Ce este un volvulus intestinal: cauze, simptome si tratament

Ce este un volvulus intestinal: cauze, simptome si tratament Ce este un volvulus intestinal: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 7 aprilie 2025

volvulus-intestinal-cauze-simptome-si-tratament

Volvulusul intestinal este o afectiune in care o parte a intestinului se rasuceste si se pliaza. Apare in general in sectiunile intestinale sigmoida si cecala, unde rasucirea respectiva intrerupe alimentarea cu sange a tesuturilor, provocand simptome precum scaun cu sange, obstructie intestinala si durere severa. Un volvulus intestinal poate duce la perforarea intestinului sau chiar la moartea tesuturilor (necroza) din zona afectata, problema medicala care poate pune viata in pericol.

In acest articol vom explica mai pe larg simptomele si cauzele pentru care unele persoane ajung sa dezvolte volvulus intestinal, precum si modul in care afectiunea este diagnosticata si tratata pentru a preveni complicatiile.


Volvulus intestinal – generalitati

Un volvulus intestinal reprezinta rasucirea anormala a unei sectiuni a intestinului gros sau subtire, aceasta afectiune putand aparea din cauza unei probleme legate de structura colonului, dupa un episod de constipatie sau alte tulburari medicale.

Cazurile de volvulus intestinal apar cand o parte a intestinului se rasuceste si se pliaza, ceea ce obstructioneaza fluxul materiilor care se deplaseaza prin intestin. Acest fenomen survine de obicei in sectiunile colonului cecal si sigmoid si poate provoca obstructia alimentarii cu sange a intestinului in sine, pacientii ajungand sa se confrunte cu simptome precum durere severa, scaun cu sange si obstructie intestinala.

Avand in vedere ca poate pune viata in pericol, prin faptul ca duce la perforarea si necroza (moartea) tesuturilor, un volvulus intestinal este o urgenta medicala care necesita interventie chirurgicala.

Cel mai frecvent apare din cauza unui defect congenital numit malrotatie, care survine in momentul in care intestinul nu se aliniaza corect in perioada dezvoltarii fetale. In astfel de cazuri, intrucat intestinele nu sunt atasate corespunzator de peretele abdominal, acestea ajung sa se deplaseze din pozitia lor normala sau sa se rasuceasca. Cand fenomenul este asociat cu malrotatia, simptomele apar in general in primul an de viata al persoanei afectate.

Fenomenul de volvulus intestinal poate aparea insa si in absenta malrotatiei subiacente. De exemplu, persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 80 de ani sunt mai expuse riscului de volvulus intestinal, la fel si pacientii cu afectiuni cronice.

Volvulus intestinal – cauze

Cauzele aparitiei volvulusului nu sunt pe deplin intelese, dar le vom descrie pe scurt pe cele observate de cercetatori pana in prezent.

  • Volvulus intestinal la adulti

Cand aceasta problema medicala apare la adulti, s-a observat ca pacientii sunt de obicei varstnici si prezinta afectiuni neurologice sau psihiatrice subiacente. De asemenea, cazurile de volvulus intestinal sunt mai frecvente la persoanele de sex masculin sau la cele care locuiesc in azile si petrec mult timp in pat. Alte posibile cauze care pot declansa volvulus intestinal la adulti sunt urmatoarele:

  • colon marit;
  • aderente abdominale care se dezvolta dupa interventii chirurgicale, leziuni sau infectii;
  • boli ale intestinului gros, cum ar fi boala Hirschsprung;
  • colon care nu este atasat de peretele abdominal;
  • conexiune ingusta la baza colonului;
  • constipatie cronica;
  • sarcina.

Fenomenul de volvulus intestinal poate fi, de asemenea, mai des intalnit la persoanele care prezinta anumite caracteristici anatomice, de exemplu daca pacientul are un colon sigmoid neobisnuit de lung si intortocheat sau cand conexiunea mezenterica este mai ingusta. Mezenterul este un pliu in peritoneu (cavitatea abdominala) care ataseaza intestinul de peretele abdomenului.

  • Volvulus intestinal la copii

In randul copiilor, un volvulus intestinal este in general diagnosticat la nou-nascuti sau chiar inainte de nastere. De exemplu, s-a observat o asociere intre volvulus intestinal in sectiunea sigmoida si bebelusii nascuti cu o afectiune congenitala numita boala Hirschsprung. Aceasta afectiune apare cand unele parti ale intestinului, de obicei rectul si colonul sigmoid, nu contin celulele nervoase necesare pentru a induce peristaltismul regulat al colonului, adica acele miscari care ajuta alimentele sa se deplaseze de-a lungul colonului.

Cercetatorii au descoperit ca un volvulus intestinal apare predominant din cauza unei anomalii privind rotatia pe care intestinul o capata pe masura ce fatul se dezvolta in uter, fenomen care survine la aproximativ 1 din 6.000 de nou-nascuti. Mai exact, aproximativ 80% dintre cazurile de malrotatie intestinala, si de volvulus intestinal aparut pe fondul acesteia, sunt diagnosticate la nou-nascuti.

Cand colonul nu se misca cum ar trebui in mod normal, acest lucru poate facilita rasucirea sectiunii intestinale sigmoide. Materiile fecale care raman blocate in colonul persoanelor cu constipatie cronica pot genera alungirea colonului sigmoid. In plus, sectiunea respectiva se poate dilata sau largi.

  • Detorsionare intestinala

In general, un volvulus intestinal este cauzat de rasucirea intestinului, dar aceasta problema medicala grava poate aparea si in cazul detorsiunii intestinale. In aceasta situatie, intestinele se desfasoara spontan, uneori de mai multe ori, astfel incat alimentarea cu sange a tesuturilor afectate nu se intrerupe complet. Detorsiunea intestinala tinde sa apara la persoanele mai tinere, care observa ca simptomele fluctueaza, aparand si disparand regulat. In astfel de cazuri, pacientii pot avea crize dureroase care treptat dispar spontan, dar asta nu inseamna ca problema medicala e vindecata. La acesti pacienti poate dura insa mai mult pana cand se stabileste diagnosticul si se instaureaza tratamentul.

Volvulus intestinal – simptome

De cele mai multe ori, simptomele de volvulus intestinal apar gradual. Majoritatea pacientilor sufera de crampe usoare care se agraveaza in timp, pana cand durerea devine insuportabila. Semnele care indica faptul ca persoana are obstructie intestinala sunt urmatoarele:

  • sensibilitate abdominala;
  • dureri abdominale severe;
  • varsaturi de culoare galbena sau verzuie (pe fondul eliminarii bilei);
  • umflarea abdomenului (distensie abdominala);
  • constipatie;
  • scaun cu sange;
  • ritm cardiac rapid;
  • respiratie accelerata.

Pacientii cu volvulus intestinal dezvolta deseori instabilitate hemodinamica, din cauza socului septic sau a aportului inadecvat de lichide. Persoanele care prezinta oricare dintre simptomele de mai sus necesita evaluare si tratament imediat. O interventie chirurgicala efectuata de urgenta poate preveni complicatiile pe termen lung.

Copiii cu volvulus intestinal pot sa nu dezvolte probleme pe termen lung daca se intervine prompt. Pentru a preveni complicatiile, trebuie insa ca interventia chirurgicala sa se efectueze in cateva ore de la debutul simptomelor. Din pacate, multi dintre acesti copiii sufera leziuni la nivelul intestinului, fiind necesara indepartarea sectiunii intestinale deteriorate, ceea ce la randul sau, poate duce la aparitia sindromului intestinului scurt. In astfel de cazuri, intestinul ramas dupa rezectie nu mai are lungimea suficienta pentru a putea absorbi corespunzator nutrientii din alimente, motiv pentru care poate fi necesar ca acesti copii sa fie hidratati si hraniti intravenos sau printr-un tub de hranire.

Volvulus intestinal – diagnostic

Un volvulus intestinal este diagnosticat de obicei pe baza simptomelor, care includ dureri abdominale, greata, distensie abdominala, constipatie si incapacitatea de a elimina gazele acumulate in nivel intestinal.

Pe langa examinarea clinica si istoricul medical al pacientului, pentru a identifica posibila cauza a simptomelor, specialistul poate recomanda urmatoarele investigatii suplimentare:

  • Analize de laborator

Analizele de laborator sunt de obicei recomandate pentru a verifica nivelul electrolitilor sau alti parametri care pot sugera infectie sau necroza. Poate fi necesara si o proba de urina, pentru a exclude eventuala implicare a tractului urinar sau a vezicii urinare. In cazul femeilor aflate la varsta fertila, uneori medicul poate recomanda si un test de sarcina.

Pacientii care prezinta simptomatologie mai grava pot necesita analize de laborator mai detaliate, cum ar fi analize de sange pentru verificarea functiilor hepatica si pancreatica.

  • Scanare cu computer tomograf (CT)

La adulti, se poate efectua o tomografie computerizata abdominala (CT). Rezultatele unei scanari CT cu substanta de contrast pot arata:

  • „model de vartej”, cauzat de dilatarea colonului sigmoid, infasurat in jurul mezenterului si a vaselor de sange;
  • aspectul unui „cioc de pasare”, in care se blocheaza substanta de contrast;
  • absenta gazelor rectale;
  • bule formate in peretele intestinal (pneumatoza intestinala), daca s-a declansat deja necroza intestinala.

Totusi, aceste detalii nu sunt intotdeauna lizibile, diagnosticul putand fi stabilit si in absenta unor astfel de rezultate.

  • Radiografie

Radiografia abdominala poate ajuta la stabilirea diagnosticului de volvulus intestinal la nivel sigmoid, dar de obicei trebuie insotita si de alte forme de imagistica. In cazul copiilor, de exemplu, se poate efectua initial o ecografie, pentru a preveni expunerea inutila la radiatii.

Se poate suspecta un volvulus intestinal daca la radiografie se observa ca intestinul gros este destins. Problema este ca aceasta constatare este valabila si in cazul altor afectiuni sau tipuri de obstructie intestinala, asa ca este dificil sa se stabileasca diagnosticul doar pe baza radiografiei.

  • Clisma cu substanta de contrast

O clisma cu substanta de contrast poate afisa modelul unui con rasucit sau, din nou, aspectul unui „cioc de pasare”. Aceasta procedura se bazeaza pe fluoroscopie. Din pacate, procedura implica un risc de perforatie intestinala, asa ca trebuie evitata daca specialistul suspecteaza ca pacientul ar putea avea peritonita, o inflamatie a tesuturilor din cavitatea abdominala.

Volvulus intestinal – tratament

Dupa cum am mentionat anterior, un volvulus intestinal poate pune viata in pericol, asa ca necesita asistenta medicala imediata.

In general, cazurile de volvulus intestinal sunt tratate chirurgical, cat mai curand posibil. Tratamentul se concentreaza pe doua obiective: remedierea intestinului rasucit si prevenirea reaparitiei vreunui alt volvulus intestinal.

Procesul de desfacere a intestinului se numeste „descurcarea” volvulusului. Mai intai, este necesara o procedura de sigmoidoscopie flexibila, care consta in introducerea prin anus a unui sigmoidoscop, care este un instrument flexibil, similar unui tub, echipat cu o sursa de iluminat si o camera video.

Introducerea si avansarea instrumentului respectiv de-a lungul colonului poate ajuta la deformarea unui volvulus sigmoid si la restabilirea alimentarii cu sange, permitand in acelasi timp gastroenterologului sa examineze si sa evalueze eventualele leziuni de la nivelul tesuturilor intestinului.

Astfel, specialistul isi poate da seama daca este nevoie de o interventie chirurgicala, desi unii experti sugereaza ca interventia chirurgicala este totusi necesara pentru a preveni o posibila recidiva. Daca de-a lungul vietii pacientul s-a confruntat cu doua episoade de volvulus intestinal, riscul recidivei este si mai mare.

Interventia chirurgicala pentru un volvulus intestinal in zona sigmoida presupune indepartarea unei sectiuni a intestinului si apoi fie reconectarea acesteia, fie crearea unei colostomii, o incizie in peretele abdominal, prin care vor fi eliminate apoi materiile fecale.

Interventia chirurgicala este necesara in majoritatea cazurilor de volvulus cecal, din cauza locatiei cecumului. In unele cazuri, poate fi utila o cecopexie, pentru a reatasa cecumul de peretele abdominal. Daca specialistul observa ca s-au format prea multe leziuni tisulare, poate fi necesara o colostomie.

Cand volvulusul este depistat rapid si tratat prompt, rezultatele sunt in general favorabile. In cazul in care survine insa necroza intestinala, prognosticul este deseori nefavorabil, in functie de cat de extinsa este suprafata intestinala care a necrozat.

Volvulus intestinal – posibile complicatii

Dupa cum spuneam, pentru a reduce riscul de complicatii, un volvulus intestinal trebuie tratat cat mai curand posibil. In caz contrar, poate surveni oricare dintre complicatiile de mai jos:

  • infectie severa a sangelui, numita sepsis;
  • tulburare de malabsorbtie numita sindromul intestinului scurt, care apare din cauza scurtarii intestinului subtire;
  • infectie a abdomenului, cunoscuta sub numele de peritonita secundara.

 

Surse:

https://www.verywellhealth.com/volvulus-symptoms-causes-diagnosis-and-treatment-4686173

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321479#what-is-a-volvulus

https://www.childrenshospital.org/conditions/volvulus

https://www.laparoscopicsurgeons.com/blog/what-are-the-warning-signs-of-volvulus.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321479

https://iffgd.org/gi-disorders/other-disorders/volvulus/