Va relaxati la piscina? La ce pericole trebuie sa fiti atenti

Va relaxati la piscina? La ce pericole trebuie sa fiti atenti Va relaxati la piscina? La ce pericole trebuie sa fiti atenti

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

afectiuni-piscina

Cand temperaturile ating cote-record, tot mai multi oameni se indreapta spre piscine si bazine de inot pentru a se racori. Un lucru de care ar putea sa nu fie constienti este riscul ca virusurile, parazitii si bacteriile sa pandeasca in apa.

Potrivit unui raport recent, una din trei boli legate de inot au fost provocate de scaldatul in piscinele hotelurilor sau in cazile cu hidromasaj. De aceea, pentru a va bucura de mersul la piscine si bazine de inot si pentru a va reduce riscul de imbolnavire este important sa luati cateva masuri de precautie.

Ce afectiuni puteti dezvolta daca mergeti la piscina?

Piscinele si bazinele de inot sunt pline de microbi care va pot imbolnavi. Printre cele mai frecvente probleme cu care va puteti confrunta in urma inotului in piscina sunt diareea, eruptiile cutanate, bolile respiratorii si otita. Oamenii contracteaza de obicei una dintre aceste afectiuni atunci cand ingereaza accidental apa contaminata.

 


Piscina si problemele pe care le poate provoca

Piscina se dovedeste a fi pe parcursul verii cea mai atractiva si la indemana varianta de relaxare, aflandu-se in topul preferintelor tuturor. Insa, ceea ce mai putini iau in calcul sunt pericolele pe care le ascund piscinele si strandurile. Adesea suprapopulate in zilele caniculare, chiar si igienizate corespunzator, piscinele devin un loc propice de dezvoltare a bacteriilor, fungilor si virusurilor, microorganisme care pot cauza o serie de afectiuni, copiii, varstnicii si cei cu un sistem imunitar deficitar fiind primii vizati.

Infectia cu E.coli

Cu toate ca infectia cu bacteria E.coli a fost asociata in special cu alimentatia, numeroase cazuri au fost raportate in urma vizitei la piscina deoarece se transmite si prin contactul cu materiile fecale, iar la strand acest risc este foarte crescut. Printre simptomele infectiei cu E.coli se numara crampele abdominale insotite de diaree, greata si voma, oboseala nejustificata, dar si febra, paloare si sange in urina.

Otita externa sau urechea inotatorului

Otita externa, denumita si urechea inotatorului, cu toate ca nu este contagioasa, este o afectiune foarte comuna pe timp de vara si este cauzata de bacteriile si fungii care intra in ureche odata cu apa. Se manifesta intial prin mancarime locala, iar apoi prin durere care tinde sa se intensifice, roseata la nivelul urechii externe si inflamatie. Calitatea auzului poate fi temporar afectata si pot aparea scurgeri de puroi din interiorul urechii.

afectiuni-piscina-otita

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa

Apa contaminata cu bacteria Pseudomonas aeruginosa poate provoca iritatii ale pielii. Substantele chimice care distrug germenii, cum ar fi clorul, se descompun mai repede in apa fierbinte, cum ar fi cea folosita in cazile cu hidromasaj. Aceasta bacterie se poate raspandi si in bazinele prost intretinute sau in lacurile contaminate.

Cu cat pielea este expusa mai mult timp la apa contaminata, cu atat riscul de aparitie a infectiei este mai mare. Pentru a evita o astfel de problema este recomandat sa faceti dus imediat ce iesiti din piscina.

Puteti verifica singur apa folosind testele pentru apa din piscina si cada cu hidromasaj. Puteti, de asemenea, sa intrebati daca nivelurile de dezinfectant si pH al apei sunt verificate in mod constant.

Eruptia cutanata provocata de infectia cu Pseudomonas aeruginosa, care apare de obicei sub forma de prurit (mancarime), pete rosii, denivelate sau vezicule pline de puroi, dispare de obicei de la sine in cateva zile. Luati legatura cu un medic daca eruptia cutanata dureaza mai mult decat atat.

Boala legionarilor

Boala legionarilor, denumita si legioneloza, este cauzata de bacteria Legionella pneumophila, bacterie care se gaseste in mediul acvatic sau umed, inclusiv in sistemele de climatizare si in conductele de distributie a apei. Este o infectie pulmonara grava, care netratata sau tratata necurespunzator, poate fi fatala. Se manifesta prin dureri puternice de cap, dureri musculare si abdominale, tuse seaca, febra, diaree si dificultati de respiratie.

Shigelloza sau dizenteria

Shigelloza, denumita si dizenterie, este o infectie intestinala care apare in urma contaminarii cu bacteria shigella. Simptomele sale sunt crampele abdominale severe, diareea, senzatia de greata si voma, febra si frisoanele.

afectiuni-piscina-dizenterie

Micoza unghiilor

Micoza unghiilor este o infectie cauzata de contaminarea cu fungi care traiesc in special in mediul umed, insa poate fi luata si din saloanele de manichiura si pedichiura, daca instrumentele folosite nu sunt sterilizate corespunzator. Infectia poate fi recunoscuta usor deoarece unghia se ingroasa si isi schimba aspectul, se decoloreaza, apar pete albe si devine mata si casanta.

Furuncul

Furunculul este o infectie cutanata destul de des intalnita pe parcursul verii si apare ca urmare a infectiei cu stafilococi, cel mai agresiv fiind stafilococul auriu. Furuncul debuteaza ca o umflatura si evolueaza catre durere si puroi. Dezvoltarea mai multor furuncule pe o anumita zona se numeste carbuncul si poate fi insotit de febra si frisoane.

Conjunctivita

Conjunctivita este o infectie care apare la nivelul ochilor si este cauzata de bacteria Chlamydia. Semnele si simptomele conjunctivitei sunt inrosirea ochilor si secretiile purulente. De asemenea, la nivelul ochilor poate aparea si o alta boala care poate fi contactata de la piscina. Aceasta este xeroza si se manifesta prin uscarea ochilor si iritatie.

Pitiriazisul

Pitiriazisul versicolor este o afectiune care poate fi luata cu usurinta de la piscina, fiind cauzata de contactarea bacteriei Malassezia Furfur. Se manifesta prin pete mici maronii si albe, inrosirea pielii si descuamarea sa. Nu provoaca mancarimi, insa are un aspect inestetic.

afectiuni-piscina-pitiriazis

Clorul din piscine

Clorul din piscine este responsabil de uscarea si deshidratarea pielii, dar si de iritarea acesteia, in special in cazul persoanelor cu pielea sensibila. Totodata, persoanele care sufera de acnee se pot confrunta cu agravarea leziunilor. Pe de alta parte, desi paradoxal, prea mult clor in piscina favorizeaza aparitia anumitor afectiuni dermatologice ca urmare a distrugerii barierei protectoare a pielii, dar si contactarea candidei.

Cum puteti preveni afectiunile la care va expuneti la piscina

Pentru ca este destul de greu sa preveniti contactarea bolilor specifice piscinelor si strandurilor, se recomanda alegerea locurilor care respecta intocmai normele de igiena. De asemenea, o recomandare importanta este sa faceti dus atat inainte de a intra in apa, cat si dupa iesirea din bazin.

Pentru a va proteja de bacterii:

  • Nu inghititi apa. Chiar si inghitirea unei cantitati mici de apa poate provoca imbolnaviri. Clorul nu ucide germenii imediat si exista unii microbi care pot supravietui acestor substante chimice.
  • Faceti dus si spalati-va pe maini. Este important sa va spalati bine pe corp inainte si dupa ce mergeti la inot. De asemenea, este important sa va spalati pe maini pentru a nu inghiti germenii de pe maini.
  • Luati pauze pentru a merge la toaleta. Este esential sa va duceti copiii la toaleta si sa le schimbati frecvent scutecele atunci cand petreceti timp la piscina. De asemenea, nu intrati in apa daca ati avut diaree.
  • Evitati inotul dupa ploi abundente. Dupa o ploaie abundenta sau o inundatie, riscul ca apa sa fie contaminata este mai mare.
  • Luati in considerare conditiile vremii. Bacteriile din apa se dezvolta mai repede in timpul zilelor calduroase, asa ca este recomandat sa evitati inotul in aceste zile.
  • Mentineti-va urechile uscate. Incercati sa va mentineti urechile uscate in timp ce inotati si dupa inot.
  • Nu inotati daca aveti rani deschise. Ranile deschise se pot infecta in urma contactului cu apa din piscina.

afectiuni-piscina-prevenire

La ce semne si simptome ar trebui sa fiti atenti?

Luati legatura cu medicul daca aveti urmatoarele manifestari:

  • simptome asemanatoare gripei
  • tuse
  • febrile
  • dificultati de respiratie
  • diaree apoasa
  • crampe stomacale
  • greata si varsaturi
  • durere de ureche

Retineti ca exista unele persoane care pot dezvolta boli mai severe daca sunt expuse la germeni in timp ce inoata in piscina, cum ar fi cele care au 50 de ani sau mai mult, actualii sau fostii fumatori, persoanele cu boli pulmonare cronice si persoanele care au un sistem imunitar slabit. Daca banuiti ca ati dezvoltat o afectiune dupa ce ati inotat in piscina, contactati un medic.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/swimming-pool-germs-safety

https://www.health.com/family/recreational-water-illness

https://doctorondemand.com/blog/health/how-to-avoid-getting-sick-from-swimming/