Vitamina C alcalina: beneficii, utilizari si diferente fata de vitamina C clasica

Vitamina C alcalina: beneficii, utilizari si diferente fata de vitamina C clasica Vitamina C alcalina: beneficii, utilizari si diferente fata de vitamina C clasica

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

acidul-ascorbic

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila (adica solubila in apa), care joaca o gama foarte variata de roluri in organism. Chiar daca rolul sau in sustinerea imunitatii este unul dintre cele mai cunoscute, aceasta vitamina este implicata in mai multe procese fiziologice, cum ar fi sinteza colagenului, protejarea celulelor impotriva speciilor reactive de oxigen si azot (radicalii liberi), stabilizeaza functiile vitaminei E si vitaminei B9 si, de asemenea, are rol de cofactor enzimatic. Recent, s-a dezvoltat un interes extins in jurul unei  forme ale acestei vitamine, vitamina C alcalina, care are toleranta gastrointestinala mai ridicata.


Vitamina C alcalina – beneficii si utilizari

Vitamina C alcalina este o forma tamponata a acidului ascorbic, formulata specific pentru a se reduce pH-ul natural al acesteia. Vitamina C (acidul ascorbic) are un caracter acid, adica un pH situat undeva in jurul valorii de 1,0-2,5. In forma de vitamina C alcalina, aceasta este combinata cu un mineral alcalin – de obicei magneziu (ascorbat de magneziu), calciu (ascorbat de calciu), potasiu (ascorbat de potasiu) sau sodiu (ascorbat de sodiu). Acest proces de tamponare are rolul de a reduce aciditatea naturala a vitaminei, facand-o mult mai usor de tolerat de catre persoane cu tendinta spre sensibilitate gastrica – aciditate, gastrita, reflux gastroesofagian si altele.

Beneficiile vitaminei C alcaline sunt simulare cu cele ale vitaminei C clasice, dar aceasta forma include si avantajul de a fi mult mai usor de tolerat de catre persoanele cu sensibilitate gastrica si, de asemenea, ofera un aport suplimentar de minerale esentiale.

Sustine sistemul imunitar

Vitamina C alcalina sustine functionarea sistemului imunitar, potentand raspunsul imun. Acidul ascorbic stimuleaza activitatea fagocitelor (celule care inglobeaza si distrug agentii patogen) si productia limfocitelor T, implicate in combaterea infectiilor virale si bacteriana. Precum acidul ascorbic clasic, vitamina C alcalina are aceleasi efecte benefice asupra imunitatii, insa poate fi mai usor de tolerat in doze mai mari.

Are functie antioxidanta

Vitamina C alcalina are un rol semnificativ in neutralizarea radicalilor liberi, rezultati in urma proceselor metabolice, reducand impactul negativ al stresului oxidativ. Este cunoscut faptul ca stresul oxidativ duce la imbatranire prematura si este implicat in dezvoltarea bolilor cronice de natura inflamatorie, cum ar fi bolile cardiovasculare si cancerul. Vitamina C alcalina, ca urmare a faptului ca are un pH neutru spre alcalin, poate fi absorbita mult mai eficient de catre persoane care au aciditate gastrica.

Este implicata in sinteza colagenului

Colagenul este principala proteina care intra in structura pielii, cartilajelor, oaselor, vaselor de sange. Vitamina C alcalina joaca un rol important in sinteza colagenului, intrucat este implicata in procesul de hidroxilare al moleculelor de colagen. Drept urmare, aceasta vitamina este foarte importanta pentru sustinerea sanatatii pielii, prevenirea ridurilor si chiar accelerarea procesului de vindecare al ranilor.

Stimuleaza absorbtia fierului

Vitamina C alcalina sustine o absorbtie mult mai eficienta a fierului non-hemic (fierul provenit din surse vegetale) in organism. Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana pot sa isi suplimenteze dieta cu vitamina C alcalina, pentru a imbunatati absorbtia fierului alimentar. Vitamina C este o parte importanta a prevenirii si tratamentului anemiei feriprive.

Reduce inflamatia si sustine sanatatea cardiovasculara

Vitamina C alcalina joaca un rol foarte important si in ameliorarea inflamatiei sistemice si chiar a tensiunii arteriale. Studiile sugereaza ca suplimentarea cu acid ascorbic imbunatateste functia vaselor de sange si reduce riscul de boli cardiovasculare. In forma alcalina, poate reprezenta o alegere eficienta pentru persoanele care au probleme cu stomacul si doresc sa isi suplimenteze pe termen lung dieta cu vitamina C, fara efecte secundare gastrointestinale.

Utilizarile comune ale vitaminei C alcaline, dar nu numai, sunt urmatoarele:

  • Suplimentare zilnica pentru a preveni deficitul de vitamina C si sustine sistemul imunitar;
  • Prevenirea racelilor si gripelor, fiind cunoscut faptul ca vitamina C alcalina are potentialul de a reduce durata si severitatea simptomelor asociate, datorita efectelor asupra imunitatii;
  • Sustinerea sanatatii pielii, deoarece vitamina  stimuleaza productia de colagen. Astfel, ajuta la mentinerea elasticitatii si fermitatii epidermei;
  • Persoanele care se confrunta cu afectiuni inflamatorii cronice ar trebui sa isi asigure aportul crescut de compusi antioxidanti si antiinflamatori, cum ar fi si vitamina C alcalina.

acid-ascorbic

Diferente dintre vitamina C clasica si vitamina C alcalina

Desi vitamina C alcalina si vitamina C clasica au, in esenta, aceleasi beneficii pentru sanatate, intre cele doua exista cateva diferente, cum ar fi:

pH-ul si toleranta gastrica

Vitamina C clasica, sub forma de acid ascorbic, este acida, cu un pH foarte scazut. Acest aspect poate provoca disconfort gastrointestinal la unele persoane, in special cele cu tendinta evidenta spre aciditate, care sufera de afectiuni precum refluxul gastroesofagian, gastrita sau ulcer. Sub forma de vitamina C alcalina, compusul are un pH mai ridicat (alcalin), datorita faptului ca are in componenta si minerale care tamponeaza aciditatea naturala. Acest aspect face ca aceasta sa fie mult mai usor de tolerat de catre persoanele care au probleme digestive.

Absorbtie si biodisponibilitate

Unele studii sugereaza ca vitamina C alcalina este absorbita mai eficient in organism, datorita pH-ului alcalin. Mai mult decat atat, exista si studii care indica faptul ca vitamina C alcalina ar putea fi mai bine retinuta in organism, avand efecte pentru perioada mai lunga de timp. Totusi, exista si studii care sustin ca vitamina C alcalina si cea clasica au rata de absorbtie similara.

Doza ridicata si reactiile adverse

Un alt avantaj pe care vitamina C alcalina il are este faptul ca poate fi administrata in doze mari fara a provoca efecte secundare digestive – diaree, crampe abdominale –, are sunt mai probabile in cazul administrarii dozelor mari de vitamina C clasica. Acest aspect este important mai ales in cazurile in care este necesara administrarea unor doze mari de vitamina C, cum ar fi in cadrul tratamentelor adjuvante pentru infectii sau in gestionarea stresului oxidativ ridicat.

Aport suplimentar de minerale esentiale

Vitamina C alcalina contine, pe langa acid ascorbic, si minerale esentiale precum calciu, sodiu, potasiu sau magneziu. Adaugarea acestora in compozitie are rolul de a tampona caracterul acid al vitaminei. Pe langa beneficiile acidului ascorbic, suplimentarea cu vitamina C alcalina ofera si un aport suplimentar de minerale esentiale, care sustin starea generala de sanatate.

Contraindicatii vitamina C alcalina

Suplimentarea cu vitamina C – nu doar in forma alcalina – este contraindicata in afectiuni cum ar fi:

Se recomanda evitarea suplimentarii inainte sau dupa interventia de angioplastie. De asemenea, persoanele cu diabet ar trebui sa fie precaute, deoarece vitamina C poate creste glicemia. In caz de nefrolitiaza, suplimentarea trebuie facuta cu prudenta, deoarece vitamina C poate stimula si precipitarea calculilor de cisteina, urat si oxalat.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10749424/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC201008/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959991/
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  6. https://alkalineforlife.com/products/alkalini-c