimentele naturiste devin esentiale. Necesarul zilnic de vitamina D3 este cuprins intre 400 si 800 de UI (unitati internationale), in functie de varsta, sex si greutate.

Doza zilnica recomandata de vitamina D3

Pentru a suplini carenta, in cazul adultilor se recomanda un aport zilnic de 2000 UI vitamina D3, iar in cazul bebelusilor este recomandat un aport zilnic de 400 UI vitamina D3, de preferat sub forma de picaturi.

vitamina-d3-doza-zilnica-recomandata

Care sunt semnele si simptomele supradozei de vitamina D3?

Cu toate ca organismul are nevoie de vitamina D3, supradoza poate avea efecte neplacute. Iata cateva simptome ale supradozei de vitamina D3:

  • greata
  • voma
  • slabiciune
  • senzatie frecventa de urinare
  • durere de oase.

Deficitul de vitamina D3

Carenta vitaminei D3 in organism poate avea numeroase cauze.

Carenta de vitamina D3 poate fi o urmare a unei boli: obezitatea, boala Crohn, boala celiaca, fibroza chistica.

Factorii de mediu pot influenta concentratia de vitamina D3. Din cauza lipsei soarelui, indeosebi in sezonul rece, riscul de a dezvolta deficit de vitamina D3 este mai mare.

Factori externi care pot influenta absorbtia vitaminei D3:

  • varsta – odata cu inaintarea in varsta capacitatea de asimilare a vitaminei D3 scade
  • menopauza
  • stresul – nivelul ridicat de cortizol (hormonul stresului) scade concentratia de vitamina D3 din organism
  • culoarea pielii – persoanele cu pielea inchisa la culoare nu sintetizeaza la fel de bine vitamina D3
  • alergii si afectiuni ale pielii – persoanele care nu au voie sa se expuna la soare se pot confrunta cu deficit de vitamina D3
  • alimentatia dezechilibrata si nesanatoasa poate afecta concentratia de vitamina D3 din organism.

Care sunt simptomele lipsei de vitamina D3?

Carenta de vitamina D se resimte in organism sub multe forme, destul de diferite si dificil de clasificat intr-o singura directie. Principalele simptome care atesta o deficienta de vitamina D3 sunt:

  • oboseala nejustificata
  • depresia
  • durerile de oase si muschi, insotite de slabiciune fizica
  • durerile articulare
  • transpiratia excesiva
  • starile de irascibilitate (chiar schimbarea brusca a starii de spirit).

vitamina-d3-simptome-deficit

Lipsa de concentrare si apatia pot, de asemenea, sa evidentieze o lipsa de vitamina D3 in organism. Conform unor studii relativ recente, s-a observat o reala legatura intre carenta de vitamina D si disfunctia erectila.

Cum se diagnosticheaza deficitul de vitamina D3?

Pentru a diagnostica deficitul de vitamina D3 este necesar un test de sange. Acesta poarta numele de 25-OH-vitamina D si poate fi solicitat pe langa analizele uzuale de sange. Un rezultat care indica o concentratie de vitamina D mai mica de 20 ng/ml indica un deficit de vitamina D in organism.

Cum poate fi tratat si prevenit deficitul de vitamina D3?

Scopul tratarii si prevenirii deficitului de vitamina D3 este acelasi - atingerea si mentinerea unui nivel optim de vitamina D3 in organism.

Pentru a trata si preveni deficitul de vitamina D3, este recomandat sa:

  • Consumati alimente bogate in vitamina D3: peste gras (somon, macrou, cod, hering, sardine), lactate, tofu, carne de vita (in special ficatul de vita), carne de porc, ciuperci, ulei de ficat de cod, galbenus de ou si cereale fortificate cu vitamina D3.
  • Stati la soare fara a exagera: in jur de 10-15 minute de 2-3 ori pe saptamana. Varstnicii si cei cu pielea mai inchisa la culoare s-ar putea sa aiba nevoie de o expunere mai indelungata, in special la inceputul primaverii, toamna si iarna.
  • Nu este recomandata expunerea prelungita la soare, deoarece aceasta creste riscul de cancer de piele si imbatraneste pielea. De aceea, specialistii recomanda deseori administrarea unui supliment cu vitamina D3.

vitamina-d3-tratament-deficit

Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina D3

Deficienta de vitamina D3 in organism, in timp, poate conduce la aparitia unor complicatii majore de sanatate. Printre cele mai importante riscuri ale carentei vitaminei D3 se numara:

  • rahitismul, afectiune care apare la copii
  • osteomalacia, afectiune care presupune inmuierea oaselor la adulti
  • osteoporoza, afectiune care presupune demineralizarea oaselor si se manifesta la femeile care intra la menopauza
  • parodontoza, afectiune care conduce la pierderea dintilor
  • psoriazisul
  • depresia severa
  • oboseala cronica
  • boala Alzheimer si dementa
  • astmul bronsic
  • bolile cardiovasculare
  • preeclampsia
  • problemele de fertilitate
  • diabetul
  • boala Hashimoto (tiroidita autoimuna)
  • imunitatea scazuta.

 

 

 

Referinte:

https://www.forbes.com/health/supplements/vitamin-d3/

https://www.verywellhealth.com/vitamin-d3-5082500

https://www.health.com/nutrition/vitamins-supplements/vitamin-d-benefits

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-10175/vitamin-d3-oral/details