Vaccin antigripal nazal: cum functioneaza, cine poate sa-l faca, beneficii si reactii adverse

Vaccin antigripal nazal: cum functioneaza, cine poate sa-l faca, beneficii si reactii adverse Vaccin antigripal nazal: cum functioneaza, cine poate sa-l faca, beneficii si reactii adverse

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

Vaccin-antigripal-nazal

Vaccinul antigripal nazal reprezinta o alternativa eficienta la vaccinurile antigripale clasice care se administreaza prin injectie intramusculara. Sub forma de spray nazal, vaccinul contine forma atenuata a virusului gripal, stimuland raspunsul imun prin contactul direct cu caile respiratorii superioare. Administrarea de vaccin antigripal nazal este, insa, o alternativa limitata la anumite grupuri de persoane, ca urmare a faptului ca, spre deosebire de alte forme de vaccin, contine si virusuri vii, atenuate, insa cu o virulenta deosebit de redusa. Drept urmare, se considera faptul ca acest tip de vaccin stimuleaza un raspuns imunitar deosebit de puternic al organismului.


Vaccin antigripal nazal – cum functioneaza?

Un vaccin antigripal nazal, sub forma de spray, contine tulpini virale vii, dar atenuate (slabite), fiind putin probabil sa cauzeze o infectie gripala secundar folosirii la persoanele sanatoase. De fapt, dincolo de modalitatea de administrare, aceasta este principala diferenta intre vaccinurile disponibile – celelalte contin virusuri gripale moarte sau recombinate, pe cand in componenta acestuia se gasesc particule virale modificate, dar care pastreaza potentialul de a induce raspuns imunitar foarte puternic.

Vaccinul antigripal este administrat prin spray in cavitatea nazala, unde virusurile atenuate vor interactiona cu mucoasa. Acest tip de vaccin antigripal nazal „imita” mult mai fidel modalitatea naturala prin are loc infectarea cu virusul Influenza, ceea ce duce la o stimulare mai eficienta a sistemului imunitar atat la nivel local (in nas si gat), cat si sistemic.

Organismul recunoaste virusurile atenuate ca fiind straine (non-self) si activeaza o cascada de raspunsuri imune in urma carora are loc producerea de anticorpi. Anticorpii sunt proteine care au rol in imunitate si neutralizeaza agentul viral. Acest raspuns pregateste organismul sa lupte, in conditiile unei infectii reale, mult mai eficient impotriva virusului, prevenind infectia sau, in anumite cazuri, reducand severitatea acesteia (daca persoana care si-a administrat acest vaccin antigripal nazal dezvolta, totusi, infectia).

Un vaccin antigripal nazal este formulat in asa fel incat sa ofere protectie impotriva mai multor tulpini virale care circula, in mod similar vaccinurilor injectabile tetravalente.

Vaccin antigripal nazal – cine poate sa-l faca?

Desi este deosebit de eficient, un vaccin antigripal nazal nu poate fi administrat de catre oricine. Exista anumite criterii specifice care determina eligibilitatea pentru acest tip de vaccin.

Categorii de varsta si grupuri eligibile

Conform recomandarilor, un vaccin antigripal nazal este aprobat pentru:

  • Copiii si adolescentii cu varsta intre 2-17 ani, sanatosi si cu sistem imunitar normal;
  • Adultii si tineri sanatosi cu varsta sub 49 de ani, care nu prezinta afectiuni medicale cronice, au sistemul imunitar normal si prefera aceasta optiune in locul vaccinului injectabil.

Contraindicatiile vaccinului antigripal nazal

  • Copiii cu varsta sub 2 ani;
  • Adultii cu varsta de +50 ani;
  • Persoanele cu antecedente de reactii alergice severe la orice ingredient al vaccinului;
  • Copii si adolescenti cu varsta intre 2-17 ani care primesc medicamente cu salicilati (cum ar fi aspirina);
  • Copiii cu varsta intre 2-4 ani diagnosticati cu astm sau care s-au confruntat cu simptome de respiratie suieratoare (wheezing) in ultimele 12 luni;
  • Persoanele cu sistem imunitar slabit (imunosupresie), indiferent de cauza, nu sunt eligibile pentru a-si administra vaccin antigripal nazal;
  • Persoanele cu afectiuni cronice grave (boli pulmonare severe, astm necontrolat si afectiuni cardiace severe) ar trebui sa evite vaccinurile vii atenuate. In astfel de cazuri, optiunile care se injecteaza sunt o alternativa eficienta;
  • Persoanele care ingrijesc persoanele cu imunodepresie severa si care au nevoie de un mediu deosebit de steril (exista posibilitatea de a-si face acest vaccin antigripal nazal, dar ar trebui sa evite contactul cu acele persoane timp de cel putin 7 zile de la administrare);
  • Persoanele fara splina sau cu splina nefunctionala;
  • Femeile insarcinat nu ar trebui sa primeasca vaccin antigripal nazal;
  • Persoanele cu implanturi cohleare;
  • Persoanele cu scurgeri de LCR in gura, nas, ureche sau orice alt loc de la nivelul craniului;
  • Persoanele care au luat medicamente antivirale (in ultimele 48 de ore pentru oseltamivir si zanamivir, ultimele 5 zile pentru peramivir si ultimele 17 zile pentru baloxavir).

Un vaccin antigripal nazal sub forma de spray nu poate fi administrat de toata lumea, in primul rand din cauza componentei sale (virusuri vii, atenuate). Totusi, in ceea ce priveste eficienta in urma administrarii, se pare ca acest tip de vaccin are, spre deosebire de celelalte, eficienta mult mai mare.

Vaccinul-antigripal-nazal

Vaccin antigripal nazal – beneficii

Administrarea de vaccin antigripal nazal sub forma de spray are doar beneficii, atat pentru a se preveni gripa, cat si in ceea ce priveste confortul administrarii, in special la copiii si adultii care pot fi reticenti in ceea ce priveste vaccinurile injectabile.

Administrare mai usoara si mai putin invaziva

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui vaccin antigripal nazal este faptul ca nu presupune injectarea intramusculara. Acest lucru il face o alegere preferata pentru copii, spre exemplu, si pentru adolescentii si adultii care au fobie de ace sau pur si simplu se simt incomod cand vine vorba de injectii. In special pentru copii, administrarea unui vaccin antigripal nazal sub forma de spray este mai putin stresanta si contribuie la cresterea aderentei la vaccinare.

Stimuleaza mult mai bine raspunsul imun

Vaccinul nazal stimuleaza raspunsul imun mult mai bine decat celelalte alternative. O face atat la nivel local (mucoasa respiratorie, unde se administreaza), cat si la nivel sistemic. Asadar, are potentialul de a lupta cu agentul viral chiar la „poarta de intrare” (nasul) a acestuia.

Protectie impotriva mai multor tulpini de virus gripal

Un vaccin antigripal nazal sub forma de spray este, de obicei, tetravalent, ceea ce inseamna ca ofera protectie impotriva a doua tulpini de virus gripal A si doua tulpini de virus gripal B. Drept urmare, protectia este mult mai mare decat in cazul unui vaccin trivalent sau bivalent, iar riscul de infectie in timpul sezonului gripal este mult mai mic.

Reduce riscul de complicatii grave ale gripei

Pentru persoanele eligibile, administrarea de vaccin antigripal nazal reduce riscul de a dezvolta complicatii grave ale gripei, cum ar fi pneumonia, bronsita si altele. De asemenea, vaccinarea reduce severitatea simptomelor si durata bolii, in cazul in care totusi a avut loc infectia.

Vaccin antigripal nazal – posibile reactii adverse

De obicei, un vaccin antigripal nazal sub forma de spray este bine tolerat. Totusi, pot aparea si reactii adverse, desi majoritatea sunt usoare si tranzitorii:

  • Reactii locale la nivelul nasului, cauzate de iritatia temporara a mucoasei: stranut si rinoree, congestie nazala, senzatie de uscaciune in nas si gat;
  • Simptome asemanatoare racelii: dureri de cap, febra usoare, dureri musculare, oboseala;
  • Reactiile alergice la administrarea de vaccin antigripal nazal sunt rare, dar pot aparea cand exista alergii necunoscute la oua sau alte componente ale vaccinului. Simptomele reactiilor alergice de acest tip includ urticarie, dificultati de respiratie, umflarea fetei si gatului. Ridica necesitatea asistentei medicale de urgenta;
  • In unele cazuri, persoanele au avut sangerari nazale la scurt timp dupa administrare.

Surse:

  1. https://www.cdc.gov/flu/prevent/nasalspray.htm
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828152/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846493/
  4. https://www.mdpi.com/2076-393X/9/9/998
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537197/