Oregano este o planta aromatica folosita in special pentru a da o savoare specifica preparatelor culinare, insa pe langa aceasta calitate aduce si o serie de beneficii pentru sanatate. Pentru a pune mai bine in valoare aceste beneficii, oregano a inceput sa fie folosit tot mai frecvent si in scop terapeutic sub forma unor produse naturiste despre care vom vorbi pe parcursul materialului de fata.
De asemenea, veti putea afla din randurile de mai jos ce beneficii aduce utilizarea de oregano fie ca ingredient culinar, fie ca remediu naturist, precum si care sunt substantele carora li se datoreaza aceste beneficii.
De unde provine oregano
Denumirea stiintifica pentru oregano este Origanum vulgare, fiind vorba de o planta din familia Lamiaceae, din care fac parte si alte plante aromatice cunoscute precum menta, busuiocul, rozmarinul, salvia, cimbrul lavanda sau maghiranul. Cu acesta din urma are multe caracteristici comune, motiv pentru care oregano se mai numeste si maghiran salbatic.
Ca origini, oregano provine din zona mediteraneana, primele dovezi ale utilizarii sale datand de peste 2.500 de ani. Bineinteles ca peste specific bucatariei mediteraneene si a devenit cunoscut pe masura ce dieta caracteristica acestei zone a fost recunoscuta ca unul din cele mai sanatoase regimuri alimentare. Datorita numeroaselor beneficii asociate, dieta mediteraneana a castigat multi adepti in intreaga lume, odata cu ea fiind preluate si ingredientele specifice printre care se numara si oregano.
Asa se face ca la acest moment exista mai multe tipuri de oregano, cele mai cunoscute fiind oregano italian, oregano grecesc si cel mexican.
Ce substante contin frunzele de oregano
De la oregano se consuma frunzele care sunt verzi, ovale, de mici dimensiuni, cu un gust puternic usor picant si o aroma mentolata. Aceste din urma caracteristici sunt date de substantele specifice din frunzele de oregano, carora li se datoreaza si principalele beneficii ale plantei. Cei mai importanti compusi activi din frunzele de oregano sunt carvacolul si timolul – doua substante organice specifice plantelor din familia Lamiaceae, care le confera acestora aroma caracteristica. Totodata carvacolul si timolul le confera proprietati antiinflamatoare, antioxidante analgezice si antimicrobiene. O cantitate de 100 de grame de frunze de oregano contine aproximativ 1,6 grame de calciu si 36 de miligrame de fier, alaturi de 1.700 de unitati internationale de vitamina A, 50 de miligrame de vitamina C si 621 de micrograme de vitamina K.
Daca ne referim la valorile nutritionale, aceeasi cantitate de oregano ofera 306 calorii, prin intermediul a 64 de grame de carbohidrati, 11 grame de proteine si 10 grame de lipide. De asemenea, mai trebuie mentionat si continutul de fibre care este de 42 de grame la suta de grame.
Ce beneficii aduce consumul de oregano
Indiferent ca este consumat pe post de condiment culinar sau ca remediu naturist, oregano aduce mai multe beneficii pentru sanatate datorita proprietatilor antiinflamatoare, antioxidante si antimicrobiene. In cele ce urmeaza vi le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Tinerea sub control a radicalilor liberi
Efectul antioxidant al vitaminei C si al compusilor activi din frunzele de oregano ajuta la tinerea sub control a radicalilor liberi si la reducerea stresului oxidativ cauzat de acestia. Radicalii liberi sunt compusi chimici care se formeaza in organism in urma proceselor metabolice iar din cauza structurii instabile reactioneaza usor cu celulele si moleculele din corp. In urma acestor reactii, celulele si moleculele isi modifica structura si functionalitatea, ceea ce duce la aparitia unor probleme de sanatate precum cancerul si alte boli cronice. Actiunea nociva a radicalilor liberi se numeste stres oxidativ, iar prin consumul de oregano se diminueaza acest proces intrucat substantele antioxidante pe care planta le contine intra in reactie cu radicalii liberi si ii stabilizeaza.
Prevenirea si combaterea infectiilor
Cercetarile de laborator au relevat faptul ca substantele pe care le contin frunzele de oregano au un puternic efect antimicrobian, fiind eficiente in special impotriva bacteriilor. Au fost identificate 23 de bacterii foarte raspandite vulnerabile in fata actiunii carvacolului din oregano, printre acestea numarandu-se si Escherichia coli, responsabila de majoritatea toxiinfectiilor alimentare. Acestea sunt infectii digestive care cauzeaza greturi, varsaturi, diaree si dureri abdominale, uneori putand imbraca forme severe. Prin consumul de oregano se reduce riscul aparitiei acestor infectii si totodata de grabeste vindecarea.
Intarirea imunitatii
Efectul antioxidant si cel antibacterian vin in sprijinul sistemului imunitar preluand o parte din functiile acestuia in ceea ce priveste controlul radicalilor liberi si al agentilor patogeni, ceea ce se traduce printr-o protectie sporita a organismului.
Totodata, oregano aduce beneficii in plan imunitar si datorita continutului de vitamina C care, pe langa efectul antioxidant, este un element cheie in producerea celulelor imunitare si reglarea functiilor acestora. Astfel, oregano este eficient atat impotriva bacteriilor cat si a virusurilor si fungilor.
Reducerea inflamatiei
Oregano contine si substante cu afect antiinflamator eficiente atat impotriva inflamatiilor acute care insotesc de obicei infectiile, cat si impotriva inflamatiilor cronice asociate unor afectiuni inflamatorii asa cum sunt artritele sau boala inflamatorie intestinala. Prin actiunea antiinflamatoare, oregano are si efect analgezic, ameliorand durerea care este o caracteristica obisnuita a procesului inflamator.
Imbunatatirea digestiei
Pe langa faptul ca protejeaza tractul digestiv impotriva bacteriilor care cauzeaza toxiinfectii alimentare, consumul de oregano contribuie si la imbunatatirea digestiei prin stimularea secretiei de bila si de enzime digestive. Prin acest efect oregano previne aparitia unor tulburari digestive comune dar neplacute cum ar fi indigestia si balonarea.
Cum se foloseste oregano
Asa cum spuneam, oregano este cunoscut in principal ca ingredient culinar, folosit pe post de condiment pentru aromatizarea diferitelor preparate. In acest scop se utilizeaza frunzele in stare proaspata sau uscata. Frunzele proaspete de oregano se pot adauga in salate, in smoothie-uri sau sucuri naturale, in timp ce frunzele uscate se folosesc cu precadere pentru a condimenta carnea si alte mancaruri gatite. De asemenea, exista si optiunea conservarii frunzelor proaspete in ulei sau otet pentru a fi folosite pe termen lung.
Avand in vedere aroma pronuntata, oregano se foloseste in cantitati mici ca ingredient culinar astfel ca si beneficiile sunt diminuate, pe primul loc fiind savoarea preparatelor culinare.
Ca remediu naturist, oregano se utilizeaza preponderent sub forma de ceai si ulei esential. Aceste produse contin o concentratie mai mare de substante benefice, astfel ca efectul lor terapeutic este mai pronuntat. Ceaiul de oregano se prepara simplu prin infuzarea in apa fierbinte a frunzelor uscate si se foloseste indeosebi pentru tratarea infectiilor respiratorii si a tulburarilor digestive, inclusiv a toxiinfectiilor alimentare.
Uleiul esential de oregano se obtine de obicei prin distilarea la abur a frunzelor uscate, putand fi folosit atat pentru uz intern cat si extern. Intern este eficient impotriva tulburarilor digestive iar extern se foloseste pentru tratarea candidozelor, a acneei si dezinfectarea leziunilor.
Nu in ultimul rand, exista si numeroase suplimente alimentare care contin oregano si sunt recomandate pentru imbunatatirea digestiei, intarirea imunitatii sau ameliorarea simptomelor infectiilor respiratorii.
Ca ingredient culinar, consumul de oregano este sigur si nu prezinta riscuri importante, dat fiind faptul ca este vorba de cantitati mici. Persoanele alergice la menta, busuioc, salvie sau alte plante din aceeasi familie trebuie sa fie precaute pentru ca oregano poate sa le cauzeze la randul sau reactii adverse. In schimb, consumul excesiv de ceai si mai ales ulei de oregano poate cauza oricui probleme digestive manifestate in general prin diaree, stari de greata si varsaturi.
De asemenea pacientii aflati sub tratament medicamentos, cei cu boli cronice precum si femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa se consulte mai intai cu medicul inainte sa apeleze la remedii sau suplimente alimentare cu oregano, pentru a se asigura ca pot face acest lucru in deplina siguranta.