Unghii galbui sau descuamate? Cauza ar putea fi ciuperca unghiei

Unghii galbui sau descuamate? Cauza ar putea fi ciuperca unghiei Unghii galbui sau descuamate? Cauza ar putea fi ciuperca unghiei

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

ciuperca-unghiei

Este destul de neplacut sa constatati ca unghiile de la picioare capata un aspect galbui sau incep sa se crape ori sa se descuameze, mai ales daca acest lucru se intampla in sezonul cald, cand purtati incaltaminte mai lejera si obisnuiti sa mergeti la piscina sau pe plaja. De cele mai multe ori, cauza acestei neplaceri este ciuperca unghiei – una din cele mai raspandite forme micoza.

Desi pare o problema minora, ciuperca unghiei este destul de dificil de tratat, iar cu timpul poate provoca disconfort la mers si totodata se poate extinde  si la nivelul pielii. Un alt inconvenient este legat de faptul ca ciuperca unghiei este foarte contagioasa, iar infectia se poate raspandi usor la ceilalti membri ai familiei si la alte persoane cu care impartiti spatii comune cum ar fi dusurile de la sala de fitness.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre ciuperca unghiei si despre modul in care puteti trata si preveni o astfel de problema, va recomandam sa parcurgeti randurile urmatoare.

Crema pentru maini si unghii cu coenzima Q10 de la Genera este un tratament intensiv pentru mainile si unghiile tale, datorita principiilor active naturale pe care le contine. Crema este bogata in ulei de migdale dulci, coenzima Q10 si provitamina B5, un complex eficient ce actioneaza impotriva imbatranirii premature. 

 

Ciuperca unghiei – generalitati

Ciuperca unghiei este o afectiune dermatologica foarte raspandita, care afecteaza aproximativ 10% din populatie si se manifesta cu preponderenta la nivelul unghiilor de la picioare. Asa cum am precizat, este vorba de o micoza, adica de o infectie provocata de o ciuperci parazite. 

Denumirea de „ciuperca unghiei” este una generica intrucat exista mai multe tipuri de ciuperci care au tendinta de a ataca unghiile si a genera deteriorarea acestora. In cele mai multe cazuri, disconfortul dat de ciuperca unghiei este doar de natura estetica, iar multe persoane nu sunt deranjate nici macar in acest plan, considerand ca unghiile afectate sunt oricum ascunse vederii, datorita incaltamintei.

Cu toate acestea, o astfel de problema nu trebuie sa fie ignorata pentru ca infectia se poate extinde si la nivelul pielii, iar atunci problemele cauzate de ciuperca unghiei nu se mai rezuma doar la atat.

Ciuperca unghiei – cauze si factori de risc

Fiind vorba de o micoza, cauza principala o constituie infectia cu unul sau mai multe tipuri de ciuperci (fungi) care ataca unghiile. Aproximativ jumatate din cazurile de ciuperca unghiei sunt cauzate de fungi din categoria dermatofitilor, alte 27% din cazuri sunt atribuite levurilor iar restul de 23% sunt provocate de diferite mucegaiuri.

Contaminarea se face prin contact direct cu o persoana infectata sau indirect, prin folosirea unor spatii comune cum ar fi piscinele, baile publice, saunele sau strandurile. De asemenea, purtarea unei perechi de incaltaminte de doua sau mai multe persoane poate favoriza aparitia ciupercii piciorului. Fungii se dezvolta cu precadere in mediile umede si nu este nevoie de un contact prelungit pentru a dezvolta  o astfel de micoza.

Persoanele varstnice si cele care sufera de diabet sau afectiuni vasculare periferice sunt mai predispuse la a contracta ciuperca unghiei, la fel si cele cu imunitatea scazuta. De asemenea, barbatii au mai des aceasta problema, din cauza faptului ca poarta incaltaminte care nu permite piciorului sa respire si favorizeaza transpiratia.

Alti factori de risc in aparitia ciupercii unghiei sunt urmatorii:

  • Utilizarea piscinelor, saunelor sau strandurilor;
  • Mersul descult prin spatii cu umezeala;
  • Aplicarea straturilor groase de oja;
  • Folosirea unghiilor false;
  • Igiena deficitara;
  • Utilizarea instrumentelor de manichiura si pedichiura;
  • Transpiratia abundenta;
  • Activitatile indelungate in spatii umede.

De asemenea, daca un membru al familiei are ciuperca unghiei sunt sanse mari ca infectia sa fie transmisa si celorlalte persoane impreuna cu care locuieste.

Ciuperca unghiei – simptome si manifestari

Ciuperca unghiei se manifesta cu precadere la unghiile de la picioare, mai exact la nivelul degetelor mari si degetelor mici. Cu toate acestea infectia poate fi prezenta si la nivelul mainilor, iar simptomele sunt similare in ambele cazuri. Iata care sunt acestea:

Unghii galbui

Ciuperca unghiei determina la inceput aparitia unei mici pete albe sau galbui (unghii ingalbenite), care se extinde pe masura ce boala progreseaza. Unghia afectata ajunge astfel sa se ingalbeneasca, insa poate capata si nuante maronii sau verzui.

Unghii descuamate

Pe masura ce infectia avanseaza, unghia este degradata progresiv iar la un moment dat incepe sa se exfolieze treptat, devenind aspra si mata.

Unghii ingrosate si crapate

Unghiile afectate pot sa se ingroase si sa devina casante, ceea ce duce la aparitia de crapaturi. De asemenea, de multe ori unghia isi modifica forma naturala sau cade, cand este afectata in profunzime.

Mancarime sau senzatia de arsura

Daca ciuperca unghiei se extinde si la nivelul pielii, aceasta devine iritata, provocand mancarime sau usturimi asemanatoare celor date de o arsura.

Miros neplacut

Procesul degenerativ declansat de ciuperca unghiei determina si aparitia unui miros neplacut, datorat celulelor descompuse si substantelor chimice secretate de fungi.

ciuperca-unghie

Ciuperca unghiei – protocol de diagnostic

Ciuperca unghiei este usor de diagnosticat chiar si pe baza unei simple examinari vizuale facuta de un medic dermatolog. Cu toate acestea, simptomele pot fi confundate cu cele ale psoriazisului sau traumatismelor la nivelul unghiei, astfel ca medicul va discuta cu pacientul in privinta istoricului medical si a imprejurarilor in care problema a inceput sa se manifeste.

Este important sa se identifice agentul patogen responsabil de aparitia infectiei, pentru stabilirea unei formule eficiente de tratament. In acest scop, este necesara prelevarea unui fragment din unghia afectata, in vederea efectuarii unor analize de laborator.

Ciuperca unghiei – metode de tratament

Ciuperca unghiei nu dispare de la sine, astfel ca problema trebuie tratata pentru a preveni extinderea infectiei. In general, tratamentul se bazeaza pe antifungice care se administreaza fie sub forma de lotiuni, geluri sau unguente, fie sub forma de comprimate orale. Aceste medicamente sunt eficiente in 60-80% din cazuri, insa unghia afectata va cadea si vor fi necesare cateva luni pentru ca aceasta sa fie inlocuita de alta sanatoasa.

Daca ciuperca unghiei nu raspunde la acest tratament, se mai poate alica terapie cu laser, iar in cazurile foarte grave mai exista solutia interventiei chirurgicale pentru indepartarea unghiei si tesuturilor afectate.

Sfaturi pentru preventie

Ciuperca unghiei poate fi prevenita in primul rand printr-o igiena adecvata, ce presupune spalarea cu regularitate a mainilor si picioarelor, care trebuie apoi sa fie bine sterse de apa, insistand pe zonele dintre degete. De asemenea, evitati lovirea unghiilor si nu exagerati cu manichiura si pedichiura. 

In acest sens este recomandat sa aveti propria trusa, pentru ca infectiile fungice pot fi transmise prin intermediul instrumentelor folosite la salon. Chiar si daca folositi propriile instrumente, nu uitati sa le dezinfectati inainte si dupa fiecare utilizare. Tot legat de acest aspect, este bine sa evitati si folosirea unghiilor false sau aplicarea straturilor groase de oja, pentru ca astfel se creeaza un mediu favorabil dezvoltarii ciupercilor care provoaca astfel de micoze.

Daca mergeti la piscina, la sauna sau la sala, folositi de fiecare data papucii adusi de acasa, cand treceti pe la dusuri sau in alte spatii comune si in niciun caz nu pasiti desculti.

Purtarea de pantofi lejeri, din material respirabil, este un alt sfat pe care trebuie sa-l urmati pentru a preveni ciuperca unghiei. De asemenea, recomandam purtarea de sosete din bumbac, pentru a absorbi transpiratia, precum si schimbarea acestora zilnic, intrucat ciupercile se dezvolta foarte usor in materialul textil.

Daca transpirati abundent, puteti sa pulverizati in pantofi pudra de talc, pentru o absorbtie mai eficienta. Foarte important este sa nu imprumutati nimanui propriile incaltari si nici sa nu purtati incaltari care au fost purtate de altcineva.

In sezonul rece, purtati incaltaminte impermeabila sau evitati baltile care apar din abundenta in aceasta perioada, intrucat apa odata patrunsa in pantofi faciliteaza dezvoltarea ciupercilor.

Dupa ce folositi dusurile sau alte spatii comune cu multa umiditate, aplicati pe picioarele bine uscate o pudra antifungica sau o solutie dezinfectanta pentru a reduce riscul de a pleca acasa cu o astfel de ciuperca.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Genera Crema maini si unghii Q10 100ml -282409

    Genera Crema pentru maini cu coenzima Q10 X 100 ml

    Crema pentru maini si unghii cu coenzima Q10 de la Genera este un beneficiu intensiv pentru mainile si unghiile tale, datorita principiilor active naturale pe care le contine. Crema este bogata in ulei…