Sirop de soc - beneficii si utilizari

Sirop de soc - beneficii si utilizari Sirop de soc  - beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 22 noiembrie 2024

Sirop-de-soc

Pentru ca multi fac aceasta confuzie,  trebuie sa precizam de la bun inceput ca siropul de soc nu este unul si acelasi lucru cu socata, fiind vorba de doua bauturi diferite care au in comun acelasi ingredient si anumite beneficii pentru organism. Spre deosebire de socata, care se prepara doar din florile puse la macerat in zahar, sirop de soc se poate obtine atat din flori, cat si din fructele arbustului, ambele variante aducand beneficii oarecum similare.

Din acest material puteti invata cum sa preparati sirop de soc pe baza a doua retete simple si totodata va vom arata ce contine aceasta bautura si ce beneficii aduce pentru sanatate.


Sirop de soc – despre ingrediente

Exista doua tipuri de sirop de soc, respectiv cel preparat din flori si cel preparat din fructe, in ambele cazuri ingredientele fiind furnizate de socul negru, care este cel mai raspandit arbust din aceasta specie si totodata una din cele mai des folosite plante medicinale.

Siropul de soc din flori se prepara primavara tarziu si la inceputul verii, dat fiind ca socul infloreste in perioada mai-iunie. De cealalta parte, pentru a prepara un sirop de soc din fructele arbustului, trebuie sa asteptati pana la sfarsitul verii sau primele saptamani de toamna pentru ca acestea se coc in perioada august-septembrie. Este foarte important ca acest sortiment de sirop de soc sa fie preparat din fructe bine coapte, intrucat cele necoapte suficient sunt toxice. Fructele de scoc coapte au un diametru de circa 6 milimetri, sunt forte inchise la culoare, au coaja lucioasa si sunt moi.

In afara de flori sau fructe, siropul de soc mai contine zahar sau alt indulcitor, apa si lamaie, aceasta conferindu-i cateva beneficii in plus.

Sirop de soc – mod de preparare

In functie de tipul de sirop de soc pe care il preferati, exista doua retete de baza carora le puteti aduce unele modificari, dupa preferintele fiecaruia. Iata care sunt acestea:

Sirop de soc din flori

Se prepara din flori proaspat culese in perioada pe amintita mai sus, care se spala intr-un vas cu apa pentru a indeparta insectele, praful si altei impuritati. Este de evitat spalarea sub jet de apa intrucat florile de soc sunt firave iar  in timpul procesului se pot deteriora. Odata spalate, florile se aleg si se indeparteaza de pe ciorchine, timp in care puteti pune apa la fiert intr-un vas incapator, adaugand si zahar impreuna cu felii de lamaie cand aceasta s-a incalzit usor. Se lasa la fiert aproximativ 10 minute, dupa care vasul se ia de pe foc si se lasa circa un sfert de ora sa se raceasca.

Se adauga apoi florile de soc iar vasul se acopera cu un capac, dupa care se lasa la macerat in frigider timp de 5 zile. La final, inainte de a putea fi consumat, siropul de soc se trece printr-o strecuratoare pentru a fi separat de partile vegetale.

Sirop de soc din fructe

Pentru un kilogram de fructe de soc aveti nevoie de un litru si jumatate de apa, un kilogram de zahar si o lamaie. Fructele se spala si se aleg doar cele bine coapte, care se pun intr-un vas mare si se acopera cu apa. Se pune apoi la fiert iar dupa ce apa da in clocot se strivesc boabele pentru a-si elibera toata seva, iar lichidul se transfera intr-un alt vas, fiind trecut printr-o strecuratoare. Se adauga zaharul si zeama de lamaie si se lasa la fiert pana cand lichidul se ingroasa. Astfel se obtine un sirop de soc mai concentrat, care se consuma in combinatie cu apa plata ori minerala sau in combinatie cu alte sucuri naturale.

Sirop-soc

Sirop de soc – compozitie si proprietati

Fructele de soc negru dar si florile contin o cantitate importanta de flavonoide care sunt pigmenti naturali cu puternice efecte antioxidante. De asemenea, in componenta lot se gasesc uleiuri esentiale cu efect antiinflamator si calmant, precum si pectine, care sunt un tip de fibre solubile benefice digestiei. Toate aceste substante ajung si in siropul de soc, ce capata astfel proprietati antioxidante, antiinflamatoare si laxative.

Socul este si o sursa importanta de vitamina C, alaturi de vitamina A si vitamine din complexul B, iar dintre minerale putem mentiona potasiul, calciul, fosforul magneziul si fierul.

Sirop de soc – beneficii pentru sanatate

Consumul de sirop de soc este asociat cu o serie de beneficii, putand fi consumat in egala masura ca bautura racoritoare dar si remediu naturist impotriva anumitor probleme de sanatate sau pentru prevenirea acestora. Iata care sunt cele mai importante dintre aceste beneficii:

Imbunatatirea digestiei

Acesta este unul din cele mai cunoscute beneficii asociate cu siropul de soc, folosit deseori ca remediu impotriva constipatiei. Dupa cum spuneam, siropul de soc are un continut bogat de fibre solubile, care formeaza in intestine o pasta subtire gelatinoasa. Aceasta actioneaza ca un lubrifiant facilitand miscarea alimentelor de-a lungul tractului intestinal in cadrul procesului de digestie. Astfel, reziduurile alimentare ce formeaza materiile fecale sunt eliminate mai usor iar in acelasi timp gelul format de fibrele solubile hraneste bacteriile probiotice care descompun alimentele in timpul digestiei. In afara de constipatie, siropul de soc este eficient si impotriva indigestiei si balonarii, asigurand o digestie normala.

Neutralizarea radicalilor liberi

Prin efectul sau antioxidant dat de vitamina C si flavonoide, siropul de soc reduce stresul oxidativ cauzat de nivelul crescut al radicalilor liberi. Acestia sunt compusi instabili care se formeaza in organism si reactioneaza usor cu celulele sau diferite molecule, cedandu-le sau preluand un electron pentru a-si stabiliza structura. Acest lucru se intampla cu pretul modificarii structurii si fictionalitatii celulelor, proces cunoscut sub denumirea de stres oxidativ. Antioxidantii din siropul de soc neutralizeaza radicalii liberi care stau la baza acestui proces, initiind reactii similare in urma carora structura acestora se stabilizeaza.

Ameliorarea tusei si durerii in gat

Siropul de soc poate fi privit si ca un sirop de tuse eficient, ameliorand totodata si durerea in gat asociata cel mai adesea cu infectiile respiratorii. Atat durerea in gat cat si tusea sunt influentate de procesul inflamator care se declanseaza in momentul in care agentii patogeni se fixeaza la nivelul cailor respiratorii superioare. Spuneam ca siropul de soc are si efect antiinflamator, astfel ca administrat in caz de raceala, gripa, amigdalita sau alte infectii respiratorii reduce inflamatia de la nivelul gatului si  amelioreaza simptomele de care am amintit.

Reducerea riscului de hipertensiune arteriala

Datorita potasiului pe care il contine, siropul de soc ajuta la eliminarea lichidelor din organism, prevenind astfel retentia de apa ce poate cauza hipertensiune arteriala prin faptul ca determina cresterea volumului de sange. In acelasi timp, prin efectul antioxidant, consumul de sirop de soc contribuie si la scaderea riscului de formare a placilor de aterom in vasele sanguine. Acestea sunt depuneri de colesterol LDL, ale carui molecule sunt supuse stresului oxidativ si devin mai aderente, prinzandu-se astfel de peretii interiori ai vaselor de sange. Placile de aterom astfel formate ingusteaza vasele sanguine si le fac mai rigide, ducand in acest mod la cresterea presiunii sangelui si aparitia hipertensiunii arteriale.

Cu toate aceste beneficii, consumul de sirop de soc trebuie sa fie unul moderat, tinand cont in primul rand de efectul usor laxativ ce se poate amplifica in cazul unei cantitati mai mari. De asemenea, siropul de soc are in compozitie zahar sau alti indulcitori, iar consumul exagerat poate favoriza excesul ponderal.