Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Verapamil si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa luati Verapamil
-
Cum sa luati Verapamil
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Verapamil
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE VERAPAMIL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Acest medicament apartine unui grup de medicamente numit blocante ale canalelor de calciu. Blocantele canalelor de calciu modifica cantitatea de calciu care intra in celulele musculare din vasele de sange si inima dumneavoastra. Aceasta poate modifica forta si viteza cu care bate inima dumneavoastra. Prin efectele sale, verapamilul scade consumul energetic si necesarul de oxigen al miocardului. De asemenea, deschide vasele de sange, astfel incat sangele poate fi pompat mult mai usor in corp. Ajuta, in acest mod, sa ajunga mai mult oxigen la muschiul inimii si va poate scadea tensiunea arteriala.
Verapamilul scade conducerea impulsurilor prin actiune pe celulele tesutului excito-conductor intracardiac.
Ca rezultat al acestui mecanism de actiune, verapamilul este indicat pentru tratamentul aritmiilor.
Acest medicament se utilizeaza pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, durerilor toracice produse de afectarea coronarelor (angina pectorala) si aritmiilor, ca si pentru tratamentul post-infarct miocardic acut si cardiomiopatiei hipertrofice care nu raspunde la tratamentul cu beta-blocante (cu exceptia formei obstructive).
2. INAINTE SA LUATI VERAPAMIL
Nu luati Verapamil
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de verapamil sau la oricare dintre celelalte componente ale Verapamil;
-
daca aveti soc cardiogen;
-
daca aveti infarct miocardic acut complicat (cum sunt frecventa scazuta a batailor inimii, insuficienta cardiaca stanga si tensiunea arteriala scazuta);
-
daca aveti unele tulburari de conducere intracardiaca care determina batai rare ale inimii, cum sunt: boala nodului sinusal (cu exceptia pacientilor purtatori de stimulator cardiac), bloc sinoatrial, bloc atrioventricular (AV) de gradul II sau III (cu exceptia pacientilor purtatori de stimulator cardiac);
-
daca aveti fibrilatie atriala sau flutter atrial in conditii de fascicul accesor (sindrom Wolff-Parkinson- White sau Lown-Ganong-Levine);
-
daca aveti probleme cu inima, cum este insuficienta cardiaca decompensata;
-
daca aveti probleme cu inima, cum este insuficienta ventriculara stanga;
-
daca aveti batai ale inimii anormal de rare (< 50 batai pe minut);
-
daca aveti tensiune arteriala foarte scazuta (tensiune arteriala sistolica <90 mm Hg);
-
daca aveti intoxicatie cu medicamente numite digitalice;
-
daca alaptati.
Aveti grija deosebita cand luati Verapamil
-
daca aveti afectiuni renale sau hepatice;
-
daca aveti insuficienta circulatorie, tensiune arteriala scazuta, in special daca primiti tratament cu medicamente beta-blocante;
-
daca aveti bloc atrio-ventricular (BAV) de grad I;
-
daca aveti dimensiuni crescute ale muschiului inimii;
-
daca aveti o tulburare a conducerii neuromusculare determinata de administrarea unor medicamente sau aparuta in cadrul unor boli, cum sunt, miastenia gravis, sindrom Eaton-Lambert, distrofia musculara progresiva Duchenne.
Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In mod special spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati unul dintre urmatoarele medicamente:
-
medicamente alfa-blocante utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau a altor afectiuni cardiace (acestea includ prazosin si terazosin);
-
acid acetilsalicilic, deoarece creste riscul de sangerare;
-
alcool etilic, deoarece creste concentratia in sange a alcoolului;
-
medicamente folosite pentru tratamentul batailor de inima anormale (antiaritmice), cum sunt flecainida, chinidina, disopiramida
-
medicamente diuretice (medicamente pentru eliminarea apei), medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si medicamente pentru dilatarea vaselor de sange;
-
teofilina, folosita pentru tratamentul astmului;
-
carbamazepina, fenitoina sau fenobarbital. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul convulsiilor;
-
medicamente folosite pentru tratamentul depresiei, anxietatii sau psihozei, cum sunt imipramina, buspirona si litiul
-
midazolam, utilizat ca sedativ sau anestezic;
-
glibenclamida (gliburida), folosita pentru tratamentul anumitor tipuri de diabet;
-
insulina, utilizata pentru tratamentul anumitor tipuri de diabet;
-
rifampicina, utilizata pentru tratamentul tuberculozei si a altor tipuri de infectii;
-
medicamente pentru tratamentul unor anumite tipuri de infectii, cum sunt eritromicina, claritromicina si telitromicina;
-
medicamente utilizate pentru tratamentul infectiei HIV, cum este ritonavir;
-
medicamente beta-blocante, utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau a altor afectiuni cardiace, cum sunt metoprolol si propranolol. Aceste medicamente nu trebuie administrate intravenos in timpul tratamentului cu Verapamil;
-
medicamente care relaxeaza musculatura corpului;
-
alte medicamente folosite pentru a controla bataile anormale ale inimii, cum sunt digoxina si digitoxina;
-
cimetidina, folosita pentru tratamentul ulcerului de stomac;
-
medicamente cu actiune de scadere a imunitatii, cum sunt ciclosporina, sirolimus, everolimus si tacrolimus. Acestea sunt folosite pentru a impiedica respingerea organului transplantat;
-
medicamente denumite “statine”, cum sunt atorvastatin, lovastatin, simvastatin, folosite pentru a scadea cantitatea de colesterol din sange;
-
almotriptan, folosit pentru tratamentul migrenei;
-
medicamente folosite pentru tratamentul gutei cum este sulfinpirazona;
-
colchicina, medicament folosit pentru tratamentul gutei;
-
alte medicamente cum sunt: calcitriol, dihidrotahisterol, izoprenalina.
In cazul in care aveti planificata o interventie chirurgicala, spuneti chirurgului sau dentistului dumneavoastra ca luati Verapamil, deoarece poate interactiona cu anestezicul utilizat.
Folosirea Verapamil impreuna cu alimente si bauturi
Sunatoarea poate scadea concentratia plasmatica a clorhidratului de verapamil, in timp ce sucul de grepfruit o poate creste.
Verapamil creste timpul de care are nevoie organismul dumneavoastra sa elimine alcoolul. Aceasta inseamna ca nu este nevoie sa beti foarte mult pentru ca valoarea alcoolemiei sa fie peste limita legala a sofatului. De asemenea, va va lua mai mult timp pana va veti reveni.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu se recomanda administrarea medicamentului in timpul sarcinii (in special in primul trimestru).
Medicamentul este contraindicat in timpul alaptarii. Daca este necesara continuarea tratamentului, se recomanda intreruperea alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
La unele persoane, Verapamil poate afecta capacitatea de a conduce vehicule, de a folosi utilaje sau de a
presta activitati care presupun atentie. Aceasta situatie apare mai ales la inceputul tratamentului, la cresterea dozei, in cazul in care schimbati alt medicament cu Verapamil sau atunci cand consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului.
Nu conduceti vehicule, nu folositi utilaje si nu efectuati alte activitati care presupun atentie pana cand nu stiti cum va afecteaza acest medicament.
In timpul tratamentului, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje trebuie stabilita individual, de catre medicul dumneavoastra.
INFORMATII importante privind unele componente ale Verapamil
Drajeurile de Verapamil contin lactoza si zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA LUATI VERAPAMIL
Luati intotdeauna Verapamil exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Deoarece stabilirea dozei se realizeaza in functie de raspunsul pacientului si necesita supraveghere medicala atenta, trebuie sa respectati modul de administrare recomandat de medicul dumneavoastra.
Inghititi drajeurile intregi, cu un pahar cu apa. Drajeurile nu trebuie supte, divizate, sparte sau mestecate.
Doza pe care va trebui sa o luati va depinde de afectiunea dumneavoastra si va fi stabilita in mod individual de catre medicul dumneavoastra.
Hipertensiune arteriala
In general, doza initiala recomandata este de 40 mg clorhidrat de verapamil de 3 ori pe zi.
La adult, doza zilnica medie este de 80 - 120 mg clorhidrat de verapamil de 3 ori pe zi. Doza zilnica maxima de 480 mg clorhidrat de verapamil nu trebuie depasita decat in cazuri exceptionale.
Angina pectorala, cardiomiopatie hipertrofica
Doza initiala recomandata este de 40 - 80 mg clorhidrat de verapamil pe zi. Doza poate fi crescuta zilnic (in caz de angina instabila) sau in fiecare saptamana, pana la obtinerea raspunsului clinic optim.
Doza zilnica totala recomandata este de 240 mg clorhidrat de verapamil (in caz de angina de efort) sau de 480 mg clorhidrat de verapamil (in caz de angina de repaus si angina Prinzmetal).
Tahicardie supraventriculara
Doza recomandata este de 40 - 120 mg clorhidrat de verapamil de 3-4 ori pe zi, in functie de severitatea afectiunii.
Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate recomanda si alte medicamente in timpul tratamentului cu Verapamil.
Insuficienta hepatica
La pacientii cu afectarea functiei ficatului, este necesara ajustarea dozelor iar tratamentul trebuie initiat cu doza minima eficace.
Daca ati luat mai mult Verapamil decat trebuie
Daca ati luat mai mult Verapamil decat trebuie adresati-va imediat unui medic sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Luati cu dumneavoastra cutia medicamentului. Principalele simptome ale supradozajului sunt: scaderea tensiunii arteriale, simptome de soc, pierderea constientei, tulburari de ritm ale inimii, cresterea valorilor zaharului in sange, stupor si acidoza metabolica.
Daca ati uitat sa luati Verapamil
Adresati-va medicului dumneavoastra daca ati luat una sau mai multe doze.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza ca de obicei.
Daca incetati sa luati Verapamil
Daca incetati sa luati Verapamil starea dumneavoastra se poate inrautati. Este important sa continuati sa luati acest medicament pana cand medicul dumneavoastra va spune sa intrerupeti administrarea. Nu opriti administrarea medicamentului doar pentru ca va simtiti mai bine.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Verapamil poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
-
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10;
-
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti;
-
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti;
-
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti;
-
Foarte rare: care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti;
-
Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.
Cele mai frecvente reactii adverse: constipatie, dureri de cap, vertij, slabiciune, nervozitate, inrosirea fetei, disconfort gastric, greata, mai rar hipotensiune arteriala ortostatica si foarte rar reactii alergice (eruptii cutanate).
Tulburari hematologice si limfatice
Vanatai, hematoame.
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactii de hipersensibilitate (de exemplu inrosirea pielii, mancarime, urticarie). Dificultati la respiratie (bronhospasm).
Tulburari ale sistemului nervos
Dureri de cap, ameteli, senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul pielii, tremor, miscari pe care nu le puteti controla (sindrom extrapiramidal), evenimente cerebrovasculare (cum ar fi un accident vascular cerebral), confuzie, tulburari de echilibru, tulburari ale somnului (insomnie), spasme ale muschilor, manifestari psihotice (tulburari psihice), somnolenta si tulburari de vedere.
Tulburari acustice si vestibulare
Senzatie de invartire a corpului (vertij), tiuit si zumzet in urechi (tinitus).
Tulburari cardiace
In special la doze mari sau daca mai aveti si alte leziuni cardiace, anumite reactii adverse sunt mai intense decat efectul necesar din punct de vedere al tratamentului, putand determina: frecventa mica a batailor inimii, ritm anormal al batailor inimii (aritmii), stop cardiac, aparitia sau agravarea afectarii functiei inimii, dureri in piept, infact miocardic, palpitatii.
Tulburari vasculare
Scaderea tensiunii arteriale, eruptie pe piele sub forma de purpura (vasculita), edeme periferice, bufeuri.
Tulburari gastro-intestinale
Greata, varsaturi, constipatie, oprirea miscarilor intestinului (ileus), diaree, uscaciunea gurii, tulburari de digestie, modificari la nivelul gingiilor si durere/disconfort la nivelul abdomenului.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Umflarea fetei, buzelor sau a limbii, cu dificultati de respiratie sau de inghitire, sindrom Stevens-Johnson (eruptie severa pe piele), inrosirea pielii sub diferite forme, eruptii cutanate, caderea parului, modificari locale cutanate, umflarea gleznelor, crize dureroase resimtite la maini si la picioare, care devin rosii, umflate si fierbinti, transpiratii.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Slabiciune musculara, dureri musculare, dureri articulare.
Tulburari renale si ale cailor urinare
Urinare frecventa si in cantitati mici.
Tulburari ale aparatului genital si sanului
Tulburari de menstruatie, impotenta sexuala (disfunctie erectila), secretie lactata anormala a sanilor, cresterea in volum a sanilor la barbati.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Oboseala.
Investigatii diagnostice
Afectare reversibila a functiei hepatice, caracterizata prin cresterea valorilor enzimelor hepatice din sange (a transaminazelor si/sau a fosfatazei alcaline).
Cresteri ale valorilor plasmatice ale unui hormon numit prolactina.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA VERAPAMIL
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Nu utilizati Verapamil dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Verapamil
Verapamil 40 mg drajeuri
Substanta activa este clorhidratul de verapamil. Fiecare drajeu contine clorhidrat de verapamil 40 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru; strat de drajefiere: ceara Carnauba, galben de chinolina (E 104), celuloza microcristalina, macrogol 6000, povidona, talc, carbonat de calciu, zahar.
Verapamil 80 mg drajeuri
Substanta activa este clorhidratul de verapamil. Fiecare drajeu contine clorhidrat de verapamil 80 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru; strat de drajefiere: ceara Carnauba, galben de chinolina (E 104), celuloza microcristalina, macrogol 6000, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona, talc, carbonat de calciu, zahar.
Cum arata Verapamil si continutul ambalajului
Verapamil 40 mg
Drajeuri usor convexe, de culoare galben-lamaie; in sectiune drajeurile sunt albe.
Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 25 drajeuri.
Verapamil 80 mg
Drajeuri convexe, de culoare galben-lamaie; in sectiune drajeurile sunt albe.
Cutie cu 5 blistere din Al/PVC a cate 10 drajeuri. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 25 drajeuri.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Sanofi-Aventis Romania S.R.L
Str. Izvor, nr. 80, etajele 6-11
Sector 5, Bucuresti, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2012.