Greu de crezut ca exista cineva care nu s-a confruntat macar o data cu dureri de cap, fiind vorba de o problema foarte comuna determinata de o serie de cauze mai mult sau mai putin grave. Cunoasteti, desigur, cat de neplacute sunt durerile de cap chiar si in forma usoara, insa si mai neplacut este sa va treziti dimineata cu dureri de cap care risca sa va strice toata ziua.
Nimeni nu si-ar dori acest lucru, iar cunoscand motivele care pot genera dureri de cap inca de dimineata, acestea ar putea fi in buna parte evitate. De aici a pornit si ideea acestui articol in care ne-am propus sa va prezentam principalele cauze care pot face sa va treziti dimineata cu dureri de cap.
Dureri de cap la trezire – moduri de manifestare
Durerile de cap se mai numesc si cefalee; in functie de modul in care se manifesta au fost clasificate in trei categorii principale pe care vi le descriem in continuare.
Dureri de cap tensionale
Sunt cele mai frecvente dureri de cap, iar denumirea acestei categorii este asociata cu senzatia de apasare si presiune pe care o genereaza la nivelul extremitatii cefalice. In acest caz, durerea este surda si intepatoare in ambele parti ale capului, iar uneori radiaza si spre zona gatului si chiar a umerilor. Multe dintre persoanele care s-au confruntat cu dureri de cap tensionale au descris senzatia neplacuta ca fiind una asemanatoare cu strangerea capului intr-o menghina, ce genereaza presiune constanta si durere ascutita in ambele parti laterale.
Migrene
Migrenele sunt dureri de cap mai severe decat cele tensionale, debutand in zona orbitelor si tamplelor pentru a se extinde ulterior spre spatele capului. Spre deosebire de durerile de cap tensionale, migrenele se manifesta cu o intensitate crescuta pe o singura parte a capului, iar durerea este una pulsatila. Uneori migrenele sunt asociate si cu sensibilitatea la lumina sau anumite mirosuri, iar in alte cazuri durerile de cap pot fi insotite de greturi si varsaturi.
Dureri de cap de tip cluster
Sunt oarecum asemanatoare cu migrenele intrucat se manifesta tot pe o parte a capului si sunt asociate adesea cu sensibilitatea la lumina si senzatia de greata insotita de varsaturi. Aceste dureri de cap au insa o manifestare ciclica, putand sa apara de pana la 8 ori pe zi, in reprize cuprinse intre 30 si 60 de minut. Din pacate nu se intampla doar intr-o singura zi, un episod putand sa dureze intre una si trei luni, cu sanse de recidiva la cativa ani.
In general, barbatii se confrunta cel mai frecvent cu astfel de dureri de cap, care mai sunt asociate cu rinoreea si lacrimarea ochiului de pe partea afectata.
Dureri de cap la trezire – cauze posibile
Exista mai multe explicatii pentru durerile de cap cu care va treziti dimineata la prima ora, iar in continuare va prezentam cele mai des intalnite situatii.
Insomnia
Daca adormiti greu sau va treziti des in timpul noptii este posibil sa va incepeti ziua urmatoare cu niste dureri de cap, de cele mai multe ori de natura tensionala. Acestea apar din cauza faptului ca lipsa somnului sensibilizeaza excesiv sistemul nervos central, iar stimulii care in mod normal nu ar trebui sa genereze reactii negative ajung sa provoace dureri de cap.
De asemenea, daca insomnia se manifesta pe termen lung, poate determina anumite modificari hormonale care afecteaza si functionarea sistemului nervos central si duc astfel la aparitia durerilor de cap matinale.
Apneea in somn
Este o afectiune de care multe persoane sufera fara sa fie constiente de acest lucru, fiind caracterizata de oprirea repetata a respiratiei in timpul somnului. Aceste intreruperi ale respiratie dureaza de la cateva secunde pana la un minut sau chiar mai mult, iar in acest mod este afectata oxigenarea intregului organism in timpul somnului. Se reduce si aportul de oxigen care ajunge in creier iar acest fapt se constata dimineata, cand apar durerile de cap inca de la trezire.
Bruxismul
Bruxismul consta in inclestarea involuntara a maxilarelor si frecarea dintilor, cunoscuta mai bine sub denumirea de „scrasnit din dinti”. In cazul unor persoane bruxismul se manifesta inconstient in timpul somnului iar prin inclestarea repetata a maxilarelor, muschii faciali sunt tensionati constant si acest lucru genereaza dureri de cap la trezire. Totodata, aceste dureri pot fi asociate si cu durerile dentare ce apar la un moment dat pe fondul uzurii danturii din cauza scrasnitului din dinti.
Pozitia din timpul somnului
Este o cauza mai putin ingrijoratoare, insa disconfortul asociat cu durerea de cap pe care o genereaza este acelasi. Se intampla atunci cand dormiti cu „gatul stramb”, adica intr-o pozitie in care muschii gatului sunt tensionati, iar aceasta tensiune constanta din timpul noptii determina aparitia unor dureri de cap dimineata. Folosirea unor perne prea moi sau prea tari este cea mai frecventa cauza care duce la tensionare muschilor gatului, dar se poate intampla si atunci cand sunteti foarte obositi si adormiti intr-o pozitie nefireasca in timp ce va uitati la televizor sau cititi.
Consumul de alcool in exces
Oricine a trait cel putin o data o astfel de experienta stie ca dupa o noapte de petrecere stropita din abundenta cu alcool, trezirea nu este cel mai placut lucru din cauza acelei stari generale proaste numita in limbaj comun „mahmureala”. Durerile de cap sunt un ingredient aproape nelipsit al mahmurelii, iar in acest caz explicatia este deshidratarea provocata de alcool precum si efectul vasodilatator al acestuia, ce determina o crestere temporara a presiunii sangelui din creier.
Postura incorecta in timpul zilei
Durerile de cap aparute la trezire pot fi datorate si unei posturi incorecte adoptate in mod frecvent pe parcursul activitatilor zilnice. Li se intampla cel mai adesea persoanelor care au o munca sedentara sau petrec ore in sir in fata calculatorului chiar si in timpul liber.
Pe parcursul unor astfel de activitati, capul trebuie sa fie mentinut perfect drept, rezemat de spatarul cu privirea atintita inainte. De asemenea, monitorul trebuie sa fie amplasat la o distanta si la o inaltime optima care sa va permita sa mentineti capul in pozitia corecta. O pozitie incorecta mentinuta in mod constant tensioneaza muschii si articulatiile din zona cervicala, iar una dintre consecintele negative este si aparitia durerilor de cap.
Mai trebuie precizat ca durerile de cap pot aparea si pe fondul unor probleme de sanatate, atat la trezire cat si pe parcursul zilei. Puteti avea astfel de probleme din cauza unei raceli sau a unei gripe si totodata durerile de cap pot fi cauzate de o infundare a sinusurilor, pe fondul unei infectii respiratorii mai severe.
De asemenea, tulburarile de vedere sunt asociate frecvent cu durerile de cap, la fel si hipertensiunea arteriala.