Entorsa de gradul 2 - ce trebuie sa stiti?

Entorsa de gradul 2 - ce trebuie sa stiti? Entorsa de gradul 2 - ce trebuie sa stiti?

Ultima actualizare: 11 aprilie 2025

entorsa-grad-2

Entorsa gradul 2 se numara printre problemele cele mai frecvente cu care pacientii ajung la cabinetele de ortopedie, fiind vorba de o leziune traumatica a ligamentelor de la nivelul articulatiilor. Cel mai adesea, entorsa de gradul 2 se produce la nivelul gleznei si articulatiei mainii si este rezultatul unei accidentari care suprasolicita ligamentele respective.

Sportivii si persoanele active sunt categoriile care se confrunta frecvent cu entorsa de gradul 2, insa oricine poate suferi o astfel de accidentare in urma unui pas facut gresit sau a unei cazaturi.

Ca grad de severitate, entorsa de gradul 2 se situeaza la un nivel mediu, fiind mai usoara decat o entorsa de gradul 3, dar ceva mai grava decat una de gradul 1.

Din acest material puteti afla in ce consta o entorsa de gradul 2, care sunt cauzele si factorii de risc, simptomele asociate si optiunile de tratament.


Ce este entorsa de gradul 2

Prin entorsa de gradul 2 se intelege o leziune ligamentara, constand in ruperea partiala a ligamentului sau ligamentelor care fac legatura intre doua oase la nivelul unei articulatii. Ligamentele sunt benzi de tesut fibros cu elasticitate si rezistenta crescuta, care au rolul da a fixa oasele ce formeaza o articulatie, asigurand totodata mobilitatea acesteia. Atunci cand sunt suprasolicitate, ligamentele se intind excesiv iar uneori se rup partial sau total.  Entorsele de gradul 1 sunt cele mai usoare intrucat fortarea articulatiei duce doar la intinderea ligamentelor fara ruperea acestora. In entorsa de gradul 2 se produce o ruptura partiala la unul sau mai multe ligamente, ceea ce face ca o astfel de accidentare sa fie mai grava decat entorsa de gradul 1. Dupa cum spuneam, nivelul de gravitate este unul mediu pentru ca exista si entorsa de gradul 3, caracterizata de ruperea totala a unuia sau mai multor ligamente.

Atat entorsa de gradul 2 cat si cele de gradul 1 sau 3 se pot produce la oricare dintre articulatii, insa cel mai des se intampla la nivelul gleznei si articulatiei mainii.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. ArtroSuport poate fi eliberat fara prescriptie medicala.

Cauze si factori de risc pentru entorsa de gradul 2

Entorsa de gradul 2 se produce in urma fortarii articulatiilor print-o miscare brusca nefireasca sau prin rasucire excesiva, ceea ce duce la ruperea partiala a unuia sau mai multor ligamente. Cel mai adesea se intampla in urma unor accidente cum ar fi cazaturile pe gheata, pe suprafete umede sau un teren denivelat, aterizarile gresite in urma unei sarituri, traumatismele sau un pas gresit facut pe o suprafata denivelata.

De aceea glezna si incheietura mainii sunt articulatiile cele mai predispuse la astfel de accidentari, insa entorsa de gradul 2 poate aparea si la nivelul genunchiului, umarului sau cotului. Aceasta este cauzata de forta excesiva exercitata asupra ligamentelor in urma unor rasuciri sau miscari bruste si nefiresti la nivelul articulatiei afectate.

Articulatiile care au mai suferit in trecut o entorsa sunt mai predispuse la o noua accidentare de acest gen, iar persoanele obeze sau cele cu o conditie fizica precara sunt expuse si ele unui risc sporit. De asemenea, sportivii profesionisti si amatori sunt alte categorii de persoane expuse unui risc sporit de a suferi o  entorsa de gradul 2, mai ales daca ne referim la atleti, baschetbalisti, practicantii sporturilor de contact sau ai unor activitati care se desfasoara pe suprafete denivelate. In acelasi registru, si suprasolicitarea fizica, fara a lasa organismului timp sa se recupereze dupa efort si fara a face incalzire inainte de antrenamente amplifica riscul de entorse si alte accidentari.   

Odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de  a suferi o entorsa de gradul 2 pentru ca articulatiile se slabesc iar accidentarile se produc mai usor.

Ce simptome genereaza entorsa de gradul 2

Indiferent de articulatia afectata, o entorsa de gradul 2 se manifesta prin simptome specifice care nu pot fi trecute cu vederea si care apar imediat dupa producerea accidentarii. Articulatia afectata se inflameaza rapid, formandu-se un edem pe fondul acumularii de lichid. Tot imediat dupa accidentare apare durerea, care la inceput poate fi moderata pentru ca ulterior sa creasca in intensitate si sa se accentueze la incercarea de a folosi articulatia

De asemenea, ruperea partiala a ligamentelor cauzeaza sangerare ce duce la aparitia de echimoze, mai exact la invinetirea zonei afectate.

Articulatia afectata de entorsa de gradul 2 isi pastreaza functionalitatea insa mobilitatea este una redusa din cauza durerii asociate cu inflamatia si a senzatiei de slabiciune ce creeaza impresia ca articulatia poate ceda in orice moment.

Nu in ultimul rand, zona afectata devine foarte sensibila chiar si la atingerile usoare, care pot provoca o durere ascutita.

ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie, scazand semnificativ perceptia durerii. ArtroSuport RECE, gel actioneaza local, iar efectul este de natura mecanica, asemanator cu cel al ghetii, insa mult mai intens si de lunga durata.

Cum se trateaza entorsa de gradul 2

Fixarea diagnosticului de entorsa de gradul 2 presupune examinarea vizuala a articulatiei afectate, urmata de palpare si testarea mobilitatii si, daca este cazul, de investigatii imagistice. Odata stabilit diagnosticul, entorsa de gradul 2 se trateaza pe baza unui protocol bazat pe patru reguli esentiale dupa cum urmeaza:

  • Repaus - este esential ca articulatia afectata de o entorsa de gradul 2 sa nu fie solicitata nici chiar pentru miscari usoare, pentru a da posibilitatea ligamentelor rupte partial sa se refaca.
  • Aplicarea de comprese reci - se recomanda aplicarea de gheata sau de comprese cu apa rece timp de 15-20 de minute la interval de 2-3 ore, pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii. Daca nu aveti gheata puteti aplica un prosop umezit tinut cateva minute in congelator sau o sticla din plastic umpluta cu apa lasata la congelator pana cand ingheata.
  • Compresia - presupune aplicarea unui bandaj elastic sau a unei orteze speciale pentru a reduce inflamatia si totodata pentru a stabiliza articulatia afectata si a evita miscarile ce pot afecta procesul de refacere a ligamentelor.
  • Pozitionarea procliva - pe intelesul tuturor, aceasta inseamna ca articulatia afectata de o entorsa de gradul 2 trebuie mentinuta pe cat posibil intr-o pozitie ridicata, deasupra nivelului inimii. In acest mod se reduce mai rapid inflamatia si se scurteaza perioada de vindecare.

Daca durerea este intensa si nu se amelioreaza prin metodele mentionate mai sus, se poate apela si la tratament medicamentos ce presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice sau aplicarea de unguente cu efect calmant si antiinflamator.

Recuperarea dupa o entorsa de gradul 2

In prima saptamana dupa accidentare accentul se pune pe refacerea ligamentelor rupte partial astfel ca articulatia trebuie menajata la maxim, efectuand doar miscari usoare care sa nu o solicite foarte mult. 

Dupa 7 zile, pe masura ce durerea si inflamatia se amelioreaza iar articulatia incepe sa-si recapete mobilitatea, se pot incepe exercitiile usoare de recuperare, evident daca si medicul isi da acordul in acest sens. Se pot face miscari usoare de rotatie si flexare precum si exercitii cu o banda elastica pentru tonifierea muschilor care stabilizeaza articulatia. 

Aceasta etapa se poate intinde pe durata a doua saptamani, dupa care timp de 3 saptamani se lucreaza la imbunatatirea fortei si a stabilitatii prin exercitii cardio si de echilibru iar daca recuperarea decurge normal, dupa doua luni de la accidentare se poate reveni la activitatile normale crescand treptat intensitatea acestora.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    ArtroSuport RECE gel, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…