Pozitiile corecte de alaptat. Cum sa aveti o alaptare confortabila si cum sa va ajutati bebelusul?

Pozitiile corecte de alaptat. Cum sa aveti o alaptare confortabila si cum sa va ajutati bebelusul? Pozitiile corecte de alaptat. Cum sa aveti o alaptare confortabila si cum sa va ajutati bebelusul?

Ultima actualizare: 7 aprilie 2025

Alaptarea este unul dintre cele mai intime si firesti momente dintre mama si copil. Totusi, desi pare un act instinctiv, succesul alaptarii depinde adesea de detalii practice esentiale. Printre cele mai importante se numara pozitiile de alaptat, care influenteaza nu doar confortul dumneavoastra, ci si eficienta hranirii bebelusului. Ati putea fi surprinsa cat de mult se poate schimba o sesiune de alaptare doar prin ajustarea acelor pozitii de alaptat.

Va invitam sa descoperiti, pas cu pas, care sunt cele mai recomandate pozitii de alaptat, cum sa le adaptati la nevoile dumneavoastra si ale copilului, si ce puteti face pentru a transforma acest proces intr-o experienta confortabila si lipsita de durere.


De ce conteaza pozitiile de alaptat?

Adesea trecute cu vederea, pozitiile de alaptat influenteaza calitatea alaptarii, atasarea corecta a bebelusului la san, prevenirea durerilor de mamelon si chiar stimularea lactatiei. Atunci cand pozitia este gresita, riscati sa dezvoltati ragade (crapaturi ale mameloanelor), mastita sau sa suferiti de dureri de spate si de brate.

Pozitii de alaptat - beneficii pentru mama

Pozitiile de alaptat corecte reduc tensiunea musculara, previn durerile lombare si sprijina o postura corecta. Cand sunteti relaxata, corpul produce mai usor ocitocina, hormon esential pentru eliberarea laptelui. De asemenea, pozitiile de alaptat potrivite faciliteaza o sesiune mai lunga si mai confortabila.

Pozitii de alaptat - beneficii pentru bebelus

Un bebelus pozitionat corect va putea sa se ataseze eficient la san, sa suga mai bine si sa se hraneasca adecvat. Pozitiile de alaptat potrivite ajuta in prevenirea colicilor, reduc riscul de sufocare si asigura o buna digestie.

Cum sa stiti daca pozitiile de alaptat sunt corecte?

Nu exista o singura pozitie universal valabila. Totusi, exista  pozitii de alaptat care va ofera semnale clare ca pozitia aleasa este benefica.

Semne ca bebelusul este bine atasat

Burtica lui este lipita de corpul dumneavoastra, capul nu este rotit lateral, iar gura este larg deschisa, cu buza inferioara rasfranta. Suptul este ritmic, profund, fara zgomote de smarcait sau durere pentru dumneavoastra.

Semne ca mama sta confortabil

Daca nu va incordati umerii, bratele sau spatele si puteti mentine pozitia fara efort, inseamna ca pozitia este adecvata. Pozitiile de alaptat nu ar trebui sa creeze disconfort.

Cele mai recomandate pozitii de alaptat

Pozitia culcat lateral

Ideala pentru alaptarea nocturna, aceasta pozitie implica sa stati intinsa pe o parte, cu bebelusul paralel, lipit de dumneavoastra. Poate fi extrem de odihnitoare, mai ales intr-o perioada de recuperare post-partum.

Pozitia leagan

Aceasta este cea mai folosita dintre pozitiile de alaptat. Bebelusul este sustinut pe bratul corespunzator sanului din care suge, cu capul sprijinit in pliul cotului. Dintre multiplele pozitii de alaptat aceasta este ideala pentru mamele care alapteaza in public sau in spatii mici.

Pozitia rugby

Bebelusul este tinut sub brat, iar picioarele lui se afla inspate, ca o minge de rugby. Pozitiile de alaptat de acest tip sunt excelente dupa cezariana sau pentru alaptarea gemenilor.

Pozitia culcat pe spate (biological nurturing)

Mama este semi-intrepata, iar bebelusul este asezat cu burtica pe abdomenul ei. Atunci cand este vorba despre pozitii de alaptat aceasta este o pozitie instinctiva, care favorizeaza atasarea naturala.

Pozitia verticala

Recomandata pentru bebelusii cu reflux sau prematuri. Copilul este asezat in pozitie verticala, cu pieptul lipit de al dumneavoastra.

Cum sa va sustineti corpul in timpul alaptarii?

Este important sa va creati un spatiu dedicat alaptarii, cu o perna de alaptat, un scaun confortabil si sprijin pentru brate si picioare. Pozitiile de alaptat nu functioneaza bine fara sustinere adecvata.

Perne si sprijin lombar

Folositi perne pentru a sustine copilul la nivelul sanului, astfel incat sa nu fiti nevoita sa va aplecati. Spatele trebuie sa fie sprijinit complet, iar bratele sa nu oboseasca.

Pozitia picioarelor si a bratelor

Picioarele trebuie sa fie usor ridicate, eventual sprijinite pe un taburet. Bratele se pot sprijini pe bratele fotoliului sau pe perne laterale.

Cum sa va ajutati bebelusul sa se ataseze corect la san?

Pozitiile de alaptat nu sunt eficiente daca bebelusul nu se ataseaza bine la san. Ajutati-l sa deschida gura larg si sa prinda o parte mare din areola.

Gura larg deschisa, buzele rulate

Buza inferioara trebuie sa fie rasfranta, iar gura copilului sa cuprinda cat mai mult din san. Barbia trebuie sa atinga sanul, iar nasul sa fie liber.

Ce sa faceti daca bebelusul nu se ataseaza bine

Opriti cu blandete suptul prin introducerea degetului mic in coltul gurii bebelusului pentru a rupe vacuumul, apoi reluati pozitionarea. Pozitiile de alaptat pot necesita ajustari repetate.

Pozitii de alaptat recomandate in functie de situatii speciale

Dupa cezariana

Evitati pozitiile de alaptat care apasa pe abdomen. Pozitiile de alaptat ca rugby sau culcat lateral sunt cele mai potrivite.

Alaptarea gemenilor

Poate fi realizata simultan folosind pozitia rugby dublu sau o combinatie de rugby cu leagan. Pernele speciale pentru gemeni pot ajuta enorm pe langa alegerea numitor pozitii de alaptat specific lor.

Mamelon plat sau inversat

Pozitiile de alaptat cu gravitatia de partea dumneavoastra (culcat pe spate) ajuta bebelusul sa se ataseze mai usor. Uneori, este nevoie de ajutor de la un consultant in pozitii de alaptat.

Ragade sau dureri la san

Pozitiile de alaptat trebuie schimbate frecvent pentru a reduce presiunea pe zona afectata. Pozitia biological nurturing este blanda pentru mamelon.

Greseli frecvente in pozitionarea la san si cum le puteti evita

Inclinarea gresita a capului copilului

Bebelusul trebuie sa fie aliniat: cap, gat si trunchi. Capul nu trebuie indoit sau rotit. Pozitiile de alaptat corecte mentin acest aliniament.

Tensiunea in umeri si spate

Daca va incordati in mod constant, pozitia nu este potrivita. Reorganizati spatiul, adaugati perne, ajustati scaunul si alegeti alte pozitii de alaptat.

Impingerea capului copilului spre san

Aceasta poate duce la atasare gresita. Lasati copilul sa se apropie natural de san, ghidat de reflexul de cautare.

Sfaturi pentru o alaptare confortabila pe termen lung

Alternarea pozitiilor de alaptat

Schimbarea periodica a pozitiilor de alaptat previne blocajele ductale si stimuleaza productia egala de lapte in ambii sani.

Relaxarea si respiratia

Respirati lent, sprijiniti-va confortabil si evitati stimulii stresanti. O mama relaxata are o alaptare mai eficienta.

Pozitionarea in functie de varsta bebelusului

Nou-nascutii au nevoie de mai mult sprijin, incarcati-va sa folositi pozitiile de alaptat care ofera stabilitate. Pe masura ce cresc, veti putea adopta pozitii de alaptat mai libere.

Intrebari frecvente despre pozitiile de alaptat

Cat de des trebuie schimbate pozitiile de alaptat?

Ideal, la fiecare doua-trei sesiuni.

Ce pozitie e mai buna pentru bebelusii cu colici?

Pozitia verticala sau culcat pe spate cu burtica spre mama.

Pot alapta in pozitie verticala?

Da, este o pozitie recomandata in cazuri speciale.

Este normal sa simt disconfort la inceput?

Un usor disconfort poate fi normal, dar durerea nu. Ajustati pozitiile de alaptat.

Concluzie

Pozitiile de alaptat sunt mai mult decat o alegere de confort. Ele influenteaza atasarea bebelusului, starea dumneavoastra de bine, fluxul laptelui si calitatea alaptarii. Acordati timp si rabdare pentru a gasi ce functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra si copil. O pozitie buna (si aveti destule pozitii de alaptat de ales) este una care aduce echilibru, relaxare si conectare profunda.

Nu ezitati sa cereti ajutor unui consultant in alaptare daca simtiti ca pozitiile de alaptat va pun probleme. Sprijinul specializat face o diferenta imensa in drumul dumneavoastra ca mama.

Surse

https://llli.org/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-nutrition/art-20046912

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/breastfeeding-101-tips-for-new-moms

https://info.health.nz/pregnancy-maternity/breastfeeding

https://www.healthline.com/health/parenting/breastfeeding

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Adora Protectoare standard pentru mamelon x 2 buc

    Adora Protectoare standard pentru mamelon X 2 bucati

    Forma protectoarelor pentru mameloane permite contactul bebelusului cu sanul si ajuta la mentinerea unei legaturi stranse in timpul alaptarii. Protectoarele pentru mameloane Adora ajuta bebelusii cu dificultati…

  • Adora Pompa manuala pentru san

    Adora Pompa manuala pentru san

    Poti colecta usor laptele cu ajutorul pompei manuale pentru san Adora. Colectarea se face direct in biberon, pentru a asigura o hranire usoara si rapida. Datorita tehnologiei utilizate, pompa manuala…