Ce beneficii si utilizari are crema de rostopasca

Ce beneficii si utilizari are crema de rostopasca Ce beneficii si utilizari are crema de rostopasca

Ultima actualizare: 22 noiembrie 2024

crema-rostopasca

Crema de rostopasca este cunoscuta mai ales ca un remediu eficient impotriva negilor si papiloamelor care confera un aspect inestetic pielii, insa aceasta are si alte beneficii mai putin stiute. Evident ca aceste beneficii se reflecta tot asupra sanatatii pielii, intrucat crema de rostopasca este un remediu destinat exclusiv uzului extern, iar in articolul de fata vom pune accentul pe acest subiect.

Dincolo de beneficii, veti putea afla ce contine crema de rostopasca, ce proprietati are si cum se prepara.


Ce este crema de rostopasca

Crema de rostopasca iti are originile in medicina traditionala chinezeasca, fiind un unguent preparat pe baza unei plante ale carei prime beneficii au fost descoperite cu cateva mii de ani in urma. Bineinteles, ne referim la rostopasca, numita in limbaj popular si negeralita, care este o planta ce poate fi gasita pe terenurile virane,  suprafetele necultivate si zonele umbroase, unde rasare spontan. Se poate recunoaste cu usurinta datorita florilor mici, galbene cu patru petale dar mai ales sevei rosiatice care se scurge din planta cand sunt rupte frunzele, florile sau tulpina. Ca aspect, seva este asemanatoare cu tinctura de iod dar putin mai deschisa la culoare, gustul este amar iar o alta particularitate consta in faptul ca pateaza atat hainele cat si pielea.

Aceasta seva inglobeaza insa cele mai multe beneficii asociate cu crema de rostopasca, fiind ingredientul de baza din compozitia acesteia.

Cum puteti prepara usor crema de rostopasca

Daca aveti posibilitatea sa recoltati planta din zonele in care aceasta creste din abundenta va puteti prepara acasa crema de rostopasca printr-o metoda simpla si la indemana oricui. In cazul in care nu aveti la dispozitie planta in forma proaspata  puteti procura materia prima sub forma pudra de la un magazin naturist, pe baza careia crema de rostopasca se prepara la fel de usor dar mult mai rapid. In cele ce urmeaza va prezentam ambele metode pas cu pas.

Crema de rostopasca din frunze si tulpini proaspete

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de cateva fire de rostopasca proaspat culese, 50 de mililitri de ulei de masline, 100 de mililitri de ulei de cocos si 20 de grame de ceara. Mai intai se spala tulpinile si frunzele de rostopasca, dupa care se taie marunt avand grija sa nu se piarda nicio picatura din seva care se va scurge din ele. Dupa aceea, uleiul de masline si cel de cocos se incalzesc la foc mic fara a lasa sa se incinga iar cand amestecul a devenit caldut se adauga partile vegetale tocate, inclusiv seva. Se mai lasa la foc mic 5-10 minute amestecand  continuu in vas, dupa care acesta se acopera si se lasa timp de doua saptamani intr-un loc intunecat si racoros.

Dupa cele doua saptamani, uleiul infuzat se trece printr-o panza sau bucata de tifon pentru a-l separa de resturile vegetale, apoi se incalzeste din nou la foc mic, de aceasta data adaugand si ceara. Se amesteca usor pana cand ceara se topeste complet, dupa care solutia inca lichida se transfera intr-un recipient din sticla inchisa la culoare, care se pastreaza la rece.

Crema de rostopasca din pulbere

A doua varianta necesita un timp mai scurt de preparare si mai putine ingrediente, fiind de preferat in cazul in care nu aveti la indemana frunze proaspete. Pulberea de rostopasca se obtine prin macinarea fina a frunzelor uscate si poate fi gasita la orice magazin naturist, iar pe langa aceasta mai aveti nevoie do o crema gata preparata.

De preferat ar fi sa folositi tot o crema naturala, cum ar fi cea de galbenele sau de brusture, in care se adauga pudra de rostopasca. Cantitatile sunt la alegerea fiecaruia insa e recomandat sa se respecte proportie de o masura de pudra la 10 masuri de crema.  Spre exemplu, la 10 de grame de pudra se folosesc 100 de grame de crema.

crema-de-rostopasca

Ce proprietati are crema de rostopasca

Crema de rostopasca are in compozitia sa un mix de substante active provenite din seva plantei, la care se adauga  si alte substante benefice din compozitia celorlalte ingrediente folosite. Mai exact, crema de rostopasca este bogata in flavonoide, taninuri, uleiuri volatile si rasini, la care se adauga o cantitate redusa de vitamine si minerale.

Datorita acestor substante, crema de rostopasca are un puternic efect antimicrobian si antifungic, actionand totodata ca un antiinflamator si un bun cicatrizant.

Ce beneficii aduce crema de rostopasca

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, crema de rostopasca are numeroase beneficii pentru sanatatea pielii iar acum avenit momentul sa vi le prezentam mai detaliat.

Indepartarea negilor si papiloamelor

Acesta este unul din cele mai cunoscute beneficii asociate cu crema de rostopasca si se datoreaza efectului keratolitic ce consta in capacitatea de a indeparta depozitele scuamaoase de pe suprafata pielii. Negii si papiloamele sunt formatiuni benigne care se dezvolta pe piele in urma infectiei cu virusul papiloma uman, numit si HPV.

In timp ce negii au o textura dura si aspra, papiloamele sunt excrescente moi insa ambele tipuri de formatiuni confera pielii un aspect inestetic. Crema de rostopasca are capacitatea de a indeparta straturile de piele pe care au aparut astfel de formatiuni si totodata de a inhiba replicarea virusului HPV, prevenind astfel inmultirea negilor si papiloamelor.

Combaterea infectiilor fungice

Datorita actiunii antifungice, crema de rostopasca este eficienta si impotriva ciupercilor care cauzeaza micoze la nivelul pielii. Micozele sunt de fapt infectii fungice care cauzeaza aparitia de eczeme si mancarimi ale pielii, asociate cu un disconfort pronuntat. Prin aplicarea de crema de rostopasca pe zonele afectate, acest disconfort se amelioreaza iar eczemele dispar treptat pe masura ce fungii sunt neutralizati sub efectul substantelor active.

Reducerea inflamatiilor

Inflamatiile pielii cauzate de infectii, reactii alergice, diferite forme de dermatita sau contactul cu anumite substante iritante pot fi ameliorate tot cu crema de rostopasca, despre care am precizat ca are si actiune antiinflamatoare. Astfel, crema de rostopasca aplicata pe zonele inflamate amelioreaza durerea, face sa se retraga edemele, reduce roseata si sensibilitatea crescuta la nivelul pielii.

Prevenirea si combaterea infectiilor bacteriene

Crema de rostopasca este eficienta si impotriva bacteriilor, ce reprezinta  o alta categorie de agenti patogeni care cauzeaza frecvent infectii la nivelul pielii. Unul din cele mai cunoscute exemple este acneea, care poate fi tratata eficient cu acest produs naturist. In acelasi timp, crema de rostopasca poate fi aplicata si in scop preventiv pentru a distruge si a tine la distanta bacteriile nocive care pot provoca infectii cutanate.

Rezumand toate cele mentionate mai sus, crema de rostopasca este un produs natural cu multiple beneficii pentru sanatatea pielii. Datorita proprietatilor sale antifungice, antiinflamatoare si antibacteriene, aceasta poate fi folosita eficient pentru tratarea anumitor afectiuni cutanate precum si pentru prevenirea acestora.