Gripa in sarcina este o infectie virala acuta a tractului respirator superior, cauzata de virusurile gripale, Influenza A si B. Chiar daca de obicei gripa este autolimitata, iar la persoanele cu sistem imunitar sanatos nu provoaca vreun fel de complicatii, in anumite cazuri poate avea o evolutie mult mai severa, cum ar fi gripa in sarcina, la copiii mici, persoanele in varsta si cele cu diferite afectiuni subiacente, cum ar fi diabet sau HIV/SIDA. Femeile insarcinate, pe de alta parte, se afla intr-o perioada care presupune numeroase modificari hormonale, inclusiv imunologice. Prin urmare, femeile insarcinate devin mult mai vulnerabile la infectii si complicatii.
Gripa in sarcina – cauze si factori de risc
Gripa in sarcina este cauzata de virusurile gripale, in special tulpini de Influenza A H1N1, care se transmit prin picaturi de saliva (picaturi Flugge) eliminate in aer prin tuse, stranut sau chiar in timpul vorbirii. De asemenea, virusurile gripale pot supravietui pe suprafete si, astfel, se pot transmite prin contactul cu obiecte contaminate (fomite). Femeile insarcinate sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta gripa in sarcina, cu prezentare mult mai severa si un risc mai mare de complicatii, dintr-o gama variata de motive cum ar fi:
-
Modificari ale sistemului imunitar asociate sarcinii
Gripa in sarcina poate avea un curs mai sever, cu implicatii asupra mamei si fatului, ca urmare a faptului ca sistemul imunitar sufera modificari semnificative pentru „a tolera” prezenta fatului, considerat de catre organism a fi un „grefon” relativ strain. Aceste modificari imunologice, spre exemplu, scaderea raspunsului imun celular, a nivelului de citokine care sustin raspunsul imun, suprimarea raspunsului imun mediat de limfocitele T-helper, reduc si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor virale sau bacteriene, implicit impotriva infectiilor cu Influenza. Drept urmare, gripa in sarcina nu doar ca este mai usor de contractat, dar si relativ mai severa.
-
Modificari fiziologice asociate sarcinii
Pe de alta parte, perioada sarcinii este insotita si de modificari ale sistemului cardiovascular si respirator. Spre exemplu, in sarcina volumul sanguin creste, circulatia pulmonara se modifica, iar functia respiratorie se reduce (volumul curent si capacitatea pulmonara totala, intrucat uterul in crestere apasa pe diafragma, muschi implicat in respiratie). Astfel, gripa in sarcina este mult mai probabil sa provoace complicatii respiratorii care ar putea avea impact atat asupra mamei, cat si asupra fatului. Toleranta redusa la hipoxie (aport insuficient de oxigen in organism) afecteaza si mama – crescandu-i riscul de a dezvolta pneumonie secundara gripei – cat si fatul in crestere.
-
Conditii medicale subiacente
Chiar daca gripa in sarcina se poate prezenta si fara complicatii sau risc de morbiditate, mai ales la femeile fara alte comorbiditati asociate, femeile insarcinate cu afectiuni active, cum ar fi astmul, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arteriala si alte boli pulmonare, au un risc de aproximativ 3-4 ori mai mare de morbiditate si complicatii. Prin urmare, gripa in sarcina la femei cu astfel de afectiuni ar trebui mult mai atent monitorizata si eficient tinuta sub control.
Gripa in sarcina este mult mai frecventa in perioadele sezoniere ale acestei infectii, iar incidenta creste semnificativ in timpul sezonului gripal, in special in lunile de iarna. Existenta unui focar de gripa in comunitate sau chiar in spitale si institutiile de ingrijire creste riscul ca femeia care este insarcinata sa contracteze virusul Influenza, in special in cazul femeilor cu comorbiditati.
Gripa in sarcina – simptome si manifestari
In ceea ce priveste simptomele pentru raceala in sarcina, infectia cu Influenza se manifesta intr-un mod similar gripei la populatia generala. Totusi, gripa in sarcina tinde sa fie relativ mai greu de gestionat, cu manifestari mai severe:
-
tuse, de obicei uscata si persistenta;
-
dureri in gat;
-
dificultati respiratorii;
-
febra, adesea peste 38 °C, care poate creste riscul de anomalii fetale daca nu este gestionata corespunzator si atinge valori mai mare (de obicei ca semn al unei suprainfectii bacteriene);
-
frisoane;
-
dureri musculare, articulare si de cap.
Gripa in sarcina se poate prezenta si cu simptome gastrointestinale, cum ar fi greata sau voma, desi acestea sunt relativ comune in primul trimestru, din cauza toxicozei de sarcina. Totusi, nu sunt manifestari comune. Femeile insarcinate pot avea simptome respiratorii exacerbate pentru ca, asa cum s-a mentionat, uterul marit apasa pe diafragma, ceea ce afecteaza si respiratia. Din acest motiv, toleranta la hipoxie – aport insuficient de oxigen – este mult mai redusa la femeile insarcinate.
Gripa in sarcina – posibile complicatii
In ceea ce priveste intrebarea daca raceala in sarcina afecteaza fatul, raspunsul este ca acest tip de infectie, chiar daca nu se compara cu rubeola sau varicela care pot duce la sindroame foarte severe la nou-nascut, poate afecta si fatul. Gripa in sarcina poate duce la complicatii atat fetale, cat si materne, cum ar fi:
Complicatii materne
-
Pneumonie virala sau bacteriana: gripa in sarcina poate duce la pneumonie, intrucat femeile insarcinate sunt mult mai predispuse spre complicatii. Daca pneumonia nu este tratata corespunzator, poate duce la insuficienta respiratorie, care necesita interventie medicala imediata. In lipsa tratamentului, se asociaza cu risc de mortalitate materno-fetala.
-
Dezvoltarea sindromului de detresa respiratorie acuta (SDRA): este o complicatie rara, insa grava, la care sunt predispuse femeile cu gripa in sarcina foarte severa;
-
Exacerbarea afectiunilor cronice: femeile cu afectiuni respiratorii active (astm, BPOC) sau boli cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune) pot prezenta exacerbarea deosebit de severa a simptomelor de gripa in sarcina.
Complicatii fetale
Gripa in sarcina poate duce la complicatii fetale in special daca infectia apare in ultimele stadii ale sarcinii. Cateva dintre posibilele complicatii fetale pot fi:
-
prematuritatea: gripa in sarcina creste riscul de travaliu prematur, ceea ce are consecinte si asupra sanatatii nou-nascutului, cum ar fi greutate mica la nastere;
-
avortul spontan;
-
gripa in sarcina, asociata cu febra foarte ridicata in timpul primului trimestru, ar putea duce la anomalii congenitale, cum ar fi defecte ale tubului neural (spina bifida, anencefalie).
Gripa in sarcina este asociata cu efecte adverse ale sarcinii si rezultate negative ale acesteia. In cadrul unui studiu efectuat pe femei care au avut nevoie de spitalizare in urma infectiei cu gripa A (Influenza H1N1), s-au observat urmatoarele:
-
63,6% au nascut prematur;
-
43,8% au nascut sugari cu greutate mica la nastere.
Femeile insarcinate, spitalizate cu boli respiratorii, au avut un risc mai mare de a naste prematur sau prin cezariana, spre deosebire de femeile fara boli respiratorii subiacente. In cele din urma, infectia cu Influenza in sarcina se asociaza cu posibile efecte adverse ale sarcinii.
Sfaturi pentru a preveni gripa in sarcina
Preventia este esentiala pentru a reduce riscul de a dezvolta gripa in sarcina si, pe de alta parte, eventuale complicatii asociate. Specialistii recomanda urmatoarele:
-
vaccinarea antigripala reprezinta cea mai eficienta metoda de a preveni gripa in sarcina. In contextul sezonului gripal, este recomandat ca vaccinul sa fie facut cu putin timp inainte de inceperea acestuia. Pe de alta parte, vaccinarea antigripala poate fi facuta si in timpul sarcinii. Studiile arata ca vaccinarea in perioada sarcinii nu prezinta riscuri pentru mama sau fat.
-
practicile de igiena personala – spalarea frecventa a mainilor si dezinfectarea acestora, dar si evitarea contactului cu persoane bolnave sau care prezinta semne de infectie cu Influenza, purtarea mastii care acopera nasul si gura – reduc riscul de a dezvolta raceala in sarcina;
-
intarirea sistemului imunitar, printr-o dieta echilibrata bogata in vitamine (mai ales C si D), minerale esentiale, aminoacizi de calitate si grasimi sanatoase, hidratarea adecvata si somn suficient;
-
se recomanda consultarea medicului daca apar simptome de gripa. Medicul este in masura sa recomande un tratament adecvat pentru gripa in sarcina – desi, de cele mai multe ori, va fi axat doar pe ameliorarea simptomelor si, pe cat posibil, pe prevenirea complicatiilor.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4355110/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3582707/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5359513/