Sirop de papadie: utilizari si beneficii

Sirop de papadie: utilizari si beneficii Sirop de papadie: utilizari si beneficii

Ultima actualizare: 22 noiembrie 2024

Sirop-papadie

Papadia este o planta medicinala renumita de la care se folosesc toate partile vegetale pentru a prepara diferite remedii. Din flori se prepara si sirop de papadie caruia i se mai spune si „miere falsa” datorita aspectului asemanator cu ce al mierii dar si gustului dulce. Siropul de papadie poate fi folosit atat ca remediu naturist, cat si ca indulcitor sau bautura racoritoare, indiferent de modul in care este utilizat  aducand  o serie de beneficii pentru sanatate.  

Despre aceste beneficii vom vorbi mai pe larg in articolul de fata, in cuprinsul caruia mai puteti gasi o reteta simpla de sirop de papadie, alaturi de alte informatii despre acest preparat.


Sirop de papadie – proprietati

Asa cum spuneam, siropul de papadie este asemanator cu mierea in ceea ce priveste aspectul, avand o culoare galben deschis si o consistenta vascoasa, la fel ca mierea proaspata. Gustul este dulce iar intensitatea acestuia depinde de cantitatea de indulcitor folosita, in timp ce aroma florala este discreta dar placuta.

In compozitia sa, siropul de papadie contine vitamina C in cantitati importante, alaturi de vitamina A, vitamina E vitamina K si vitamine din complexul B. De asemenea, in siropul de papadie se gasesc si minerale necesare organismului, dintre care mentionam potasiul, calciul, fierul si magneziul.

Siropul de papadie este totodata si o sursa de polifenoli si flavonoide care sunt substante vegetale cu puternice proprietati antioxidante.

Sirop de papadie  - mod de preparare

Pentru a prepara sirop de papadie aveti nevoie doar de florile plantei, care se culeg primavara la scurt timp dupa inflorire. In acelasi timp, este de preferat ca florile sa fie  recoltate dimineata atunci cand se deschid, pentru ca la momentul respectiv au o aroma si un gust mai pronuntate.

La un litru de apa puteti folosi 250-500 de grame de flori, in functie de cat de concentrat doriti sa iasa siropul de papadie. Florile se spala iar apoi petalele trebuie separate de partea verde, intrucat aceasta are un gust amar. Se pune la fiert un litru de apa, iar cand aceasta da in clocot se adauga petalele de papadie si se mai lasa la fiert 20 de minute. Vasul se ia de pe foc iar dupa ce apa s-a racit suficient se pune la frigider unde se tine 24 de ore. In ziua urmatoare se pune din nou la fiert si se lasa 20 de minute dupa ce da in clocot, iar dupa racire se trece lichidul printr-o strecuratoare pentru a-l separa de petale. Acestea se preseaza pentru a se scurge bine tot lichidul si seva pe care o contin, iar in sucul astfel strecurat se adauga zeama de la doua lamai si un kilogram de zahar. Daca doriti un sirop de papadie mai sanatos, puteti inlocui zaharul cu miere sau cu indulcitori naturali precum stevia.

Se amesteca bine si se pune din nou la fiert lasand pe foc 5-10 minute dupa ce da in clocot, pana cand siropul de papadie ajunge la consistenta dorita. Se transfera apoi in borcane sau sticle, care se pastreaza la rece.

Sirop de papadie – utilizari

Exista o multitudine de moduri in care puteti utiliza sirop de papadie, atat pentru uz intern cat si extern. Astfel, din sirop de papadie puteti prepara o bautura racoritoare daca il combinati cu apa plata sau minerala. In acelasi timp, siropul de papadie este un bun indulcitor pentru ceaiuri, cafea, sucuri naturale, smoothie-uri salate de fructe sau cocktailuri si totodata poate fi folosit ca ingredient in diferite sosuri sau marinade.

In scop terapeutic, puteti sa apelati la sirop de papadie pentru calmarea tusei, tratarea constipatiei, eliminarea toxinelor din organism, controlul glicemiei si al nivelului de colesterol.

Nu in ultimul rand, se poate utiliza sirop de papadie si extern, pentru tratarea iritatiilor si eczemelor aparute la nivelul pielii.

Sirop-de-papadie

Sirop de papadie – beneficii asociate

Dincolo de satisfactia conferita de gustul placut, siropul de papadie aduce si o serie de beneficii daca este consumat in mod constant, insa cu moderatie, dat fiind faptul ca are in compozitie si indulcitori care pot favoriza excesul ponderal. In continuare va vom prezenta care sunt cele mai importante beneficii asociate cu acest remediu naturist.

Reglarea tensiunii arteriale

Siropul de papadie este o buna sursa de potasiu – un mineral important pentru sanatatea inimii. Acesta favorizeaza procesul diuretic prevenind astfel acumularea de lichid in organism, fenomen numit retentie de apa. Aceasta acumulare de lichid duce la cresterea volumului de sange, implicit a presiunii cu care acesta circula prin vase si astfel apare hipertensiunea arteriala asociata cu retentia de apa. Consumul de sirop de papadie previne retentia de apa datorita potasiului pe care aceasta bautura il contine si astfel contribuie la mentinerea tensiunii in limite normale.

Stimularea digestiei

Siropul de papadie stimuleaza secretia de enzime digestive, iar datorita acestei calitati este recomandat inainte de masa pentru a evita indigestia sau balonarea. De asemenea, s-a constatat ca siropul de papadie are si un efect usor laxativ datorita caruia constituie un remediu eficient impotriva constipatiei. Totodata, efectul laxativ este un alt motiv pentru care acest sirop trebuie consumat cu masura, in caz contrar putand cauza diaree si crampe abdominale.

Reducerea stresului oxidativ

Am precizat despre siropul de papadia ca are in compozitie vitaminele C si E, recunoscute datorita efectului lor antioxidant, la fel ca polifenolii si flavonoidele prezenti de asemenea in acest preparat. Efectul antioxidant al acestor substante este benefic pentru sanatate intrucat neutralizeaza niste compusi din organism care intra in reactie cu celulele, modificandu-le structura si functionalitatea. Acesti compusi se numesc radicali liberi, iar actiunea lor asupra celulelor si altor molecule din corp se cheama stres oxidativ si sta la baza unor boli cronice sau altor probleme de sanatate.

Controlul glicemiei

Desi poate contine zahar, care nu este cel mai bun ingredient pentru glicemie, siropul de papadie contribuie la mentinerea echilibrului glicemic prin faptul ca stimuleaza secretia de insulina si astfel imbunatateste absorbtia glucozei din sange in celule. Datorita acestei calitati este recomandat diabeticilor, insa in cazul acestora este de preferat o varianta pe baza de stevia sau alti indulcitori naturali cu un indice gicemic scazut.

Intarirea imunitatii

Vitaminele A si C din siropul de papadie sunt nutrienti necesari sistemului imunitar, indeplinind functii importante in ceea ce priveste protectia organismului impotriva agentilor patogeni. Astfel, vitamina A este implicata in buna functionare a mucoaselor care protejeaza principalele porti de intrare in organism, iar vitamina C este folosita in procesul de producere a celulelor imunitare, contribuind si la reglarea functiilor acestora.

La intarirea imunitatii contribuie si efectul antioxidant despre care am amintit mai devreme, intrucat preia o parte din sarcinile sistemului imunitar  in ceea ce priveste controlul radicalilor liberi, iar acesta se poate concentra mai mult pe combaterea agentilor patogeni care provoaca infectii in organism.