Vaccin hepatita B: administrare, beneficii, valabilitate

Vaccin hepatita B: administrare, beneficii, valabilitate Vaccin hepatita B: administrare, beneficii, valabilitate

Ultima actualizare: 29 august 2024

vaccin-anti-hepatita-b

Hepatita B este o infectie hepatica foarte contagioasa cauzata de virusul hepatitei B (VHB). Severitatea infectiei poate varia de la usoara la acuta. Poate dura doar cateva saptamani sau poate deveni o afectiune grava, cronica si potential fatala.

Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta infectie este vaccinul impotriva hepatitei B. Vaccinul impotriva hepatitei B este administrat, de obicei, in trei doze. Prima doza este administrata in primele 24 de ore dupa nastere, a doua doza o luna mai tarziu, in timp ce a treia si ultima doza trebuie administrata la sase luni dupa prima doza. Unii oameni pot avea nevoie de doua sau patru doze.

Exista, de asemenea, un vaccin mai nou impotriva hepatitei B, care este oferit in doua doze.

Cine ar trebui sa se vaccineze impotriva hepatitei B?

Specialistii recomanda ca toti copiii si adultii de pana la 59 de ani sa primeasca vaccinul anti-hepatita B.

Dupa cum mentionam, sugarii ar trebui sa primeasca primul vaccin impotriva hepatitei B in termen de 24 de ore de la nastere si sa isi completeze dozele pana la varsta de sase luni.

In plus, toti copiii si adultii cu varsta pana la varsta de 59 de ani care nu s-au imunizat impotriva acestei infectii hepatice ar trebui sa se vaccineze anti-hepatita B. De asemenea, adultii de peste 60 de ani nevaccinati care prezinta risc de hepatita B ar trebui sa se vaccineze.

Adultii de peste 60 de ani care nu sunt expusi riscului de hepatita B pot alege, de asemenea, sa primeasca vaccinul.

Mai multe tipuri de vaccin anti-hepatita B sunt, de asemenea, sigur de administrat femeilor insarcinate.

 


Ce este vaccinul anti-heptatita B?

Vaccinul anti-hepatic B este un tip de vaccin folosit pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic B, notat prescurtat HBV, virusul responsabil de aparitia hepatitei B.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hepatita B si hepatita C provoaca anual, la nivel mondial, peste 1,34 milioane de decese si sunt responsabile pentru doua din trei decese cauzate de cancerul la ficat.

Din pacate, pentru hepatita C nu exista vaccin, in schimb exista vaccin pentru hepatita B si contribuie esential la combaterea acestei boli cu risc mare de deces.

Cat de eficient este vaccinul?

Cercetarile din 2016 au aratat ca vaccinul anti-hepatita B provoaca imunizarea pe termen lung impotriva virusului. Studiile au indicat ca vaccinul protejeaza organismul de acest microorganism timp de cel putin 30 de ani in cazul persoanelor sanatoase vaccinate care au inceput vaccinarea impotriva hepatitei B inainte de a implini varsta de sase luni.

vaccin-anti-hepatita-b-eficienta

Importanta vaccinului contra hepatitei B

Pentru a intelege importanta vaccinului anti-hepatic B este important sa aflati ce este hepatita B si cum se transmite virusul hepatic B.

Ce este hepatita B?

Hepatita B este o boala cauzata de infectia cu virusul hepatic B. Purtatorii de virus hepatic B inactiv nu sunt bolnavi de hepatita B, dar il pot transmite. In unele cazuri, hepatita B se vindeca de la sine, insa daca acest fapt nu se intampla, atunci hepatita B devine cronica. Riscul de cronicizare este cu atat mai mare cu cat persoana se infecteaza la o varsta mai frageda deoarece poate fi, in majoritatea cazurilor, o boala asimptomatica in faza acuta.

Cum se transmite virusul hepatic B?

Virusul hepatic se intalneste doar la oameni si se gaseste in sangele si fluidele corporale ale persoanei purtatoare. Astfel, virusul hepatic se transmite prin:

  • contact sexual neprotejat
  • folosirea in comun a obiectelor de igiena personala, de exemplu periuta de dinti sau aparat de ras
  • folosirea acelor nesterile
  • transfuzii de sange
  • prin contact cu secretii vaginale si sperma
  • de la mama la fat in timpul nasterii.

Un grad de risc il prezinta persoanele care au mai multi parteneri sexuali, dar si cei care-si fac tatuaje, manichiura, pedichiura si interventii stomatologice.

Care sunt simptomele hepatitei B?

Nu este obligatoriu ca semnele si simptomele sa apara, insa in cazul in care acestea apar se manifesta asemanator unei raceli:

  • senzatie de oboseala
  • lipsa poftei de mancare
  • dureri de cap
  • febra usoara
  • urina inchisa la culoare
  • icter
  • dureri de stomac
  • stare de greata posibil insotita de varsaturi

hepatita-b-simptome

Hepatita B nu se vindeca prin tratament odata ce virusul hepatic B a patruns in organism si a condus la cronicizarea bolii. Pe termen lung, hepatita B poate conduce la ciroza hepatica, cancer hepatic, insuficienta hepatica si chiar la transplant de ficat.

Diagnosticul de hepatita B

Virusul hepatic B poate fi diagnosticat doar prin intermediul analizelor de sange, iar acestea se fac la cerere sau la recomandarea medicului. Infectia cu virusul hepatic B este confirmata de prezenta celor trei markeri specifici: antigenul HBs, anticorpul HBs, anticorpul HBc.

Virusul hepatic B si sarcina

O femeie purtatoare de virus hepatic B poate ramane insarcinata, dar este obligatoriu sa-si anunte medicul pentru ca se impun o serie de masuri suplimentare pentru protejarea fatului, care pot implica administrarea unor tratamente medicamentoase. In timpul sarcinii se fac teste speciale care arata concentratia de virus din sangele mamei si se analizeaza riscul de a fi transmis prin placenta. Pe de alta parte, mai exista riscul ca fatul sa fie infectat la nastere ca urmare a contactului cu sangele mamei, insa imediat dupa nastere i se administreaza vaccinul anti-hepatic B, iar riscul de infectare este minim. Nu exista dovezi care sa ateste ca laptele matern este purtator al virusului hepatic B.

Cum actioneaza vaccinul anti-hepatita B?

Vaccinul anti-hepatita B actioneaza, asemenea oricarui vaccin, prin imunizarea organismului in fata unei posibile infectii cu virusul hepatic B. In urma vaccinarii, organismul produce anticorpi specifici care actioneaza intocmai ca o bariera protectoare la intalnirea cu virusul hepatic B. Este important de punctat ca virusul hepatic B este foarte inselator. Practic, o persoana poate fi purtatoare asimptomatica, insa in tot acest timp il poate transmite celorlalti.

Cand se face vaccinul impotriva hepatitei B?

Vaccinul anti-hepatic B se administreaza nou-nascutilor in primele 24 de ore de la nastere, cu rapel la o luna, la doua luni si la 12 luni dupa prima injectie. Este important de punctat ca exista mai multe scheme de vaccinare contra hepatitei B, motiv pentru care este recomandat ca schema potrivita sa fie aleasa impreuna cu medicul. Avand in vedere ca vaccinul anti-hepatita B nu a fost dintotdeauna aflat pe lista vaccinurilor obligatorii, asa cum, de exemplu, a fost vaccinul impotriva tuberculozei, adultii care nu l-au facut si care prezinta riscul de a intra in contact cu purtatori ai virusului hepatitei B sunt sfatuiti sa si-l faca. In aceasta categorie intra si persoanele care calatoresc in tari cu risc crescut de imbolnavire si nu sunt vaccinate anti-hepatita B.

vaccin-anti-hepatita-b-cand-se-face

Cat dureaza vaccinul anti-hepatita B?

Odata ce schema de vaccinare impotriva hepatitei B a fost urmata, valabilitatea vaccinului este nelimitata, deci se poate afirma ca vaccinul anti-hepatita B dureaza si ofera protectie unei persoane impotriva virusului hepatitei B pe tot parcursul vietii.

Unde se face vaccinul anti-hepatita B?

Vaccinul contra hepatitei B se administreaza ca injectie intramusculara la nivelul bratului, pentru copii si adulti, iar la bebelusi si copii mici se poate administra prin injectare intramusculara in portiunea antero-laterala a coapsei.

Persoanele care se invinetesc usor sau care au o problema de coagulare a sangelui pot opta pentru injectare subcutanata. Vaccinul contra hepatitei B se poate procura de la farmacie si trebuie facut doar de catre medic.

 

 

 

Referinte:

https://www.hepb.org/prevention-and-diagnosis/vaccination/

https://www.healthline.com/health/hepatitis-b-vaccine-side-effects