
Conform prevederilor legale ce reglementeaza activitatea in domeniul farmaceutic, orice medicament comercializat cu sau fara reteta trebuie sa fie insotit de un document care sa ofere utilizatorului toate informatiile despre produsul respectiv. Acest document se numeste prospect si este acea foaie de hartie tiparita care se gaseste in ambalajul fiecarui medicament sau supliment alimentar si pe care multi il ignora sau in cel mai bun caz il examineaza fugar dintr-o privire.
In astfel de situatii se intampla de multe ori ca pacientii sa aiba nelamuriri in privinta tratamentului si sa apeleze la medic sau farmacist pentru lamuriri, fara a stii ca toate informatiile de care au nevoie se gasesc pe acea bucata de hartie abandonata in cutia medicamentului sau aruncata deja la cosul de gunoi.
Prin acest articol dorim sa subliniem importanta studierii prospectului inainte de administrarea oricarui medicament si totodata sa va ajutam sa intelegeti mai bine informatiile cuprinse in el.
Ce este un prospect
Dincolo de a fi o simpla bucata de hartie, uneori cu dimensiuni oarecum exagerate, in functie de complexitatea informatiilor pe care le contine, prospectul este un document oficial care insoteste orice medicament comercializat legal, prin farmacii autorizate. De regula, acest document este intocmit de producator respectand reglementarile din domeniul farmaceutic si are avizul autoritatii de reglementare in domeniul medicamentului. Pentru medicamentele produse si comercializate in Romania aceasta autoritate este Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale iar pentru medicamentele puse in circulatie pe teritoriul Uniunii Europene prospectele sunt avizate de Agentia Europeana pentru Medicamente.
Evident ca aceste avize se dau dupa obtinerea autorizatiei de punere pe piata, in urma unui proces minutios de avizare, iar una dintre conditiile ca medicamentul sa poata fi comercializat este prezenta acestui prospect in ambalajul fiecarui produs in parte.
Din perspectiva pacientului, prospectul este principala sursa avizata din care poate obtine informatii cu privire la un medicament.
Toate prospectele de medicamente sunt redactate dupa o structura standard impusa de autoritatile de reglementare, de aceea doua sau mai multe astfel de documente care insotesc produse diferite, pot parea foarte asemanatoare la prima vedere. Informatiile continute sunt insa specifice medicamentului pentru care au fost realizate iar in prima parte contin numele producatorului, numarul autorizatiei punere pe piata a medicamentului, denumirea comerciala a produsului, denumirea si concentratia substantei active si cateva recomandari generale. Urmeaza un sumar al capitolelor, dupa care prezentarea acestora in detaliu, dupa cum vom proceda si noi in cele ce urmeaza.
Indicatii terapeutice
In aceasta rubrica se mentioneaza afectiunile sau simptomele pentru care este recomandat medicamentul si categoria de varsta careia i se adreseaza, respectiv sugari, copii, adulti sau varstnici. De asemenea, in cazul medicamentelor destinate tratarii unor afectiuni specifice femeilor sau barbatilor se precizeaza si sexul.
Doze si mod de administrare
Din aceasta rubrica puteti afla care este doza recomandata la fiecare administrare, frecventa administrarii, momentul cand trebuie luat medicamentul (dimineata, la pranz, seara), durata tratamentului si calea de administrare De asemenea, daca este necesar, prospectul va ofera informatii si despre cum se administreaza medicamentul respectiv (inainte sau dupa masa, dizolvat in apa, amestecat in mancare etc).

Contraindicatii
De aceasta data prospectul va arata cum nu trebuie sa fie administrat medicamentul, pentru a evita posibilele consecinte negative. In acest capitol se face referire la alergiile fata de substantele pe care medicamentul le contine, la diferite afectiuni sau conditii medicale a caror evolutie poate fi influentata in mod negativ de tratament. De asemenea, in aceasta rubrica este mentionata adesea sarcina si alaptarea, multe medicamente nefiind recomandate in astfel de cazuri.
Atentionari si precautii
Se refera la diferiti factori ce pot influenta actiunea substantei active, cum ar fi consumul anumitor alimente sau substante, monitorizarea unor parametri precum glicemia, pulsul sau tensiunea arteriala, ce se pot modifica sub influenta tratamentului, si efectul medicamentului asupra unor activitati cum ar fi condusul unui autovehicul.
In acelasi timp, pot fi facute mentiuni si asupra respectarii dozelor recomandate, respectiv asupra efectelor supradozajului.
Reactii adverse
Aici sunt mentionate efectele nedorite ce pot aparea in urma administrarii tratamentului chiar cu respectarea recomandarilor mentionate anterior in rubrica dedicata. Este absolut normal ca un medicament sa genereze reactii adverse sau efecte secundare, iar acestea sunt prezentate in functie de frecventa cu care se manifesta. Mai precis, efectele secundare si reactiile adverse sun clasificate in patru categorii principale, respectiv foarte frecvente, frecvente, rare si foarte rare.
Prezentarea este insotita si de recomandarea de a semnala medicului orice reactie adversa iar acesta poate decide continuarea sau intreruperea tratamentului si inlocuirea medicamentului respectiv cu un altul.
Totodata, pacientii sunt incurajati sa raporteze orice reactie adversa pe adresa autoritatii de reglementare in domeniul medicamentului, care este mentionata in prospect.
Interactiuni cu alte medicamente
Substantele active din medicamente pot interactiona intre ele diminuandu-si sau anulandu-si reciproc efectul, iar la aceasta rubrica sunt mentionate medicamentele si substantele active cu care interactioneaza produsul respectiv, pentru a evita combinatiile periculoase si complicatiile pe care le pot genera.
Forma de prezentare
Aceasta rubrica are scopul de a va ajuta sa va dati seama daca medicamentul este intr-o stare optima de utilizare sau este depreciat sub influenta a diferiti factori. Este descris ambalajul, recipientul, forma si aspectul medicamentului, dar si caracteristici precum culoarea, textura, gustul, mirosul. Daca aceste caracteristici mentionate in prospect nu corespund cu cele ale medicamentului, e recomandat sa opriti administrarea si sa va adresati medicului sau farmacistului.
Conditii de pastrare
Pentru ca medicamentul isi mentina caracteristicile mentionate in prospect, trebui sa fie pastrat in conditii optime, care sunt mentionate in acelasi document. Mai exact, este indicata temperatura optima pentru depozitare, nivelul de luminozitate si umiditate, informatii insotite de recomandarea de a pastra medicamentul in recipientul si ambalajul original, intr-un loc in care sa nu fie la indemana copiilor.
Alte mentiuni
In prospect mai este mentionata perioada de valabilitate a medicamentului, astfel incat sa puteti oricand verifica daca mai este in termen, raportandu-va la data fabricatiei inscrisa pe ambalaj. De asemenea, mai pot fi gasite informatii despre modul in care trebuie eliminate medicamentele expirate si cele ramase dupa incheierea tratamentului. Conform recomandarilor, aceste medicamente nu trebuie aruncate la gunoi sau in toaleta, ci predate la orice farmacie, unde sunt puncte speciale pentru colectarea medicamentelor uzate.
Asadar, oricat vi s-ar parea de lung, va recomandam sa studiati cu atentie prospectul inainte de a va administra un medicament nou si sa il pastrati pe toata durata tratamentului pentru a putea revizui oricand informatiile, in caz ca v-a scapat ceva la prima lectura.