Gel de aloe vera: 10 beneficii surprinzatoare pentru sanatate

Gel de aloe vera: 10 beneficii surprinzatoare pentru sanatate Gel de aloe vera: 10 beneficii surprinzatoare pentru sanatate

Ultima actualizare: 22 noiembrie 2024

Gelul de aloe vera, un produs natural obtinut din frunzele plantei de aloe (Aloe vera), a fost de-a lungul secolelor utilizat nu doar in medicina traditionala, ci si in domeniul cosmetic, datorita numeroaselor proprietati terapeutice pe care le prezinta. In gel de aloe vera se gasesc numerosi compusi bioactivi care ii sustin potentialul terapeutic, cum ar fi polizaharide (acemannazona si acid hialuronic, cu proprietati antiinflamatorii, imunomodulatoare, de vindecare a ranilor), dar si glicoproteine (sustin cicatrizarea si reduc inflamatia), vitamine (A, C, E, B), minerale (calciu, magneziu, zinc, seleniu), acizi grasi (palmitic, stearic, linoleic), enzime naturale si saponine.


Gel de aloe vera – cum se obtine?

Se poate obtine gel de aloe vera chiar acasa, printr-un proces destul de simplu. Pasii care trebuie avuti in vedere sunt urmatorii:

  1. Alegerea plantei: pentru a obtine gel de aloe vera de maxima calitate, ar trebui sa folositi o planta matura, una cu frunze mai lungi si mai carnoase, deoarece contin o cantitate mai mare de gel de aloe vera.
  2. Taierea frunzelor: folositi un cutit curat, de preferat unul sterilizat, pentru a taia frunzele de aloe vera de la baza plantei.
  3. Spalati bine frunza sub jet continuu de apa, pentru a indeparta eventualele impuritati, pentru ca aceste frunze vor fi obtinute pentru a obtine gel de aloe vera.
  4. Extragerea gelului presupune indepartarea marginilor spinoase ale frunzei folosind un cutit, de pe ambele parti ale acesteia. Cuticula care acopera frunza poate fi indepartata prinzand-o dintr-un capat si tragand-o in jos.
  5. Cu ajutorul unei linguri sau unui cutit, razuiti gelul transparent din interiorul frunzei. Gelul ar trebui sa fie usor de separat de membrana verde exterioara.
  6. Pentru a obtine gel de aloe vera cu o textura mai fina si uniforma, il puteti mixa in blender.
  7. Puneti gelul de aloe vera intr-un recipient curat, steril, de preferat din sticla. Acoperiti-l cu un capac si pastrati-l la frigider, pentru a preveni oxidarea si degradarea.

Puteti aplica gel de aloe vera direct pe piele, il puteti adauga in diferite produse cosmetice sau, daca doriti, puteti obtine gel de aloe vera de baut, distilandu-l insa in apa.

Gel de aloe vera – beneficii pentru sanatate

Fie ca este aplicat pe piele sau consumat sub forma de bautura, insa distilat, gelul de aloe vera a fost folosit de secole intregi ca alternativa terapeutica naturista in cadrul mai multor afectiuni. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele beneficii pentru sanatate ale gelului de aloe.

1. Are proprietati antiinflamatorii

Multe persoane folosesc gel de aloe vera aplicat pe piele, datorita proprietatilor antiinflamatorii pe care le are. Aceste proprietati de a reduce si ameliora inflamatia se datoreaza in special asa-numitelor mucopolizaharide din componenta sa (heparina, acid hialuronic, acemannazona). Multe studii au demonstrat ca aplicarea locala de gel de aloe vera poate reduce inflamatia, precum si imbunatati aspectul pielii, in cadrul unor afectiuni precum dermatita, acneea si chiar artrita.

2. Sustine vindecarea mai rapida a ranilor

Gelul de aloe vera accelereaza procesul de vindecare si cicatrizare (insa fara a ramane urme) a ranilor, prin promovarea sintezei colagenului si continutului de acid hialuronic natural. In egala masura, are si proprietati antimicrobiene, ceea ce inseamna ca previne infectarea ranilor. Multe cercetari sugereaza ca aplicarea de gel de aloe vera pe rani sau arsuri grabeste vindecarea si reduce riscul de formare a cicatricilor, simultan cu reducerea riscului de suprainfectie.

3. Hidrateaza si tonifica pielea

Gelul de aloe vera este un hidratant natural foarte eficient, datorita capacitatii sale de a patrunde rapid in stratul superficial al pielii. De asemenea, contine si acid hialuronic, o molecula care in sens literar „retine apa” si confera un grad mult mai mare de hidratare a pielii. Studiile, dar si experimentele practice, arata ca aplicarea de gel de aloe vera pe piele imbunatateste gradul de hidratare al acesteia si elasticitatea, motiv pentru care este un ingredient extrem de popular intr-o serie de produse cosmetice destinate ingrijirii si infrumusetarii.

4. Amelioreaza simptomele afectiunilor digestive

Consumul de gel de aloe vera este foarte popular ca alternativa de tratament adjuvant pentru o gama variata de afectiuni digestive, cum ar fi refluxul gastroesofagian, gastrita si sindromul intestinului iritabil. Gelul de aloe vera contine intr-adevar enzime care faciliteaza digestia si despre care se vehiculeaza ca ar reduce inflamatia de la nivelul tractului gastrointestinal. Totusi, aceste efecte nu sunt in totalitate confirmate, iar unele persoane ar putea chiar prezenta, dupa consumul de gel de aloe vera, o exacerbare a simptomelor gastrointestinale. Din acest motiv, ar trebui sa se aiba in vedere reactia ulterioara in urma consumului de gel de aloe vera.

5. Are efecte antioxidante

Gelul de aloe vera este foarte bogat in antioxidanti naturali, cum ar fi flavonoidele si polifenolii, care protejeaza celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt specii nocive de oxigen si azot care rezulta in urma proceselor metabolice. Acesti compusi sunt toxici pentru celule. Chiar daca organismul dispune de un arsenal antioxidant reprezentat de enzime precum catalaza, superoxid-dismutaza, peroxidaza, aportul exogen de antioxidanti naturali ajuta foarte mult la prevenirea imbatranirii premature si la reducerea riscului de boli cronice. Radicalii liberi sunt un factor de risc important pentru mai multe boli cronice inflamatorii, cum ar fi cancerul.

6. Sustine sanatatea cavitatii orale

Un alt beneficiu al consumului de gel de aloe vera, precum si al spalaturilor orale cu acesta, il reprezinta faptul ca are proprietati antimicrobiene, ceea ce ajuta la combaterea bacteriilor care cauzeaza carii dentare si alte diferite boli stomatologice, cum ar fi gingivita. Numeroase studii arata ca spalaturile si gargara cu gel de aloe vera reduce inflamatia gingiilor si, in unele cazuri, chiar durerile dentare acute.

7. Ajuta la managementul hipercolesterolemiei si hiperglicemiei

Unele studii sugereaza ca persoanele care consuma regulat gel de aloe vera au un profil lipidic mult mai bun, mai ales in contextul existentei unei hipercolesterolemii. Acest lucru s-ar datora si faptului ca, in general, persoanele care consuma gel de aloe vera tind sa aiba o dieta complexa si mai sanatoasa. Consumul de aloe vera poate ajuta si la controlul mult mai eficient al starilor de hiperglicemie cronica, dar nu ar trebui sa inlocuiasca un regim alimentar specific.

8. Poate avea efecte anticancerigene

Mai multe studii arata faptul ca aloe vera – dar sub forma de extract concentrat, nu neaparat sub forma de gel sau distilat – poate avea efecte cancerigene, datorita capacitatii sale de a inhiba vizibil proliferarea celulelor canceroase si de a induce apoptoza in liniile celulare formate din celule canceroase (deseori folosite in studii de laborator). Apoptoza este procesul programat prin care celulele „isi comanda” propria moarte. Desi aceste efecte sunt promitatoare, sunt puse in special pe seama anumitor compusi extrasi in concentratii mari din planta de aloe.

9. Sprijina sistemul imunitar

Consumul de gel de aloe vera stimuleaza si fortifica sistemul imunitar datorita continutului sau in acemannanoza, un polizaharid care are efecte imunomodulatoare. Stimuleaza atat raspunsul imun, cat si sinteza celulelor imunitare.

10. Efecte antiimbatranire

Datorita proprietatilor sale antioxidante si hidratante, consumul de gel de aloe vera are efect benefic in prevenirea imbatranirii premature. Foarte multe produse de tip anti-aging contin gel de aloe vera. Aplicarea regulata a acestui gel reduce aparitia ridurilor si liniilor fine, imbunatatind aspectul general al pielii.

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874199000859?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2763764/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7144722/

https://www.healthline.com/nutrition/aloe-vera-juice-benefits

https://www.livhospital.com/en/benefits-of-aloe-vera

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-aloe-vera

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591