Uleiul esential de portocale, obtinut din coaja fructului Citrus sinensis, este un concentrat care se obtine natural prin procesul de distilare, cunoscut pentru efectele sale benefice in special in ceea ce priveste sanatatea pielii si parului. Datorita compozitiei sale bogate in compusi activi, domenii precum dermatologia, cosmetica si aromaterapia folosesc ulei esential de portocale in special ca adjuvant pentru ameliorarea anumitor afectiuni. Acesta contine terpene volatile, cum ar fi limonenul, care ii confera proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. Mai mult decat atat, are un miros extraordinar de placut, relaxant si revigorant, cu efecte imediate.
Ulei esential de portocale – cum se obtine si ce contine?
Se poate obtine ulei esential de portocale prin mai multe moduri, dar modalitatea preferata care pastreaza cel mai bine integritatea compusilor termolabili din coaja fructului, este reprezentata de presarea la rece a cojii de portocal. Ulei esential de portocale se poate obtine si prin distilarea cu aburi a cojii fructului, insa concentratia de compusi aromatici volatili, mai ales limonen, este mai redusa. Pentru a obtine ulei de portocale facut in casa, se recomanda distilarea cu aburi si, ulterior, separarea componentelor, insa sunt necesare instrumente speciale. Presarea mecanica, de asemenea, este dificila in confortul propriei locuinte. In ulei esential de portocale se gasesc:
-
Limonen (70-90%): cel mai abundent compus, responsabil pentru proprietatile antioxidante si antimicrobiene ale uleiului esential de portocale;
-
Mircen si terpinen-4-ol: terpene care contribuie la actiunea antiinflamatoare si la calmarea iritatiilor pielii;
-
Linalool si geraniol: monoterpene cu efecte antiseptice si cu un rol important in sustinerea echilibrului lipidic al barierei cutanate.
Bineinteles, in ulei esential de portocale se gasesc si alti compusi fitochimici bioactivi, insa cei mentionati sunt cei mai abundenti.
Ulei esential de portocale – beneficii pentru par si piele
Datorita compozitiei sale fitochimice complexe, folosirea de ulei de esential de portocale pare a fi foarte benefica in ceea ce priveste sanatatea pielii si a parului. In continuare, vor fi detaliate cateva beneficii – de la protectia impotriva radicalilor liberi, la ameliorarea inflamatiilor pielii.
Antioxidant puternic pentru piele
Multe persoane folosesc ulei esential de portocale pentru piele, datorita concentratiei deosebit de mari de limonen, care actioneaza ca un puternic antioxidant natural ce neutralizeaza radicalii liberi responsabili pentru imbatranirea prematura a pielii. De asemenea, aplicarea topica de ulei esential de portocale protejeaza impotriva fotoimbatranirii, reducand impactul nociv al razelor ultraviolete asupra pielii. Mai mult decat atat, limonenul se pare ca stimuleaza si biosinteza de colagen, ceea ce ajuta la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii.
Efect antiinflamator si calmant
Folosirea de ulei esential de portocale s-a dovedit a fi eficienta si in calmarea iritatiilor pielii si ameliorarea inflamatiilor cutanate minore. Multe persoane folosesc ulei de portocale pentru ten in vederea ameliorarii simptomelor de acnee si eczeme. Compusii precum mircenul si terpinen-4-ol contribuie la reducerea edemelor si la calmarea pielii, ceea ce face ca uleiul esential sa fie o alegere potrivita in produsele destinate pielii sensibile si cu tendinte atopice. Cu toate acestea, este recomandat sa se utilizeze ulei de portocale doar la recomandarile dermatologului.
Efect antimicrobian
Limonenul si linaloolul din ulei esential de portocale prezinta potential antimicrobian, putand inhiba cresterea unor specii bacteriene si fungice responsabile pentru infectiile scalpului si ale pielii. Uleiul esential de portocale s-a dovedit a fi eficient impotriva Propionibacterium acnes, dar si Staphylococcus aureus, frecvent implicate in afectiuni precum acneea, dar si alte infectii ale pielii. In acelasi timp, aplicarea de ulei esential de portocale la nivelul scalpului reduce atat riscul de infectii fungice ale scalpului, cat si riscul de a aparitie a matretii.
Sustine sanatatea scalpului si poate stimula cresterea parului
Aplicarea de ulei esential de portocale la nivelul scalpului pare sa sustina o mai buna circulatie sanguina la acest nivel – efect datorat limonenului si mircenului. Prin urmare, sustine sanatatea foliculilor de par si, implicit, stimuleaza cresterea parului. Proprietatile antimicrobiene pe care le prezinta pot contribui si la reducerea acumularii de sebum si depunerilor la nivelul scalpului, ceea ce previne obstructia foliculilor (care ar putea cauza acnee fungica) si mentine, in cele din urma, sanatatea si rezistenta parului.
Calmeaza pruritul si iritatiile scalpului
Uleiul esential de portocale poate calma mancarimile si iritatiile de la nivelul scalpului, datorita efectelor antiinflamatorii si antimicrobiene. Aplicarea de ulei esential de portocale la acest nivel ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor asociate dermatitei seboreice si eczemelor, iar in cele din urma imbunatateste confortul general si ajuta la gestionarea mai eficienta a acestora.
Ulei esential de portocale – utilizari pentru par si piele
Modalitatile in care se poate folosi ulei esential de portocale sunt variate, insa este deosebit de important ca acesta sa fie intotdeauna diluat corespunzator, pentru a se evita posibile iritatii sau reactii adverse care ar putea aparea.
Aplicarea topica
Inainte de a se aplica topic, un ulei esential de portocale trebuie diluat intr-un ulei purtator, cum ar fi cel de jojoba, migdale sau de cocos. Concentratia recomandata pentru a aplica ulei esential de portocale direct pe piele este de 1-2%, adica aproximativ 1-2 picaturi de ulei de portocale in 5 mililitri de ulei purtator. Aceasta formula este eficienta pentru a reduce inflamatiile, pentru a ameliora petele pigmentare si a uniformiza tenul.
In caz de acnee, se foloseste ulei esential de portocale diluat in ulei purtator, care se aplica mai ales pe zonele afectate. Ajuta la reducerea inflamatiei si la prevenirea aparitiei unor noi leziuni acneice, datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii. Totusi, este recomandat sa se solicite sfaturile medicului dermatolog inainte de folosire, in special in contextul in care exista deja un tratament activ pentru acnee.
Pentru o masca faciala revitalizanta, se poate amesteca ulei esential de portocale cu argila alba sau verde si un ulei purtator, iar apoi poate fi aplicata pe fata si lasata sa actioneze timp de 10-15 minute. Aceasta masca cu ulei esential de portocale este foarte benefica pentru reducerea si ameliorarea petelor hiperpigmentare, imbunatatirea elasticitatii, uniformizarea texturii tenului.
Masaj terapeutic
Datorita proprietatilor sale relaxante si de reducere a stresului, poate fi folosit ulei esential de portocale in masajele terapeutice. Diluat intr-un ulei purtator, contribuie la reducerea tensiunii musculare, la imbunatatirea circulatiei periferice si la ingrijirea pielii prin hidratarea, dar si prin mentinerea elasticitatii acesteia. De asemenea, are un miros foarte placut, revitalizant si foarte revigorant, care poate imbunatati imediat starea de spirit.
Utilizari pentru par si scalp
Pentru stimularea circulatiei la nivelul scalpului, se recomanda masajul folosind un amestec de ulei esential de portocale diluat in ulei de cocos sau de ricin. Aceasta metoda poate sa stimuleze cresterea parului, sa previna acumularea excesiva de sebum, imbunatatind sanatatea scalpului. Se aplica prin masaj usor, lasand uleiul sa actioneze timp de 10-15 minute inainte de clatire.
In caz de matreata sau infectii fungice se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de portocale intr-un sampon antifungic sau intr-un ulei purtator. Se aplica incet, prin masaj pe scalp, si apoi se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Actiune antimicrobiana si antiinflamatoare ajuta la reducerea matretii si la calmarea iritatiilor scalpului.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9952847/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6073409/
https://tisserandinstitute.org/essential-oils-anxiety/
https://www.mdpi.com/1420-3049/22/4/614
https://sci-hub.se/10.1089/acm.2011.0551
https://www.healthline.com/health/orange-essential-oil-uses