Vaccinul HPV - intrebari frecvente si raspunsuri de la specialisti

Vaccinul HPV - intrebari frecvente si raspunsuri de la specialisti Vaccinul HPV - intrebari frecvente si raspunsuri de la specialisti

Ultima actualizare: 8 aprilie 2024

HPV, sau virusul papiloma uman, este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala din lume in prezent si poate afecta orice persoana activa din punct de vedere sexual, atat femei, cat si barbati. Folosirea prezervativului poate reduce riscul de a contracta HPV, desi infectia este foarte contagioasa, iar prezervativele nu ofera o protectie completa. Infectia poate fi transmisa prin simplul contact cutanat sau oral-genital, fara relatii sexuale complete.


Cele mai frecvente intrebari despre vaccinul HPV

Ce este vaccinul impotriva papilomavirusului uman?

Vaccinul impotriva papilomavirusului uman (HPV) este un vaccin care poate preveni infectia cu tipurile de HPV care sunt asociate cu cancerele si verucile genitale. Exista mai multe tipuri de vaccin impotriva HPV, inclusiv vaccinuri care acopera nu doar unul ci mai multe tipuri de HPV.

Cine ar trebui sa fie vaccinat impotriva HPV?

Autoritatile sanitare recomanda ca baietii si fetele sa primeasca vaccinul HPV intre 11 si 14 ani. Un vaccin de recuperare este disponibil pentru toti adolescentii si adultii tineri cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, pe baza unui program de 3 doze. Desi majoritatea infectiilor cu HPV apar la femei, vaccinul este recomandat si pentru barbatii pana la varsta de 26 de ani, folosind un program de 3 doze pe o perioada de sase luni.

Este vaccinul HPV obligatoriu?

Vaccinul HPV nu este obligatoriu, cu toate acestea este recomandat cu insistenta pentru a preveni infectiile care pot provoca cancer si alte boli grave. Autoritatile sanitare recomanda vaccinul pentru fetele si baietii cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani, inainte ca acestia sa fie expusi la virus. Toti adolescentii si tinerii adulti cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani pot fi vaccinati folosind un program de 3 doze.

Cum se administreaza vaccinul HPV?

Vaccinul HPV se administreaza prin injectare in muschiul bratului sau al coapsei. Numarul de injectii necesare depinde de tipul de vaccin utilizat. Vaccinurile HPV se administreaza, in general, dupa un program de doua sau trei doze pe o perioada de cateva luni.

Care sunt efectele secundare ale vaccinului HPV?

Ca si in cazul oricarui alt vaccin, este posibil sa aveti reactii adverse. Cele mai frecvente sunt durerea, inrosirea sau umflarea la locul injectarii, febra, cefaleea si ametelile. Aceste reactii adverse sunt de obicei usoare si dispar rapid. In cazuri rare, poate aparea o reactie alergica.

Efectele secundare grave sunt relativ rare. Se estimeaza ca 1 pana la 2 fete vaccinate din 100.000 sunt susceptibile de a contracta sindromul Guillain-Barré (o afectiune rara si tratabila care afecteaza sistemul imunitar care incepe sa atace nervii periferici).

Vaccinul HPV are vreun beneficiu daca adolescentul a avut deja relatii sexuale?

Da, desi eficacitatea vaccinului poate fi redusa, acesta va fi in continuare benefic pentru prevenirea riscului de cancer legat de infectia cu HPV.

Trebuie repetat calendarul de vaccinare daca o prima doza a fost administrata cu mai multi ani inainte?

Nu se justifica inceperea de la zero a calendarului de vaccinare in aceasta situatie. Administrati pur si simplu doza (sau dozele) lipsa. Daca prima doza a fost administrata inainte de varsta de 15 ani, o a doua doza este suficienta.

Cum ramane cu reticenta unor parinti fata de vaccinul HPV?

Parintii pot sa refuze aceasta vaccinare (care nu este obligatorie). Cu toate acestea, exista numeroase argumente pentru a-i convinge pe parinti sa isi vaccineze copiii impotriva HPV, inclusiv reducerea foarte semnificativa a riscului de cancer legat de HPV si profilul excelent de siguranta al vaccinului.

Cum putem raspunde la intrebarile privind aparitia bolilor cronice in legatura cu vaccinarea?

Pana in prezent, nu exista dovezi care sa faca legatura intre administrarea vaccinului si bolile cronice. Studiile epidemiologice au comparat aparitia diferitelor boli intre peste un milion de fete vaccinate si un milion de fete nevaccinate impotriva virusului HPV. Rezultatele a zeci de studii sunt linistitoare, iar in ultimele decenii s-au acumulat multe dovezi privind siguranta vaccinului.

Este vaccinul HPV cu adevarat necesar daca doar o mica parte din infectiile cu HPV duc la cancer?

Infectiile cu HPV sunt foarte frecvente, desi doar o mica parte dintre ele duc la cancer. Vaccinul HPV poate preveni infectia, dezvoltarea leziunilor precanceroase si cancerele cauzate de infectie. In afara de colul uterin, HPV este asociat si cu cancere ale mai multor alte parti ale corpului, atat la femei, cat si la barbati: anus, vulva, vagin, penis, cap si gat. In afara de colul uterin, nu exista programe de screening pentru depistarea cancerelor in aceste zone. Pe langa reducerea riscului de cancer de col uterin, vaccinul HPV protejeaza impotriva infectiilor cu HPV si a bolilor asociate in alte parti ale corpului.

Multe tipuri de HPV pot infecta oamenii, dar vaccinul utilizat protejeaza doar impotriva a noua dintre ele. Exista un risc de cancer din cauza HPV chiar daca sunt vaccinata?

Exista 40 de tipuri cunoscute de HPV care pot infecta suprafetele mucoase ale oamenilor si pot provoca potential boli. Desi vaccinul protejeaza impotriva tipurilor de HPV care cauzeaza cel mai frecvent boli grave, tipurile mai rare de HPV care nu sunt incluse in vaccin pot provoca in continuare cancer.

De ce se recomanda vaccinul HPV si barbatilor?

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer asociat cu HPV din lume. Prin urmare, majoritatea cercetarilor privind HPV, in special primele studii privind HPV si vaccinul HPV, s-au axat pe prevenirea cancerului de col uterin. Cu toate acestea, acum se cunosc mult mai multe despre alte tipuri de cancer asociate cu HPV care afecteaza barbatii, cum ar fi cancerele de anus, penis, cap si gat si verucile genitale.

Vaccinul HPV poate preveni infectiile cu HPV care duc la aceste tipuri de cancer la barbati. Un studiu clinic major la barbati cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani a aratat ca vaccinul a prevenit peste 85% din infectiile anogenitale persistente si leziunile genitale externe (in principal verucile genitale) datorate tipurilor de HPV vizate de acest vaccin, la participantii care nu erau deja infectati cu aceste tipuri de HPV. Vaccinarea barbatilor reduce circulatia HPV si, de asemenea, creste protectia impotriva HPV prin imunitatea de grup.

Sunt vaccinurile HPV sigure?

In general, vaccinurile HPV au un profil de siguranta excelent, similar cu alte vaccinuri utilizate in mod obisnuit. Urmarirea a milioane de persoane din multe tari nu a evidentiat nicio dovada credibila ca persoanele care au primit vaccinul HPV au avut mai multe boli decat cele care nu l-au primit.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 270 de milioane de doze de vaccin au fost distribuite in intreaga lume pana in prezent, iar multe tari monitorizeaza siguranta vaccinului dupa ce acesta a fost autorizat (adica dupa ce a fost utilizat). Studiile au aratat ca vaccinul HPV este, in general, bine tolerat la fetele si baietii adolescenti, precum si la femei si barbati.

Vaccinul HPV provoaca lesinuri?

Desi rare, lesinurile au fost raportate mai frecvent atunci cand vaccinul HPV a fost introdus pentru prima data (aproximativ 30 de cazuri la 100.000 de injectii), dar in prezent sunt mult mai rare (7 la 100.000 de injectii). Lesinul poate avea mai multe cauze, dar in general este declansat de durere sau anxietate. Aceste reactii sunt mai frecvente la adolescenti si tineri, indiferent daca au fost sau nu vaccinati. Desi uneori sunt angoasante, aceste simptome dispar in general cu un tratament simplu, cum ar fi sa va intindeti, sa mancati si sa beti suficient si sa fiti linistiti. Atunci cand se administreaza vaccinul, este important sa va asigurati ca pacientii au mancat bine inainte de vaccinare si ca sunt observati timp de 15 minute dupa aceea.

Vaccinul HPV provoaca cancer?

Niciunul dintre vaccinurile HPV nu poate provoca cancer. Proteinele virusului care pot perturba mecanismele normale de crestere si reparare a celulelor si care, in cele din urma, pot cauza cancerul sunt bine cunoscute si descrise in literatura stiintifica. Acestea nu sunt continute in vaccinurile HPV. Vaccinurile HPV sunt fabricate cu ajutorul tehnologiei ADN recombinant si contin doar "particule asemanatoare virusurilor". Vaccinurile contin doar proteine din invelisul exterior al virusului, fara ADN viral. Acestea nu sunt vii si nu pot infecta.

Exista contraindicatii pentru vaccinarea impotriva HPV?

Singura contraindicatie este anafilaxia cunoscuta (reactie alergica severa) sau o alergie severa la drojdie sau o alergie la orice alt ingredient din vaccin. Ca in cazul oricarui medicament, exista intotdeauna un mic risc de reactie alergica (anafilaxie) in urma administrarii. Desi aceste evenimente sunt rare, aceste evenimente au aparut rapid dupa vaccinare si au fost usor de tratat in contextul locului de vaccinare. Toti indivizii vaccinati vor fi observati timp de 15 minute post-vaccinare.

www.fondation-arc.org/faq/vaccin-papillomavirus

www.ouest-france.fr/sante/cinq-questions-sur-le-vaccin-contre-le-papillomavirus-

www.nouvelle-aquitaine.ars.sante