Vaccinul meningococic este un tip de vaccin utilizat pentru a preveni infecția cu Neisseria meningitides, cunoscută și ca meningococ, o bacterie responsabilă de apariția meningitei. Din păcate, meningita, în lipsa vaccinului meningococic, este o boală care poate conduce la deces în aproximativ 10-15% dintre cazuri, iar în cazurile de vindecare, până la 20% dintre persoane pot rămâne cu sechele permanente, acestea incluzând deficiențe de auz și traume neurologice.
Cuprins:
Ce este vaccinul meningococic
Cum acționează vaccinul meningococic
Tipuri de vaccin meningococic
Când se face vaccinul meningococic
Vaccinul meningococic – cum se administrează
Vaccinul meningococic – reacții adverse
Cum se transmite meningita meningococică
Meningita meningococică – simptome
Ce este vaccinul meningococic
Vaccinul meningococic, denumit și vaccin anti-meningococic, este singura modalitate de prevenție a meningitei. Acesta nu face parte din schema de vaccinare obligatorie, însă poate fi cumpărat de la farmacie pe baza prescripției medicale.
Cum acționează vaccinul meningococic
Vaccinul meningococic acționează prin stimularea sistemului imunitar al persoanei vaccinate. Astfel, în urma vaccinării antimeningococice, sistemul imunitar produce anticorpi care, ulterior, la contactul cu o persoană infectată cu meningită, vor acționa întocmai ca o barieră și nu vor permite îmbolnăvirea. În general, vaccinurile conţin o doză infimă din bacteria sau virusul care cauzează o boală sau cantităţi mici de substanţe chimice pe care le produc bacteriile, întocmai pentru a obișnui corpul și a-l stimula să producă anticorpi.
Tipuri de vaccin meningococic
Meningococul, bacteria responsabilă de apariția meningitei, este de 13 tipuri, însă dintre acestea doar cinci sunt responsabile pentru apariția bolii meningococice, iar acestea sunt serotipul A, B, C, Y și W. În România, cel mai frecvent se întâlnește serogrupul B, acesta având dezvoltat propriul său vaccin meningococic.
Există, astfel, trei tipuri de vaccin meningococic:
-
vaccinul meningococic polizaharidic (tip A,C) care se adresează în special adulților, eficiența acestuia la adolescenții cu vârsta până în 18 ani este slabă.
-
vaccinul meningococic conjugat (A, C, W, Y) destinat imunizării copiilor începând cu vârsta de 2 luni.
-
vaccinul meningococic serogrup B, contra meningitei de tip B, boală care poate ucide în numai 24 de ore. În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate in ultimii 4 ani, au fost cauzate de serogrupul B.
Pentru a înțelege necesitatea vaccinului meningococic, punctăm că unele persoane pot fi purtătoare asimtomatice de meningococ, acesta localizându-se la nivelul sistemului respirator. În unele cazuri, poate cauza inflamații ale tractului respirator superior, iar în cazurile grave provoacă meningită, atunci când bacteria infestează membranele de protecție ale creierului și măduvei spinării, dar și sângele, caz în care se poate ajunge la septicemie.
Când se face vaccinul meningococic
Vaccinul meningococic polizaharidic este destinat în special persoanelor adulte care călătoresc în zone cu risc crescut de meningită, persoanelor care trăiesc la comun, în spații mici sau care au o igienă deficitară, persoanelor cu afecțiuni ale splinei și celor care au o imunitate slăbită.
În cazul copiilor, vaccinul meningococic poate fi administrat încă de la vârsta de 2 luni. Pentru eficiență sporită împotriva meningitei, la copii se pot combina cele două tipuri de vaccin, vaccinul meningococic conjugat și vaccinul meningococic serogrup B.
În funcție de tipul de vaccin administrat există posibilitatea de rapel la diferite intervale de timp.
Vaccinul meningococic – cum se administrează
Vaccinul meningococic se administrează pe cale injectabilă, în funcție de tipul său, aceasta fiind subcutanată sau intramusculară, astfel:
-
Vaccinul meningococic polizaharidic se administrează prin injecție subcutanată.
-
Vaccinul meningococic conjugat se administrează prin injecție intramusculară
-
Vaccinul meningococic serogrup B se administrează prin injecţie intramusculară profundă, preferabil în regiunea antero-laterală a coapsei la sugari sau în regiunea muşchiului deltoid al braţului la persoanele mai în vârstă.
Trebuie utilizate zone de injectare diferite în cazul în care sunt administrate mai multe vaccinuri în acelaşi timp. Este interzisă injectarea intravenoasă, subcutanată sau intradermică, precum şi combinarea cu alte vaccinuri în aceeaşi seringă. Vaccinul meningococic trebuie administrat doar de medic.
Vaccinul meningococic – reacții adverse
Ca și în cazul altor vaccinuri, și vaccinul meningococic poate avea efecte secundare, însă, în general este bine tolerat de organism. În cazul în care apar, reacțiile adverse sunt trecătoare și pot include:
-
Roșeață, sensibilitate, eritem și edem la locul injectării
-
Durere la locul injectării
-
Febră
-
Somnolență
-
Durere de cap
-
Diaree
-
Vărsături
-
Artralgie
În cazuri grave, reacțiile adverse ale vaccinului meningococic pot fi de natură alergică, însoțite de șoc anafilactic. Acestea pot să apară de la câteva minute și până la câteva ore de la injectare și necesită intervenție medicală de urgență.
Cum se transmite meningita meningococică
Pentru a înțelege importanța vaccinului meningococic este esențial de adaugat că meningita se transmite asemănător gripei, pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, ca urmare a tusei sau strănutului.
Meningita meningococică – simptome
Simptomele meningitei meningococice sunt febra ridicată, gâtul înțepenit, durerile de cap puternice, însă pot apărea și manifestări adiacente ca senzația de greață, starea de vomă, sensibilitatea la lumină și starea de confuzie mentală.
În cazul bebelușilor, simptomele sunt aceleași, însă există și cazuri în care acestea pot fi lente sau inactive și este necesar ca medicul să examineze reflexele pentru a se identifica semne de meningită.
Diagnosticul de meningită se pune în urma analizelor de sânge și a lichidului cerebrospinal. Este important ca persoana care prezintă aceste simptome să se prezinte de urgență la medic.