Uter infantil – ce este, cauze, diagnostic si solutii

Uter infantil – ce este, cauze, diagnostic si solutii Uter infantil – ce este, cauze, diagnostic si solutii

Ultima actualizare: 31 martie 2025

Uter-infantil

Uterul infantil, cunoscut si sub denumirea de hipoplazie uterina, este o anomalie fie congenitala (prezenta inca de la nastere), fie dobandita, caracterizata prin dimensiunea redusa a uterului. O astfel de afectiune are implicatii importante asupra fertilitatii si sanatatii ginecologice a femeii, iar diagnosticul precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru a imbunatati prognosticul asociat afectiunii. De cele mai multe ori, femeile se nasc cu uter infantil, dar se poate ajunge la hipoplazie uterina si ca parte a anumitor interventii chirurgicale ginecologice, stilului de viata, anumitor infectii din timpul copilariei. Insa, cazurile de uter infantil dobandit sunt relativ rare.


Ce este uterul infantil?

Uterul infantil (uneori denumit in limbaj popular si uter mic) este conditia ginecologica in care uterul ramane subdezvoltat in comparatie cu dimensiunile normale ale unui uter matur. In acest sens, se poate distinge uterul hipoplazic sau uterul hipoplazic sever (uter rudimentar), care pot aparea ca parte a unor sindroame mai complexe cum este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). In caz de uter infantil, organul este prezent, dar are dimensiuni reduse, cu un endometru subtire, ceea ce poate influenta semnificativ implantarea ovulului fertilizat si, pe de alta parte, mentinerea sarcinii sanatoase. Exista mai multe grade de subdezvoltare uterina:

  • uter fetal: lungime  <2-3 centimetri, raport col/uter >2:1;
  • uter infantil: lungime intre 3-5 centimetri, raport col/uter de aproximativ 1:1;
  • uter adolescent: lungime intre 5-7 centimetri, raport col/uter de aproape 1:2, cu potential de dezvoltare completa sub influenta hormonala.

In ceea ce priveste dimensiunile uterului dupa menopauza, acesta trece printr-un proces specific de atrofiere, reducandu-se in dimensiuni. Acesta este un motiv – printre altele – pentru care in cazuri exceptionale se poate obtine o sarcina dupa menopauza (prin fertilizare in vitro).

Dimensiunile uterului normal

Pentru a intelege diferenta dintre un uter infantil si un uter dezvoltat normal, trebuie cunoscuti parametrii standard (medii) ai unui uter sanatos. Dimensiunile normale medii ale uterului la o femeie adulta sunt:

  • lungime: 7-9 centimetri;
  • latime: 4-5 centimetri;
  • grosime: 2,5-3 centimetri;
  • volum: 80-200 mililitri.

In timpul copilariei tarzii si adolescentei, uterul creste sub influenta hormonilor estrogeni si a progesteronului. Daca dezvoltarea hormonala este insuficienta, uterul nu creste in dimensiuni, ceea ce poate duce la uter infantil, asociat cu infertilitate si alte disfunctii menstruale.

Uter infantil – cauze si factori de risc

Dupa cum s-a mentionat, de cele mai multe ori femeile se nasc cu uter infantil, asadar vorbim despre cauze congenitale. Totusi, in situatii exceptionale, poate fi vorba despre cauze dobandite ale uterului infantil.

Cauze congenitale

  • deficit hormonal, dezvoltarea insuficienta a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian in timpul perioadei fetale;
  • anomalii genetice, cum ar fi sindromul Turner, mutatii ale receptorilor estrogenici;
  • sindromul MRKH, descris prin absenta sau hipoplazia severa a uterului si vaginului.

Cauze dobandite

  • deficite hormonale postnatale, cum ar fi hipogonadismul hipogonadotrop sau, de exemplu, sindromul Kallmann;
  • malnutritie, tulburari de alimentatie (anorexie nervoasa sau deficite severe nutritionale), in special in adolescenta;
  • activitatea fizica excesiva, observandu-se ca atletele de performanta tind sa aiba uterul mai mic, cu risc de uter infantil, din cauza nivelurilor scazute de estrogeni;
  • afectiuni endocrine: hipotiroidism, hiperprolactinemie, tumori hipofizare;
  • fumatul, consumul excesiv de alcool;
  • infectii in timpul copilariei (rujeola, rubeola);
  • indepartarea chirurgicala a unor parti ale sistemului reproducator feminin, cum ar fi ovarele, poate avea repercursiuni si asupra dimensiunilor uterului, ducand la uter infantil.

Expunerea la toxine sau radiatii (tratamente oncologice) in copilaria timpurie creste, pe de alta parte, riscul de uter infantil. Totusi, cauzele dobandite sunt mult mai rare, de cele mai multe ori femeile nascandu-se cu uter mic.

Uterul-infantil

Uter infantil – simptome si manifestari clinice

Simptomele unui uter infantil nu sunt intotdeauna evidente si tind sa varieze in functie de care este gradul de hipoplazie uterina. Totusi, majoritatea femeilor cu aceasta afectiune se prezinta cu:

  • tulburari menstruale: oligomenoree (sangerari rare), amenoree primara sau secundara;
  • infertilitate: dificultatea de a concepe sau pierderi recurente de sarcina;
  • hipomenoree: flux menstrual redus din cauza endometrului subtire;
  • dureri pelvine: uneori asociate cu dismenoree severa.

In cazuri de hipogonadism asociat, spre exemplu, se poate observa subdezvoltarea sau in cazuri mai severe lipsa caracterelor sexuale secundare. Disfunctia ovariana poate fi prezenta, intrucat femeile cu uter infantil pot prezenta si insuficienta ovariana prematura. Vaginul hipoplazic care se poate prezenta sub forma unei deschizaturi vaginale de dimensiuni reduse poate fi prezent.

Poti ramane insarcinata daca ai uterul mic (uter infantil)?

Sansele de a obtine o sarcina in caz de uter infantil depind de gradul hipoplaziei uterine, dar si de integritatea functiei ovariene. Femeile cu forme usoare si cu tratament hormonal adecvat ar putea obtine sarcini viabile. In formele moderat-severe, implantarea embrionului este deosebit de dificila din cauza endometrului subtire. In caz de uter infantil moderat-sever, deseori exista un istoric de pierdere a sarcinilor. Nici alternativele de fertilizare in vitro nu functioneaza intr-un astfel de caz, intrucat endometrul este mult prea subtire pentru a sustine implantarea, dupa fertilizare, a embrionului, precum si dezvoltarea ulterioara a acestuia.

Diagnosticul de uter infantil

Dupa cum s-a mentionat deja, uterul adult, matur, are dimensiuni medii standardizate. In cazul unui uter infantil, dimensiunile sunt mult mai mici. Ecografia transvaginala reprezinta metoda standard utilizata pentru masurarea dimensiunilor uterului. Daca acesta are dimensiuni reduse, se pune diagnosticul de uter infantil. Mai pot fi recomandate si alte analize, cum ar fi RMN-ul pelvin pentru evaluarea detaliata a malformatiilor uterine, analize hormonale (estradiolul, LH, FSH) pentru evaluarea functiei ovariene. Histeroscopia reprezinta o alta metoda de investigatie, folosita pentru a vizualiza interiorul cavitatii intrauterine. Totusi, ecografia ramane principala.

Tratament si solutii pentru uter infantil

Cu putin timp in urma, diagnosticul de uter infantil nu dispunea de tratament. Totusi, au existat operatii care au avut rezultate favorabile. De cele mai multe ori, tratamentul incepe cu terapia hormonala (estrogeni si progesteron) care stimuleaza cresterea uterului. Pe de alta parte, acesta nu este intotdeauna eficient, deoarece uterul tinde sa se micsoreze din nou odata cu intreruperea tratamentului. O metoda posibila de tratament pentru uter infantil o reprezinta laparoscopia, cu respectarea mai multor pasi specifici: deschiderea sub anestezie generala a canalului uterin, cu marirea fizica a spatiului intern al uterului. Ulterior, se continua tratamentul hormonal.

Totusi, o astfel de procedura nu are intotdeauna rezultatele dorite; de fapt, rezultatele sunt chiar rare. In momentul de fata, femeilor cu uter infantil li se recomanda terapia hormonala, precum si sa incerce sustinut sa obtina o sarcina. De asemenea, mai este recomandata si adoptarea unui regim alimentar cat mai echilibrat, evitarea stresului si un stil de viata cat mai moderat in ceea ce priveste nivelul de activitate fizica. Exista cazuri in care femeile cu acest diagnostic, in cele din urma, au reusit sa obtina o sarcina. Totusi, monitorizarea acesteia trebuie facuta cu atentie, alaturi de medicul obstetrician, deoarece exista un risc semnificativ de pierdere a sarcinii.

Riscurile unui uter mic (uter infantil)

Principalele riscuri asociate unui uter infantil sunt infertilitatea, ca faptului ca endometrul este subtire si embrionul are dificultati in a se implanta. De asemenea, exista un risc la fel de mare si de avort spontan recurent. In unele cazuri, din cauza capacitatii reduse a uterului, chiar daca s-a putut obtine o sarcina viabila, exista risc de nastere prematura. Alte riscuri sunt asociate in special tulburarilor menstruale cronice (oligomenoree, amenoree). In anumite cazuri pacientele se confrunta si cu dispareunie (durere si disconfort in timpul actului sexual). Diagnosticul tinde sa aiba si un impact emotional (anxietate, depresie), mai ales la femeile care isi doresc copii.

Uter infantil – sfaturi pentru preventie

Dupa cum ne putem da seama, forma congenitala nu poate fi prevenita. Totusi, pentru a reduce riscul de uter infantil dobandit, se recomanda urmatoarele:

  • asigurarea unei alimentatii echilibrate in perioada copilariei si adolescentei, dar nu numai;
  • evitarea consumului de alcool si a fumatului in perioada adolescentei;
  • dozarea adecvata a efortului fizic si evitarea suprasolicitarii fizice, mai ales la femeile care practica sporturi de performanta;
  • vaccinarea impotriva rujeolei si rubeolei (vaccinul ROR), nu doar pentru ca infectiile sunt un factor de risc pentru uter infantil, ci sunt un factor de risc si pentru alte complicatii;
  • identificarea precoce a eventualelor deficite hormonale si gestionarea medicala a acestora.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9612866/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8911320/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667071224000140

https://www.institutobernabeu.com/en/blog/what-is-the-infantile-uterus-and-what-are-the-possibilities-of-pregnancy/

https://www.k31.ru/en/baza-statey/infantilnost-gipoplaziya-matki/