Varicela in sarcina – complicatii posibile si metode de preventie

Varicela in sarcina – complicatii posibile si metode de preventie Varicela in sarcina – complicatii posibile si metode de preventie

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2024

Varicela-in-sarcina

Varicela in sarcina este o infectie virala cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV) din familia Herpesviridae. In general, varicela (varsatul de vant) este o boala frecventa in copilarie, iar din acest motiv peste 90% dintre femeile aflate la varsta fertila vor fi deja imune, datorita imunitatii dobandite anterior. Totusi, acest lucru nu este valabil si in cazul femeilor care, de exemplu, de-a lungul timpului au trait in regiuni cu clima tropicala, unde varicela este mai rara, insa ulterior s-au mutat in regiuni cu clima temperatura, unde varicela este frecventa. In cazuri rare, varicela in sarcina apare la femei care anterior nu au facut niciodata boala, si prezinta risc de complicatii.


Varicela in sarcina – cauze si factori de risc

Varicela in sarcina este o infectie virala extrem de contagioasa, transmisa pe cale aeriana, prin aerosoli (picaturi Flugge eliminate in timpul tusei, stranutului, vorbirii) si prin contactul direct cu leziunile cutanate ale persoanelor infectate. Virusul varicelo-zosterian patrunde in organism prin mucoasele respiratorii si se replica initial in nodulii limfatici locali, de unde se raspandeste ulterior. Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 10-21 de zile, apar simptomele specifice varicelei, incluzand eruptii cutanate veziculare si febra. In aceasta perioada, contagiozitatea se considera a fi maxima. De altfel, persoana este contagioasa chiar inainte aparitia simptomelor.

Femeile care nu au imunitate dobandita anterior (prin infectie naturala sau prin vaccinare) sunt mult mai predispuse la a dezvolta varicela in sarcina, mai ales daca intra in contact direct cu copii sau cu adulti infectati. Sarcina, pe de alta parte, se asociaza cu modificari imunitare, motiv pentru care femeile insarcinate sunt mult mai predispuse la astfel de infectii. Chiar daca varicela in sarcina nu este frecvent intalnita in practica medicala, aceasta nu doar poate duce la diferite complicatii materne si fetale, dar se asociaza si cu simptome mult mai severe decat, de exemplu, varicela la copii. Foarte rar, infectia apare ca urmare a reactivarii virusului varicelo-zosterian.

Varicela in sarcina – simptome si manifestari

Simptomele de varicela in sarcina sunt similare cu cele ale infectiei la populatia generala, insa au tendinta de a fi mai severe:

  • febra si oboseala generalizata;
  • eruptii cutanate veziculare, care apar initial pe trunchi si se extind pe fata si extremitati;
  • prurit intens;
  • dureri articulare si musculare.

De regula, veziculele cutanate se transforma in pustule, care ulterior se usuca si formeaza cruste pe suprafata lor. Varicela in sarcina poate duce la complicatii severe si, de asemenea, se prezinta cu simptome mult mai violente decat in cazul in care infectia apare in copilarie. Spre exemplu, varicela diseminata sau pneumonia variceloasa pot aparea in randul femeilor insarcinate. Riscul de pneumonie variceloasa este de 10-20 de ori mai mare in caz de varicela in sarcina, iar uneori se poate prezenta cu complicatii semnificative si chiar cu risc de mortalitate. Cat despre cat dureaza varicela la copii si adulti, pot fi necesare chiar si 2-3 saptamani pentru ameliorare.

Tratament varicela in sarcina

Tratamentul in caz de varicela in sarcina urmareste ameliorarea simptomelor si, de asemenea, pe prevenirea complicatiilor asociate. Acesta poate include:

Tratament antiviral

  • Aciclovirul este principalul agent antiviral folosit in caz de varicela in sarcina. Este eficient mai ales daca se administreaza in primele 24 ore de la debutul eruptiei, putand reduce durata si severitatea simptomelor. Desi utilizarea aciclovirului in caz de varicela in sarcina ramane controversata, in special in caz de varicela in sarcina trimestrul 1, studiile sugereaza in cele din urma ca beneficiile administrarii acestuia in cazul infectiilor severe depaseste riscurile teratogene asociate.

Imunoglobuline anti-VZV (VZIG)

  • Administrarea de VZIG poate fi considerata o metoda de profilaxie pentru femei insarcinate susceptibile la varicela, care au fost expuse la virus si au risc de varicela in sarcina. In urma administrarii de imunoglobuline se stabileste o protectie temporara impotriva infectiei, ceea ce reduce riscul de complicatii severe. Administrarea in caz de varicela in sarcina ar trebui sa se faca in primele 96 de ore de la expunere, pentru a preveni sau atenua boala.

Monitorizarea

  • In cazurile severe de varicela in sarcina, mai ales cand femeia insarcinata prezinta afectiuni de natura respiratorie (astm, BPOC), se recomanda monitorizarea atenta. In unele cazuri se recomanda internarea si tratarea femeilor insarcinate in centre specializate si monitorizarea regulata a fatului, prin ecografii in serie, pentru a evalua posibilele complicatii.

Ameliorarea simptomelor

  • Femeile cu varicela in sarcina ar trebui sa evite scarpinarea leziunilor pentru a preveni astfel suprainfectia bacteriana. Se recomanda taierea unghiilor si folosirea lotiunilor calmante pe baza de calamina, pentru a ameliora pruritul asociat.

Varicela-sarcina

Varicela in sarcina – complicatii posibile

Riscurile asociate cu varicela in sarcina sunt relativ mari, afectand atat sanatatea mamei, cat si dezvoltarea fatului. In functia de perioada gestationala in care survine infectia, pot sa apara mai multe complicatii, cum ar fi:

Riscuri pentru mama

Varicela in sarcina poate duce la pneumonie variceloasa, o afectiune severa cu risc relativ mare de insuficienta respiratorie si deces. Riscul este mai mare la femeile care sufera deja de diferite boli respiratorii, cum ar fi astm, boala pulmonara obstructiva cronica sau care au diabet. Pot sa apara si alte complicatii, cum ar fi infectii bacteriene secundare ale pielii, encefalita.

Sindromul varicelei congenitale

Daca varicela in sarcina apare in primele 20 de saptamani, se poate ajunge la asa-zisul sindrom al varicelei congenitale, care poate duce la multiple anomalii fetale:

  • cicatrici cutanate localizate;
  • anomalii musculoscheletice: hipoplazia membrelor (membre de lungime redusa, diferite);
  • defecte oculare: cataracta congenitala, microftalmie, corioretinita;
  • anomalii neurologice: retard mental, microcefalie.

Riscul de aparitie a sindromului varicelei congenitale este estimat a fi de 4-5% in cazul in care infectia apare in primul trimestru si de 1-2% in cazul in care infectia apare in al doilea trimestru de sarcina. Varicela in sarcina aflata in trimestrul 2 sau 3 este asociata cu mai putine riscuri.

Varicela neonatala

O alta posibila complicatie in caz de varicela in sarcina, in special daca infectia materna apare cu aproximativ 5-21 de zile inainte de nastere, o reprezinta varicela neonatala. Cu alte cuvinte, virusul este transmis de la mama la fat in timpul nasterii, ceea ce poate duce la simptome grave la nou-nascut, cum ar fi pneumonie sau meningita. Daca nu sunt tratate prompt, aceste complicatii pot duce la deces.

Alte complicatii ale sarcinii

Varicela in timpul sarcinii mai poate duce si la complicatii precum:

  • nastere prematura;
  • restrictie de crestere intrauterina si greutate mica la nastere;
  • avort spontan;
  • moartea intrauterina a fatului.

Astfel de complicatii sunt mai frecvente in cazul infectiilor care au loc in primul trimestru cand fatul este mult mai vulnerabil.

Varicela in sarcina – sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a dezvolta infectia cu virusul varicelo-zosterian in sarcina, specialistii recomanda urmatoarele:

  • vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de preventie a infectiei. Vaccinul impotriva varicelei este contraindicat in sarcina, insa este recomandat femeilor aflate la varsta fertila, care nu au trecut prin boala si intentioneaza sa ramana insarcinate. Vaccinarea este sigura cu 1-3 luni inainte de conceptie si asigura imunizarea eficienta a organismului.
  • evitarea contactului cu persoane care prezinta semne de varicela. In cazurile in care femeia insarcinata s-a expus accidental, administrarea de VZIG este indicata pentru a reduce riscul de aparitie a bolii.
  • purtarea mastii de protectie, care acopera nasul si gura, in special in spatiile aglomerate, cu flux crescut de persoane;
  • monitorizare serologica si testare prenatala (cum ar fi profilul TORCH), pentru a putea fi identificate in timpul util eventuale infectii si daca femeia insarcinata (sau care isi propune sa aiba o sarcina) are sau nu imunitate dobandita impotriva anumitor boli.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK583011/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9966538/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3051287/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7101639/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3155623/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448191/