Uter didelf (uter dublu)

Uter didelf (uter dublu) Uter didelf (uter dublu)

Ultima actualizare: 1 aprilie 2025

uter-dublu

Uterul didelf, cunoscut si sub denumirea de uter dublu, este o anomalie congenitala rara a sistemului reproducator feminin, in care o femeie are doua cavitati uterine separate, fiecare cu propriul sau col uterin, si uneori chiar cu un sept vaginal partial sau complet. Aceasta afectiune apare in timpul dezvoltarii fetale, cand canalele Mulleriene nu se unesc complet pentru a forma un singur uter normal. Desi multe femei cu uter didelf pot sa nu prezinte simptome evidente si pot avea o viata reproductiva normala, aceasta malformatie poate influenta fertilitatea, sarcina si menstruatia.


Ce este uterul didelf?

Uterul didelf este o anomalie structurala a uterului, clasificata in cadrul anomaliilor uterine de tip II, care rezulta dintr-o dezvoltare incompleta a celor doua canale Mulleriene in perioada intrauterina. In mod normal, aceste canale fuzioneaza pentru a forma un singur uter. In cazul unui uter dublu, acest proces este intrerupt, rezultand doua cavitati uterine separate.

Caracteristici anatomice:

  • doua cavitati uterine distincte (fie simetrice, fie asimetrice);
  • fiecare cavitate are propriul col uterin;
  • in unele cazuri, poate exista si un sept vaginal (perete care imparte vaginul in doua canale).

Desi pare o afectiune extrem de rara, studiile arata ca uterul didelf apare la aproximativ 1 din 2.000 de femei. Cu toate acestea, multe cazuri raman nediagnosticate, mai ales atunci cand nu exista simptome evidente.

Simptomele uterului didelf

Multe femei cu uter didelf nu prezinta simptome si descopera aceasta afectiune intamplator, in timpul unor investigatii ginecologice de rutina sau cand apar probleme de fertilitate. Totusi, in unele cazuri pot aparea urmatoarele semne:

  • menstruatii anormale (flux abundent sau dureros);
  • disconfort in timpul actului sexual;
  • dureri pelviene recurente;
  • probleme de fertilitate sau avorturi spontane repetate;
  • dificultati in mentinerea unei sarcini pana la termen.

Este important de mentionat ca uterul dublu nu afecteaza intotdeauna capacitatea de a ramane insarcinata, insa poate creste riscul de complicatii in timpul sarcinii.

Cum este diagnosticat uterul didelf?

Diagnosticarea uterului didelf necesita investigatii imagistice specializate, deoarece examenul ginecologic de rutina poate sa nu evidentieze clar anomalia. Printre metodele folosite se numara:

  • ecografie transvaginala – ofera primele indicii privind forma uterului;
  • RMN pelvin – metoda foarte precisa, care arata structura cavitatilor uterine;
  • histerosalpingografie (HSG) – implica injectarea unei substante de contrast in uter, pentru a vizualiza cavitatile si trompele uterine;
  • histeroscopie si laparoscopie – tehnici minim invazive pentru confirmarea diagnosticului si, uneori, corectarea afectiunii.

Detectarea la timp a unui uter dublu poate preveni aparitia complicatilor si poate ajuta medicul sa adapteze ingrijirea reproductiva a pacientei.

Uter didelf si sarcina

Una dintre cele mai mari ingrijorari in cazul diagnosticarii unui uter didelf este impactul asupra sarcinii. Desi multe femei cu uter dublu pot ramane insarcinate si pot duce sarcina la termen, riscurile sunt mai ridicate decat in cazul unui uter normal.

Posibilele complicatii care pot aparea in cazul persoanelor care raman insarcinate si au un uter didelf sunt urmatoarele:

De cele mai multe ori, sarcina evolueaza doar intr-una dintre cavitatile uterine. De aceea, monitorizarea prenatala stricta este esentiala.

uterul-dublu

Tratamentul in cazul unui uter didelf

In majoritatea cazurilor, uterul didelf nu necesita tratament daca nu provoaca simptome sau complicatii. Cu toate acestea, in situatiile in care apar dificultati de fertilitate, pierderi repetate ale sarcinii sau disconfort sever, se poate lua in considerare interventia chirurgicala.

Optiunile terapeutice pe care le aveti sunt urmatoarele:

  • monitorizare si controale ginecologice regulate;
  • consiliere si tratament pentru fertilitate (in functie de caz);
  • interventii chirurgicale pentru indepartarea unui eventual sept vaginal;
  • rareori, interventie reconstructiva a uterului (metrouniune chirurgicala), dar aceasta este controversata si rara.

Important de retinut este ca fiecare caz de uter dublu este unic, iar decizia terapeutica trebuie luata individualizat, in functie de simptome, dorinta de a avea copii si alte afectiuni asociate.

Diferenta dintre uter didelf si alte anomalii uterine

Malformatiile uterine sunt diverse si uneori greu de diferentiat fara investigatii imagistice precise. Este important sa intelegem ca nu toate aceste anomalii afecteaza fertilitatea in acelasi mod, iar tratamentele difera in functie de fiecare diagnostic. Desi pot parea similare la prima vedere, uterul didelf nu este acelasi lucru cu alte afectiuni cum ar fi uterul bicornuat, uterul septat sau uterul arcuat.

In cazul unui uter didelf, cele doua canale Mulleriene nu se unesc deloc in timpul dezvoltarii fetale. Astfel, apar doua cavitati uterine complet separate, fiecare cu propriul col uterin si, uneori, cu un vagin impartit de un sept. Femeile cu uter dublu pot avea menstruatii regulate si pot ramane insarcinate, dar riscul de complicatii este mai mare decat la o structura uterina normala.

  • Uter bicornuat

Uterul bicornuat este o malformatie partiala. In acest caz, unirea canalelor Mulleriene a avut loc, dar incomplet. Se formeaza un singur col uterin si o cavitate uterina cu doua „coarne”, adica doua compartimente partial separate. Este mai putin sever decat un uter dublu, insa si in acest caz pot exista dificultati in sarcina, cum ar fi riscul de nastere prematura sau prezentatie anormala a fatului.

  • Uter septat

Uterul septat presupune o anomalie de resorbtie a septului care separa cavitatile uterine. Practic, exista o singura cavitate uterina impartita de un perete fibros (sept), desi forma exterioara a uterului este normala. Spre deosebire de un uter didelf, aceasta anomalie poate fi corectata relativ usor prin interventie chirurgicala (rezectia septului). Nediagnosticat, uterul septat este una dintre cele mai frecvente cauze ale avortului spontan repetat.

  • Uter arcuat

Aceasta este considerata o varianta usoara a malformatiilor uterine si nu este asociata cu aceleasi riscuri ca uterul didelf sau uterul septat. Uterul arcuat are o usoara adancitura sau curbura la nivelul partii superioare a cavitatii uterine, dar nu este impartit in doua. Majoritatea femeilor cu uter arcuat nu au probleme de fertilitate sau complicatii in sarcina si rareori necesita tratament.

Viata de zi cu zi cu un uter didelf

Pentru multe femei, viata cu un uter dublu este absolut normala. Cele mai multe pot avea menstruatii regulate, o viata sexuala sanatoasa si chiar sarcini fara probleme majore. Totusi, este important ca femeile cu uter didelf sa fie bine informate si monitorizate periodic.

Persoanele care au uter didelf au urmatoarele recomandari:

  • sa mearga la controale ginecologice regulate;
  • sa-si informeze medicul in cazul unor simptome noi;
  • in timpul sarcinii, sa urmeze cu strictete indicatiile obstetricianului;
  • sa discute din timp despre optiunile legate de nastere si monitorizare.

In concluzie, uterul didelf este o afectiune congenitala rara, dar gestionabila. Prin diagnosticare corecta si ingrijiri medicale adecvate, majoritatea femeilor pot avea o viata normala si sanatoasa. In unele cazuri, aceasta anomalie poate ridica provocari legate de fertilitate sau sarcina, insa cu sprijinul medicului ginecolog si monitorizare atenta, riscurile pot fi diminuate semnificativ.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23301-uterus-didelphys

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/double-uterus/symptoms-causes/syc-20352261

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/uterine-didelphys

https://www.webmd.com/women/uterine-didelphys-double-uterus

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4576003/