Uleiul de susan este un ingredient puternic care dateaza de mii de ani si este cunoscut pentru capacitatea sa de a spori aroma si pentru beneficiile sale pentru sanatate.
Pe langa faptul ca ofera o multime de antioxidanti si grasimi sanatoase pentru inima, s-a demonstrat ca acest ingredient nutritiv sustine sanatatea pielii, imbunatateste sanatatea inimii, reduce inflamatia si amelioreaza durerea cronica.
Uleiul de susan este un tip de ulei vegetal derivat din semintele de susan. Exista mai multe metode de procesare diferite folosite pentru a produce ulei de susan, insa de obicei este obtinut prin zdrobirea si presarea semintelor de susan.
Planta de susan este cultivata de mii de ani si a fost initial preferata in fata altor plante datorita capacitatii sale de a rezista la vremea uscata si la seceta.
Semintele plantei s-au numarat printre primele seminte folosite pentru a produce ulei, iar uleiul de susan este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai vechi condimente utilizate vreodata.
Astazi, uleiul de susan este folosit in multe bucatarii din intreaga lume, el fiind un ingredient frecvent al mancarurilor chinezesti, japoneze si coreene. De asemenea, a devenit o componenta populara si in bucatariile din tarile occidentale, unde este adesea folosit ca potentiator de aroma si ulei de gatit.
Ulei de susan – ce este si cum se obtine
Uleiul de susan contine antioxidanti si alti compusi vegetali benefici pentru sanatatea inimii, pentru reducerea simptomelor artritei si pentru tratarea gingivitei.
Uleiul de susan este derivat din semintele plantei Sesamum indicium.
Uleiul de susan este obtinut prin presarea semintelor de susan crude sau prajite. Presarea semintelor crude produce un ulei presat la rece, care este potrivit pentru gatit, in timp ce presarea semintelor prajite produce un ulei care poate fi folosit sub forma de condiment.
-
sustinerea sistemului natural de aparare al organismului
-
functionarea normala a sistemului imunitar
-
mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange
Ulei de susan – calitati nutritive
Ca si alte tipuri de uleiuri vegetale, uleiul de susan este bogat in calorii si grasimi, avand aproximativ 119 calorii si 13,5 grame de grasime per lingura. Desi contine o cantitate mica de grasimi saturate, cele mai multe grasimi care se gasesc in uleiul de susan sunt acizi grasi mono si polinesaturati.
Contine o cantitate mica de acizi grasi omega-3, dar este alcatuit in mare parte din acizi grasi omega-6, cu peste 5.550 de miligrame intr-o singura lingura. De asemenea, contine o cantitate mica de alti nutrienti, cum ar fi vitamina E si vitamina K.
Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.
Ulei de susan – beneficii
Conform cercetarilor stiintifice, uleiul de susan are o serie de beneficii pentru sanatate.
Sanatatea cardiovasculara
Ateroscleroza este o afectiune manifestata prin ingustarea arterelor cauzata de acumularea de placi de-a lungul peretilor arteriali. Placile sunt acumulari de depozite grase si deseuri care afecteaza fluxul sanguin prin artere.
Cercetatorii sustin ca formarea placilor arteriale are la baza un raspuns inflamator. Fara tratament, ateroscleroza poate duce la complicatii cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral.
Specialistii au investigat efectele antiinflamatorii si antioxidante ale uleiului de susan asupra aterosclerozei. Potrivit studiilor, uleiul de susan poate:
-
reduce inflamatia
-
reduce nivelul ridicat de colesterol
-
reduce riscul de ateroscleroza
-
intarzia aparitia bolilor cardiovasculare
Autorii sugereaza ca sunt necesare studii suplimentare pentru a explora potentialul uleiului de susan in tratarea aterosclerozei.
Naturalis Omega 3 forte 1000mg este un supliment alimentar care contine acizi omega-3 EPA si DHA, care sunt compusi grasi benefici cu rol esential in functionarea normala a inimii.
Ameliorarea artritei
In anumite zone ale lumii, uleiul de susan este folosit ca medicament traditional pentru durerile articulare. In cadrul unui studiu din 2019, cercetatorii au comparat eficacitatea uleiului de susan cu cea a gelului cu diclofenac, un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), in tratarea artritei genunchiului.
In aceasta cercetare au fost implicate 104 persoane care au aplicat fie ulei de susan, fie gel de diclofenac pe genunchi de trei ori pe zi, timp de patru saptamani.
Analiza rezultatelor a sugerat ca nu exista nicio diferenta semnificativa intre cele doua tratamente in ameliorarea durerii si imbunatatirea functionarii genunchiului. Astfel, putem concluziona ca uleiul de susan este o alternativa buna la anumite tratamente topice.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina eficacitatea uleiului de susan.
Tratarea gingivitei
Multe persoane obisnuiesc sa-si clateasca gura cu ulei de susan timp de 20 de minute. Acestia sustin ca uleiul de susan poate indeparta si dizolva bacteriile daunatoare din gura, imbunatatind astfel sanatatea orala.
In urma unei cercetari din 2016 s-a constatat ca uleiul de susan reduce gingivita indusa de placa bacteriana.
Gestionarea diabetului
Un studiu din 2018 a investigat eficacitatea uleiului de susan alb in comparatie cu un placebo in gestionarea diabetului de tip 2. La acest studiu au participat 46 de persoane.
Dupa 90 de zile, cercetatorii au identificat diferente semnificative intre cele doua grupuri. In comparatie cu persoanele din grupul placebo, participantii care au luat ulei de susan alb au inregistrat o reducere semnificativa a glicemiei a jeun si a HbA1c, un marker esential al controlului glicemic. In plus, aceste persoane au prezentat imbunatatiri semnificative ale biomarkerilor functiei cardiace, hepatice si renale.
Autorii au concluzionat ca uleiul de susan alb poate contribui la reglarea glicemiei si la protejarea impotriva efectelor nocive ale diabetului.
Ulei de susan – sugestii de consum
Uleiul de susan adauga o aroma delicioasa la o mare varietate de feluri de mancare. Este un ingredient popular in bucataria asiatica si din Orientul Mijlociu.
Exista mai multe varietati ale acestui ulei, fiecare oferind o aroma usor diferita.
Susanul nerafinat are o culoare deschisa, o aroma de nuca si trebuie folosit in prepararea alimentelor la foc mic sau mediu. Uleiul de susan rafinat, care este mai procesat, are o aroma neutra si este mai indicat pentru prajire.
Uleiul de susan prajit are o culoare maro intens si o aroma delicata, facandu-l mai potrivit pentru sosuri si marinade.
Ulei de susan – riscuri
In ciuda numeroaselor beneficii potentiale pe care uleiul de susan le are, exista si cateva dezavantaje de luat in considerare.
Pentru inceput, acest tip de ulei vegetal este bogat in acizi grasi omega-6. Desi aceste grasimi sunt necesare in cantitati moderate, cei mai multi oameni consuma prea multi acizi grasi omega-6 si prea putini acizi grasi omega-3. Dezechilibrul aparut in proportiile de acizi grasi omega-3, 6 si 9 poate contribui la aparitia inflamatiei in organism si la dezvoltarea bolilor cronice, motiv pentru care este esential sa consumati moderat alimente bogate in acizi grasi omega-6.
In plus, unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale uleiului de susan care apare atunci cand este aplicat pe piele este iritatia si mancarimea, care pot indica o reactie alergica. De aceea, specialistii recomanda sa faceti un test pe o suprafata mica de piele inainte de a aplica topic pentru a preveni orice efecte adverse.
De asemenea, unii oameni se intreaba si daca uleiul de susan se poate degrada. Ca toate grasimile, uleiul de susan poate deveni ranced in timp. Prin urmare, daca observati orice modificare a culorii sau a mirosului, este recomandat sa il aruncati imediat.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/sesame-oil-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sesame-oil
https://draxe.com/nutrition/sesame-oil/