Unt de cocos: beneficii si utilizari

Unt de cocos: beneficii si utilizari Unt de cocos: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 20 februarie 2024

Unt-de-cocos

Desi nu a atins inca popularitatea uleiului de cocos, iar deseori este confundat cu acesta, untul de cocos este un produs caruia ii pot fi atribuite mai multe beneficii. Poate fi preparat cu usurinta, pentru a fi folosit ulterior ca ingredient in bucatarie, dar si ca produs de intretinere pentru piele si par.

Pentru ca beneficiile untului de cocos sunt mai putin cunoscute, ne-am decis sa vi le prezentam in cele ce urmeaza, alaturi de cateva modalitati prin care acestea pot fi puse in valoare.


Unt de cocos – ce este si cum se obtine?

Untul de cocos poate fi incadrat in categoria produselor care contin grasimi sanatoase si care totodata confera o savoare aparte preparatelor culinare. Textura sa este solida datorita continutului ridicat de grasimi, insa, la temperaturi ridicate, se topeste usor, pastrandu-si, totusi, aroma specifica. Untul de cocos este o buna sursa de vitamina E, continand totodata si cantitati importante de acizi grasi, precum acidul lauric, acidul miristic si acidul caprilic.

Untul de cocos poate fi preparat acasa printr-o metoda simpla, fie folosind pulpa proaspata a nucilor de cocos, fie folosind fulgi, iar in cele ce urmeaza va prezentam ambele proceduri.

1. Obtinerea untului de cocos din pulpa proaspata

Pentru un kilogram de unt de cocos, aveti nevoie de 5-7 nuci intregi, in functie de marimea acestora. Nucile se scobesc in prealabil, pentru a scurge apa din interior, dupa care se sparg, curatand apoi pulpa de pe coaja lemnoasa, cu ajutorul unui cutit.

Pulpa se taie in felii cat mai subtiri, care se pun apoi intr-un storcator. Pe masura pe pulpa este presata, prin partea superioara vor iesi fulgii de cocos, iar din aparat se va scurge un lichid laptos, asemanator cu smantana. Pentru a obtine untul de cocos, trebuie sa transferati acest lichid in forme de silicon sau in tavite pentru cuburile de gheata, care se lasa apoi o jumatate de ora la congelator. Ulterior, untul de cocos se pastreaza tot la congelator, pentru ca astfel i se prelungeste considerabil perioada de valabilitate. Untul de cocos poate fi pastrat si la temperatura camerei, ferit de lumina si de orice sursa de caldura, insa in aceste conditii incepe sa se altereze dupa aproximativ 2 ani.

2. Obtinerea untului de cocos din fulgi

Daca nu aveti la dispozitie pulpa proaspata sau un dispozitiv de stoarcere prin presare, puteti obtine untul de cocos combinand fulgi uscati cu putin ulei de cocos. Pentru doua cani cu fulgi uscati, aveti nevoie de 2-4 linguri de ulei de cocos, in functie de cat de consistent sau de cremos doriti sa fie produsul final.

Fulgii de pun intr-un blender si se macina pana cand se transforma intr-o pasta, dupa care se adauga treptat uleiul si se amesteca in continuare, pana cand untul de cocos ajunge la consistenta dorita. La final, acesta se transfera in aceleasi forme mentionate mai sus si se pune la congelator, urmand sa se intareasca dupa circa 30 de minute.

Unt de cocos – beneficii

Dincolo de a fi un ingredient care confera o savoare unica alimentelor, untul de cocos vine si cu o serie de beneficii pentru sanatate, datorate in special continutului de acizi grasi nesaturati si aportului de vitamine.

  • Ajuta la eliminarea kilogramelor in plus

Untul de cocos poate fi un ingredient de mare ajutor in curele de slabire, intrucat accelereaza metabolismul, implicit procesul de ardere a caloriilor si a depozitelor de grasime. In plus, 1-2 lingurite de unt de cocos pe zi reduc apetitul si mentin senzatia de satietate, determinand-va astfel sa consumati mai putine calorii.

Nu trebuie sa va faceti griji in privinta acizilor grasi pe care ii contine untul de cocos, intrucat acestia nu se transforma in depozite de grasime, ci sunt folositi de organism pentru a fi transformati in energie.

DIFEEL Ulei de par Cocos este un produs cu o formula speciala, care hraneste firele de par, fortificandu-le. Este un ulei de cocos pentru par cu beneficii multiple, care ajuta si la mentinerea unui scalp sanatos. Prin continutul bogat in carbohidrati, vitamine si minerale, acest ulei de cocos pentru par hraneste firul de par in profunzime si este potrivit pentru tratamentele intensive de hidratare.

 

  • Imbunatateste performantele fizice

In stransa legatura cu beneficiul mentionat mai sus, trebuie spus ca si miscarea joaca un rol important in procesul de slabire. Untul de cocos se dovedeste util si de aceasta data, prin prisma faptului ca acizii grasi pe care ii contine sunt utilizati cu mai mare usurinta de organism pentru a produce energie. Asadar, consumat inainte de activitatile fizice, untul de cocos confera un plus de energie si totodata imbunatateste rezistenta la efort, oferind astfel si o mai buna motivatie.

  • Reduce riscul de diabet

Spuneam ca untul de cocos accelereaza procesele metabolice, iar in acest mod organismul va folosi o cantitate mai mare de glucoza pentru a o transforma in energie. Prin aceasta se previne cresterea nivelului glicemiei, care ar duce inevitabil la diabet. Bineinteles, untul de cocos nu poate asigura singur controlul glicemiei, un rol important revenind alimentatiei si activitatilor fizice.

  • Combate stresul oxidativ

Untul de cocos contine si o cantitate importanta de vitamina E, cunoscuta ca fiind un bun antioxidant. Aceasta inseamna ca actioneaza impotriva radicalilor liberi – acei compusi nocivi care oxideaza celulele, modificandu-le structura si afectandu-le functionalitatea. Actiunea radicalilor liberi asupra celulelor se numeste stres oxidativ si constituie una dintre cauzele multor boli cronice. Prin consumul de unt de cocos, sistemul imunitar primeste un important sprijin in prevenirea stresului oxidativ, datorat vitaminei E care neutralizeaza radicalii liberi din sange.

  • Imbunatateste digestia

Desi nu se poate compara in aceasta privinta cu fructele si legumele, untul de cocos contine si o anumita cantitate de fibre alimentare, contribuind astfel la reglarea tranzitului intestinal si la prevenirea unor tulburari digestive precum constipatie, balonare sau indigestie. In acelasi timp, fibrele pe care le contine constituie si o sursa de hrana pentru bacteriile din tractul digestiv, acesta fiind un alt mod prin care untul de cocos favorizeaza digestia.

Unt de cocos – utilizari

Untul de cocos poate fi considerat in egala masura aliment, dar si produs cosmetic, la beneficiile enumerate pana acum adaugandu-se si cele pe care le are asupra pielii si parului.

  • Untul de cocos ca aliment

Untul de cocos poate fi consumat ca atare, in locul untului clasic, iar daca este topit poate fi folosit ca topping pentru salate sau alte preparate usoare. De asemenea, poate fi consumat la desert, intinzand un strat subtire pe feliile de fructe sau adaugand cateva picaturi de unt topit intr-o salata de fructe.

Untul de cocos se foloseste si in loc de unt obisnuit sau margarina, la prepararea unor prajituri, precum si pentru a da o aroma aparte sucurilor de fructe sau cafelei.

  • Untul de cocos ca produs cosmetic

Untul de cocos este ideal pentru hidratarea pielii, prevenirea aparitiei ridurilor si a petelor, precum si pentru mentinerea elasticitatii si stralucirii tenului. In acest scop, poate fi topit si aplicat direct pe piele, inainte de culcare, lasandu-l sa actioneze pe tot parcursul noptii. Efectele sale benefice la nivel cutanat se datoreaza in special vitaminei E si actiunii sale antioxidante, dat fiind faptul ca stresul oxidativ constituie una dintre principalele cauze ale imbatranirii premature a pielii.

In acelasi timp, untul de cocos este si un bun produs pentru intretinerea parului. Aplicat dupa spalare si lasat ca actioneze timp de 20-30 de minute, este absorbit usor in firele de par si in scalp. In acest mod hidrateaza parul, stimuleaza cresterea acestuia si totodata previne aparitia matretii. Dupa cele 20-30 de minute, parul se clateste, iar procedura se repeta la fiecare spalare.

Avand in vedere aceste efecte benefice, este evident faptul ca untul de cocos este utilizat si in industria cosmetica, regasindu-se ca ingredient in diferite sapunuri, creme si lotiuni pentru piele, precum si in balsamuri, masti pentru par sau sampoane.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • DIFEEL Ulei de par Cocos x 75 ml

    DIFEEL Ulei de par Cocos, 75 ml

    DIFEEL Ulei de par Cocos, 75 ml este un ulei de par cu o formula speciala care hraneste firele de par, fortificandu-le. Este un ulei de cocos  pentru par cu beneficii multiple care ajuta si la mentinerea…