Usturime la urinare – care ar putea fi cauzele?

Usturime la urinare – care ar putea fi cauzele? Usturime la urinare – care ar putea fi cauzele?

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

usturime-la-urinare

Usturimea la urinare poarta denumirea medicala de disurie. Cu toate ca este mai frecventa in randul femeilor, barbatii se pot confrunta, de asemenea, cu usturime la urinare. Una dintre principalele cauze este infectia urinara. De asemenea, mai poate avea la baza o boala cu transmitere sexuala (BTS) sau poate fi semnul unei afectiuni subiacente mai grave, cum ar fi diabetul sau chiar cancerul.

Potrivit unui raport publicat in 2017, numarul infectiilor urinare, una dintre principalele cauze ale disuriei, a crescut cu 52% intre 1998 si 2011. Cercetatorii au descoperit ca numarul de pacienti din randul persoanelor in varsta si al femeilor a crescut in comparatie cu celelalte categorii.

De multe ori, usturimea la urinare este descrisa drept o senzatie de arsura usoara sau moderata. In schimb, in cazul unora, durerea poate fi destul de grava. Simptomele se reduc de obicei dupa ce tratamentul pentru usturime la urinare abordeaza infectia de baza. Daca problema este cauzata de o BTS, este esential ca ambii parteneri sa-si trateze infectia pentru a preveni reaparitia simptomelor.

 


Suferiti de usturime la urinare? Aflati care ar putea fi cauzele

Usturime la urinare cauzata de infectii urinare

Infectiile tractului urinar provoaca usturime la urinare. Aceste infectii sunt cauzate de cele mai multe ori de bacterii, insa poate avea la baza si o inflamatie a tractului urinar.

Tractul urinar este format din uretra, vezica urinara, uretere si rinichi. Ureterele sunt organele care transporta urina de la rinichi la vezica. O inflamatie aparuta la nivelul unuia dintre aceste organe poate provoca usturime la urinare.

Deoarece au uretra mai scurta, femeile au un risc mai mare de a dezvolta infectii urinare decat barbatii. Din cauza faptului ca uretra este mai scurta, bacteriile au o distanta mai scurta de parcurs pentru a ajunge in vezica urinara.

Persoanele insarcinate sau aflate la menopauza au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta infectii urinare.

Pentru o mai buna sanatate a sistemului urinar puteti folosi Naturalis UroSuport Forte, un supliment alimentar recomandat pentru ameliorarea simptomelor infectiilor urinare.

Usturime la urinare provocata de bolile cu transmitere sexuala (BTS)

De asemenea, puteti experimenta usturime la urinare daca ati contractat o boala cu transmitere sexuala (BTS). Printre afectiunile cu transmitere sexuala care pot provoca usturime la urinare se numara herpesul genital, gonoreea si chlamydia.

Oamenii ar trebui sa se testeze pentru a afla daca au sau nu o boala cu transmitere sexuala, mai ales pentru ca aceste afectiuni nu provoaca intotdeauna simptome. Multe persoane care sunt active sexual ar trebui sa se testezee pentru BTS.

Prostatita

Exista si alte afectiuni medicale care pot provoca usturime la urinare. Barbatii, de exemplu, se pot confrunta cu usturime la urinare cauzata de prostatita. Aceasta afectiune este, mai exact, inflamatia prostatei. Este unul dintre motivele principale pentru care barbatii se confrunta cu arsuri, disconfort si usturime la urinare.

Cistita

O alta cauza a usturimii la urinare este cistita, care inseamna de fapt inflamatia mucoasei vezicii urinare. Cistita interstitiala (CI) este cel mai frecvent tip de cistita, fiind cunoscuta si sub denumirea de sindromul vezicii dureroase. Cistita interstitiala provoaca sensibilitate si durere in vezica urinara si regiunea pelvina.

In unele cazuri, radioterapia poate cauza dureri de vezica si usturime la urinare. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de radiocistita (sau cistita de radiatie).

Usturime la urinare cauzata de uretrita

Uretrita este inflamatia uretrei, fiind o afectiune cauzata de obicei de o infectie bacteriana. Uretrita provoaca de multe ori usturime la urinare si o nevoie mai mare de a urina.

  • pentru mentinerea sanatatii cailor urinare
  • pentru mentinerea sanatatii aparatului urinar
  • pentru protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Antibioticele sunt medicamentele recomandate pentru tratarea infectiilor. In paralel cu acestea poate fi administrat si W Urinal Akut, un supliment alimentar indicat:

Epididimita

Durerea la urinare poate fi provocata si de epididimita (sau inflamatia epididimului), aceasta fiind o problema care afecteaza doar barbatii. Epididimul este situat in partea din spate a testiculelor si are rolul de a stoca si transporta spermatozoizii din testicule.

Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Acesta tulburare poate afecta trompele uterine, ovarele, colul uterin si uterul. BIP poate provoca, printre alte simptome, dureri in abdomen, dureri care apar in timpul relatiilor sexuale si usturime la urinare.

Boala inflamatorie pelvina este o infectie grava provocata de o bacterie care afecteaza initial vaginul si care se deplaseaza apoi catre organele de reproducere.

Uropatie obstructiva

Uropatia obstructiva apare atunci cand la nivelul ureterului, vezicii urinare sau al uretrei apare o obstructie care face ca urina sa se intoarca in rinichi. Aceasta problema poate avea diverse cauze, insa este esential sa solicitati ajutor medical atunci cand apar simptomele.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cristale dure formate din substantele chimice care se gasesc in urina - calciu, oxalat, urati, cistina, xantin si fosfat. Pietrele la rinichi provoaca, printre altele, dificultati si usturime la urinare.

usturime-urinare-pietre-la-rinichi

Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi cele care trateaza cancerul si unele antibiotice, pot avea ca efect secundar usturimea la urinare.

Produse de igiena

Exista situatii in care usturimea la urinare nu este cauzata de o infectie, ci de produsele pe care le utilizati in zona genitala. Sapunurile si lotiunile pot irita in special tesuturile vaginale.

De asemenea, colorantii din detergentii de rufe si alte produse de toaleta pot provoca iritatii si usturime la urinare.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/urination-painful

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323105

https://draxe.com/health/dysuria-painful-urination/