Vitamina C este noua vedeta a tratamentelor de ingrijirea tenului antiimbatranire. Cu efect de iluminare si antioxidanta, vitamina C este regina tratamentelor de ingrijire a tenului si de infrumusetare. Mai mult, este o vitamina esentiala care poate fi asimilata in organism si prin alte moduri decat muscand dintr-o portocala zemoasa.
Vitamina C se mai numeste si acid ascorbic si este prezent in kiwi, fructe rosii si portocale. Activ energizant si puternic anti-imbatranire, acidul ascorbit este foarte apreciat in tratamentele de ingrijirea tenului, deoarece participa la reinnoirea celulara.
Vitamina C folosita in ingrjirea tenului este eficienta impotriva ridurilor asociate cu imbatranirea normala si impotriva petelor pielii cauzate de expunerea repetata la soare. Continutul de vitamina C al pielii scade odata cu varsta si cu expunerea repetata la soare. Cosmeticele care contin vitamina C in concentratii de cel putin 5% imbunatatesc structura pielii.
Cum actioneaza in piele?
-
Vitamina C stimuleaza sinteza colagenului (responsabil pentru fermitatea si elasticitatea pielii). De asemenea, reduce productia de melanina (responsabila pentru petele maronii).
-
Are o puternica actiune antioxidanta, in sinergie cu vitamina E. De fapt, neutralizeaza radicalii liberi generati de razele UV, stres, tutun, poluare etc.
-
Are un efect reparator dupa expunerea la soare, este un puternic antirid, imbunatateste textura pielii, lumineaza tenul si reduce tenul cenusiu al fumatorilor si al persoanelor stresate.
-
Prin urmare, este clar ca prezinta interes in contextul fotoimbatranirii, unde se poate observa o pierdere de elasticitate si o reducere a grosimii pielii din cauza expunerii la soare, dar si in contextul imbatranirii normale a pielii.
Care sunt beneficiile vitaminei C in ingrijirea tenului?
In general este folosita in ingrijirea tenului pentru redarea luminozitatii si elasticitatii pielii fetei alaturi de vitamina E si vitamina A si alte substante antioxidante. Incorporata in fondul de ten, ii reda acestuia luminozitatea si inlatura efectele oboselii.
Gelul, crema sau spray-ul cu vitamina C sunt recomandate pentru ingrijirea tenului, precum si pentru refacerea celulelor deteriorate. Produsele pentru ingrijirea tenului ce contin acidul ascorbic inlatura influenta nociva a factorilor de mediu asupra pielii, semnele de oboseala, confera tenului un aspect sanatos, tanar, mai elastic si mai luminos.
Farmacistii Catena recomanda SunewMED+ Gel pentru exfolierea epidermica a tenului, pentru o piele neteda, cu aspect stralucitor, in doar 1 minut cu Vitamina C, ulei de portocala amara si ulei de masline.
Supraexpunerea la soare si agentii poluanti din mediul inconjurator pot accelera imbatranirea pielii prin degradarea colagenului si declansarea stresului oxidativ.
Aplicarea topica a vitaminei C in ingrijrea tenului reduce ridurile, protejeaza pielea de actiunea nociva a ultravioletelor si asigura o stralucire aparte, si asta deoarece detine efecte antioxidante si promoveaza formarea colagenului.
La inceput de primavara, expertii recomanda tratamentele pentru ingrijirea tenului pe baza vitaminei C, pentru ca acesta sa capete un aspect luminos.
Dozare si criterii de eficienta
Pentru a fi eficienta in ingrijirea tenului, trebuie ca dozarea vitaminei C sa fie facuta cu precizie, intr-un produs cosmetic adecvat. Pentru unele persoane, poate provoca senzatia de furnicaturi, iar acest lucru este valabil in special pentru pielea sensibila si reactiva. Motivul este simplu: vitamina C are un pH acid, pentru ca este un acid din fructe, ceea ce o face potential iritanta.
Pentru ca o crema sau un serum cu vitamina C sa fie eficient pentru ingrijirea tenului, aceasta trebuie sa fie in forma levogirica (forma naturala) si sa nu fie oxidata.
Pentru a asigura aceste doua conditii, este esential ca produsul cosmetic sa aiba un pH acid (mai mic sau egal cu 3,5).
Cremele sunt mai bine tolerate pentru ingrijirea tenului, deoarece sunt imbogatite cu agenti de hidratare, cum ar fi uleiurile. Pielea mixta si grasa, careia I se recomanda tratamentul cu aceasta vitamina, poate opta pentru perioade de aplicare de pana la 6 luni.
Pentru ten normal sau mixt farmacistii Catena recomanda SunewMED+ Crema cu textura lejera pentru zi si noapte, bogata in vitamina C si nutrienti valorosi si avand textura lejera, perfecta ca baza pentru machiaj.
Serurile, care sunt mai bine dozate decat cremele, pot contine 5-15% vitamina C pura. Pentru ingrijirea tenului puteti amesteca serul cu crema de zi si il puteti aplica seara sau dimineata.
Exista, de asemenea, spray-uri tonice cu vitamina C. Acestea improspateaza pielea dimineata.
Vitamina poate fi adaugata si in exfoliantele si mastile expres. Aplicati masca, lasati sa actioneze timp de 1-15 minute si clatiti.
Combinatie cu alte ingrediente anti-imbatranire
Acidul ascorbic este adesea utilizata in sinergie cu vitamina E.
De asemenea, este posibil sa combinati un ser imbogatit cu vitamina C cu un tratament cu acid hialuronic. Unele produse 2 in 1 combina aceste ingrediente active pentru o aplicare mai usoara.
Un tratament pentru ingrijirea tenului cu vitamina C poate fi, de asemenea, combinat cu o crema solara. Vitamina C creeaza o a doua bariera care va protejeaza pielea de radicalii liberi. In cele din urma, vitamina C este adesea folosita impreuna cu vitamina A, care se numeste retinol. Aceasta din urma stimuleaza productia de colagen si regleaza sinteza melatoninei. Asigurati-va ca crema dvs. contine cel putin 0,3% retinol pentru a beneficia de actiunea acestuia.
Extractele de ceai rosu, ceai verde si ceai alb completeaza beneficiile vitaminei C pentru o piele frumoasa si sanatoasa. Extractele de ceai aplicate topic patrund adanc in piele si protejeaza impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei care ameninta aspectul tanar al pielii. Imbunatatesc fermitatea si elasticitatea si activeaza functia de bariera a pielii.
Contraindicatii produselor cosmetice cu vitamina C pentru ingrijirea tenului
Tratamentele cu vitamina C nu sunt recomandate pentru pielea sensibila. Spre deosebire de o crema de zi sau de un serum folosit zilnic, intensitatea acestor tratamente care trebuie efectuate pe o anumita perioada de timp poate ataca pielea cea mai reactiva. O senzatie de disconfort sau de apasare ar trebui sa fie considerata ca un semnal de alarma din partea pielii.