Urticarie: care sunt cauzele si cum sa o tratati corect?

Urticarie: care sunt cauzele si cum sa o tratati corect? Urticarie: care sunt cauzele si cum sa o tratati corect?

Ultima actualizare: 19 septembrie 2023

Urticarie

Urticaria este o reactie manifestata la nivelul pielii, caracterizata prin aparitia unei eruptii cutanate ce consta in mici umflaturi care, in majoritatea cazurilor, sunt rosiatice si cu varful albicios.

Aceste papule, aparute in diferite zone ale corpului, dispar in cateva ore si reapar la un interval scurt de timp, in alte locuri decat cele initiale, provocand prurit (mancarimi), adesea, dificil de suportat.

Una din cinci persoane sufera de urticarie, la un moment dat in viata. Cel mai frecvent intalnita forma de urticarie dureaza pana la 24 de ore si este insotita de umflaturi mari. Urticaria poate dura si cateva zile.

Uneori, urticaria poate fi insotita de angioedem (umflarea diferitelor parti ale corpului - de obicei umflarea fetei, mainilor si picioarelor), provocand posibile reactii anafilactice, precum:

  • tumefactia fetei, limbii si laringelui;
  • respiratie dificila/respiratie suieratoare;
  • deglutitie dificila;
  • ameteala sau senzatie de slabiciune;
  • batai cardiace rapide sau neregulate;
  • senzatie de constrictie toracica sau laringiana;
  • stare de ameteala sau senzatie de slabiciune;
  • scaderea tensiunii arteriale;
  • pierderea cunostintei.

Urticarie - informatii generale

Mastocitele sunt localizate in organe precum pielea, stomacul, plamanii, nasul si ochii. Aceste celule contin substante chimice, inclusiv histamina. La detectarea unei substante ce poate declansa o reactie alergica – un alergen – mastocitele elibereaza histamina, precum si alte substante chimice in fluxul sangvin.

Eruptia urticariana este produsa de histamina, o substanta cu un rol bine determinat in cadrul sistemului imunitar, care fie este eliberata in exces din aceste celule, fie nu este distrusa dupa ce si-a indeplinit functia in organism, caz in care se acumuleaza si depaseste nivelul normal.

Acumularea sau eliberarea unei cantitati mari de histamina poate declansa anumite reactii imune, ca ulterior, la nivelul pielii, sa se acumuleze o mare varietate de celule si substante cu efect inflamator - inrosind si inflamand unele zone tegumentare mai mici sau mai mari.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele provocate de unele afectiuni respiratorii (tuse uscata, astm bronsic, tuse reziduala sau tuse productiva), farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 x 120cps. Acest produs este obtinut din extracte naturale, care favorizeaza functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, este util pentru persoanele cu wheezing recurent si pentru cele cu infectii la nivelul cailor respiratorii.

Urticarie - cauze si factori de risc

Exista mai multe tipuri de urticarie, inclusiv:

  • Urticarie acuta

Este forma de urticarie care dureaza mai putin de 6 saptamani. Cele mai frecvente cauze sunt alimentele, medicamentele si infectiile. Muscaturile de insecte si bolile pot fi, de asemenea, responsabile.

Cele mai comune alimente care provoaca urticarie sunt nucile, ciocolata, pestele, rosiile, ouale, fructele de padure proaspete si laptele. Anumiti aditivi alimentari si conservanti pot fi, de asemenea, responsabili de producerea urticariei.

Medicamentele care pot provoca urticarie includ acidul acetilsalicilic si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, medicamentele pentru hipertensiune arteriala sau analgezicele.

  • Urticarie cronica

Este forma de urticarie care dureaza mai mult de 6 saptamani. Cauzele sunt, de obicei, mai dificil de identificat decat cele ale formei acute. La majoritatea pacientilor cu urticarie cronica, cauza este imposibil de detectat. In unele cazuri, totusi, cauza poate fi boala tiroidiana, hepatita sau infectia.

Urticaria cronica poate afecta, de asemenea, organe, cum ar fi plamanii, muschii si tractul gastro-intestinal. Simptomele de urticarie cronica includ dificultati de respiratie, dureri musculare, varsaturi si diaree.

  • Urticarie fizica

Declansata de agenti fizici care stimuleaza/afecteaza pielea - frigul, caldura, expunerea la soare, presiunea, transpiratia sau exercitiul fizic. Urticaria apare, de obicei, chiar in locul unde pielea a fost stimulata si rareori apare in alta parte. Majoritatea simptomelor isi fac aparitia in aproximativ o ora de la declansarea reactiilor.

  • Dermografism

Este forma de urticarie cunoscuta si sub denumirea de „scriere pe piele”. O simpla zgariere a pielii, chiar si la contactul cu hainele sau firele de par, poate produce inrosire, o papula blanda si prurit cutanat. Acest tip poate fi asociat, de asemenea, cu alte forme de urticarie.

Factori de risc

  • Anumite probleme de sanatate pot creste sansele de a dezvolta urticarie. De exemplu, studiile arata ca femeile cu ulcer peptic (o afectiune caracterizata prin prezenta acidului gastric care dauneaza stomacului sau intestinului subtire) sau sangerare uterina anormala (neregulata sau prelungita) sunt mai susceptibile de a dezvolta urticarie cronica.

Conditii legate de urticaria spontana cronica

  • Boli alergice. Intr-un studiu, efectuat pe mai mult de un milion de copii cu varsta de 16 ani, s-a constatat ca cei cu urticarie spontana cronica au fost mai predispusi la boli alergice, cum ar fi alergia alimentara, rinita alergica, dermatita atopica si astmul.
  • Boli autoimune. Mai multe studii au stabilit legaturi intre urticaria spontana si bolile autoimune, in care sistemul imunitar este hiperactiv si ataca in mod eronat organismul. Aceste afectiuni autoimune includ boala celiaca, sindromul Sjögren, lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida si diabetul de tip 1.
  • Afectiuni tiroidiene. Dintre afectiunile autoimune legate de urticaria spontana, tulburarile glandei tiroide pot fi cele mai intalnite. Intr-un studiu efectuat pe mai mult de 12.700 de adulti cu urticarie spontana, aproximativ 9% dintre acestia au avut hipotiroidism (tiroida subactiva) si peste 2% au avut hipertiroidism (tiroida hiperactiva).

Urticarie – simptome

Semnele de urticarie acuta includ:

  • umflaturi rosii ale pielii (papule sau placi eritemato-edematoase), cu varful albicios;
  • eruptii cutanate care au un caracter mobil/fugace;
  • piele iritata, cu leziuni asemanatoare unor intepaturi de insecta sau ca niste urzicaturi;
  • angioedem cu leziuni tipic dureroase si nepruriginoase, ce pot afecta, preponderent, zonele bogate in tesut conjunctiv precum fata, pleoapele, buzele, limba, extremitatile, zonele genitale.

In multe privinte, formele de urticarie cronica si urticarie acuta pot avea simptome asemanatoare. Cu toate acestea, urticaria cronica:

  • variaza ca forma si dimensiune;
  • apare, dispare si apoi reapare cel putin o data la cateva zile, pentru perioade lungi de timp, chiar luni sau ani;
  • se agraveaza din cauza caldurii excesive, exercitiilor fizice intense sau stresului.

Pentru persoanele cu leziuni, plagi sau escare, farmacistii Catena recomanda produsul Epitelin crema x 40 g. Aceasta crema are o actiune epitelizanta, cicatrizanta, emolienta si antiinflamatoare, fiind ideala in caz de arsuri termice si solare, precum si in caz de intepaturi de insecte sau degeraturi. Are in compozitie extracte din galbenele, musetel si ulei de luminita noptii, favorizand regenerarea si epitelizarea tesuturilor.

Diagnosticul de urticarie

Test de piele: in timpul testului, sunt testati diferiti alergeni pe piele. Testul cutanat se efectueaza pe pielea de pe spate sau de pe brat, prin intepare si aplicarea unei cantitati mici din alergenul suspect deasupra zonei. Alergia la acea substanta se simte imediat sau in decurs de 30 de minute, provocand inrosirea sau umflarea pielii.

Test de sange: un test de sange verifica anticorpii specifici. Corpul uman produce anticorpi pentru a lupta impotriva alergenilor. Daca organismul produce prea multi anticorpi, persoana in cauza poate dezvolta urticarie si umflaturi.

Tratament urticarie

  • Medicamente antihistaminice: blocheaza efectele histaminei. Acestea pot fi luate pe cale orala (inghitirea unei pastile) sau topic (aplicate pe pielea afectata). Antihistaminicele amelioreaza mancarimea din urticarie si fac ca reactiile alergice sa dispara sau sa devina mai putin severe. Unele antihistaminice au o actiune mai rapida. In functie de gravitatea simptomelor, pot fi recomandate medicamente pentru tratarea alergiilor.
  • Injectii contra alergiilor. Pentru urticarie cronica greu de tratat, se pot administra, lunar, injectii cu medicamente care blocheaza reactiile alergice. Persoanele cu alergii severe produc prea mult IgE, iar aceste injectii blocheaza producerea anticorpilor lgE de catre sistemul imunitar.
  • Tratamente la domiciliu: pentru a calma urticaria, puteti face o baie sau dus caldut, (nu fierbinti!), purtati haine largi si aplicati comprese reci. Un unguent cu hidrocortizon sau antihistaminic fara prescriptie medicala (OTC) poate ameliora mancarimea si umflaturile rosii de la nivelul pielii.
  • Steroizi administrati pe cale orala: corticosteroizii pot ameliora simptomele urticariilor care nu raspund la antihistaminice sau steroizi topici.
  • Epinefrina. Reactiile alergice acute severe pot duce la o afectiune care pune viata in pericol, numita anafilaxie. Simptomele includ urticarie, umflarea fetei, gurii sau gatului, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, varsaturi si tensiune arteriala scazuta. Anafilaxia pune viata in pericol si oricine are acest tip de reactie are nevoie, urgent, de o injectie de epinefrina, pentru a contracara efectele potential letale, prin constrictia rapida a vaselor de sange, relaxarea muschilor de la nivelul pieptului, imbunatatirea respiratiei si batailor inimii.

Urticaria este modul organismului de a raspunde la o substanta (alergen) la care este sensibil. Aceste reactii pot fi neplacute, dar, adesea, sunt usoare. Orice persoana predispusa la ele este sfatuita sa discute cu medicul specialist, pentru a evita declansarea unor simptome nedorite.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Epitelin crema x 40 g

    Epitelin crema X 40 g

    Epitelin prezinta o actiune multipla: epitelizanta, cicatrizanta, emolienta, antiinflamatoare. Combinatia unica a principiilor active din galbenele, musetel si luminita noptii creeaza un complex bioactiv,…