Indiferent ca vreti sa il introduceti in alimentatie ca alternativa mai sanatoasa pentru untul obisnuit din lapte sau vreti sa il folositi ca produs cosmetic ori ca remediu natural, untul de migdale constituie in toate cele trei situatii o alegere potrivita. Din acest motiv, popularitatea untului de migdale este in crestere, ceea ce ne-a determinat si pe noi sa-i acordam atentia cuvenita prin acest material.
Din cuprinsul sau veti afla cum se prepara untul de migdale, care sunt beneficiile sale si cum poate fi consumat.
Unt de migdale - ce este si cum se obtine?
Untul de migdale este cunoscut in mod special ca un preparat culinar cu o consistenta cremoasa, cu un continut bogat de grasimi sanatoase, minerale, vitamina E si alti antioxidanti benefici pentru organism. A devenit cunoscut pe masura ce stilul de alimentatia vegan si-a castigat tot mai multi adepti, untul de migdale fiind promovat ca o alternativa vegetala la untul clasic, preparat din lapte, care nu se incadreaza in standardele dietei vegane.
Cu toate acestea, untul de migdale si-a castigat rapid un loc si in preferintele celor care nu adopta o astfel de dieta, dar apreciaza aroma si gustul specific, fara a ignora nici beneficiile pentru sanatate. In acelasi timp, untul de migdale a devenit si un ingredient folosit in industria cosmetica, dat fiind faptul ca beneficiile de care vorbeam se manifesta si in plan extern, la nivelul pielii si parului.
Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.
Cum se prepara untul de migdale
Untul de migdale poate fi preparat in propria bucatarie pentru ca nu presupune proceduri complicate si nici utilizarea unor tehnologii speciale. In esenta, prepararea untului de migdale presupune macinarea sau zdrobirea samburilor de migdale pana cand incepe sa iasa uleiul din compozitia acestora, amestecandu-se cu resturile solide.
Pentru inceput, aveti nevoie de 300-400 de grame samburi de migdale, care pot fi decojiti daca doriti sa obtineti un unt mai pur. De asemenea, tot dupa preferinte, puteti pune migdalele la copt sau le puteti procesa crude. In primul caz, acestea se baga la cuptor la 180 degrade si se tin cel mult un sfert de ora, dupa care se lasa sa se raceasca.
Etapa esentiala in prepararea untului de migdale consta in macinarea samburilor, care se poate face simplu si rapid cu ajutorul unui robot de bucatarie sau al unui blender. Pot fi striviti si manual intr-un mojar, insa o astfel de operatiune este mult mai laborioasa si de lunga durata.
In functie de preferinte, gustul si aroma untului de migdale pot fi imbunatatite adaugand putina sare si scortisoara, iar daca doriti ca acesta sa fie mai subtire se poate pune si o lingura de ulei vegetal.
In prima faza, migdalele se vor faramita transformandu-se intr-un fel de faina, care trebuie procesata in continuare pentru a-si elibera uleiul. Veti constata ca, treptat, faina respectiva se umezeste si incepe sa capete consistenta unei paste pe masura ce se amesteca in blender sau in mojar cu uleiul. Untul de migdale este gata atunci cand in pasta nu mai exista fragmente solide.
Dupa procesare, untul de migdale se transfera intr-un recipient si se lasa cateva ore la frigider pentru a se intari si a capata o consistenta cremoasa.
Naturalis Omega 3 forte 1000mg contine acizii Omega-3 EPA si DHA, care sunt compusi grasi benefici si care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Unt de migdale – beneficii importante
Dupa cum spuneam, untul de migdale contine substante nutritive si antioxidanti care ii confera beneficii pe multiple planuri, iar despre acestea vom vorbi mai detaliat in cele ce urmeaza.
Beneficii in ingrijirea pielii
Untul de migdale este folosit ca ingredient activ in diferite creme si lotiuni pentru piele datorita proprietatilor sale hidratante, emoliente si antioxidante. La nivelul pielii, aceste proprietati aduc urmatoarele beneficii:
Hidratarea intensa
Acizii grasi si vitaminele din untul de migdale patrund profund in piele, mentinandu-i elasticitatea si prevenind deshidratarea cu toate efectele sale nedorite.
Calmarea iritatiilor si inflamatiilor
Untul de migdale are proprietati emoliente si antiinflamatoare, ceea ce il recomanda ca un bun remediu impotriva inflamatiilor la nivelul pielii si a iritatiilor. Aplicat pe zonele afectate, untul de migdale reduce inflamatia iar in cazul iritatiilor amelioreaza usturimea sau senzatia de mancarime. De asemenea, grabeste vindecarea eczemelor si a dermatitelor usoare.
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, la functionarea normala a sistemului imunitar si la mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.
Prevenirea imbatranirii premature
Datorita continutului bogat de antioxidanti, untul de migdale reduce stresul oxidativ exercitat de radicalii liberi asupra celulelor epiteliale. Stresul oxidativ consta in oxidarea celulelor de catre acesti compusi nocivi, avand ca efect imbatranirea prematura a pielii, care isi pierde elasticitatea si stralucirea.
Beneficii in ingrijirea parului
Untul de migdale este folosit frecvent si in tratamentele pentru par, tot datorita efectului sau hidratant si hranitor. Folosirea sampoanelor sau a mastilor pentru par pe baza de unt de migdale atrage urmatoarele beneficii:
Intarirea si fortificarea firelor de par
Vitaminele si mineralele din untul de migdale patrund in firele de par, fiind absorbite si la radacina acestora. Astfel, radacina devine mai rezistenta, la fel si firele de par, care se rup si se deterioreaza mai greu.
Stimularea cresterii parului
Untul de migdale poate stimula circulatia sangelui la nivelul scalpului si poate ajuta la curatarea porilor, ceea ce favorizeaza cresterea sanatoasa a parului. De asemenea, hidrateaza si hraneste foliculii, sprijinind astfel regenerarea mai rapida a firelor de par.
Naturalis CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii. Efectul se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA. Resveratrolul sustine sanatatea cardiovasculara.
Combaterea matretii
Proprietatile hidratante ale untului de migdale sunt puse in valoare si cand vine vorba de tratamentele impotriva matretii. Aplicat pe scalp, acesta hidrateaza pielea prevenind descuamarea si totodata calmeaza senzatia de mancarime provocata de iritatiile care favorizeaza aparitia matretii.
Beneficii pentru sanatate
Spuneam despre untul de migale ca este si un valoros remediu natural, contribuind la ameliorarea unor probleme de sanatate, cat si la prevenirea acestora.
Intarirea sistemului osos
Untul de migdale contine calciu, care este esential in dezvoltarea si intarirea sistemului osos, precum si magneziu, care faciliteaza absorbtia acestuia in oase. Astfel, contribuie la imbunatatirea densitatii osoase si la prevenirea osteoporozei.
Reducerea riscului de boli cronice
Stresul oxidativ de care vorbeam mai devreme poate actiona asupra celulelor din intregul organism, stand la baza aparitiei unor boli cronice precum cancerul, diabetul, afectiunile neurodegenerative, cele renale, hepatice pulmonare sau cardiovasculare.
Prin antioxidantii pe care ii contine, untul de migdale contribuie la neutralizarea radicalilor liberi care provoaca stresul oxidativ, implicit la reducerea riscului aparitiei acestor boli.
Reducerea nivelului de colesterol
Acizii grasi din compozitia untului de migdale constituie grasimi sanatoase, de care organismul are nevoie pentru a tine sub control nivelul colesterolului rau. Astfel, consumul de unt de migdale ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli cardiovasculare generate de acesta.
Unt de migdale – sugestii de consum
Untul de migdale poate fi consumat ca atare, intins pe o felie de paine prajita la micul dejun, si totodata se poate folosi ca ingredient pentru diferite preparate sanatoase. Spre exemplu, se poate combina cu fulgi de ovaz sau cereale integrale pentru a forma niste batoane delicioase si in acelasi timp poate fi consumat impreuna cu fructe proaspete sau uscate.
De asemenea, untul de migdale poate fi folosit pentru a da o savoare aparte sosurilor adaugate peste paste sau peste preparate din carne slaba. Prajiturile raw vegane includ frecvent printre ingrediente untul de migdale, in combinatie cu fructe proaspete sau uscate, nuci, alune, caju seminte de floarea soarelui sau de dovleac.
Oricat de benefic ar fi untul de migdale, nu trebuie sa uitati insa ca acesta are un continut destul de ridicat de calorii, iar din acest motiv nu trebuie consumat in cantitati mari si nici combinat cu alte alimente cu un aport caloric sporit.