Urcior la ochi (orjelet): de ce apare si ce solutii de tratament exista

Urcior la ochi (orjelet): de ce apare si ce solutii de tratament exista Urcior la ochi (orjelet): de ce apare si ce solutii de tratament exista

Ultima actualizare: 8 mai 2023

urcior-la-ochi

Urciorul (denumit in mod popular ulcior) este o umflatura rosie dureroasa care se formeaza pe marginea pleoapei. Poate avea aspectul unui cos de acnee. Urciorul se formeaza atunci cand o glanda minuscula producatoare de sebum din foliculul genelor sau din pielea pleoapei se infunda si se infecteaza.

Exista doua tipuri de urcior (orjelet):

Urcior extern

Acest tip de urcior se formeaza pe partea exterioara a pleoapei superioare sau inferioare. Orjeletul extern este cel mai frecvent tip de urcior si este de obicei cauzat de o infectie la nivelul foliculului genelor.

Urcior intern

Orjeletul interne se formeaza pe oricare dintre pleoapele interioare. Urciorul intern este de obicei cauzat de o infectie la nivelul glandei pleoapei interioare care produce sebum pentru a mentine pleoapa umeda.

Urciorul este asemanator cu o alta umflatura a pleoapelor numita salazion. Salazionul este o umflatura care apare pe interiorul pleoapei superioare, dar care se poate forma ocazional si pe pleoapa inferioara. Spre deosebire de urcior, salazionul nu provoaca de obicei dureri si nu este cauzat de o infectie bacteriana. Tratamentul pentru ambele afectiuni este, insa, similar.

Cei mai multi oameni dezvolta urcior doar pe o pleoapa, insa poate aparea pe ambele pleoape.

 


Urcior la ochi (orjelet) – generalitati

Urciorul este o inflamatie a pleoapei, fiind cauzat de o infectie cu stafilococul auriu. Urciorul formeaza o umflatura care contine o cantitate mica de puroi inauntru. Printre cauze se numara igiena inadecvata in timpul utilizarii produselor cosmetice sau a lentilelor de contact.

Orjeletul este o inflamatie a glandei sebacee de la nivelul pleoapei. Inflamatia este cauzata de o infectie bacteriana. Urciorul este cunoscut in mod popular si sub denumirea de “ulcior”.

Cei mai multi oameni scapa de urcior in termen de o saptamana. Cu toate acestea, alte persoane pot ramane cu simptome care nu se vindeca si necesita tratament suplimentar.

Urcior la ochi – cauze si factori de risc

Cu toate ca orice persoana poate dezvolta un urcior, adolescentii au tendinta de a se alege cu aceasta problema mai frecvent. Factorii care pot creste riscul de aparitie a unui urcior sunt:

  • utilizarea produselor cosmetice dupa data de expirare
  • neindepartarea machiajului inainte de a merge la culcare
  • nedezinfectarea lentilelor de contact inainte de a le pune
  • schimbarea lentilelor de contact fara a spala bine mainile
  • alimentatie inadecvata
  • privarea de somn

 

Cu toate ca orjeletul nu este contagios, daca un membru al gospodariei are un urcior, ceilalti rezidenti nu ar trebui sa imparta prosoape sau alte produse de fata cu acea persoana. Evitarea acestui tip de contact minimizeaza riscul de infectare, deoarece pot exista bacterii reziduale pe prosoape.

urcior-cauze

In unele cazuri, orjeletul apare ca o complicatie a blefaritei, o inflamatie a pleoapelor. Blefarita este provocata de o infectie bacteriana, insa uneori poate fi si o complicatie a rozaceei, o boala inflamatorie a pielii care afecteaza in principal pielea fetei.

Urcior la ochi – simptomatologie

Orjeletul are aspectul unei umflaturi rosii dureroase care apare pe pleoapa. Urciorul provoaca lacrimare excesiva si inrosirea ochiului. In unele situatii, un urcior arata ca un furuncul sau un cos.

Aceasta problema afecteaza foarte rar ambii ochi in acelasi timp. De obicei, urciorul apare la un singur ochi. Cu toate acestea, este posibil ca o persoana sa dezvolte mai mult de un urcior la acelasi ochi sau cate unul la ambii ochi.

De asemenea, urciorul mai poate provoca si alte semne si simptome, cum ar fi:

  • sensibilitate
  • cruste pe marginile pleoapelor
  • senzatie de arsura la nivelul ochiului
  • mancarime la nivelul ochiului
  • vedere incetosata
  • eliminarea unui lichid din ochi
  • sensibilitate la lumina
  • disconfort la clipire
  • senzatia ca exista un obiect strain in ochi

urcior-simptome

Cand se recomanda vizita la medic in caz de urcior

O persoana ar trebui sa discute cu un medic daca:

  • orjeletul persista mai mult de o saptamana
  • apar probleme de vedere
  • umflatura devine deosebit de dureroasa, sangereaza sau se extinde in alte zone ale fetei
  • apare o inrosire a pleoapei sau ochiului

 

Diagnosticul de urcior

Exista situatii in care un urcior nu dispare dupa cateva zile si necesita o vizita la cabinetul medicului. Daca vederea pare afectata sau daca urciorul pare sa se agraveze in loc sa se amelioreze, persoana in cauza ar trebui sa contacteze un medic.

In timpul vizitei, specialistul va examineaza pleoapa si va intreba daca pacientul are si alte semne sau simptome.

Tratament pentru urcior la ochi

De cele mai multe ori, orjeletul dispare de la sine, fara a fi nevoie de nicio interventie medicala. Cu toate acestea, analgezicele pot fi de ajutor daca pacientul are dureri destul de mari. In plus, este esentiala evitarea aplicarii produselor de machiaj si a lotiunilor sau purtarea lentilelor de contact pana cand problema nu dispare complet.

Medicii recomanda, de asemenea, urmatoarele remedii si tratamente:

Comprese calde

Medicii le recomanda oamenilor sa nu sparga urciorul, ci sa aplice o compresa calda. O compresa calda tinuta usor pe ochi poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la eliberarea mai facila a lichidului din interior. Apa nu trebuie sa fie prea fierbinte. Compresa trebuie tinuta pe ochi timp de 10-15 minute, de 3 sau 4 ori pe zi.

Compresa amelioreaza disconfortul si ajuta la eliminarea lichidului.

Antibiotice

Daca urciorul persista, medicul poate prescrie o crema cu antibiotic sau picaturi pentru ochi cu antibiotice. Daca infectia se extinde dincolo de pleoapa, medicul poate prescrie antibiotice orale.

urcior-picaturi-antibiotic

Alte tratamente

Daca o persoana are un urcior extern extrem de dureros, medicul poate recomanda eliminarea puroiului prin inteparea urciorului cu un ac subtire. Aceasta procedura trebuie efectuata numai de un profesionist. Daca situatia nu se imbunatateste, medicul poate trimite persoana in cauza la un alt specialist, cum ar fi un oftalmolog.

Complicatiile orjeletului

Complicatiile, desi sunt extrem de rare, pot aparea uneori sub forma de:

Chist meibomian

Chistul meibomian este un chist care apare la nivelul glandelor mici situate in pleoapa. Aceste glande secreta un lubrifiant numit sebum in marginea pleoapei. Un urcior persistent care apare in interiorul pleoapei se poate transforma in cele din urma intr-un chist meibomian sau salazion, mai ales daca obstructioneaza glanda. Acest tip de chist este usor de tratat.

Celulita preseptala sau orbitala

Celulita se poate dezvolta daca infectia se raspandeste la tesutul din jurul ochiului. Straturile de piele din jurul ochiului se inflameaza, ceea ce face ca pleoapele sa devina rosii si umflate. Medicii trateaza acest tip de infectie cu antibiotice.

urcior-complicatii

Cum poate fi prevenit urciorul

Cel mai bun mod de a preveni un urcior presupune practicarea unei bune igiene faciale. Mai exact, este recomandat sa:

  • Va spalati bine si des pe maini, mai ales inainte de a va atinge fata si ochii.
  • Va spalati pe maini inainte si dupa indepartarea lentilelor de contact. Curatati-va lentilele cu dezinfectant si solutie de curatare a lentilelor.
  • Va spalati pe fata pentru a indeparta murdaria si/sau machiajul inainte de a merge la culcare.
  • Aruncati produsele de machiaj pentru ochi la fiecare doua-trei luni. In plus, nu folositi la comun acest produse cu alte persoane.
  • Sa urmati instructiunile medicului privind ingrijirea ochilor, in cazul in care aveti blefarita.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sty/symptoms-causes/syc-20378017

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17658-stye

https://www.medicalnewstoday.com/articles/220551

https://www.healthline.com/health/stye

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/best-stye-remedies-2