Infectiile bacteriene si virale provoaca de obicei amigde inflamate la copii. Amigdalita se manifesta de obicei prin durere in gat si probleme la inghitire.
Amigdalele sunt doua organe mici formate din tesut limfoid, situate pe fiecare parte a zonei din spatele gatului. Ele functioneaza ca un mecanism de aparare si ajuta la prevenirea infectiilor.
Cand amigdalele sunt afectate de o infectie, tulburarea poarta denumirea de amigdalita.
Amigdalita este o boala frecventa a copilariei, dar poate aparea la orice varsta. Medicii diagnosticheaza cel mai adesea inflamatia amigdalelor incepand de la copiii prescolari pana la adolescenti. Dupa cum mentionam, afectiunea se manifesta prin durere in gat, amigdale inflamate si febra.
Germenii care declanseaza amigdale inflamate la copii pot fi transmisi si catre alte persoane, afectiunea putand fi provocata de o varietate de virusuri si bacterii frecvent intalnite. Microorganismele care cauzeaza amigdale inflamate la copii sunt bacteriile streptococice. Daca nu este tratata, amigdalita cauzata de streptococi poate avansa catre probleme medicale grave.
Amigdalita este usor de diagnosticat, iar simptomele dispar de obicei de la sine in termen de 7-10 zile.
Amigdalita este inflamatia amigdalelor. Amigdalita poate fi cauzata de virusuri, dar si bacterii, cum ar fi streptococul (Streptococcus A). Netratata, acest tip de infectie poate duce la complicatii precum scarlatina, otita medie si, ocazional, febra reumatica.
Copiii sub trei ani nu dezvolta de obicei amigdalita bacteriana.
-
Ce sunt amigdalele si vegetatiile adenoide? Care este rolul lor?
Amigdalele si vegetatiile adenoide (polipii) sunt colectii de tesut limfoid care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Ele capteaza bacteriile si virusurile care patrund in organism prin gat. Amigdalele produc anticorpi.
Amigdalele sunt situate pe ambele parti ale zonei din spate a gatului. Vegetatiile adenoide (polipii) sunt situate mai sus si mai in spate, acolo unde caile nazale se conecteaza cu gatul.
Din ce cauze se inflameaza amigdalele la copii?
Unii copii prescolari si adolescenti au amigdalele relativ mari, insa acest lucru nu este cauzat de o problema medicala. Cu toate acestea, amigdalele pot deveni inflamate in urma unor infectii virale sau bacteriene care provoaca dureri in gat. In plus, alergiile (cum ar fi alergiile sezoniere), iritantii din mediu si, eventual, refluxul gastroesofagian pot provoca, de asemenea, amigdale inflamate la copii. Expunerea continua la copiii care au infectii bacteriene sau virale, cum se intampla in centrele de ingrijire a copiilor, creste riscul de infectare.
Amigdalele inflamate afecteaza de multe ori respiratia sau inghitirea. De obicei, amigdalele revin la dimensiunea normala dupa vindecarea infectiei. Uneori, acestea raman inflamate, in special la copiii care au infectii frecvente sau cronice.
Semne si simptome de amigdale inflamate la copii
Inflamatia amigdalelor este caracterizata de durere in gat, dar si alte semne si simptome, cum ar fi:
-
dificultate la inghitire;
-
febra;
-
glande umflate, sensibile la nivelul gatului;
-
durere de cap;
-
secretii nazale si alte semne si simptome de raceala.
In functie de cauza infectiei, multi copii se confrunta si cu eruptii cutanate.
Simptomele amigdalitei se amelioreaza de obicei dupa cateva zile si dispar in decurs de o saptamana.
Cand se recomanda ajutorul medical?
Se recomanda vizita la medicul de familie daca cel mic:
-
refuza sa bea lichide;
-
varsa frecvent.
Ar trebui sa mergeti cu cel mic imediat la un spital de urgenta daca:
-
pare deshidratat – urineaza mai putin decat de obicei sau deloc, arata palid si slabit, are ochii infundati in orbite, mainile si picioarele reci sau este nervos;
-
se plange de o durere de cap intensa;
-
este palid si somnoros;
-
are dificultati in a respira sau in a inghiti saliva;
-
are gatul intepenit;
-
simte ca are maxilarul inclestat.
Optiuni de tratament
In cazurile usoare, amigdalele inflamate la copii nu necesita neaparat tratament, mai ales daca problema este cauzata de un virus, cum ar fi o raceala.
Cazurile mai severe de amigdale inflamate pot fi tratate cu antibiotice sau, mai rar, chirurgical (amigdalectomie).
Daca pacientul nu poate sa se hidrateze din cauza amigdalelor inflamate, acesta poate avea nevoie si de lichide intravenoase. Analgezicele pot ameliora durerea in gat.
Amigdalectomia este interventia chirurgicala de indepartare a amigdalelor. Medicii recomanda, in general, amigdalectomia numai in cazul pacientilor cu amigdalita cronica sau recurenta, daca amigdalita a cauzat complicatii sau daca simptomele nu se amelioreaza.
Daca un copil a avut amigdalita sau faringita streptococica de cel putin cinci pana la sapte ori in ultimul an, amigdalectomia poate ajuta la oprirea acestor recidive. De asemenea, interventia chirurgicala poate ameliora problemele de respiratie sau de inghitire care pot fi provocate de amigdalita.
Amigdalectomia poate reduce riscul general de aparitie a faringitei streptococice.
Daca amigdalita a fost cauzata de o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice pentru a anihila infectia.
Antibioticele pot combate mai rapid simptomele. Cu toate acestea, antibioticele cresc riscul de rezistenta la antibiotice si pot avea alte reactii adverse, cum ar fi problemele stomacale. Antibioticele sunt recomandate persoanelor cu risc de complicatii din cauza amigdalitei.
Prevenire
Incercati sa-i tineti pe cei mici departe de copiii care au deja amigdalele inflamate sau durere in gat si asigurati-va ca toti membrii familiei se spala pe maini bine si des.
Daca un membru al familiei are amigdalele inflamate, pastrati paharele si ustensilele de mancat separate si spalati-le cu apa fierbinte si sapun. Acesta nu trebuie sa imparta mancare, bauturi, servetele sau prosoape cu alti membri ai familiei.
Referinte:
https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/ear-nose-and-throat-disorders-in-children/enlarged-tonsils-and-adenoids-in-children
https://kidshealth.org/en/parents/tonsillitis.html
https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/tonsillitis