Petrolatul sau vaselina cosmetica este o grasime pe baza de minerale, folosita pe scara larga in produsele cosmetice, pentru capacitatea sa de a combate deshidratarea prin limitarea pierderii de apa. Uneori criticat pentru ca este derivat din produse petrochimice, petrolatul este insa un ingredient perfect tolerat de piele.
Sub forma de lotiune, ulei, gel, unguent, ser, balsam si stick de buze, se prezinta intr-o varietate de forme si este potrivita pentru toate tipurile de utilizare zilnica.
Ce este vaselina cosmetica?
Inventata de chimistul Robert Chesebrough si inregistrata in Statele Unite in 1872, vaselina cosmetica (care provine din germanul Wasser (apa), grecescul „elaion” (ulei, grasime) si sufixul francez „-ine” (care a devenit intre timp parte din limbajul cotidian), este un amestec de parafina (sau alcani), un extract natural de reziduuri solide de petrol, ceara si ulei, care seamana cu o grasime. Acest unguent transparent are o textura densa si inodora.
Amestec de hidrocarburi, puternic saturate cu hidrogen, vaselina cosmetica este un produs stabil, care nu se oxideaza si, prin urmare, nu expira niciodata. Fiind o unsoare „curata”, cu aderenta scazuta, este destinata sanatatii intregii familii.
Cunoscuta pentru capacitatea sa de a vindeca rani minore, vaselina cosmetica este, de asemenea, un aliat pentru piele.
Vaselina cosmetica si beneficiile ei
Nu este o coincidenta faptul ca make-up artistii jura pe utilizarea vaselinei! Datorita texturii sale de gel-crema, vaselina cosmetica este un excelent hidratant. Foarte hranitoare, aceasta poate repara orice zona a corpului.
Pentru arsuri foarte usoare (cum ar fi o mica inrosire, care nu afecteaza nicio zona sensibila), puteti folosi vaselina cosmetica. Incepeti prin a raci zona afectata folosind un jet de apa rece (dar nu rece ca gheata), timp de aproximativ 10 minute, apoi aplicati vaselina pe arsura. Proprietatile sale hidratante vor ajuta la calmarea zonei si vor favoriza o vindecare rapida!
-
Vaselina cosmetica ca balsam de buze
Vaselina cosmetica inlocuieste balsamul de buze, fiind utila pentru buzele uscate si deteriorate. Trebuie doar sa aplicati un strat subtire si s-o lasati sa actioneze cateva minute sau peste noapte.
Rilastil Xerolact Balsam pentru buze emolient si protectiv, cu unt de shea in proportie de 15%, pentru buze foarte uscate si crapate. Este emolient si protector, cu actiune intensiva, creat special pentru buzele foarte uscate sau cu crapaturi superficiale. Prin crearea unui strat protector, produsul reda elasticitatea buzelor, lasându-le catifelate si hidratate.
-
Vaselina pentru maini si picioare
Vaselina cosmetica face minuni pe mainile si cuticulele uscate si aspre. Aplicati parafina pe zonele deteriorate si lasati-o sa actioneze.
La fel ca mainile, si picioarele pot suferi de uscaciune. Pentru a repara calcaiele crapate, nu exista nimic mai eficient decat vaselina cosmetica. Aplicati vaselina cosmetica inainte de a merge la culcare si puneti-va sosete, pentru a o lasa sa actioneze peste noapte. A doua zi dimineata veti avea pielea de pe picioare moale si supla!
Coatele si genunchii sunt adesea zone uscate. Vaselina cosmetica poate fi folosita ca o crema hidratanta care se aplica pe zone mici.
Balsamul Rilastil Xerolact PB este o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid. Se recomanda ca hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii.
-
Utilizarea vaselinei pentru machiaj
Vaselina cosmetica... noul tau aliat pentru machiaj? Iata 6 motive!
1. Vaselina, un bun corector
Aplicata in strat gros sub ochi seara si, ideal, insotita de un masaj in zona ochilor, vaselina cosmetica reduce cearcanele si umflaturile.
2. Vaselina protejeaza pielea de pete
Vaselina cosmetica izoleaza pielea de tot ceea ce ar putea sa o atinga. Pentru ca zona din jurul unghiilor sa nu se pateze, aplicati putina vaselina inainte de a aplica lacul de unghii.
E valabil si atunci cand va vopsiti parul! Trebuie doar sa aplicati putin pe frunte si pe tample, pentru a proteja pielea impotriva patarii.
3. Folositi vaselina pe post de luciu de buze
Vaselina cosmetica poate fi folosita si pe post de luciu de buze. Pentru a va crea propriul gloss, puteti amesteca rujul preferat cu vaselina. Veti obtine o culoare stralucitoare si o textura confortabila.
4. Vaselina ca fixativ pentru sprancene
Pentru a va disciplina sprancenele, puneti vaselina cosmetica pe o perie de sprancene, pentru a le fixa si a le mentine la locul lor pentru toata ziua.
5. Aplicati machiajul ochilor cu vaselina
Vaselina cosmetica este preferata de make-up artistii profesionisti pentru a fixa fardul sau sclipiciul pentru pleoape. De asemenea, o puteti amesteca cu fardul sau o puteti aplica pentru a adopta celebrul trend „glossy eyes”.
6. Demachierea cu vaselina
Datorita texturii sale uleioase, vaselina cosmetica este un demachiant ultraeficient. Folosind un disc demachiant, aplicati putin pe fata pentru a va dizolva machiajul (chiar si pe cel rezistent la apa!).
-
Vaselina cosmetica, beneficii pentru par si gene
Vaselina este, de asemenea, excelenta pentru par si gene!
Vaselina cosmetica sporeste lungimea parului, il face stralucitor si hidrateaza varfurile uscate. Aplicati-o ca balsam si lasati-o sa actioneze cateva minute, inainte de a clati cu apa curata.
Difeel Growth & Curl Biotin Premium Hair Oil este formulat cu Biotina si Wavemax, un ingredient activ pe baza de plante pentru bucle definite si cu efect de lunga durata dovedit.
Pentru a cresterea genelor, puneti putina vaselina pe o periuta de rimel pe care sa o fi curatat bine in prealabil si apoi periati genele inainte de a merge la culcare.
-
Vaselina pentru a indeparta genele false
Indepartarea genelor false poate fi complicata. Trebuie sa le indepartati cu grija, fara sa le deteriorati, iar apoi sa curatati reziduul de lipici... iar vaselina cosmetica este excelenta pentru asta! Frecati usor genele cu un disc demachiant si gata!
-
Vaselina pentru exfoliere
Combinata cu zahar, vaselina cosmetica devine un exfoliant de casa pentru buze sau corp. Aplicati amestecul masand usor, apoi clatiti. Pielea se va simti din nou catifelata si moale! Faceti acest lucru o data pe saptamana, asa cum ati proceda cu un exfoliant obisnuit.
-
Vaselina pentru tratarea cicatricilor
Vaselina cosmetica este ultrahidratanta si, de asemenea, foarte eficienta pentru tratarea cicatricilor. Este foarte uleioasa, asa ca ajuta la mentinerea leziunea umeda, ceea ce este un lucru bun. Ranile care se transforma in cruste nu se vindeca la fel de bine. Asa ca aplicati-o regulat pe zona afectata, pana cand aceasta se vindeca complet.
Naturalis Balsam cu Propolis este un unguent cu textura fina, cu extract de propolis. Propolisul este un produs apicol cu actiune reparatoare, cicatrizanta, regeneranta, emolienta, antiinflamatoare sustinand epitelizarea tesuturilor.
-
Vaselina cosmetica impotriva vergeturilor
Vaselina cosmetica poate fi un aliat in lupta impotriva aparitiei vergeturilor. „Pentru aparitia vergeturilor, este nevoie de o situatie in care tesuturile se intind excesiv. Cele doua perioade principale din viata unei persoane in care apar vergeturi sunt adolescenta si sarcina. Intinderea tesuturilor, combinata cu secretia unui hormon care slabeste fermitatea pielii (cortizolul in adolescenta, apoi hormonii de sarcina), favorizeaza formarea vergeturilor: tesuturile se rup, asa ca vergetura poate fi considerata o cicatrice”, explica dermatologul. In caz de vergeturi, vaselina actioneaza ca un emolient. Datorita vaselinei, pielea devine mai supla si mai rezistenta la factorii care provoaca intinderea tesuturilor. In acest caz, nu proprietatile hidratante ale vaselinei intra in joc, ci proprietatile sale emoliente.
-
Vaselina cosmetica pentru arsuri solare
Daca v-ati ales cu o mica arsura solara (atentie: ne referim la o mica arsura solara, nu la una aparuta pe o suprafata mare, altfel veti fi trimisi direct la medic), vaselina ar putea fi o alternativa buna! Dupa ce timp de aproximativ 10 minute ati turnat un jet de apa rece pe zona afectata, aplicati vaselina cosmetica. Repetati procedura pana la vindecarea completa.
-
Vaselina pentru a accentua mirosul parfumului
Pentru ca aroma parfumului sa dureze mai mult timp, aplicati un strat subtire de vaselina in zonele de pe corp in care veti pulveriza parfumul.
-
Vaselina impotriva ridurilor
Vaselina cosmetica este bogata in vitaminele A si E, antioxidanti puternici, ceea ce o face o arma formidabila pentru incetinirea imbatranirii pielii.
Cum se foloseste vaselina? Mai intai spalati-va pielea cu produsul de curatare obisnuit. Apoi, aplicati vaselina pe fata folosind miscari circulare blande. Lasati-o sa actioneze cateva ore (sau peste noapte, daca este posibil), apoi clatiti cu apa curata.
Ce este slugging?
Numele sau provine de la cuvantul „slug”, cu referire la textura vascoasa a vaselinei.
Sluggingul consta in acoperirea fetei cu vaselina chiar inainte de a merge la culcare, pentru a proteja pielea si a preveni deshidratarea acesteia in timpul noptii.
Ideal ar fi sa fie aplicata dupa serul si/sau crema de noapte, pentru a potenta efectele acestora, impiedicandu-le sa se evapore. In timp ce lotiunea este foarte potrivita pentru pielea uscata si normala. Din cauza actiunii sale ocluzive, nu este recomandata pentru tenul gras, predispus la acnee, deoarece are tendinta de a bloca porii pielii.
Vaselina, contraindicatii si precautii de utilizare
Vaselina poate fi folosita pe zona din jurul ochilor, dar trebuie evitat contactul direct cu ochii.
Folositi-o cu moderatie daca aveti tenul gras si acnee, deoarece poate obstructiona porii.
Si nu in ultimul rand, nu uitati ca nu este un filtru UV, asa ca nu uitati sa aplicati crema de protectie solara, precum si vaselina cosmetica, daca intentionati sa va expuneti la soare.