Ulei esential de turmeric – beneficii si utilizari

Ulei esential de turmeric – beneficii si utilizari Ulei esential de turmeric – beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 19 noiembrie 2024

Ulei-esential-turmeric

Uleiul esential de turmeric, extras din rizomii plantei Curcuma longa, reprezinta un concentrat de mai multe substante fitochimice, cu multiple utilizari terapeutice. Turmericul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante, fiind folosit de secole in diferite ramuri ale medicinei traditionale, cum ar fi medicina ayurvedica si traditionala chineza. A fost folosit cu succes pentru a trata inflamatiile, pentru a sustine functia imunitara si ca remediu naturist in ameliorarea si chiar tratarea afectiunilor gastrointestinale si hepatice. Utilizarile sale cutanate, de asemenea, prezinta beneficii extinse in ameliorarea mai multor afectiuni dermatologice.


Ulei esential de turmeric – cum se obtine si ce contine?

Pentru a obtine ulei esential de turmeric, se distileaza cu aburi rizomii plantei Curcuma longa. Rizomii sunt bogati in uleiuri volatile si compusi bioactivi care confera uleiului o gama variata de proprietati terapeutice. Pentru a obtine ulei esential de turmeric, distilarea este cea mai buna metoda de extractie, datorita capacitatii acesteia de a pastra integritatea compusilor activi, cum ar fi turmerona, curcumenul, zingiberena, β-cariofilena. In ulei de turmeric, pot fi gasiti foarte multi compusi fitochimici esentiali, cum ar fi:

  • Turmeronele (ar turmerona, α-turmerona, β-turmerona): constituie cea mai mare parte din compozitia uleiului, cu efecte antiinflamatorii, neuroprotectoare si antimicrobiene;
  • Curcumenul si zingiberena: antioxidanti care se gasesc in ulei esential de turmeric, cu roluri in protectia celulara impotriva stresului oxidativ;
  • β-carofilena: terpene sesquiterpenice cu efecte antiinflamatore si potentiale aplicatii in ceea ce priveste reducerea simptomelor asociate inflamatiei cronice si durerii.

In timp ce curcuminoizii, cunoscuti pentru efectele antiinflamatorii, sunt prezenti in special in pudra de turmeric, acestia se gasesc, chiar daca in concentratii mai reduse, si in ulei esential de turmeric. Totusi, prin sinergia dintre compusii volatili care se gasesc in ulei esential de turmeric, acesta are efecte terapeutice deosebit de importante. Exista foarte multe tutoriale care urmaresc pasii si cum se prepara ulei esential de turmeric.

Ulei esential de turmeric – beneficii

Beneficiile utilizarii de ulei esential de turmeric se datoreaza in special compusilor vegetali ce se gasesc in acesta. Proprietatile antiinflamatorii si antioxidante, in special, sustin utilizarea sa ca alternativa terapeutica adjuvanta in contextul mai multor afectiuni. Iata care sunt principalele beneficii ale intrebuintarii de ulei esential de turmeric.

Are efecte antiinflamatorii

Componenta principala, ar-turmerona, actioneaza sinergic cu curcumenul si β-turmerona avand efecte in ceea ce priveste modularea raspunsului inflamator. Uleiul esential de turmeric ar putea reduce activitatea enzimatica a ciclooxigenazei (COX) si a lipoxigenazei (LOX), enzimele care sunt responsabile de sinteza mediatorilor proinflamatori. Astfel, este considerat util in tratarea si ameliorarea inflamatiilor acute si cronice, inclusiv artrita reumatoida si afectiuni inflamatorii intestinale.

Are proprietati neuroprotectoare

Beneficiile folosirii de ulei esential de turmeric au fost studiate si in contextul bolilor de natura neurodegenerativa, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Turmerona care se gaseste in ulei esential de turmeric stimuleaza proliferarea celulelor neuronale in zona subventriculara a creierului, cu rezultate viabile pe modele animale. De asemenea, protejeaza celulele nervoase impotriva atat a stresului oxidativ, cat si a neurotoxicitatii.

Are proprietati antioxidante

Compusii volatili din ulei esential de turmeric contribuie la neutralizarea radicalilor liberi si in acest fel la reducerea daunelor oxidative asupra celulelor. Asadar, folosirea de ulei esential de turmeric reduce riscul de imbatranire prematura a celulelor si poate preveni afectiunile cronice degenerative, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare.

Are efect antibacterian si antifungic

Folosirea de ulei esential de turmeric si-a demonstrat eficienta si impotriva unor tulpini fungice si bacteriene, inclusiv Candida albicans si Staphylococcus aureus. Este adesea utilizat mai ales in combinatie cu alte uleiuri esentiale ca adjuvant in infectiile cutanate si prevenirea acestora.

Are efecte benefice asupra pielii si tenului

Foarte multe persoane folosesc ulei esential de turmeric pentru a sustine sanatatea pielii, avand proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si de stimulare a productiei de colagen. Este foarte eficient in ameliorarea acneei, contribuie la vindecarea mai rapida a ranilor, si multe persoane folosesc ulei de turmeric pentru pete, observand o ameliorare a acestora dupa aplicare.

Sprijina functia respiratorie

In medicina traditionala, se foloseste ulei esential de turmeric pentru a ameliora problemele de natura respiratorie, pentru „a deschide” caile respiratorii si favoriza respiratia normala, precum si pentru a ameliora congestia nazala. Aplicarea topica pe piept a unui ulei esential de turmeric, dar diluat, se considera ca ajuta la ameliorarea smptomelor respiratorii in caz de raceala sau de sinuzita.

Are un potential efect antitumoral

Studiile de laborator au indicat ca turmerona, care se gaseste in ulei esential de turmeric, poate inhiba proliferarea anumitor linii celulare tumorale, prin inducerea apoptozei (moartea celulara programata) in acestea. Acest mecanism de actiune este in continuare studiat pentru a intelege mai bine potentialul sau ca adjuvant in tratamentele oncologice, cu accent pe anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal, de san si prostata.

Ulei-esential-de-turmeric

Ulei esential de turmeric – modalitati de utilizare

Modul in care se utilizeaza ulei esential de turmeric depinde de afectiunile sau simptomele care sunt vizate, iar aplicarea corecta si diluarea acestuia, in special cand vine vorba de ulei esential de turmeric pentru uz intern, sunt esentiale pentru a evita iritatiile sau posibile reactii adverse.

Aplicarea topica

Pentru a folosi ulei esential de turmeric direct pe piele, acesta trebuie diluat inainte intr-un ulei purtator (de exemplu, ulei de cocos, jojoba sau migdale), pentru a evita reactiile cutanate. Acest ulei este foarte concentrat, asadar trebuie diluat inainte de folosire. Este utilizat pentru a reduce inflamatiile cutanate, tratamentul antirid si reducerea hiperpigmentarii. Poate fi aplicat local in proportie de 1-2% (1-2 picaturi de ulei esential in 5 mililitri de ulei purtator).

Inhalarea

Inhalarea uleiului de turmeric prin difuzare in recipiente speciale sau inhalatii cu aburi ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ, sprijinirea sanatatii respiratorii si stimularea imunitatii. O serie de studii arata ca inhalarea are efecte calmante si de reducere a simptomelor de anxietate.

Aromaterapia

Pentru beneficii terapeutice generale, se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de turmeric intr-o baie calda, cu efecte relaxante, antiinflamatorii si de reducere a tensiunii musculare. Este important ca uleiul sa fie diluat intr-un solubilizant, cum ar fi sarurile de baie sau ulei purtator, dar pot fi adaugate si doar cateva picaturi in apa, insa nu foarte multe, pentru a preveni iritarea pielii.

Masajul terapeutic

Utilizarea uleiului esential de turmeric in masajele terapeutice este eficienta pentru ameliorarea durerilor musculare si inflamatiilor articulare. Este important ca uleiul sa fie diluat intr-un mod adecvat, iar masajul sa fie efectuat, la modul ideal, de o persoana calificata, pentru a se asigura absorbtia optima si a se evita eventuale reactii adverse.

Suplimente si utilizarea interna

Astfel de alternative sunt special formulate si nu ar trebui confundate cu cele pentru uz extern. De obicei, se adauga cateva picaturi in apa sau in miere. Din cauza concentratiei foarte mari de compusi bioactivi, ingestia excesiva sau nesupravegheata poate duce la iritatii gastrointestinale si toxicitate hepatica.

 

Surse:

https://www.doterra.com/US/en/blog/spotlight-turmeric-oil

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/turmeric-benefits-a-look-at-the-evidence

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/turmeric-benefits

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric

https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-turmeric

https://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits